lock1

Καταγγελίες εμπαιγμού του εμπορικού κόσμου

Προς: κ. Άδωνι – Σπυρίδων Γεωργιάδη
Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το καθολικό αίτημα για την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο για συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη βιωσιμότητα των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης του Μεσολογγίου.

Από την αρχή της πανδημίας, το λιανεμπόριο έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον κλάδο της Ελληνικής Οικονομίας και η τυχόν περαιτέρω αναβολή του ανοίγματός του θα μεταφραστεί σε δεκάδες λουκέτα και θα στείλει εκατοντάδες εργαζομένους στην ανεργία.

Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου απαιτεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης να λάβει σοβαρά υπόψη την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί ,και να προβεί στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες για το άμεσο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Άλλωστε, όπως και εσείς ο ίδιος έχετε ομολογήσει, τα καταστήματα δεν αποτελούν χώρους υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του ιού.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να καλέσουμε τα μέλη μας σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, με σεβασμό, φυσικά, και τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

29-3-2021

Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου


Έντονο προβληματισμό αλλά συγχρόνως και ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ προκαλούν ανάμεσα στους συναδέλφους Εμπόρους οι χθεσινές ανακοινώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης για τις πιθανές ημερομηνίες επαναλειτουργίας της Αγοράς τον μήνα Απρίλιο.

Ιδιαίτερα προκαλούν οι συζητήσεις που γίνονται για άνοιγμα άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων δίνοντας ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ σε αυτές, σε σχέση με το άνοιγμα του Λιανεμπορίου.

Δεν μπορούμε πλέον να εξακολουθούμε να δεχόμαστε αποφάσεις, που οδηγούν στoν οριστικό μας ΑΦΑΝΙΣΜΟ.

Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στο Άνοιγμα της Αγοράς στις 5 Απριλίου, καθώς επίσης περιμένουμε να ληφθούν και τα ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ στήριξης των μικρών επιχειρήσεων που έχουμε ζητήσει με πρόσφατες επιστολές μας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου σαν θεσμικό όργανο έχει δείξει σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης υπεύθυνη στάση αλλά δεν μπορεί πλέον να δέχεται αποφάσεις που οδηγούν στη ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ τους συναδέλφους μας και θα εξετάσει τους τρόπους ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία.

27-3-2021

Εμπορικός σύλλογος Αγρινίου ‘ο Ερμής’


Οι επαγγελματίες της εστίασης στην Αιτωλοακαρνανία, οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στην διάρκεια των οποίων θα συλλέξουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους και θα τα στείλουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Απ’ ότι φαίνεται, η πρόκληση-πρόσκληση του υπουργού Ανάπτυξης βρίσκει μεγάλη απήχηση και θα μαζευτούν απ’ όλη την Ελλάδα πολλά κλειδιά, ώστε η κυβέρνηση θα πρέπει μάλλον να βρει χώρο να τα αποθηκεύσει.

Πάνω από το 50% όσων δραστηριοποιούνται στη εστίαση στην Αιτωλοακαρνανία, δεν πήραν την επιστρεπτέα 5. Μιλάμε για καταστήματα που δεν άνοιξαν καθόλου και όχι εκείνα που έκαναν έστω έναν μικρό τζίρο με take away ή άλλους επιτρεπόμενους τρόπους. Τα χρέη λειτουργούν στραγγαλιστικά για τους επαγγελματίες, αλλά η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ούτε το βάθος του προβλήματος, ούτε και τον ορίζοντα μετά την πανδημία, όπου η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας θα είναι εντελώς διαφορετική και σε βάρος της πολύπαθης μεσαίας τάξης.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταïκούρας εξαγγέλλει, μεταξύ άλλων, και μέτρα που ισχύουν ήδη, ενώ επιδίδεται και σε λογαριασμούς του τύπου “ τρείς το λάδι, τρείς το ξύδι, πέντε το λαδόξυδο ”. Δεν είναι έτσι, όπως δεν μπορείς να βγάλεις κι από την μύγα ξύγκι.
Όσο για τις ειρωνείες, μπορεί να επιταχύνουν την μεταστροφή του πόνου σε οργή.

9-2-2021

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Προς:
Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νικόλαο Παπαθανάση

Κοινοποίηση.:
Βουλευτές Αιτωλ/νίας
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Δήμος Αγρινίου
Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας
ΕΣΕΕ
ΓΣΕΒΕΕ
Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων
Ομοσπονδίες ΕΒΕ
Εμπορικοί Σύλλογοι
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ

Αγανάκτηση επικρατεί ανάμεσα στους συναδέλφους Εμπόρους της Πόλης μας με την εντελώς αδικαιολόγητη και απαράδεκτη καθυστέρηση της Κυβέρνησης στο θέμα των επιταγών η οποία δεν έχει δώσει λύση μέχρι τώρα, παρά τις υποσχέσεις της ότι θα ψηφισθεί νόμος για την προστασία τους για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο καθώς και να δοθεί παράταση για τις επιταγές του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου ανέδειξε από την αρχή του έτους την ανάγκη έγκαιρης λύσης στο θέμα των επιταγών και το επανάφερε ακόμη δύο φορές και με επιστολές του τον ίδιο μήνα στην Κυβέρνηση, για να μην επαναληφθούν οι ίδιες πρακτικές με εκείνες του Νοεμβρίου, λύση δηλαδή στο παρά ένα και έτσι να κορυφώνεται η αγωνία των συναδέλφων .
Ζητάμε από την Κυβέρνηση ΑΜΕΣΑ λύση με τη ψήφιση του Νόμου όπως έχει ανακοινωθεί και να δοθεί εντολή στις Τράπεζες να μην χρεώσουν με έξοδα όσες επιταγές έχουν ήδη εμφανιστεί προς είσπραξη.
Και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου η Αγορά προσπαθεί και πάλι για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο να βρει τον βηματισμό της μετά από δύο και πλέον μήνες με κλειστά τα καταστήματα .

Ελπίζει να πάρει μια μικρή ανάσα από την επανεκκίνηση της την περίοδο των εκπτώσεων αλλά σίγουρα αυτό από μόνο του δεν φθάνει και περιμένει να υπάρξει γενναία στήριξη από την Πολιτεία.
Η πολύ μικρή επιστρεπτέα προκαταβολή και ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ δεν φθάνει σαν βοήθημα μπροστά στις μεγάλη ζημιά που έχει γίνει σε ένα χρόνο. Περιμένουμε την 6η επιστρεπτέα που έχει ανακοινωθεί και ζητάμε να είναι ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ όπως και για τις προηγούμενες γιατί η αγορά έχει ανάγκη από βοήθημα – επιχορήγηση και όχι δανεικά που δεν θα μπορεί να τα επιστρέψει και είναι θετικό ότι έγινε δεκτό σχετικό αίτημα από την Ευρωπαϊκή επιτροπή.
Οι μικρές επιχειρήσεις του Λιανικού Εμπορίου περίμεναν να λάβουν στήριξη και βοήθεια από την Περιφέρεια από το πρώτο πρόγραμμα, αλλά αυτή ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΦΘΑΣΕ, αφού τα κριτήρια που τέθηκαν ουσιαστικά τις απέκλεισαν.

Οι ελπίδες πλέον στέφονται στο δεύτερο πρόγραμμα της Περιφέρειας που έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα για να μπορέσουν να λάβουν ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ και τελικά το Λιανικό Εμπόριο ΝΑ ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΘΕΙ και πάλι.

2-2-2021

Εμπορικός σύλλογος Αγρινίου ‘ο Ερμής’


Η «Συμμαχία Πολιτών» στηρίζει το αίτημα του εμπορικού κόσμου της πόλης μας για το άνοιγμα της αγοράς και τη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου με αυστηρούς περιοριστικούς όρους (προσέλευση ένας ένας).
Πιστεύουμε ότι είναι μια λογική πρόταση που λαμβάνει υπόψη την προστασία της Δημόσια Υγείας.
Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τη φωνή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες είναι πλέον σε τραγική κατάσταση και να πάρει άμεσα τα ενδεδειγμένα μέτρα.
Διαφορετικά αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση είναι βέβαιο ότι πολλές από αυτές θα βάλουν σύντομα λουκέτο.

Αγρίνιο, 13-1-2021

Για τη «Συμμαχία Πολιτών» , Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


Η νέα παράταση στο υποχρεωτικό ΚΛΕΙΣΙΜΟ των καταστημάτων του Λιανικού Εμπορίου που ανακοινώθηκε χθες από την Κυβέρνηση μέχρι στις 18/1/2021 έφερε ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ , αλλά και ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ στην Αγορά . Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ από την Κυβέρνηση.

Ο Εμπορικός κόσμος περίμενε την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων να λειτουργήσει έστω και με αυστηρά μέτρα προσέλευσης των καταναλωτών (Ένας – Ένας ) για να σώσει ότι μπορεί να σωθεί μετά από δύο μήνες κλειστά καταστήματα. Έχουμε τονίσει επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει γεωγραφικός διαχωρισμός ανά νομούς ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι πλέον οι ΑΝΤΟΧΕΣ έχουν ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ, οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στους συναδέλφους δεν είναι μόνο για την κάλυψη των υποχρεώσεων των μικρών επιχειρήσεών τους αλλά και του ίδιου του ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟΥ τους.
Η υγειονομική κρίση και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας έχουν φέρει κρίση στην αγορά και έχουν φέρει ΑΔΙΕΞΟΔΑ στις μικρές επιχειρήσεις.

Η Κυβέρνηση ΟΦΕΙΛΕΙ να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης για να αποφύγουμε τα λουκέτα με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:
• Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού στους επιχειρηματίες που έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή, όπως είχε δοθεί στο πρώτο lockdown του Μαρτίου – Απριλίου.
• Πληρωμή των χρημάτων των κομιστών των επιταγών –συναλλαγματικών από τις τράπεζες και αποπληρωμή του ύψους των επιταγών με χορηγούμενο άτοκο κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες προς τους εκδότες για διάστημα μέχρι 4 έτη.
• Παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές – συναλλαγματικές λήγουν τον Ιανουάριο και παράταση της αναστολής των επιταγών ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. Η απόφαση για την αναστολή των επιταγών του Ιανουαρίου να γίνει ΑΜΕΣΑ και όχι όπως τον Νοέμβριο που έγινε στο παρά ένα.
• Άμεση ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα προκαταβολή , άνευ προαπαιτούμενων, ανεπίστρεπτη χρηματοδότηση σε όλους με βάση το τζίρο της κάθε επιχείρησης των αντίστοιχων μηνών που είναι σε αναστολή, καθώς και ανεπίστρεπτη χρηματοδότηση στο ύψος των τιμολογίων αγοράς περιόδου 1/10 – 30/12/2020 σε όσες νέες επιχειρήσεις δεν είχαν περσινό αντίστοιχο τζίρο.
• – 50% έκπτωση στη δεύτερη δόση του ΦΠΑ τρίτου τριμήνου και αναστολή για 4 μήνες, σε όσους έχουν πληρώσει εφάπαξ, αντίστοιχη έκπτωση στο επόμενο τρίμηνο.
• Πληρωμή του ΕΦΚΑ από το κράτος Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου.
• Διαγραφή υπολοίπων δόσεων του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που τελούν σε αναστολή και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών των επιχειρήσεων.
• Κλείσιμο του φορολογικού έτους την 31η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.
• Ψήφιση αφορολόγητου ορίου όπως στους υπόλοιπους φορολογούμενους πολίτες.
• Διαγραφή της τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος
• Άμεση εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλες τις οικονομικές οφειλές των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία μέχρι και σήμερα.
• Προώθηση της θεσμοθέτησης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
• Απαγόρευση πώλησης από τα e -shop ειδών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή εκτός από τα e-shop τα οποία έχουν φυσικό κατάστημα . Άν αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί και να διαχωριστεί τότε υπερφορολόγηση των e-shop που δεν έχουν φυσικό κατάστημα.

ΚΥΡΙΟΙ, με γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, απαιτούμε ΓΕΝΝΑΙΕΣ και ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ για να αποφευχθούν τα επικείμενα ΛΟΥΚΕΤΑ στις μικρές επιχειρήσεις του Λιανικού Εμπορίου.

9-1-2021

Εμπορικός σύλλογος Αγρινίου ‘ο Ερμής’


 

ΑΓΡΙΝΙΟ: 8-1-2021

Προς
– Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη
– Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νικόλαο Παπαθανάση
– Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρη
– Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χρίστο Δήμα

Κοιν.:
Βουλευτές Αιτωλ/νίας
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Δήμος Αγρινίου
Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας
ΕΣΕΕ
ΓΣΕΒΕΕ
Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων
Ομοσπονδίες ΕΒΕ
Εμπορικοί Σύλλογοι
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΣΩΣΤΕ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΣΩΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Κύριε Υπουργέ

Η Κυβέρνηση έχει χρέος να αποφασίσει άμεσα για την λειτουργία της αγοράς, έστω και με αυστηρούς όρους (προσέλευση ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ στα καταστήματα, πρόταση που έχει γίνει εδώ και ένα μήνα), ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή που έρχεται σε έναν από τους πιο βασικούς κλάδους της ελληνικής Οικονομίας που και έσοδα δίνει στο κράτος και συμβάλλει στην απασχόληση.
Η υγειονομική κρίση δοκιμάζει για άλλη μια φορά της αντοχές των μικρών επιχειρήσεων που εδώ και εννέα μήνες προσπαθούν, σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον, να βρουν τον βηματισμό τους, όμως τελικά είναι εκείνες που εξακολουθούν να αδικούνται και να μην λαμβάνονται υπόψιν οι προτάσεις τους.

Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια, είναι βέβαιο ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας έχουν δημιουργήσει κρίση στην αγορά και η επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων εξαρτάται από τα γενναία μέτρα στήριξης που ζητούν άμεσα να λάβει η Κυβέρνηση.
Η εορταστική περίοδος που μόλις τελείωσε και η παράδοση εκτός (click away), που επινοήθηκε από την Κυβέρνηση, δεν αντιστάθμισε σε καμμιά περίπτωση την φυσική παρουσία του καταναλωτή που είναι αναγκαία για τη λειτουργία της αγοράς, με συνέπεια κύριοι κλάδοι του Λιανικού Εμπορίου να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα (ένδυση, υπόδηση κ.α.).

Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί ότι ακόμη σώζεται με την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων και η Πολιτεία οφείλει να ακούσει την κραυγή αγωνίας του εμπορικού κόσμου και να μην τον οδηγήσει στην καταστροφή.
Το πρώτιστο και αδιαπραγμάτευτο αγαθό για όλους τους ανθρώπους είναι η υγεία και η Πολιτεία σωστά ακούει και συμβουλεύεται τους ειδικούς λοιμωξιολόγους, τους οποίους απολύτως σεβόμαστε. Το πως όμως μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα η Αγορά, το γνωρίζουν οι άνθρωποί της και αυτό η Κυβέρνηση οφείλει να το σεβαστεί και επιτέλους να τους ακούσει.

ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


Η ανάρτηση του ΕΦΚΑ για πληρωμή από τους εμπόρους οφειλών του Νοεμβρίου, μέχρι 31 Δεκεμβρίου χωρίς παράταση και χωρίς έκπτωση 25% σε όσους πληρώσουν, όπως συνέβη στο πρώτο lockdown, μοιάζει με κηδειόσημο, για επιχειρήσεις που αγωνίζονται να αποφύγουν το λουκέτο.
Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση από τη λογική της δήλωσης Μητσοτάκη ότι η καραντίνα είναι ευκαιρία για αποταμίευση και άρα οι έμποροι με κλειστά τα μαγαζιά μάζεψαν λεφτά για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ με μεγαλύτερη άνεση.

Την ίδια ώρα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας είδαν τα ποσά των επιδοτήσεων που τους καταβλήθηκαν κουτσουρεμένα έως και 30%.
Πρόκειται για μποναμάδες που συνιστούν μαύρο ανέκδοτο σε ένα μαύρο έτος για την οικονομία τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις των θεσμικών φορέων του εμπορικού κόσμου για ανάληψη μέρους των βαρών από το κράτος δεν φαίνεται να συγκινούν τους αρμόδιους, που έχουν παρασυρθεί σε μία ανεξήγητη ευφορία και μακαριότητα.Όσο για τα λεφτά των επιδοτήσεων που στερήθηκαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα λείψουν από μια αγορά που στεγνώνει επικίνδυνα.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Eμπορικός σύλλογος Αγρινίου ‘Ο Ερμής’:

Αναρτήθηκαν πριν λίγες ημέρες τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ του μηνός Νοεμβρίου με εμπρόθεσμη ημερομηνία πληρωμής την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Η απόφαση αυτή της διοίκησης του ΕΦΚΑ προκαλεί τον Εμπορικό κόσμο και για την ημερομηνία που επιλέχθηκε, μην δίνοντας δηλαδή παράταση στην πληρωμή, αλλά και γιατί κάνει διάκριση στη δεύτερη φάση του lockdown και δεν δίνει ούτε καν την έκπτωση (-25%) σε όσους θέλουν να πληρώσουν, όπως ακριβώς συνέβη τους αντίστοιχους μήνες στην πρώτη περίοδο της Άνοιξης που τα καταστήματα ήταν και πάλι υποχρεωτικά κλειστά με εντολή της πολιτείας.

Σε μια περίοδο με δύο μήνες κλειστές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων που χάθηκε μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου των καταστημάτων για τον Εμπορικό κόσμο, αντί η Πολιτεία να καλύψει τις Ασφαλιστικές υποχρεώσεις των συναδέλφων, θέμα που είχαμε αναδείξει και ζητήσει να γίνει με επιστολή μας, ζητά τώρα να τις πληρώσουμε στο τέλος Δεκεμβρίου. Όχι μόνο μας ΑΓΝΟΕΙ επιδεικτικά αλλά συνεχίζει να μας ΕΜΠΑΙΖΕΙ ζητώντας μας πληρωμή του ΕΦΚΑ για ένα διάστημα που με κρατική εντολή παραμείναμε ΚΛΕΙΣΤΟΙ.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου απαιτεί οι Ασφαλιστικές υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ των συναδέλφων για του μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο να πληρωθούν από το Κράτος .

Η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι ο Εμπορικός κόσμος βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, έχοντας πλέον εξαντλήσει τις αντοχές του και είναι ανάγκη να λειτουργήσει η Αγορά σύμφωνα με την πρόταση μας δηλαδή αυστηρή προσέλευση, ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ πελάτης να μπαίνει στα καταστήματα τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία.

Η μέθοδος της παράδοσης εκτός (click away) που επινόησε η Κυβέρνηση για το Λιανικό Εμπόριο είναι μέθοδος ΕΚΤΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ για την αγορά, δεν λειτούργησε θετικά για τις μικρές επιχειρήσεις και φυσικά ΕΥΝΟΗΣΕ για άλλη μια φορά τις μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ  ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ!


Eμπορικός σύλλογος Αγρινίου ‘Ο Ερμής’:

Προς:
Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Κοινοποίηση.:
Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Βουλευτές Αιτωλ/νίας
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Δήμος Αγρινίου
Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας
ΕΣΕΕ
ΓΣΕΒΕΕ
Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων
Ομοσπονδίες ΕΒΕ
Εμπορικοί Σύλλογοι
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΚΤΟΣ (CLICK AWAY) ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Εικόνες που προσβάλλουν, αδικούν και θίγουν την αξιοπρέπεια του εμπορικού κόσμου είδαμε την εβδομάδα που πέρασε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, μετά την εφαρμογή της λεγόμενης «παράδοσης εκτός»(click away), κάτι το οποίο συμβαίνει και σε όλες τις πόλεις της χώρας μας.
Κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τα καταφέρατε τελικά με την απόφαση σας να εφαρμόσετε μια μέθοδο άγνωστη στην συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς και των καταναλωτών, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τις μεγάλες αλυσίδες του λιανικού εμπορίου και τις ταχυμεταφορές. Συγχρόνως να προκαλέσετε σύγχυση στην αγορά και στους καταναλωτές, ώστε αυτό που κυριαρχεί πλέον ανάμεσα στους συναδέλφους μας να είναι η αγανάκτηση γιατί τελικά πάλι οι μικρές επιχειρήσεις την πληρώνουν.

Προβάλετε και μέσω των κοινωνικών δικτύων την μέθοδο αυτή που ΕΠΙΝΟΗΣΑΤΕ, ως ένα επίτευγμα, ενώ καυχιέστε παράλληλα ότι έχει αποτελέσματα στον εμπορικό κόσμο! Εάν αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στο λιανικό εμπόριο δεν είναι ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ τότε τι είναι;

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου μαζί με τους Εμπορικούς Συλλόγους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και με τη στήριξη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας προτείναμε, έστω και τις τελευταίες ημέρες πριν τις γιορτές, να λειτουργήσει η αγορά με αυστηρή διαδικασία προσέλευσης (ένας-ένας πελάτης να μπαίνει στα καταστήματα) τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει η αγορά και γιατί το “click away” είναι για το Λιανικό Εμπόριο ΕΚΤΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ. Οι έμποροι γνωρίζουν καλύτερα από όλους πως μπορεί να λειτουργήσει η αγορά, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η γνώμη τους και να μην αγνοούνται.

Όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας ο εμπορικός κόσμος έχει δείξει έμπρακτα τον σεβασμό του με την απόλυτα υπεύθυνη στάση του και συμπεριφορά που έχει κρατήσει. Για την Πολιτεία όμως φαίνεται ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μόνο στα καταστήματα της αγοράς και όχι στις υπεραγορές τροφίμων, τις τράπεζες αλλά και όποια άλλη δραστηριότητα μέχρι και σήμερα έχει επιτραπεί να λειτουργεί.
Γιατί παντού οι συναλλαγές επιτρέπεται να γίνονται και με μετρητά και μόνο στα καταστήματα του λιανικού εμπορίου απαγορεύεται ;

Φθάνει πια η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ότι έχουμε LOCKDOWN δήθεν για να μην εξαπλωθεί η πανδημία ενώ όλοι μπορούν να κυκλοφορούν με άνεση και μόνο τα καταστήματα μένουν κλειστά!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟ ΜΑΣ.


Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος σας ενημερώνει ότι Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας συνεδρίασε εκτάκτως την 15-12-2020 μετά από αίτημα των Προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων Αγρινίου ,Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Ομοσπονδίας Ακαρνανίας.

Οι Εμπορικοί σύλλογοι ενημέρωσαν το ΔΣ για την τελευταία απόφαση της Κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή στο Λιανικό εμπόριο τη μέθοδο παράδοση εκτός (clic away) ,καθώς και για τα σημαντικά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις από την παράταση του υποχρεωτικού κλεισίματος της αγοράς. Ζήτησαν δε από το ΔΣ του Επιμελητηρίου τη στήριξη του στο προσπάθεια που κάνουν για την επιβίωση του Εμπορικού κόσμου και συζητήθηκαν οι προτάσεις των Εμπορικών συλλόγων.

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του σχετικά με το αίτημα των Εμπορικών Συλλόγων αποφάσισε τα εξής:

Με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων σχετικά με το θέμα της πανδημίας ζητάμε την ισότιμη μεταχείριση και αντιμετώπιση από την πλευρά της Πολιτείας για τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου του Λιανικού Εμπορίου έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, για να μην συνεχίζεται και ενισχύεται ο Αθέμιτος Ανταγωνισμός εις βάρος των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων.

Επίσης ζητάμε την κατάργηση της μεθόδου παράδοσης εκτός (clic away) που δεν βοηθά στη λειτουργία του Λιανικού Εμπορίου ,αλλά αντιθέτως προκαλεί σύγχυση στους συναδέλφους αλλά και στους καταναλωτές και προτείνουμε να ληφθεί απόφαση από την Πολιτεία για άνοιγμα του Λιανικού εμπορίου στις περιφέρειες ή νομούς της χώρας μας με κριτήριο το επιδημιολογικό τους φορτίο καθώς επίσης οι καταναλωτές να μπαίνουν στα καταστήματα ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ με αυστηρό τρόπο τηρώντας τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Άλλωστε το Λιανικό Εμπόριο απέδειξε με την υπεύθυνη στάση του για πολλούς μήνες ότι δεν είναι ο χώρος εξάπλωσης της πανδημίας, γεγονός που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε με δηλώσεις του.

Για τις έκτακτες καταστάσεις που βιώνει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Εμπορικός Κόσμος ζητάμε από την Πολιτεία να ληφθούν ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ και προτείνουμε:

Να δοθεί ΑΜΕΣΑ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων εφ’ άπαξ αποζημίωση από την πολιτεία.

Να χρησιμοποιηθεί ο ΕΛΑ που τηρείται στον ΟΑΕΔ και τροφοδοτείται αυτοτελώς κάθε μήνα μέσω των εισφορών, του οποίου το υπόλοιπο ξεπερνάει το ποσόν των 500 εκ. ευρώ, ώστε να δοθεί επίδομα ιδιότυπης ανεργίας, ανάλογα με αυτό που δόθηκε σε λογιστές, δικηγόρους και άλλους κλάδους ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον ειδικό σκοπό.

Ένταξη των φυσικών προσώπων μελών εταιρειών στα μέτρα προστασίας και στήριξης με αναστολές πληρωμών δόσεων, ευνοϊκής αντιμετώπισης από τα τραπεζικά ιδρύματα, εκπτώσεις ενοικίων όπως προβλέπονται για τις ατομικές επιχειρήσεις και για όλους τους πληττόμενους κλάδους, πολύ περισσότερο σε όσους έχει ανασταλεί η λειτουργία των εταιριών τους, με κυβερνητική απόφαση.

Αναστολή των επιταγών για 120 ημέρες ή να γίνει η πληρωμή των επιταγών που έχουν δηλωθεί σε αναστολή από το Υπουργείο Οικονομικών και αποπληρωμή των εκδοτών προς το κράτος με την άτοκη δανειοδότηση των έξι μηνών καθώς να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου 30% την περίοδο Μαρτίου (1ο LOCKDOWN) – Σεπτεμβρίου.

Παράταση καταβολής της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη, όπως δόθηκε και για το δώρο του Πάσχα έτους 2020 μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, τηρουμένων των αναλογιών της από 30.3.2020 ΚΥΑ, δεδομένου ότι η μη εμπρόθεσμη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ και με διευρυμένες προϋποθέσεις.

Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι Ασφαλιστικές υποχρεώσεις των συναδέλφων (ΕΦΚΑ) να πληρωθούν από την Πολιτεία.


Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας:

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας συνεδρίασε εκτάκτως την 15-12-2020 μετά από αίτημα των Προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων Αγρινίου ,Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Ομοσπονδίας Ακαρνανίας.

Οι Εμπορικοί σύλλογοι ενημέρωσαν το ΔΣ για την τελευταία απόφαση της Κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή στο Λιανικό εμπόριο τη μέθοδο παράδοση εκτός (clic away) ,καθώς και για τα σημαντικά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις από την παράταση του υποχρεωτικού κλεισίματος της αγοράς. Ζήτησαν δε από το ΔΣ του Επιμελητηρίου τη στήριξη του στο προσπάθεια που κάνουν για την επιβίωση του Εμπορικού κόσμου και συζητήθηκαν οι προτάσεις των Εμπορικών συλλόγων.

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του σχετικά με το αίτημα των Εμπορικών Συλλόγων αποφάσισε τα εξής:

Με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων σχετικά με το θέμα της πανδημίας ζητάμε την ισότιμη μεταχείριση και αντιμετώπιση από την πλευρά της Πολιτείας για τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου του Λιανικού Εμπορίου έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, για να μην συνεχίζεται και ενισχύεται ο Αθέμιτος Ανταγωνισμός εις βάρος των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων.

Επίσης ζητάμε την κατάργηση της μεθόδου παράδοσης εκτός (clic away) που δεν βοηθά στη λειτουργία του Λιανικού Εμπορίου ,αλλά αντιθέτως προκαλεί σύγχυση στους συναδέλφους αλλά και στους καταναλωτές και προτείνουμε να ληφθεί απόφαση από την Πολιτεία για άνοιγμα του Λιανικού εμπορίου στις περιφέρειες ή νομούς της χώρας μας με κριτήριο το επιδημιολογικό τους φορτίο καθώς επίσης οι καταναλωτές να μπαίνουν στα καταστήματα ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ με αυστηρό τρόπο τηρώντας τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Άλλωστε το Λιανικό Εμπόριο απέδειξε με την υπεύθυνη στάση του για πολλούς μήνες ότι δεν είναι ο χώρος εξάπλωσης της πανδημίας, γεγονός που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε με δηλώσεις του.

Για τις έκτακτες καταστάσεις που βιώνει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Εμπορικός Κόσμος ζητάμε από την Πολιτεία να ληφθούν ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ και προτείνουμε:

Να δοθεί ΑΜΕΣΑ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων εφ’ άπαξ αποζημίωση από την πολιτεία.

Να χρησιμοποιηθεί ο ΕΛΑ που τηρείται στον ΟΑΕΔ και τροφοδοτείται αυτοτελώς κάθε μήνα μέσω των εισφορών, του οποίου το υπόλοιπο ξεπερνάει το ποσόν των 500 εκ. ευρώ, ώστε να δοθεί επίδομα ιδιότυπης ανεργίας, ανάλογα με αυτό που δόθηκε σε λογιστές, δικηγόρους και άλλους κλάδους ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον ειδικό σκοπό.

Ένταξη των φυσικών προσώπων μελών εταιρειών στα μέτρα προστασίας και στήριξης με αναστολές πληρωμών δόσεων, ευνοϊκής αντιμετώπισης από τα τραπεζικά ιδρύματα, εκπτώσεις ενοικίων όπως προβλέπονται για τις ατομικές επιχειρήσεις και για όλους τους πληττόμενους κλάδους, πολύ περισσότερο σε όσους έχει ανασταλεί η λειτουργία των εταιριών τους, με κυβερνητική απόφαση.

Αναστολή των επιταγών για 120 ημέρες ή να γίνει η πληρωμή των επιταγών που έχουν δηλωθεί σε αναστολή από το Υπουργείο Οικονομικών και αποπληρωμή των εκδοτών προς το κράτος με την άτοκη δανειοδότηση των έξι μηνών καθώς να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου 30% την περίοδο Μαρτίου (1ο LOCKDOWN) – Σεπτεμβρίου.

Παράταση καταβολής της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη, όπως δόθηκε και για το δώρο του Πάσχα έτους 2020 μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, τηρουμένων των αναλογιών της από 30.3.2020 ΚΥΑ, δεδομένου ότι η μη εμπρόθεσμη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ και με διευρυμένες προϋποθέσεις.

Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι Ασφαλιστικές υποχρεώσεις των συναδέλφων (ΕΦΚΑ) να πληρωθούν από την Πολιτεία.

Να επεκταθεί η έκπτωση του ενοικίου κατά 40% εκτός από τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριου και για όσους μήνες διαρκέσει η πανδημία και κάλυψη του 60% ,για τους μήνες που είμαστε ΚΛΕΙΣΤΟΙ με κρατική εντολή, από το κράτος καθώς οι επιχειρήσεις με μηδενικούς τζίρους δεν έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν.

Να θεσμοθετηθεί ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός.

Ευέλικτο Πρόγραμμα επιδότησης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που να απευθύνεται στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Τέλος, ζητούμε να διερευνηθεί η δυνατότητα για “κούρεμα” ενός μέρους των χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες αντί της παράτασης των υποχρεώσεών τους στο μέλλον, όπως ισχύει σήμερα. Διότι μια επιχείρηση που δεν λειτουργεί καταγράφει και συσσωρεύει ζημιές κάθε μέρα που περνάει και η αναβολή των υποχρεώσεων δεν ισοδυναμεί με διαγραφή αλλά μεταφέρει απλώς το πρόβλημα στο μέλλον.


Δήλωση του Προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Σπυρόπουλου Βασίλειου:

Ως πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου βρίσκω ακατανόητο τον τρόπο αντιμετώπισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη .

Η εφαρμογή του μέτρου CLICK AWAY είναι αδύνατο να εφαρμοστεί εφόσον δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, διότι πάνω από 350.000 επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα να το υποστηρίξουν όπως ασύρματο pos , ηλεκτρονική σελίδα, τηλεφωνικό κέντρο.

Με την απόφαση αυτή διαπιστώνουμε πως για μια ακόμη φορά δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, που κορυφώνεται με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, που ευνοεί κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες δηλαδή το 17% των επιχειρήσεων πανελλαδικά, στις οποίες δίνεται η δυνατότητα να κερδίσουν για άλλη μια φορά εις βάρος ημών και αδιαφορώντας για τις οικογένειες και τους εργαζόμενους των μικρών επιχειρήσεων, όπου το μέλλον τους με μαθηματική ακρίβεια είναι η ανεργία και η εξαθλίωση .

ΕΛΠΙΖΩ με τις παρεμβάσεις σύσσωμου του εμπορικού κόσμου μέσω των συνδικαλιστικών οργάνων να δοθεί ένα τέλος σ αυτόν τον εμπαιγμό και να παρθούνε νέα μέτρα, τα οποία προφανώς θα περιλαμβάνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και θα μπορούν ταυτόχρονα οι πελάτες να εξυπηρετούνται μέσα στο κατάστημα με προκαθορισμένο ραντεβού .

Θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα οι οποίοι και αυτοί δίνουν τον αγώνα τους για το βέλτιστο καλό όλων μας, καθώς και με τον αρμόδιο Υπουργό ο οποίος αν δεν λάβει νέα μέτρα για μας τότε φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να προβούμε σε ενέργειες οι οποίες δεν θα του είναι καθόλου ευχάριστες .


Ομοσπονδία επαγγελματικών βιοτεχνικών & εμπορικών σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας:

Οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης όπως ανακοινώθηκαν από τους Υπουργούς κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Στ. Πέτσα, οδηγούν στην οριστική απώλεια τζίρου για τις ΜμΕ, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου και ένα μικρό ποσοστό των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων διαθέτουν e-shop με αποτέλεσμα όλος ο όγκος των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου να συγκεντρωθεί και να οδηγηθεί στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων του Κλάδου του λιανικού εμπορίου.
Οι προσδοκίες των μικρομεσαίων εμπόρων, ότι λειτουργώντας τις τελευταίες ημέρες του χρόνου θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος του εορταστικού τζίρου, χάθηκαν οριστικά και αμετάκλητα. Η επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων αφήνεται στην τύχη τους, χωρίς την ανακοίνωση κάποιου ουσιαστικού μέτρου στήριξής τους, από την πλευρά της κυβέρνησης.

Είναι σαφές ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή, δεν μπορεί όμως η προστασία της δημόσιας υγείας να λειτουργεί ως άλλοθι για τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και υπέρ της συγκέντρωσης της αγοράς σε λίγους και ισχυρούς.

Καταδικάζουμε την σημερινή απόφαση της κυβέρνησης και απαιτούμε έστω και τώρα να επιτρέψει το άνοιγμα όλης της αγοράς , τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας όπως έχει αποφασίσει για άλλους κλάδους του εμπορίου ( π.χ. super market ,κομμωτήρια κλπ)

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΥΣ.


ΠΡΟΣ: Πρωθυπουργό
κ. Μητσοτάκη Κυριάκο

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Ο Εμπορικός κόσμος της χώρας περίμενε έστω και την τελευταία στιγμή να περισώσει κάτι από την καταστροφή πού έχει υποστεί με το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες λόγω της πανδημίας.
Η σημερινή απόφαση σας που ουσιαστικά εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα καταστήματα και την περίοδο των Χριστουγέννων έρχεται να ολοκληρώσει την καταστροφή ενός από τους μεγαλύτερους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας.

Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου και ένα μικρό ποσοστό των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων διαθέτουν e-shop με αποτέλεσμα όλος ο όγκος των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου να συγκεντρωθεί και να οδηγηθεί στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων του Κλάδου του λιανικού εμπορίου.
Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για πωλήσεις με την μέθοδο του click away είναι ξεκάθαρος ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ προς τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, όσον αφορά τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας. Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί αποκλειστικά τις μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου ώστε να μπορέσουν να εκτελέσουν τις παραγγελίες που δεν εκτελούνται από τις επιβαρυμένες ταχυμεταφορές. Ο συνωστισμός έξω από τις αλυσίδες και ο συγχρωτισμός των αποθηκάριων που θα προσπαθούν να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Οι προσδοκίες των μικρομεσαίων εμπόρων, ότι λειτουργώντας τις τελευταίες ημέρες του χρόνου θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος του εορταστικού τζίρου, χάθηκαν οριστικά και αμετάκλητα. Η επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων αφήνεται στην τύχη τους, χωρίς την ανακοίνωση κάποιου ουσιαστικού μέτρου στήριξής τους, από την πλευρά της κυβέρνησης σας.

Είναι σαφές ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή, δεν μπορεί όμως η προστασία της δημόσιας υγείας να λειτουργεί ως άλλοθι για τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και υπέρ της συγκέντρωσης της αγοράς σε λίγους και ισχυρούς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση σας να σταματήσει τον εμπαιγμό προς τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου να λάβει ΑΜΕΣΑ μέτρα με γνώμονα την επιβίωση μας και τον βιοπορισμό μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

• Να γίνει ΑΡΣΗ του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων με τη μέθοδο Click Away και να αντικατασταθεί με την εξυπηρέτηση του καταναλωτή μέσα στο κατάστημα με προκαθαρισμένο τηλεφωνικό ραντεβού καθώς θα εφαρμόζονται και θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Eναλλακτικά προτείνουμε να ληφθεί υπό όψιν από την Πολιτεία η επιδημιολογική επιβάρυνση του κάθε νομού η περιφέρειας και με βάση αυτό το κριτήριο να αποφασίζεται η επαναλειτουργία του Λιανικού Εμπορίου σε αυτή την περιοχή γνωρίζοντας ότι κάποιες περιοχές της χώρας μας βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε σχέση με κάποιες άλλες που είναι σε πιο δύσκολη θέση απο υγειονομικής πλευράς
• Να δοθεί ΑΜΕΣΑ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων εφ άπαξ αποζημίωση από την πολιτεία.
• Να χρησιμοποιηθεί ο ΕΛΑ που τηρείται στον ΟΑΕΔ και τροφοδοτείται αυτοτελώς κάθε μήνα μέσω των εισφορών, του οποίου το υπόλοιπο ξεπερνάει το ποσόν των 500 εκ. ευρώ, ώστε να δοθεί επίδομα ιδιότυπης ανεργίας, ανάλογα με αυτό που δόθηκε σε λογιστές, δικηγόρους και άλλους κλάδους ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι για ακριβώς γι αυτόν τον ειδικό σκοπό.
• Ένταξη των φυσικών προσώπων μελών εταιρειών στα μέτρα προστασίας και στήριξης με αναστολές πληρωμών δόσεων, ευνοϊκής αντιμετώπισης από τα τραπεζικά ιδρύματα, εκπτώσεις ενοικίων όπως προβλέπονται για τις ατομικές επιχειρήσεις και για όλους τους πληττόμενους κλάδους, πολύ περισσότερο σε όσους έχει ανασταλεί η λειτουργία των εταιριών τους, με κυβερνητική απόφαση.
• Αναστολή των επιταγών για 120 ημέρες ή να γίνει η πληρωμή των επιταγών που έχουν δηλωθεί σε αναστολή από το υπουργείο οικονομικών και αποπληρωμή των εκδοτών προς το κράτος με την άτοκη δανειοδότηση των έξι μηνών καθώς να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου 30% την περίοδο Μαρτίου (1ο LOCKDOWN) – Σεπτεμβρίου.
• Παράταση καταβολής της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη, όπως δόθηκε και για το δώρο του Πάσχα έτους 2020 μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, τηρουμένων των αναλογιών της από 30.3.2020 ΚΥΑ, δεδομένου ότι η μη εμπρόθεσμη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα.
• Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ και με διευρυμένες προυποθέσεις.
• Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι Ασφαλιστικές υποχρεώσεις των συναδέλφων (ΕΦΚΑ) να πληρωθούν από την Πολιτεία.
• Να επεκταθεί η έκπτωση του ενοικίου κατά 40% εκτός από τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριου και για όσους μήνες διαρκέσει η πανδημία και κάλυψη του 60% ,για τους μήνες που είμαστε ΚΛΕΙΣΤΟΙ με κρατική εντολή, από το κράτος καθώς οι επιχειρήσεις με μηδενικούς τζίρους δεν έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν.
• Να θεσμοθετηθεί ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός.
• Άμεσο Πρόγραμμα επιδότησης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που να απευθύνεται σε όλους χωρίς αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις ,ώστε να λάβουν από λίγα οι πολλοί και όχι πολλά οι λίγοι .

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟ ΜΑΣ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ