herosgarden6

Μηνύματα για την εθνική επέτειο

Κώστας Λύρος, Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

Η 25η Μαρτίου είναι μια μέρα μεγάλη! Είναι η ημέρα ορόσημο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Χαραγμένη ανεξίτηλα και όσο τίποτα άλλο στη συλλογική μνήμη του λαού μας. Ημέρα σημαδιακή για την Ορθόδοξη πίστη μας.

Tιμούμε σήμερα και δοξάζουμε το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός της ιστορίας μας, που ξέφυγε από τα τότε γνωστά γεωγραφικά μας μήκη και πλάτη, συγκλόνισε την Ευρώπη και άφησε το αποτύπωμά της σε διεθνές επίπεδο. Είναι η ιστορία του έθνους μας .
Του έθνους μας, το οποίο στα κρίσιμα σταυροδρόμια ανά των αιώνων βρίσκει τον τρόπο να μεγαλουργεί.

Είναι αυτό το έθνος που κατά τη διάρκεια της μακραίωνης σκλαβιάς του βάρβαρου κατακτητή, με απλές, ταπεινές αλλά φωτισμένες μορφές κληρικών και λαϊκών του κατόρθωσε να διατηρήσει άσβεστη τη φλόγα της Ελληνικότητας.
Και πέτυχε τότε «όταν όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» την πρώτη και μεγάλη νίκη. Είναι αυτή που μετέτρεψε το φοβισμένο ραγιά σε ατρόμητο γίγαντα.
Είναι αυτό το έθνος που με τις ιστορικές προσωπικότητες της διασποράς του αναζωπύρωσε στην Ευρώπη το ενδιαφέρον για τον Ελληνικό κλασσικό Πολιτισμό και τον φιλελληνισμό, και συστράτευσε όλες τις εστίες των αποδήμων που λαχταρούσαν να δουν την Πατρίδα ελεύθερη στον αγώνα «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία».

Και τότε, ψυχωμένοι επώνυμοι κι ανώνυμοι ανέλαβαν να κάνουν την ιδέα πράξη, το αδύνατο δυνατό, το όνειρο γενιών και γενιών πραγματικότητα. Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και στη βούληση των ηγεμονικών δυνάμεων της εποχής, κόντρα στη λογική των αριθμών.
Έτσι μέσα από έναν άνισο αγώνα αναδεικνύονται προικισμένες ηγετικές ηρωικές μορφές , μαρτυρικά πρόσωπα , μαρτυρικοί τόποι.
Με αίμα γράφτηκε η λέξη «Ελευθερία» στην Τριπολιτσά, στα Δερβενάκια, στο Μανιάκι, στη Χίο, στα Ψαρά, στο Μεσολόγγι.

Ο Θεός όμως είχε βάλει πλέον την υπογραφή του και δεν την έπαιρνε πίσω.
Η ιστορία κατακύρωσε στους Έλληνες το δικαίωμα της αυθυπαρξίας τους και της ιστορικής τους συνέχειας. «Και εγένετο Ελλάς».

200 χρόνια μετά οφείλουμε ως λαός να αναστοχαστούμε τα γεγονότα εκείνα της ιστορίας μας, αλλά και όσα επακολούθησαν , εστιάζοντας στα μεγάλα και όχι στα μικρά, στα σημαντικά και όχι στα ασήμαντα, στα καλά και σωστά και όχι στα άσχημα και τα λάθος.
Τα πρώτα θα μας ανατάξουν κάτι που έχουμε ανάγκη για την ιστορική μας πορεία. Τα άλλα θα μας κρατήσουν χαμηλά και πρέπει να το αποφύγουμε.

Ως Δήμαρχος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου , της πόλης – σύμβολο του αγώνα, της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης, της πόλης που συμπυκνώνει στο συμβολισμό της όλο το νόημα της Ελληνικής Επανάστασης κάνω ειδική μνεία και υποκλίνομαι στους προγόνους μας Εξοδίτες. Είναι αυτοί, οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, που με την υπέρτατη θυσία τους ώθησαν στην τελική κατάληξη τον απελευθερωτικό αγώνα το 1821 .

Χρόνια πολλά Έλληνες όλου του κόσμου!

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!


Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

«Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί παγκόσμιο ορόσημο αγώνα για την ελευθερία ενός έθνους.

Τα 400 χρόνια σκλαβιάς δεν στάθηκαν ικανά για να ξεριζώσουν από τους Έλληνες ιδανικά και αξίες που φώτισαν και φωτίζουν την οικουμένη. Δεν υποδουλωθήκαμε ούτε ηθικά, ούτε πνευματικά. Η διαχρονική εθνική συνείδηση, η κοινή θρησκεία και η πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και στις δημοκρατικές αξίες που γέννησε αυτός ο τόπος, ήταν το λίπασμα που θέριεψαν τον απελευθερωτικό αγώνα.

Ο κοινός αγώνας, οι θυσίες και ο απαράμιλλος ηρωισμός των αγωνιστών του ‘21 συγκίνησαν κάθε ελεύθερο πνεύμα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το κίνημα του φιλελληνισμού.
Σήμερα, 200 χρόνια μετά, οι Έλληνες απολαμβάνουμε τους καρπούς της θυσίας εκείνων που προσέφεραν τις ζωές τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι.

Ο πατριωτισμός σήμερα δεν έχει απλά σχέση με την προάσπιση εθνικού εδάφους ή την απελευθέρωσή του. Ο νέος πατριωτισμός που έχει ανάγκη ο τόπος μας, έχει άμεση σχέση με την ενίσχυση της εθνικής προσπάθειας για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους που θα είναι δίκαιο απέναντι στους πολίτες του. Που θα αντιμετωπίζει ισότιμα και θα δίνει τις ίδιες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά του. Ένας κράτος που η λογική και ο ρεαλισμός θα είναι ο κανόνας και όχι το ζητούμενο. Ένα κράτος με πολίτες υπεύθυνους και πολιτική ηγεσία που θα λέει πάντα την αλήθεια.

Είναι αναγκαίος ένας νέος πατριωτισμός που προβάλλει το εμείς και όχι το εγώ, που δεν ξεχνά ότι η έξοδος του Μεσολογγίου είναι η απόλυτη πράξη ηρωισμού στην ιστορία της Ευρώπης, αλλά συνάμα αντιμετωπίζει με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα το κοινό ευρωπαϊκό αύριο.

Η 25η Μαρτίου 2021 μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της νεότερης Ελλάδας στο ραντεβού της με την ιστορία της, τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας για τις οποίες αγωνίσθηκαν οι πρόγονοί μας, αλλά και με τον σύγχρονο κόσμο και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Στο χέρι μας είναι να ανταποκριθούμε τιμώντας τη θυσία των αγωνιστών του 1821».


Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας:

Στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 2021 και τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει:
«Διακόσια χρόνια από τον Μάρτη του 1821, στη μαρτυρική γη των Καλαβρύτων ακόμα καίει άσβεστη η πρώτη φλόγα. Στη Φολόη και στο Λάλα ακόμα κυματίζει η σημαία των επαναστατημένων Ελλήνων και στα ιερά χώματα του Μεσολογγίου οι πολιορκημένοι ακόμα στέκουν ελεύθεροι και μας δείχνουν τον δρόμο.

Η Δυτική Ελλάδα αντίκρισε το πρώτο χάραμα της λευτεριάς.
Υποκλινόμαστε στους αγώνες των προγόνων μας, προσκυνάμε τις θυσίες τους και ακολουθούμε τα βήματά τους. Τα διδάγματά τους, η πιο πολύτιμη ύλη του δικού μας μέλλοντος.
Όσοι έβαλαν τη σφραγίδα τους για να μας παραδοθεί μία νέα πατρίδα, θα δικαιώνονται κάθε φορά που εμείς σήμερα θα κάνουμε αυτή την πατρίδα καλύτερη και πιο δυνατή.

Διακόσια χρόνια μετά, η Δυτική Ελλάδα τιμάει την ιστορία της και κοιτάζει προς το αύριο με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Οι προκλήσεις και οι αγώνες ποτέ δεν σταματούν. Και αυτός ο τόπος ξέρει από αγώνες, ξέρει και από νίκες.»


Βασίλειος Γκίζας, Δήμαρχος Ναυπακτίας:

Ο φετινός εορτασμός της Επανάστασης του 1821 συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξή της.
Μιας επανάστασης που μετά από τα λαμπρά και τραγικά ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν οδήγησε στην απελευθέρωση του Ελληνικού Έθνους και στη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους.

Οι συνθήκες, βέβαια, που γιορτάζουμε την επέτειο αυτή, εν μέσω πανδημίας, είναι ιδιαίτερα δυσχερείς, οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι κατ΄ ανάγκη συγκρατημένες και δεν επιτρέπουν την πανηγυρική έκφραση, όπως αρμόζει, στην αξία του γεγονότος και στην ιδιοσυγκρασία του λαού μας.
Όμως «κι αν είναι η μέρα βροχερή, σέρνει πιο πλούσιο φως» καθώς παρέχει την ευκαιρία για περισυλλογή, αναστοχασμό και ορθή πορεία πλεύσης.
Σίγουρα το 1821 στέλνει πολλά και σοβαρά μηνύματα, που η φετινή ανακωχή των εμβατηρίων και των πανηγυρισμών ίσως επιτρέψει να ακουστούν πιο καθαρά…

Γιατί η Ιστορία αγαπά την πεζή αλήθεια και η μνήμη τιμάται πρωτίστως με σιγή…
Και η μεγάλη ιστορική αλήθεια για το ΄21 είναι ότι η βασική δύναμη που οδήγησε στο μεγαλειώδες αυτό γεγονός δεν ήταν άλλη από την άνευ ορίων αγάπη του Έλληνα, του απλού Έλληνα, για την ελευθερία. Την ελευθερία που χωρίς αυτή δεν έχει κανένα νόημα η ζωή, την ελευθερία, κατά συνέπεια, που είναι πάνω και πέρα από κάθε άλλη αξία.

«Σβήνουν δυό νύχτες, και δυό αυγές προβάλλουν στον αγέρα.
Δυό λευτεριές που σμίγουνε μέσα στην ίδια μέρα.
Δυό λευτεριές ματόβρεχτες, παιδιά μεγάλου κόπου,
η λευτεριά του Έλληνα κι η λευτεριά του ανθρώπου»

γράφει χαρακτηριστικά ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, συμπυκνώνοντας μέσα σε τέσσερις μόνο στοίχους όλο το νόημα του ΄21.

Την 25η Μαρτίου ο λαός μας επέλεξε να συνδέσει την επέτειο της Εθνικής του παλιγγενεσίας με τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Κοινός παρονομαστής των δύο γεγονότων, η πολυπόθητη ελευθερία.

Αυτή που απλόχερα χάρισε ο Δημιουργός στον άνθρωπο ως στοιχείο απόλυτα συνυφασμένο με την ανθρώπινη φύση. Και που διακριτικά σεβάστηκε κατά το πέρασμα των αιώνων, παρά τα πολλές φορές καταστροφικά αποτελέσματα από την κακή χρήση της.

Με την έννοια αυτή, λοιπόν, η Επανάσταση του 1821 δεν αποτελεί ένα απλά θαυμαστό και απορίας άξιο ιστορικό γεγονός, αλλά μια απλή φυσική νομοτέλεια. Έναν ισχυρό κρίκο στη μεγάλη ιστορική αλυσίδα του Έθνους μας από το Μαραθώνα, τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα ως το έπος του ‘40 και τους σύγχρονους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Και στο σημείο αυτό γίνεται αντιληπτό ότι ο αγώνας αυτός δεν κατατμείται σε μεγάλα ή μικρά ιστορικά μεμονωμένα γεγονότα αλλά είναι διαρκής, καθημερινός, επίμονος και κυρίως πολυεπίπεδος. Δε σταματά, αλίμονο αν σταματήσει!
Γιατί καμία εθνική ελευθερία δεν έχει από μόνη της την παραμικρή αξία αν δεν εξελίσσεται διαρκώς σε πραγματική ελευθερία του ανθρώπου, στην προσωπική και συλλογική μας απελευθέρωση!

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους μας!