heros garden2

Εκδηλώσεις & δράσεις της Περιφέρειας για τα 200 χρόνια από το 1821

«Ένας χρόνος γεμάτος ιστορία, μνήμες και συναισθήματα με άρωμα Ελλάδας και υπερηφάνεια. Η Δυτική Ελλάδα, η Γη της Φλόγας, πρωταγωνίστρια στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, πρωταγωνίστρια και σήμερα 200 χρόνια μετά, με εκδηλώσεις μνήμης, ανασκόπησης και περισυλλογής που σηματοδοτούν ταυτόχρονα την αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο για τις γενεές που έρχονται. Αφετηρία που σηματοδοτείται με εμβληματικά έργα που αναφέρονται στο παρελθόν, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του σήμερα, και στοχεύουν στην προσέγγιση και στόχευση του ενός καλύτερου αύριο».

Το στίγμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αλλά και Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής «Δυτική Ελλάδα 2021» Ανδρέας Φίλιας.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης, σήμερα Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, ο κ. Φίλιας παρουσίασε διεξοδικά το πρόγραμμα, μεγάλο μέρος του οποίου χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2021»

Από τις αρχές του 2020 η Περιφέρεια ξεκίνησε τις προετοιμασίες προκειμένου η Δυτική Ελλάδα, το μέρος που ξεκίνησε η Ελληνική Ανεξαρτησία, να αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, Σχέδιο Δράσης, αξιοποιώντας δυνάμεις από όλο το εύρος της Περιφέρειας (Κεντρική Διοίκηση, Δήμοι, Συλλογικότητες, Πολίτες, Επιχειρήσεις), με στόχευση την ανάδειξη της συμβολής της Δυτικής Ελλάδας στην Επανάσταση του 1821.

Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται με διασπορά στο χώρο και το χρόνο οι οποίες θα διατρέξουν όλη την Περιφέρεια αλλά και εκτός αυτής. Ορισμένες θα παραμείνουν ως θεσμός προσελκύοντας επισκέπτες και στο μέλλον, συμβάλλοντας έτσι στην γενικότερη ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Από το Περιφερειακό Συμβούλιο ψηφίστηκε και η Γνωμοδοτική Επιτροπή «Δυτική Ελλάδα 2021», η οποία απαρτίζεται από 27 μέλη (5 Περιφερειακούς Συμβούλους, 21 πολίτες εγνωσμένου κύρους και εξειδίκευσης από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης και τον Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ως Πρόεδρο).

Ο προγραμματισμός διαρθρώνεται σε δύο άξονες:

Άξονας 1: Έργα εμβληματικού/ στρατηγικού χαρακτήρα

Στον Άξονα 1 εντάσσονται έργα εμβληματικού/ στρατηγικού χαρακτήρα, που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και είναι κριτικής σημασίας για τον επιτυχή εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Α. Η ΠΔΕ, η μοναδική Περιφέρεια σε ολόκληρη της Ελλάδα, ενέταξε και υλοποιεί έργο προϋπολογισμού 1.967.880 ευρώ για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Π.Δ.Ε. με χρήση ψηφιακών και διαδραστικών μέσων με έμφαση σε ιστορικά γεγονότα και αναφορές, όπως τα τεκταινόμενα κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Το έργο διακρίνεται σε τρία υποέργα:
• Την οργάνωση και λειτουργία ενός κινητού ψηφιακού μουσείου, το οποίο θα περιοδεύσει σε σημαντικά αστικά κέντρα της Π.Δ.Ε., πριν εγκατασταθεί μόνιμα σε σημεία της Π.Δ.Ε. με ιδιαίτερο ρόλο στην Επανάσταση και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα και την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου. Στο κινητό ψηφιακό μουσείο αξιοποιούνται σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κλπ.).
• Την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και ψηφιακού περιεχομένου με πολυεπίπεδο τρόπο, ήτοι: α) μέσω πύλης προβολής περιεχομένου και υπηρεσιών(portal), β) μέσω εφαρμογής έξυπνων συσκευών, χωρίς απαίτηση σύνδεσης στο διαδίκτυο με χρέωση του ενδιαφερόμενου και χωρίς απαίτηση εγκατάστασης εφαρμογής, τοπικά, μέσω ασύρματων σταθμών προβολής περιεχομένου, οι οποίοι θα εγκατασταθούν ανά την επικράτεια της Π.Δ.Ε. και θα πληροφορούν τον επισκέπτη για 2500 σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα όρια της Περιφέρειας.
• Παραγωγή ενός περιγραφικού ντοκιμαντέρ με μη εμπορικό σκοπό αλλά διαθέσιμο για ανοιχτή χρήση (openaccess), μέσω του οποίου θα αναδεικνύεται η ιστορία και ο πολιτισμός της Δυτικής Ελλάδας

Β. Λεύκωμα. Παραγωγή από ιδίους όρους εκδοτικού έργου υψηλής ποιότητας κι αισθητικής, εστιασμένου στη σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με τα προεπαναστατικά χρόνια και τα χρόνια της Επανάστασης.

Άξονας 2: Έργα & δράσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς

Με ανοιχτή πρόσκληση που απεύθυνε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση 320 προτάσεις. Μετά από δυο φάσεις αξιολόγησης εγκρίθηκαν προς υλοποίηση κα συνδιοργάνωση οι 120 προτάσεις . Από αυτές, 57αφορούν την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, 46 την Π.Ε. Αχαΐας και 26 την Π.Ε. Ηλείας. Οι 10 από τις παραπάνω προτάσεις θα υλοποιηθούν και στις τρεις Περιφερειακές Δνότητες, Αρκετές από τις δράσεις που με βάση τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπάρχει η δυνατότητα ήδη υλοποιούνται άλλες βρίσκονται υπο υλοποίηση από τους φορείς και αναμένεται να γνωστοποιηθεί ο χρόνος παρουσίασης με βάση πάντα την εξέλιξη της πανδημίας.

Ως προς το περιεχόμενο οι εκδηλώσεις ταξινομούνται ως εξής:
• Πολιτιστικές δράσεις: όπερα, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, μουσικές συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις και εκθέσεις, ιστορικές περιηγήσεις, εκθέσεις ιστορικών κειμηλίων, αναπαραστάσεις, αναβιώσεις μαχών και άλλων ιστορικών γεγονότων, κλπ..
• Ψηφιακές εφαρμογές : ψηφιακά μουσεία, εφαρμογές κινητών και tablet, ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, αξιοποίηση τεχνολογιών BYOD (BringYourOwnDevice), ηλεκτρονικές πύλες πληροφόρησης, κλπ.
• Αθλητικές & περιβαλλοντικές δραστηριότητες: αγώνες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, δρόμου και μεγάλων αποστάσεων, ποδηλασία κλπ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα έργα που σχετίζονται με το μηχανοκίνητο αθλητισμό, καθώς και έργα ήπιων περιβαλλοντικών παρεμβάσεων (πχ. ανάδειξη μονοπατιών, εξωραϊσμός σημείων ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, κλπ.)
• Επιστήμη και εκπαίδευση: εκδοτικά έργα υψηλής ποιότητας, μελέτες, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ,ανάδειξη φιλελλήνων, θερινά σχολεία, μαθητικοί διαγωνισμοί, δημιουργία μουσείου, δημιουργία μόνιμων/ περιοδικών μουσειακών εκθέσεων κλπ.

 

Οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
1. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ
2. 44ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ «ΘΥΣΙΑΣ»
3. 0 «LORD BYRON – ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΣΠΗ».
4. “ΒΗΜΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ” 21 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟ RADIO GAMMA
5. 21 ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ.……΄21
6. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Α. ΦΟΡΕΣΙΑ – ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ
Β. ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙ
Γ. ΔΗΜΟΤΙΚΑ
Δ. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
7. «ΑΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ 21 ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ»
8. «’21 ΣΕΛΙΔΕΣ»
9. «ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ!» -ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1821 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ
10. 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821. ΨΗΦΙΑΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

 

Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
1. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ
2. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ -ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΓΕΝΕΤΕΙΡΕΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ.
3. «ΑΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ 21 ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ»
4. 21 ΣΕΛΙΔΕΣ
5. 44ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ «ΘΥΣΙΑΣ» ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΓΥΡΟΥ «ΘΥΣΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΟ 1978 έως 2021
6. ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
7. «LORD BYRON – ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΣΠΗ»
8. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ»
9. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΡΙΒΑ
10. ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: « Η ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ»
11. 15ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΒΥΡΩΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, 26-31 ΜΑΪΟΥ 2021ΜΕ ΘΕΜΑ: BYRON, PHILHELLENISM, AND THE GREEK REVOLUTION 1821ΜΠΑΙΡΟΝ, ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821
12. ΕΚΘΕΣΗ – ΕΚΔΟΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ «ΤΟ ’21 ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ»
13. 1821-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ. ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ 2 ΑΙΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ & ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
14. «ΛΕΥΚΩΜΑ 2021: ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»
15. UNE FRESQUE DE 200 ANS – CHRONIQUES FRANCO-GRECQUES DE LA REVOLUTION 1821 ΜΙΑ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΚΟΣΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ: ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821
16. ΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
17. ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ
18. «ΤΟΥ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ Η ΦΩΝΗ»
19. «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΈΞΟΔΟ ΤΗΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ»
20. «ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 1821»
21. «ΚΑΤΩ ΣΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ ΤΑ ΧΩΡΙΑ»
22. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΧΕΛΩΟΥ / ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
23. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
24. ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
25. «ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ!» -ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1821 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ-
26. ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ THE GAME – Ο ΚΥΝΗΓΟΣ
27. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
28. ΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ ΑΝΑΠΟΛΕΙ ΤΟ 1821
29. ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
30. 21 ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ.……΄21»
31. Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
32. ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
33. ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 1821
34. <<ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ>> Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑΣ (29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1824) ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821.
35. Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Προοδευτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου ΑρχαιοφίλωνΓαβαλούς (Π.Ε.Σ.Α.Γ.), αφιερωμένες στον Στρατηγό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Δημήτρη Μακρή
36. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
37. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
38. «ΤΟ ’21 ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΥ»
39. ΝΑ ΖΗ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ
40. «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ»
41. «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»
42. «13 ΜΑΡΤΙΟΥ 1829: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ»
43. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ MOBILEAPPLICATION
44. «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ»
45. Η ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821.
46. “ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΤΟ ΑΛΩΝΑΚΙ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ ΕΩΣ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΨΑΛΗ ΚΑΙ ΙΩΣΗΦ ΡΩΓΩΝ”
47. «ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΑΓΕΡ, Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ»
48. ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.
49. YΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
50. ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ
51. ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
52. ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΙΟΥ (Δ.Ε. ΠΛΑΤΑΝΟΥ, ΟΦΙΟΝΕΙΑ)
53. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΗΜΑΙΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
54. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΤ/ΝΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ.
55. ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ: ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ’’, ΠΟΙΗΣΗ: ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
56. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Α. ΦΟΡΕΣΙΑ – ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ, Β. ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙ Γ. ΔΗΜΟΤΙΚΑ Δ. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
57. 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821. ΨΗΦΙΑΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ