solarsun1

Η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου για την ΔΕΥΑ Μεσολογγίου

Πάνος Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου με την παραταξη ‘Συμμαχία για το μέλλον’:

Μετά την εξαντλητική συζήτηση και την λήψη της ορθής απόφασης του Δ.Σ του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου για την ένταξη του στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας , θεώρησα ότι κάποιοι και ειδικότερα η Δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΜ θα είχαν την στοιχειώδη παραδοχή ότι “έπαιξαν και έχασαν”. Αντιθέτως διαπιστώνονται άνευ προηγουμένου επιθέσεις στο σύνολο της αντιπολίτευσης, τους 19 Δημοτικούς Συμβούλους που έφεραν προς συζήτηση το θέμα και άθλια-συκοφαντική επίθεση στον επικεφαλής της παράταξή μας “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ , κ. ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟ.”

Επιθυμώ λοιπόν να επισημάνω ότι η ανεπάρκεια, η ανικανότητα, η κωλυσιεργία και η αποτυχία χαρακτηρίζουν αυτούς που όχι μόνο “έβλεπαν τα τρένα να περνούν ” και αντιδρούσαν με απάθεια αλλά και όπως τόνισα στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτούς που …. “κοιμούνται όρθιοι και πλήρωναν Ξενοδοχείο” , με τις τσέπες των Δημοτών βεβαίως-βεβαίως… Ως εκ τούτου είστε ολίγιστοι να κρίνετε τον επικεφαλής της παράταξης “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ” καθώς και τα μάτια σας άνοιξε και εσείς ακόμη και σήμερα παραμένετε τυφλωμένοι γιατί όχι μόνο κάποιοι άλλοι σας “έκλεψαν την δόξα” αλλά και διότι μείνατε χωρίς “φωτοστέφανο”(τρομάρα μας…).

Επί της ουσίας τέσσερις(4) επισημάνσεις:

1. Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΜ δεν έχει καμιά δυνατότητα ένταξης στον “ΦΙΛΟΔΗΜΟ” διότι οφείλει μεγάλα ποσά και στους δύο παρόχους (Δ.Ε.Η ΚΑΙ VOLTERA).

2. Η ΔΕΥΑΜ παρότι έχει λάβει απόφαση να επιστρέψει στην Δ.Ε.Η, δεν μπορεί εάν δεν κάνει ρύθμιση για τα 3,5 εκατομμύρια Ευρώ και ταυτόχρονα δεν εξοφλήσει την VOLTERA φυσικά.

3. Η ΔΕΥΑΜ και ο Δήμος δεν υπέβαλε έγκαιρα πρόταση χρηματοδότησης στο Υπουργείο Εσωτερικών εντός του 2020 για ενίσχυση από πιστώσεις covid-19. Αρκετές ΔΕΥΑΜ της χώρας έλαβαν συνολικά 19 εκ. Ευρώ, με παρακράτηση από την τακτική επιχορήγηση των Δήμων σε 72 δόσεις. Ενδεικτικά εάν διεκδικούσε 1 εκ. Ευρώ θα πλήρωνε 14.000 Ευρώ το μήνα και θα μπορούσε έτσι να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της, ώστε να υποβάλει πρόταση.

4. Προς όσους κατά καιρούς κάνουν τον “ΠΡΟΦΕΣΟΡΟ” της Τ.Α. κατέθεσα στο Δ.Σ την αντίστοιχη απόφαση της ΔΕΥΑ Τρικάλων που ανταποδοτικά δίνει στην τοπική Κοινότητα Διαλεχτού μείωση 50% στα τέλη και επιπλέον 20.000 Ευρώ για έργα της Κοινότητας, πέραν αυτών που προβλέπονται στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, όπως οφείλει και η ΔΕΥΑΜ να πράξει απέναντι στην Δημοτική Κοινότητα Κατοχής!

Τέλος για το έργο των 6,7 εκ. Ευρώ που ενέταξε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με σχετική ανακοίνωση της και αφορά την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης του Μεσολογγίου η αλήθεια είναι η παρακάτω:

– Υποβλήθηκαν απ’ όλους τους Δήμους της Π.Δ.Ε συνολικά 14 προτάσεις.
– Ήταν προς ένταξη 12 προτάσεις.
– Η πρόταση της ΔΕΥΑΜ αξιολογήθηκε 13η!
– Η Π.Δ.Ε αύξησε τη χρηματοδότηση του προγράμματος στα 40 εκ. Ευρώ με αποτέλεσμα να ενταχθούν ΟΛΕΣ!

Αυτά για την ιστορία κ.κ. της πρώην και νυν Δημοτικής Αρχής.
Κλείνοντας επιθυμώ να καταστήσω σαφές ότι καλό είναι να πέσουν οι τόνοι και να υπάρχουν παραδοχές και αποδοχές προτάσεων που πάνε τον Δήμο ένα βήμα μπροστά. Όλα τα άλλα περί ανίερων συμμαχιών και απλής αναλογικής αφενός ολίγον ενδιαφέρον και αφ’ ετέρου αγγίζουν τα όρια της θυμηδίας…

Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ”

Ι.Π. Μεσολογγίου 16/03/2021

Υ.Γ. Κτίστε λοιπόν γέφυρες επικοινωνίας γιατί τα όρια του ταξιδιού σας και ο κόσμος όλος γίνεται περίκλειστη αποβάθρα…


 

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Καταχρώμενοι της ανοχής της κοινωνίας μπροστά σε αντιπαραθέσεις που προκαλεί η αντιπολίτευση και τείνουν να γίνουν ανούσιες, είμαστε υποχρεωμένοι, ελπίζουμε για τελευταία φορά, να υπερασπιστούμε την αλήθεια:

Περί ΣΦΗΟ και δήθεν απώλειας του προγράμματος. Ουδέν αναληθέστερον τούτου. Ήδη σε συνεννόηση με το Πράσινο Ταμείο αύριο Τρίτη υπάρχει θέμα στην Οικονομική Επιτροπή για την αποδοχή του ποσού ώστε στη συνέχεια να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον μελετητή. Το αναφέρατε εδώ και μέρες κε Σκαρμούτσο, αλλά προτιμήσαμε να απαντήσουμε με τα πεπραγμένα μας. Εχτές σας είπαμε ότι έχετε άδικο, αλλά επανήλθατε ψευδόμενος. Ως εδώ λοιπόν. Αρκετά!

Περί προγραμμάτων. Και εδώ έχετε ένα μεγάλο διάστημα που παραπλανείτε την κοινή γνώμη ισχυριζόμενος ότι χάνουμε προγράμματα. Μέχρι τώρα σας υπενθυμίζουμε το πρόγραμμα Leader όπου ήδη εντάχθηκε ένα έργο και δημοπρατείται και ίσως να έχουμε και δεύτερο. Το πρόγραμμα για τα Βιοαπόβλητα, το μεγάλο έργο της ύδρευσης, τους Σ.Φ.Η.Ο. και βέβαια κάνετε υπομονή λίγες μέρες για να δείτε και το «Τρίτση» και τις προτάσεις της ΔΕΥΑΜ. Βιάζεστε και είστε προκατειλημμένος. Αδικείτε τον εαυτό σας και τα όσα γνωρίζαμε για εσάς. Aπογοήτευση!

Περί φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΥΑΜ και άρνησης, της παράταξής σας, της παράταξης Καραπάνου και άλλων, να υποβάλλουμε αίτημα στο «Τρίτσης» αναφέρατε, μεταξύ άλλων, σήμερα τα παρακάτω:

“Η διαφορά μας είναι στο ότι εμείς θέλουμε η χρηματοδότηση για την δημιουργία του Φ/Β πάρκου της ΔΕΥΑΜ, που θα προκύψει από την ένταξή μας στο πρόγραμμα, να χρηματοδοτήσει Φ/Β πάρκο στο Polder και όχι στην Κατοχή, γιατί αυτό συμφέρει την ΔΕΥΑΜ από κάθε άποψη”.

Τι άραγε θέλει να πει ο ποιητής; Αδυνατούμε να κατανοήσουμε και ζητάμε την βοήθεια του… κοινού. Εσείς μην κουράζεστε άλλο να μας κάνετε μαθήματα. Οι συμπεριφορές σας κ. Σκαρμούτσο ταιριάζουν σε αυτούς που έχουν καβαλήσει το καλάμι. Άδικα προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα.

Μια απορία όμως έχουμε όμως. Εξηγήστε την εσείς ή όποιος σας συμβουλεύει και σας εκθέτει: Θέλετε ή δεν θέλετε να υποβάλλουμε στο Τρίτσης»; Αν ναι, γιατί δεν ψηφίσατε την μίσθωση; Για ποιο polder λέτε και ξαναλέτε; Μπορεί η ΔΕΥΑΜ να υποβάλλει αυτόνομα εκεί στο «Τρίτση»; Ή μπορεί μέχρι το τέλος Μαρτίου να ρυθμίσει τα χρέη στον δεύτερο πάροχο, εκείνον που την οδήγησε ο Ν. Καραπάνος και τώρα πληρώνουμε αυτή του την επιλογή; Αλλά γι’ αυτό τσιμουδιά δεν βγάλατε, αν και γενικά λαλίστατος στα ενεργειακά… Που είναι η κριτική σας στα, συγκεκριμένα, τραγικά λάθη της προηγούμενης αρχής; Αυτά προφανώς ξεχάστηκαν για τις ανάγκες της συμμαχίας μαζί της.

Η αλήθεια κ. Σκαρμούτσο είναι μια και πικρή. Με την ψήφο και με την πολιτική σας ή μάλλον με την μικροπολιτική σας η ΔΕΥΑΜ στερήθηκε ενός προγράμματος που θα χρηματοδοτούσε δωρεάν την ενεργειακή αυτονομία της. Η ευκαιρία αυτή χάθηκε και οι ευθύνες σας βαραίνουν.

Προσπαθήστε λοιπόν να γίνετε πιο χρήσιμος. Ακούγοντας και άλλους πλέον του ενός. Συμμετέχοντας εποικοδομητικά, όχι με άναρθρες κραυγές, υποδείξεις και ύφος χιλίων καρδιναλίων. Αλλιώς θα συνεχίζετε να πέφτετε σε λάθη, που σας οδηγούν σε ψευδείς ειδήσεις και κυρίως βλάπτουν τον τόπο!


 

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Δήμος για τα παιδιά μας’:

Κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου την Παρασκευή 12 Μαρτίου ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δήμος για τα Παιδιά μας», Μιχάλης Μπιλάλης έκανε την ακόλουθη εισήγηση στην συζήτηση του θέματος για την ενεργειακή κοινότητα: «Λαμβάνοντας υπόψη την σημερινή ανακοίνωση της δημοτικής αρχής για το ζήτημα της ενεργειακής κοινότητας δεν μπορούμε να μην χαιρετήσουμε το γεγονός ότι επιτέλους αρχίζει να βρίσκει τον σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου. Στόχος που δεν πρέπει να είναι άλλον από την διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας όλων των υπηρεσιών του δήμου. Μιας και είναι αυτονόητο ότι εάν συμβεί αυτό μόνο οικονομικά οφέλη θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία. Θα συμφωνήσουμε επίσης ότι η σημερινή συνεδρίαση έχει ιστορικό χαρακτήρα, αφού οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα καθορίσουν την επίτευξη ή όχι, του σκοπού που προανέφερα. Για το συνολικό ζήτημα της ενεργειακής κοινότητας εμείς ως παράταξη είμασταν αυτοί που δώσαμε κυριολεκτικά «λευκή επιταγή» στη δημοτική αρχή για την υλοποίησή της. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα και για αυτό το σπουδαίας σημασίας εγχείρημα η δημοτική αρχή το αντιμετώπισε με επιπολαιότητα και προχειρότητα. Έτσι, σήμερα καλούμαστε από τη δημοτική αρχή να λάβουμε μια απόφαση που είναι αμφίβολο έως απίθανο ότι συμβάλει, στην επιτυχή έκβαση του στόχου. Και αναφέρομαι στην υπόθεση της ενεργειακής κοινότητας της ΔΕΥΑΜ.

Η στόχευση της πρότασης που καταθέτουμε 19 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εκτιμώ ότι έχει αναλυθεί και κυρίως έχει τεκμηριωθεί η αρτιότητά της. Ξεκινώντας από αυτή του δήμου ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί με σαφήνεια και χωρίς υπεκφυγές, από τον κύριο δήμαρχο είναι για ποιο λόγο δεν ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για τη δυνατότητα ένταξης της δικής μας ενεργειακής σε αυτή της Περιφέρειας; Μιας και όπως αποδείχθηκε γνώριζε από πέρυσι το καλοκαίρι τον σχεδιασμό και τις προθέσεις της περιφέρειας. Όπως προκύπτει εξαιτίας αυτής της τακτικής του δημάρχου, ο δήμος Μεσολογγίου καταλήγει να γίνεται «ικέτης», σε μια προσπάθεια που μπορούσε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Και είναι κατανοητό τι εννοώ.

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο αυτή η δεκαπενθήμερη περίπου καθυστέρηση για εξέταση της συμμετοχής του δήμου σε αυτή της περιφέρειας; Θυμίζω ότι κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου ο συνάδελφος Παντελής Σκαρμούτσος τεκμηριωμένα είχε δείξει αυτόν τον «δρόμο». Στα της ΔΕΥΑΜ τώρα. Θα διαφωνήσω ότι «όλα παρουσιάστηκαν ρόδινα και εύκολα», στην ενημέρωση που έγινε από τον μελετητή από τα Τρίκαλα. Όπως επίσης θα στηλιτεύσω την συστηματική σας προσπάθεια μέσω διαρροών στον τύπο για μετακύλιση των δικών σας δεδομένων ευθυνών, στην αντιπολίτευση. Δυστυχώς, κύριε Δήμαρχε δεν είμαστε εμείς αυτοί που βάζουν εμπόδια, αλλά είστε εσείς που «πατάτε συνεχώς τα κορδόνια σας και μπερδεύεστε».

Όσον αφορά, λοιπόν, την ενημέρωση που έγινε από τον μελετητή αυτό που προέκυψε είναι ότι και στην περίπτωση της Κατοχής απαιτείται συνεννόηση με τους παρόχους αλλά κυρίως ότι απαιτείται η εγγραφή στη μελέτη, ελαστικών δαπανών προς «τα πάνω», για εγκαταστάσεις δικτύων που πρέπει να γίνουν εκεί, λόγω του ότι το δίκτυο είναι κορεσμένο. Κάτι που όπως μετέφερε ο μελετητής θα αποτελέσει «σωτηρία» για όσους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας έχουν αδειοδοτηθεί εκεί. Αυτό δεν είπε ο κ. Κωνσταντίνου; Όπως επίσης από την ενημέρωση προέκυψε ότι δεν είναι σίγουρη η ένταξη της ενεργειακής της ΔΕΥΑΜ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ενδιαφέρον επίσης έχει να ενημερώσετε το σώμα με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του μελετητή και ποιο είναι το κόστος σύνταξης των μελετών; Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να αναθεωρήσετε τη θέση για την ενεργειακή της ΔΕΥΑΜ και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια να δούμε τι χρειάζεται για την ένταξή της σε αυτή. Και για να προκαταβάλω τυχόν αρνητική σας κριτική θα πρέπει να σας υπενθυμίσω οι πόροι που θα διατεθούν από το «Αντώνης Τρίτσης» για την ενεργειακή της ΔΕΥΑΜ, θα στερήσουν κάποιο άλλο έργο στο δήμο. Μια παράμετρος ουσίας πιστεύω.

Καταλήγοντας σας καλώ, όπως αποσύρετε την πρότασή σας για ενεργειακή της ΔΕΥΑΜ στην Κατοχή και συνταχθείτε με αυτή που έχουμε καταθέσει, για συμμετοχή δήμου και ΔΕΥΑΜ στην ενεργειακή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν χωρούν εγωιστικές και μικροπολιτικές, αντιλήψεις και συμπεριφορές και εμείς ως παράταξη το αποδείξαμε έμπρακτα.» Ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Μπιλάλης σε γραπτή του δήλωση σημείωσε: «Το δημοτικό συμβούλιο έδειξε την κατεύθυνση. Η δημοτική αρχή οφείλει πλέον να την ακολουθήσει χωρίς υπεκφυγές. Θα είμαστε δίπλα της.»


 

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Συμμαχία για το μέλλον’:

Κύριε Λαγούδη,

Καταλαβαίνει ο καθένας την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεστε και εσείς προσωπικά και ο κύριος δήμαρχος και η δημοτική σας παράταξη, με τις ανερμάτιστες συμπεριφορές σας και με την πλήρη απομόνωσή σας.
Καταλαβαίνω ότι αναγκάζεσθε να πείτε κάτι «κατά παραγγελία», μήπως και διασωθεί το κύρος της παράταξή σας, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με το να παπαγαλίζετε τα fake news του δημάρχου.

Οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος κάνει τον κόπο να διαβάσει τα γραπτά μας ή να δει τα βίντεο των δημοτικών συμβουλίων, θα διαπιστώσει ότι αυτά που λέτε είναι απαράδεκτες αθλιότητες και ψεύδη που δεν σας τιμούν, αντίθετα σας ευτελίζουν και προσωπικά και ως παράταξη.
Θα σας το πούμε λοιπόν για τελευταία φορά και βάλτε το καλά στο μυαλό σας.
Σταματήστε να συμπεριφέρεστε, λες και απευθύνεστε σε παιδάκια του νηπιαγωγείου.

Είμαστε αυτοί που σας πιέζουμε μονίμως να ενεργοποιηθείτε, για μην χάνετε τα προγράμματα το ένα μετά το άλλο.
Όσο για το δάνειο στο οποίο αναφέρεσθε, δεν προορίζεται για το έργο, αλλά για να ρυθμίσετε τις οφειλές σας στην ΔΕΗ και την Voltera. Για συγκεκριμένους λόγους που έχουμε ήδη αναλύσει, δεν θα μπορείτε για πολύ ακόμα να κρύβετε κάτω από το χαλί, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σας. Ούτε αυτό το καταλάβατε ;

Για τα περί παραίτησης, απευθυνθείτε στον κύριο δήμαρχο. Ο ίδιος δήλωσε ότι αν σε δύο χρόνια δεν λύσει τα θέματα της Ενεργειακής Κοινότητας και της Μαρίνας θα παραιτηθεί.

Για πέστε μας κύριε Λαγούδη, τους Σταθμούς Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) γιατί τους αναφέρετε ;
Εσείς δεν είστε που χάσατε το επιδοτούμενο πρόγραμμα από το πράσινο ταμείο γιατί δεν κάνατε διαγωνισμό ;
Εσείς δεν είστε που χάσατε την επιδότηση των 49.700 ευρώ γιατί δεν είχατε μελέτη ;
Στον προϋπολογισμό πόσα χρήματα βάλατε για το ΣΦΗΟ, ξέρετε;
Mε πράγματα που δεν ξέρετε, καλύτερα να μην ασχολείσθε.

Όταν μετά από συζήτηση τόσων ωρών, στα δημοτικά συμβούλια και τόσες ανακοινώσεις, δεν έχετε καταλάβει ούτε καν, ποια είναι η διαφορά μας, τότε η δεν διαβάζετε, η έχετε άλλες μύχιες σκέψεις.
Βεβαίως και θέλουμε να μπούμε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η διαφορά μας δεν είναι αυτή.

Η διαφορά μας είναι στο ότι εμείς θέλουμε η χρηματοδότηση για την δημιουργία του Φ/Β πάρκου της ΔΕΥΑΜ, που θα προκύψει από την ένταξή μας στο πρόγραμμα, να χρηματοδοτήσει Φ/Β πάρκο στο Polder και όχι στην Κατοχή, γιατί αυτό συμφέρει την ΔΕΥΑΜ από κάθε άποψη.

Από εσάς, ως επικεφαλής της ΔΕΥΑΜ περιμέναμε να ακούσουμε, ποιο είναι το αναπτυξιακό της πρόγραμμα, τι σκοπεύετε να κάνετε για την βιωσιμότητά της, τι θα κάνετε με το νερό στο Αιτωλικό, τι θα κάνετε με τις παράνομες συνδέσεις κλπ. αλλά για όλα αυτά έχετε μόνιμη αφωνία.
Εσείς που δεν έχετε καταθέσει ούτε ένα φάκελο για χρηματοδότηση σε κανένα πρόγραμμα, έχετε το θράσος να μας εγκαλείτε ;

Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε άλλο μαζί σας, οι θέσεις μας επί του θέματος είναι σταθερές, ξεκάθαρες και ανηρτημένες εδώ και μήνες στο διαδίκτυο και στα βίντεο των δημοτικών συμβουλίων.

Όποιος ενδιαφέρεται τις διαβάζει και κάθε λογικός άνθρωπος, κρίνει και τις θέσεις μας και τις συμπεριφορές σας.
Ευχαριστούμε πολύ για τις παραινέσεις σας, αλλά δεν πρόκειται να εμπλακούμε στη βεντέτα σας με τον κύριο Καραπάνο, ούτε πρόκειται να γίνουμε μέρος του προβλήματός σας. Είστε οι πλέον αναρμόδιοι, για να κάνετε μαθήματα και υποδείξεις.
Τέλος θα προσπαθήσω για τελευταία φορά και σεβόμενος τον δήμο τον οποίο υπηρετώ, να σας καταστήσω σαφή τα κάτωθι :
Για να εγκριθεί μια πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αξιολογούνται οι παρακάτω δείκτες :

Οι δείκτες αποτελέσματος της παρούσας Πρόσκλησης έχουν ως εξής:

Περιγραφή Δείκτη Μονάδα μέτρησης
Ωφελούμενοι κάτοικοι άτομα
Μείωση ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας ύδρευσης kWh/έτος
Μείωση ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας διαχείρισης

λυμάτων

kWh/έτος
Ισχύς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εγκαθίσταται Kw
Ωφελούμενοι από δράσεις Πολιτικής Προστασίας – Ασφάλειας άτομα
Ωφελούμενοι από ευφυείς δράσεις άτομα
Θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κατά την λειτουργία άτομα
Θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κατά την κατασκευή ισοδύναμα

ανθρωποέτη

 

Η χρηματοδότηση παρεμβάσεων ΑΠΕ, προκειμένου για την περαιτέρω εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, είναι επιλέξιμες εφόσον:
α) η σκοπιμότητα τεκμηριώνεται επαρκώς από σχετική ανάλυση κόστους-οφέλους,
β) δεν προκύπτει οικονομική δραστηριότητα από πώληση ηλεκτρικής ενέργειας,
γ) βοηθούν στην επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας, σε συνδυασμό με τις λοιπές παρεμβάσεις.

Η αγορά, ενοικίαση η παραχώρηση γης, δεν είναι προαπαιτούμενο για την υποβολή της αίτησης , επομένως κακώς φέρατε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και καλώς δεν το ψηφίσαμε.

Αυτά που αναφέρονται στην δράση ΑΤ03 4.2.7 περί ιδιοκτησιακού καθεστώτος ενοικίασης κλπ., δεν αφορούν την εικονική αυτοπαραγωγή, αλλά την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Αν λοιπόν έχετε τις μελέτες έτοιμες θα πρέπει άμεσα να υποβάλετε αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. Μας είπατε όμως ότι μέχρι στιγμής δεν έχετε τίποτα έτοιμο.

Σε δεύτερη φάση και εφόσον εγκριθεί η χρηματοδότηση.

Α. Εάν επιλέξετε την Κατοχή θα πρέπει :
1. Να πληρώσετε το συμφωνημένο ενοίκιο για την έκταση που ενοικιάζετε
2. Να πληρώσετε ένα τεράστιο ποσό, που δεν το αντέχει η ΔΕΥΑΜ, για την σύνδεση στο δίκτυο της ΔΕΔΗΕ.
3. Το Φ/Β πάρκο θα είναι ισχύος 4 ΜW, ενώ οι απαιτήσεις της ΔΕΥΑΜ είναι 5,5 MW.

Β. Εάν επιλέξετε την ΕΚΟΙΝ της Περιφέρειας :
1. Ο χώρος που θα χρειαστεί η ΔΕΥΑΜ παραχωρείται δωρεάν
2. Δεν υπάρχει κόστος σύνδεσης στο δίκτυο της ΔΕΔΗΕ.
3. Η ισχύς του Φ/Β πάρκου θα είναι 5,5 MW και θα καλύπτει κατά 100% τις ανάγκες της.

Ξαναδιαβάστε λοιπόν τον «Αντ. Τρίτση» και τις δράσεις του, γιατί ήρθατε αδιάβαστοι και ξαναελάτε με τον κηδεμόνα σας.
Από δω και στο εξής τα μαθήματα θα πληρώνονται.

Και αν ψάχνετε να βρείτε ποιος παλινωδεί και ποιος εκτίθεται, κάντε την αυτοκριτική σας.

Παντελής Σκαρμούτσος
Δημοτικός Σύμβουλος


 

Συνδυασμός ‘Για την Κοινότητα Μεσολογγίου’:

Την Παρασκευή 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου με θέματα τα οποία αφορούσαν τη ΔΕΥΑΜ και τη συμμετοχή (ή μη) του Δήμου στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας. Το χρέος των 4 εκατομμυρίων ευρώ της ΔΕΥΑΜ στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και οι μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος, τόσο της ίδιας όσο και του Δήμου και των νομικών του προσώπων, κάνουν επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί λύση τόσο για τις οφειλές όσο και για ένα βιώσιμο ενεργειακό σχέδιο, που να περιλαμβάνει όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε στις 19.30 και τελείωσε στις 00.30. Διεξήχθει σε έντονο κλίμα, με άναρθρες κραυγές και χωρίς εποικοδομητικό διάλογο. Γι’ αυτό και διήρκεσε 5 ολόκληρες ώρες.

Το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει τα Δημοτικά Συμβούλια, επομένως και ο Δήμος, συμβαίνει εν πολλοίς διότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου λειτουργεί ως εκπρόσωπος παράταξης με φράσεις όπως: «είναι σαφέστατο τι πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα», χωρίς να τηρεί χρόνους και τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ από την άλλη, ο Δήμαρχος δεν παρουσιάζει στο σώμα με λεπτομέρειες και ανάλυση τα προς ψήφιση θέματα. Απαιτεί ωστόσο, να ψηφίζονται και να λήγουν οι συνεδριάσεις.

Καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν ξεκάθαρες προτάσεις και λύσεις από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Εντούτοις, δεν έγινε συζήτηση επί των προτάσεων αυτών. Η επικεφαλής του συνδυασμού μας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου, κα. Όλγα Δασκαλή, όταν πήρε τον λόγο (μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης) σε πέντε λεπτά παρουσίασε πλήρως τα δεδομένα, με σχηματοποίηση της κατάστασης, κάνοντας μια εμπεριστατωμένη και ξεκάθαρη τοποθέτηση, προτείνοντας λύσεις επί του θέματος.

Τα Δημοτικά Συμβούλια είναι η σπουδαιότερη στιγμή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σχεδιάζονται, προτείνονται, συζητιούνται, και δρομολογούνται οι αποφάσεις του σώματος, με γνώμονα το κοινό συμφέρον των δημοτών. Όλες οι προτάσεις πρέπει να ακούγονται και να αξιολογούνται.

Σας προτρέπουμε ακόμη να δείτε και τη συνεδρίαση (22-01-2021) του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου με θέμα την Ενεργειακή Κοινότητ

https://fb.watch/4dEu_qod88/

 


ΔΕΥΑ Μεσολογγίου:

Παρατίθεται απάντηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΜ Γιώργου Λαγούδη στην πρόσφατη αρθρογραφία και τις τοποθετήσεις του επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία για το Μέλλον» Παντελή Σκαρμούτσου:

Κύριε Σκαρμούτσο,

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά του Δήμου και της ΔΕΥΑΜ θα ήθελα να σας πω τα εξής:
Αρχικά υποστηρίζατε με σθένος ότι πρέπει η Ενεργειακή Κοινότητα να κατασκευάσει φωτοβολταϊκό ισχύος 10 MW. Συμφωνήσατε για το κτήμα Πετούνη και μας πιέζατε να προχωρήσουμε σε αυτό.

Μας εγκαλέσατε για το ότι χάσαμε ένα πρόγραμμα το οποίο γνωρίζατε ότι δεν αφορούσε τις Ενεργειακές Κοινότητες και εσείς ασύστολα επιμένατε να μας κατηγορείτε και να ζητάτε ο Δήμαρχος να παραιτηθεί!
Ύστερα, και αφού εμείς μελετήσαμε το θέμα και αποφασίσαμε ότι ενδείκνυται η ΔΕΥΑΜ και η Ενεργειακή μας Κοινότητα να κάνουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά πάρκα, ήρθατε την άλλη μέρα να μας πείτε ότι εσείς το σκεφθήκατε πρώτος… Ας είναι…
Ακολούθως με δημοσιεύματα σας διατρανώνατε την άποψη σας να υποβάλει η ΔΕΥΑΜ στον πρόγραμμα «Τρίτσης» και πάλι μας μεμφόσασταν γιατί αργούμε να υποβάλλουμε σε αυτό.
Τώρα που σας ζητήσαμε να ψηφίσετε για να πάει η ΔΕΥΑΜ στον «Τρίτση» εσείς το αρνηθήκατε!

Ήρθατε στο συμβούλιο με ένα πλάνο που μόνο επιχειρηματικό δεν ήταν, γιατί δεν είχε ούτε ένα στοιχείο οικονομικό, για να μας πείτε ότι η ΔΕΥΑΜ πρέπει να πάρει δάνειο να ξεχρεωθεί και μετά να την πάμε στην Περιφέρεια. Ζητάτε σήμερα να πάρουμε δάνειο όταν με την στάση σας απαγορέψατε να παλέψει ο Δήμος μας για 100% επιχορήγηση από το «Τρίτσης»!

Κάθε φορά η πρόταση και οι υποδείξεις σας άλλαζαν, ένας Θεός ξέρει από που εκπορευόμενες. Και όταν τονίζουμε ότι εντάξει αυτά που λέτε, αλλά τι σας ενοχλεί να κάνει την προσπάθεια της να πάει στον «Τρίτση», να πάρει 100% επιδότηση και να κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό δωρεάν για να καλύψει τις υπέρογκες ανάγκες της. Ειλικρινά εκεί δεν απαντάτε γιατί δεν υπάρχει απάντηση…

Η τελευταία σας υπόδειξη εκφράστηκε επισήμως στο τελευταίο Δ.Σ. όπου φέρατε θέμα να πάμε και τη ΔΕΥΑΜ και την Ενεργειακή Κοινότητα στην Περιφέρεια και στη πορεία αναφέρατε ότι δεν είναι σωστό αυτό που λέγατε και δεν μπορεί να πάει η Ενεργειακή Κοινότητα στην Περιφέρεια! Μύλος!

Το τελευταίο δε δημοσίευμα σας προσπάθησε να συμπεριλάβει όλα τα παραπάνω αντικρουόμενα που έχετε πει τόσο καιρό στο τέλος καταλήγει να είναι ένα συνονθύλευμα.Και σαν συνονθύλευμα βρίθει κενών τα οποία κατά την συνήθη τακτική για να τα καλύψετε επινοείτε αναλήθειες. Έχετε πλέξει ένα κουβάρι κι έχετε σε αυτό εγκλωβιστεί.

Κύριε Σκαρμούτσο,

Παλινωδείτε.
Παλινωδείτε και εκτίθεστε.
Και όσο αρθρογραφείτε θα συνεχίσετε να εκτίθεστε.
Αυτό όμως είναι δικαίωμα σας.

Δεν είναι όμως δικαίωμα σας να διαστρεβλώνετε την αλήθεια για την οποία εσείς πρώτος είχατε απόλυτη πληροφόρηση από το Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή. Μάλιστα στο τελευταίο Δ.Σ. αυτή την πληροφόρηση επιχειρήσατε να την κάνετε να φαίνεται ύποπτη λέγοντας ότι σας πιέζουμε και σας παίρνουμε τηλέφωνα! Αυτό είναι ντροπή!
Βγαίνετε κάθε φορά με δημοσιεύματα και μας κουνάτε το δάχτυλο νομίζοντας πως κατέχετε την μια και μοναδική αλήθεια. Μάλλον έτσι σας έχει πείσει η πηγή πληροφόρησής σας. Παραπληροφορείτε και διαστρεβλώνετε (βλέπε ΣΦΗΟ), αλλά στο όνομα της συναίνεσης και της ποθούμενης συνεργασίας δεν απαντάμε, τα καταπίνουμε. Αρκετά!

Όσο για την απόλυτη ταύτιση σας με το συνδυασμό Καραπάνου θα πω μόνο ότι δεν σας αρμόζει.
Ακόμη κι αν είναι σανίδα για να αιτιολογήσετε τις παλινωδίες σας μην το κάνετε.
Δεν σας τιμά και δεν σας ωφελεί.

14-3-2021

Γιώργος Λαγούδης
Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α. Μεσολογγίου


Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

13-3-2021

Με αποκλειστική ευθύνη της αντιπολίτευσης χθες το βράδυ ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου απεμπόλησε μια ιστορική ευκαιρία να σώσει την ΔΕΥΑΜ με τις δικές του δυνάμεις.

Ομόθυμα, συντονισμένα και σα να είχαν συνεννοηθεί και προκαταλάβει από πριν την στάση τους οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στέρησαν την δυνατότητα να προχωρήσει το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΥΑΜ στην Κατοχή με την υποβολή πρότασης για 100% χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Τρίτσης».

Παρ΄ ότι μέχρι τώρα κάποιοι εγκαλούσαν την δημοτική αρχή γιατί δεν έκανε αυτό που χθες κλήθηκαν να ψηφίσουν, ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες μας παρότρυναν να προχωρήσουμε ανεξάρτητα για την ΔΕΥΑΜ στο πρόγραμμα «Τρίτσης», όταν ήρθε η ώρα των πράξεων δεν δίστασαν να αυτοδιαψευσθούν και να κάνουν στροφή 180 μοιρών!

Και ενώ από την μια ζήτησαν και έλαβαν και με αλλεπάλληλες ενημερώσεις , πλήρη και τεκμηριωμένη ανάλυση και από τον τεχνικό σύμβουλο του έργου και από τον Πρόεδρο και τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΜ (μέχρι και μελέτη ρίσκου ζητήθηκε!), πλην όμως μάταια γιατί τελικά το απέρριψαν, μόλις ήρθε η ώρα να ζητήσουν συντεταγμένα να ενταχθούμε στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας τότε ξεπέρασαν κάθε έλλειψη στοιχείων, που δεν είναι ακόμη σε μας διαθέσιμα, ενδελεχή και τεκμηριωμένα για το μεγάλο αυτό φωτοβολταϊκό πάρκο.

Από την πλευρά της η Δημοτική αρχή έκανε ξεκάθαρο ότι η συζήτηση αφορούσε δυο διαφορετικά ενεργειακά έργα του Δήμου. Ένα με φορέα τη ΔΕΥΑΜ και ένα με φορέα της Ενεργειακή μας Κοινότητα.
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι τεχνικοί λόγοι που επέβαλαν τον διαχωρισμό της ΔΕΥΑΜ από την Ενεργειακή μας Κοινότητα, δεν είναι άλλοι από τις επιλογές της προηγούμενης δημοτικής αρχής να δημιουργήσει τεράστια χρέη στη ΔΕΗ και να φέρει άλλο πάροχο, είναι οι ίδιοι που εμποδίζουν τώρα την προσχώρηση της ΔΕΥΑΜ στο σχήμα της Περιφέρειας.

Παρ’ όλα αυτά η αντιπολίτευση στέρησε από τη ΔΕΥΑΜ μια μοναδική ευκαιρία για την ανέξοδη και 100% επιχορηγούμενη ενεργειακή αυτονόμηση της, κάτι στο οποίο ήδη προβαίνουν άλλοι Δήμοι όπως ο Δήμος Τρικκαίων, Βόλου, Καλαμάτας καθώς και άλλοι Δήμοι του Νομού μας.
Συνάμα μας στέρησε την αυτονομία και την δυνατότητα να αποφασίζουμε εμείς για τα του οίκου μας. Μια στάση που προξενεί πολλά ερωτηματικά. Κυρίως όμως ζημιώνει άμεσα την βούληση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου να αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που του παρέχονται και να προχωράει σε εγγυημένες λύσεις των προβλημάτων του.

Η συνεδρίαση έκλεισε με την ψηφοφορία επί του 2ου θέματος, που αφορούσε την προσχώρηση και της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου και της ΔΕΥΑΜ στην Περιφέρεια.
Στην ψηφοφορία αυτή η αντιπολίτευση ψήφισε υπέρ της προσχώρησης του Δήμου, των Νομικών του Προσώπων, της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου και της ΔΕΥΑΜ στην Περιφέρεια χωρίς να υπάρχει ακόμη στο Δήμο ενημέρωση και στοιχεία ως προς τους όρους, τα καταστατικά, τις προϋποθέσεις.
Η Δημοτική αρχή ψήφισε καταρχήν θετικά στην προσχώρηση της Ενεργειακής μας Κοινότητας στην Περιφέρεια και ζήτησε τους όρους με τους οποίους θα γίνει η συμμετοχή αυτή ώστε να έρθουν σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενημέρωσε δε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής στοιχείων.

Από την πλευρά του ο Κώστας Λύρος χαρακτήρισε ιστορική την χτεσινή συνεδρίαση και καταδίκασε την στάση της αντιπολίτευσης που με τη σύμπραξη ανίερων συμμαχιών, με παρασκηνιακές συνεννοήσεις, με διφορούμενους και υπονομευτικούς συμβουλάτορες επιδιώκει με κάθε μέσο την πολιτική της επιβίωση και μόνο.
Υπό το άγχος της επιτυχίας της Δημοτικής Αρχής δεν διστάζει να καταδικάσει το συμφέρον του τόπου κάνοντας κατάχρηση των διατάξεων μιας εκτρωματικής απλής αναλογικής, την οποία ο πολιτικός πολιτισμός της δεν μπορεί να υπηρετήσει.


 

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»:

13-3-2021

Αγαπητοί συνδημότες,

Τα όσα ζήσαμε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, της 12/3/2021 είναι κάτι που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το ταχύτερο.
Αν ασχοληθούμε με την αχαρακτήριστη συμπεριφορά του δημάρχου, απλώς θα ευτελίσουμε ακόμη περισσότερο τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, για το λόγο αυτό θα αναφερθούμε μόνο στα πραγματικά γεγονότα.

Η Ενεργειακή Κοινότητα του δήμου στήθηκε με λάθος τρόπο. Αντί για έναν, έχει δύο διαφορετικούς παρόχους ρεύματος πράγμα που απαγορεύεται εκ του νόμου. Έτσι με την ίδρυσή της, ακύρωνε τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, μη μπορώντας να λειτουργήσει.
Όταν αντιληφθήκαμε το τι έγινε, ενημερώσαμε άμεσα την δημοτική αρχή και της υποδείξαμε ότι η μόνη λύση είναι, η ΔΕΥΑΜ να κινηθεί ανεξάρτητα από την ΕΚΟΙΝ του δήμου, δημιουργώντας το δικό της φωτοβολταϊκό πάρκο.
Μετά από τις υποδείξεις μας, ο δήμος ευτυχώς κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς δεν έκανε το επόμενο αυτονόητο βήμα που ήταν η ρύθμιση των οφειλών σε ΔΕΗ και Voltera.

Όλοι συμφωνούμε ότι η ΔΕΥΑΜ θα πρέπει να καταθέσει φάκελο για την χρηματοδότηση του έργου μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», αν και με τις συνηθισμένες καθυστερήσεις του δήμου πιθανότατα και αυτή η ευκαιρία θα χαθεί, όπως τόσες άλλες. Ας ελπίσουμε ότι θα δοθεί κάποια παράταση και ορισμένοι θα βάλουν μυαλό ώστε να προλάβουν.
Η είσοδός μας στον «Αντ. Τρίτση» είναι ανεξάρτητη από το που θα γίνει το έργο.
Εκείνο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι, από πού τεκμαίρεται ότι η αντιπολίτευση δεν θέλει την ένταξη στο πρόγραμμα ! Το συμπέρασμα είναι αυθαίρετο γιατί έτσι βολεύει τον δήμαρχο.

Η πραγματική διαφορά μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης, βρίσκεται στο ότι ο δήμος θέλει το Φ/Β πάρκο της ΔΕΥΑΜ σε κάποιο αγρόκτημα των Οινιαδών, ενώ η αντιπολίτευση θέλει την ένταξή της στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας.

Ας δούμε λοιπόν τις διαφορές μεταξύ των δύο προτάσεων.

Η πρόταση του δήμου έχει τα εξής προβλήματα :

1. Σύμφωνα με τον νόμο, απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία του Φ/Β πάρκου, είναι η ύπαρξη συμφωνίας με τους προμηθευτές ενέργειας. Δεν πρέπει να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και αν υπάρχουν, πρέπει να έχουν ρυθμιστεί. Σε αυτόν τον τομέα η δημοτική αρχή δεν έκανε για μήνες τίποτα, ενώ ήταν το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει.
Τα χρήματα που θα χρειάζονταν για τις ρυθμίσεις μπορούσαν να τα πάρουν μέσω προγράμματος επιχορήγησης προς τις ΔΕΥΑ. Τους υποδείξαμε το πρόγραμμα, πήραν την απόφαση να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης για 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά δυστυχώς με μεγάλη καθυστέρηση, όπως κάνουν πάντα και τους απέρριψαν .
Η ρύθμιση και με τους δύο παρόχους επιβάλλεται να γίνει άμεσα, όσο προλαβαίνουν ακόμα, διότι οι πάροχοι ρεύματος, έχουν ενταχθεί στον ίδιο νόμο που βρίσκονται και οι τράπεζες όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια.
Έτσι δίνεται το δικαίωμα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις να πωλούνται στο 10 με 15% τις αξίας τους, σε εταιρίες επενδύσεων υψηλού ρίσκου (Hedge funds), οι οποίες δεν ξέρεις κανείς που έχουν έδρα, δεν κάνουν ρυθμίσεις , απαιτούν την πληρωμή της υποχρέωσης εφάπαξ και αν δεν το κάνεις, δεσμεύουν τους λογαριασμούς του δήμου.

2. Το αγροτεμάχιο που προτείνει ο δήμος για την εγκατάσταση του Φ/Β , είναι μακριά από το ήδη κορεσμένο δίκτυο της ΔΕΔΗΕ και μακριά από το δίκτυο υψηλής τάσης . Αυτό σημαίνει ότι το κόστος σύνδεσης των μερικών εκατομμυρίων ευρώ, καθιστά το έργο τελείως ασύμφορο και αυξάνει σε απαγορευτικό βαθμό τον δανεισμό του δήμου, άρα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί. Αρκεί να αναφερθεί ότι το ένα χιλιόμετρο δικτύου σύνδεσης με την υψηλή τάση, στοιχίζει 1 εκατομμύριο ευρώ ! η δε απόσταση υπερβαίνει τα 10 χιλιόμετρα! Και τα χρήματα πληρώνονται εφάπαξ.

3. Δεν υπάρχει μελέτη του έργου, τεχνικοοικονομική μελέτη, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μελέτη βιωσιμότητας κλπ. ώστε να προχωρήσει το έργο και να ενταχθεί στο πρόγραμμα που λήγει στις 31/3 και ας ελπίσουμε να πάρει κάποια παράταση.

4. Το αγροτεμάχιο που επιλέχθηκε για να γίνει το έργο, έχει μικρότερο από το απαιτούμενο εμβαδόν, με αποτέλεσμα αν το φ/Β γίνει εκεί, θα είναι δυναμικότητος 4MW, ενώ οι ανάγκες τις ΔΕΥΑΜ απαιτούν 5,5 MW.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης για εγκατάσταση της ΔΕΥΑΜ στον χώρο της ΕΚΟΙΝ της Περιφέρειας έχει τα εξής πλεονεκτήματα :

1. Πρέπει να γίνουν και σε αυτή την περίπτωση οι ρυθμίσεις με τους παρόχους και η ΔΕΥΑΜ να αλλάξει πάροχο και να επανέλθει στην ΔΕΗ, ώστε όλοι να έχουν τον ίδιο πάροχο. Ακόμη και αν χρειασθεί κάποιο δάνειο για να γίνουν οι ρυθμίσεις, αφού έχασαν την επιδότηση, θα αποσβεσθεί σύντομα μέσα από την λειτουργία του έργου και δεν θα επιβαρύνει σημαντικά τον δήμο.

2. Κόστος διασύνδεσης επί της ουσίας δεν υπάρχει, διότι η γραμμή υψηλής τάσης απέχει μόνο 850 μέτρα από την εγκατάσταση της περιφέρειας, άρα υπάρχει ένα όφελος εκατομμυρίων για την ΔΕΥΑΜ.

3. Τις κάθε είδους μελέτες, τις έχει αναλάβει η περιφέρεια και η ΔΕΥΑΜ δεν πρόκειται να ασχοληθεί απολύτως με τίποτα και αν χρειασθεί μπορεί να μπει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του έργου της Περιφέρειας.

4. Μπορεί να αυξήσει την έκταση του Φ/Β της και να καλύψει κατά 100% τις ανάγκες της ανεβάζοντας την απόδοση του συστήματος στα 5,5 MW.

5. Ότι ισχύει για την εισδοχή της ΔΕΥΑΜ στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας , ισχύει και για τον δήμο και για τα νομικά του πρόσωπα, που είναι μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας του δήμου.

Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση και όποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, μάλλον έχει ιδιοτελείς σκοπούς.
Ο ισχυρισμός του δημάρχου ότι η Περιφέρεια δεν μας θέλει είναι μια αστεία δικαιολογία.
Η Περιφέρεια ορθά δήλωσε ότι προϋπόθεση για να μπούμε στο έργο της, είναι να ρυθμίσουμε τους παρόχους και να επανέλθουμε στην ΔΕΗ, ώστε να έχουμε τον ίδιο πάροχο με τα υπόλοιπα μέλη.
Δυστυχώς ο δήμαρχος αντί να προσπαθεί να επιλύει προβλήματα του δήμου, αναλίσκεται με το να ανοίγει μέτωπα αντιπαράθεσης προς πάσα κατεύθυνση. Μέτωπα με την Περιφέρεια, με βουλευτές και υπουργούς, με την αντιπολίτευση, με τα ΤΟΕΒ, με τις τοπικές κοινότητες, με τους εργαζόμενους κοκ.
Αλήθεια με τέτοιες πολιτικές, πως φαντάζεστε στην δημοτική αρχή, ότι μπορείτε να κυβερνήσετε τον δήμο και να λύσετε τα προβλήματά του !

 


 

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

12/3/2021

Το Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει σήμερα το απόγευμα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και πιθανώς ιστορικό. Η Δημοτική Αρχή παραμένει πιστή στον βασικό της σχεδιασμό αναφορικά με τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα. Εκεί όπου το ενδιαφέρον και οι προτεραιότητες έχουν καταστεί σαφείς από την πρώτη στιγμή και οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά.

Στα πλαίσια αυτά προβήκαμε στον ενδεδειγμένο διαχωρισμό των αναγκών της ΔΕΥΑΜ από την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου, για λόγους που αφορούν κυρίως τον πάροχο και τις οικονομικές εκκρεμότητες της επιχείρησης. Αφού προσδιορίστηκε το κατάλληλο για το σκοπό αυτό ακίνητο στη θέση «ΓΥΡΑ» Δ.Κ. Κατοχής, καλείται σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο για την κατά το Νόμο απαραίτητη ψήφιση της εκμίσθωσής του από το Δήμο προς τη ΔΕΥΑΜ με την απαιτούμενη πλειοψηφία επί του συνόλου των μελών.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να κάνει χρήση του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» που χρηματοδοτεί πλήρως σε ποσοστό 100% την επένδυση με προθεσμία η οποία λήγει την 30-03-2021. Είναι κάτι που υποδείχθηκε και από την Περιφέρεια κατά την πρόσφατη συνάντηση, ως πρόσφορο μέσο για το εν λόγω νομικό πρόσωπο καθ΄ ότι για τεχνικούς λόγους δεν ενδείκνυται η συμμετοχή της ΔΕΥΑΜ στην ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας. Προς τούτο η σημερινή 3η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ακολουθεί τις δύο προηγούμενες ματαιωθείσες, λόγω μη προσέλευσης σύσσωμης της αντιπολίτευσης, είναι κρίσιμη και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Σε περίπτωση που η αντιπολίτευση αρνηθεί να παράσχει ψήφο στήριξης στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής απεμπολείται πλήρως η δυνατότητα υποβολής πρότασης στο «Αντ. Τρίτσης» η οποία έχει πιθανότητες επιτυχίας, όπως αποτυπώθηκε με επιχειρήματα και σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση, και αναμένεται να δώσει τεράστια ανάσα στην ΔΕΥΑΜ.

Σε ότι αφορά έργο της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου μας και σε συσχετισμό με το αντίστοιχο έργο που η Περιφέρεια έχει ανακοινώσει, που θεωρούμε ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση για την επίλυση των κρίσιμων ενεργειακών ζητημάτων, μετά και την πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου με τον Περιφερειάρχη δηλώνουμε ότι είμαστε θετικοί να συμμετάσχουμε σε αυτό. Μένει βέβαια να εξετάσουμε ενδελεχώς την πρόταση ώστε με την πληρέστερη προσέγγιση και ενημέρωση από τους αρμοδίους στην Περιφέρεια, το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει αν είναι συμφέροντες οι όροι με γνώμονα πάντα το δημοτικό συμφέρον.


 

Απάντηση στον κ. Λύρο από τις Δημοτικές παρατάξεις και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους

Κυριε δήμαρχε,

Δεν ξέρουμε τελικά, αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να καταλάβετε.
Αντί να αναγνωρίσετε τα λάθη που κάνετε συνεχώς και να προσπαθήσετε να τα διορθώσετε, συνεχίζετε απτόητος την ίδια τακτική, προσπαθώντας με επικοινωνιακές αστειότητες να κρύψετε την πραγματικότητα.
Βεβαίως και προτείναμε η ΔΕΥΑΜ να κινηθεί μόνη της, διότι η Ενεργειακή Κοινότητα με την ΔΕΥΑΜ μέσα δεν μπορεί να προχωρήσει, λόγω του ότι υπάρχουν δύο πάροχοι και αυτό απαγορεύεται.
Εσείς και οι σύμβουλοί σας, δεν είχατε πάρει είδηση για το γεγονός.
Παρ όλα αυτά συνεχίζετε στο ίδιο μοτίβο, κάνοντας νέα λάθη.

1)Όταν καλείτε σε Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν την εισήγηση του θέματος τουλάχιστον τρεις μέρες πριν και όχι να την στέλνετε αφού έχει ήδη αρχίσει το Δ.Σ.

2)Η εισήγηση που στείλατε δεν έχει την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου και είναι αποκλειστικά δική σας. Ακόμη και αν ψηφισθεί, θα εκτελεστεί από την υπηρεσία ;

3)Οι προτάσεις που κάνουμε ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος. Η πραγματικότητα κινείται με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς , ενώ εσείς μονίμως ακολουθείτε χάνοντας ημερομηνίες και προγράμματα.

4)Μόλις χάσατε την επιχορήγηση των 50.000 ευρώ, για την μελέτη που έπρεπε να καταθέσει η ΔΕΥΑΜ για το έργο του φωτοβολταϊκού της πάρκου και θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι όπως πάτε, θα χαθεί και η επιχορήγηση για την κατασκευή του έργου.

5)Η ΔΕΥΑΜ βεβαίως και πρέπει εκ των πραγμάτων, να κινηθεί μόνη της, όχι όμως προς τις Οινιάδες, αλλά προς την Περιφέρεια. Σας έχουμε πει πολλές φορές ότι η «Μέση τάση» στην περιοχή Οινιάδων είναι κορεσμένη. Αν επιμείνετε να κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε και συνεχίσετε, θα πρέπει ο δήμος να χρεωθεί την αναβάθμιση των υποσταθμών της ΔΕΔΗΕ και το ποσό που θα επιβαρυνθεί είναι μεγάλο.

Είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι ο δρόμος που ακολουθείτε είναι αδιέξοδος, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και τα έργα δεν θα γίνουν, γι αυτό η πρότασή μας είναι, τόσο ο Δήμος όσο και η ΔΕΥΑΜ να ενταχθούν στο έργο της Περιφέρειας.
Αφήστε λοιπόν κατά μέρος τους ανεκδιήγητους συμβούλους σας και ας καθίσουμε όλοι μαζί, να βρούμε τις λύσεις για τα σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα του δήμου μας, μακριά από οξύτητες, προσωπικές αντιπαλότητες και μικροπολιτικές. Οι δημότες δεν μπορούν να περιμένουν.

Τέλος σας ζητάμε να ορίσετε άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο, όπως σας έχουμε ζητήσει 19 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης για λήψη απόφασης, σχετικά με την «ένταξη του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και της ΔΕΥΑΜ, στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Μεσολόγγι 9/3/2021

Οι Δημοτικές Παρατάξεις & οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι
«Δήμος για τα παιδιά μας»
Σπύρος Διαμαντόπουλος
«Συμμαχία για το μέλλον»
Χρήστος Τέγας
«Φόρουμ ενεργών πολιτών Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου»
Δημήτρης Ράπτης


 

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

9/3/2021

Υπό πλήρη εξέλιξη είναι οι επόμενες κινήσεις ενός συνολικού προγραμματισμού του Δήμου για τα ενεργειακά έργα, τα οποία η Δημοτική αρχή έχει θέσει σε προτεραιότητα από την πρώτη ημέρα της θητείας της. Στην κατεύθυνση αυτή ήρθε χτες προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου για εκμίσθωση από το Δήμο έκτασης στην Δ.Κ. Κατοχής.

Στο εν λόγω ακίνητο έχει μελετηθεί η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου με φορέα την ΔΕΥΑ Μεσολογγίου και απώτερο σκοπό να μπορέσει η ΔΕΥΑΜ να καλύψει τις ανάγκες της. Το έργο βρίσκεται την τελική φάση μελέτης του ώστε να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Όλως παραδόξως και παρά την σύμφωνη, ως τώρα, γνώμη της αντιπολίτευσης στην ανάγκη η ΔΕΥΑΜ να προχωρήσει σε δικό της φωτοβολταϊκό πάρκο, μια γνώμη που πολλές φόρες πήρε την μορφή επίμονης και επικριτικής παρότρυνσης, χτες, στην επί τούτου κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύσσωμη η αντιπολίτευση…. απείχε!
Δυστυχώς η συνεδρίαση ελλείψει απαρτίας, ματαιώθηκε.

Η Δημοτική αρχή θα επιμείνει με κάθε τρόπο, ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία του χρηματοδοτικού εργαλείου ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ.
Θέλουμε να κάνουμε γνωστό ότι προχωρούμε βήμα – βήμα και με μεγάλη προσοχή στον σχεδιασμό μας να καταστήσουμε το Δήμο ενεργειακά αυτόνομο παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις, μην αποκλείοντας τίποτα, με σοβαρή όμως μελέτη, αξιόπιστη πληροφόρηση και πάντα με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου.

Συστήνουμε στους μόνιμους επικριτές και αρνητές, στους παρασκηνιακούς συμβουλάτορες και σε όσους επί σκοπώ κάνουν μόνο αντιπολίτευση να είναι πιο προσεκτικοί.

Για να μην εκτίθενται…


Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Συμμαχία για το μέλλον’:

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, η υπόθεση της Ενεργειακής Κοινότητας, δυστυχώς έχει χαθεί.
Μετά την απόρριψη του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου, χάνεται οριστικά και τελεσίδικα, λόγω καθυστερήσεων και η Ενεργειακή Κοινότητα και ο Σταθμός Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων , που θα απέφεραν έσοδα εκατομμυρίων στον δήμο.
Το ΜΟΝΟ που μένει πλέον, είναι να σώσουμε τουλάχιστον την ΔΕΥΑΜ.

Για τον λόγο αυτό,
Κάνουμε έκκληση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜ να προχωρήσει άμεσα στην δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, ακόμη και αν ο δήμαρχος έχει αντίθετη γνώμη.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά μια απλή επένδυση στην ΔΕΥΑΜ.
Μιλάμε για «το μεγάλο άλμα της ΔΕΥΑΜ προς την οριστική εξυγίανσή της».

Η απόφαση πρέπει να παρθεί άμεσα, να έρθει τάχιστα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να στηριχτεί από όλους. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Ομόφωνη επίσης, θα πρέπει να είναι η στήριξη και στο αίτημα που θα υποβάλει λογικά η ΔΕΥΑΜ αν προχωρήσει το έργο, για διάθεση έκτασης από μέρους του δήμου για την δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου.
Δεν θα πρέπει να επεναληφθεί το τραγικό λάθος που έγινε με το ΤΟΕΒ Μεσολογγίου.
Το έργο σύμφωνα με υπολογισμούς μας, θα έχει κόστος περί τα δύο εκατομμύρια.
Το κόστος αυτό δεν επιβαρύνει ούτε την ΔΕΥΑΜ, ούτε τον δήμο Μεσολογγίου.