hospital agrinio2

Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό το νοσοκομείο Αγρινίου

Η εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία, που θα έχει ως πιθανότατη συνέπεια σε δυό-τρεις ημέρες το νοσοκομείο Αγρινίου να μην μπορεί να δεχθεί άλλους ασθενείς covid, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, τουλάχιστον για όσους ήθελαν να ασχοληθούν σοβαρά με τα δεδομένα. Στις 21 Φλεβάρη, σε δήλωσή μου που δημοσιεύθηκε σε τοπικά μέσα, ανέφερα επί λέξει: «Ορισμένοι, που ασχολούνται με την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, θεωρούν ότι το σύστημα στην Δυτική Ελλάδα μπορεί να δεχθεί πιέσεις ως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου. Για την Αιτωλοακαρνανία συγκεκριμένα, φοβούνται εφαρμογή της θεωρίας των “παρθένων περιοχών”. Άρα, σε περίπτωση αδυναμίας της Πάτρας να αντεπεξέλθει, πρέπει να υπάρχουν έτοιμες εναλλακτικές ενίσχυσης του συστήματος. Να σημειώσω ότι άκαρπες απέβησαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ για θέματα εξασφάλισης της ετοιμότητας του συστήματος, αλλά και για το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί στην Αιτωλοακαρνανία καρκινοβατούν επικίνδυνα.»

Αυτά ανέφερα τότε αυτολεξεί, χωρίς να προσθέσω ότι κάλεσα δύο φορές στο κινητό του τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, προκειμένου να προτείνω πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της αναμενόμενης από τότε επιδείνωσης. Καμμία ανταπόκριση στο πεδίο της μάχης. Αν καλούσα τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ως δημοσιογράφος, μπορεί και να έδιναν κάποια σημασία, ιδιαίτερα αν αφορούσε την τηλεόραση. Επικοινωνία κι άγιος ο θεός. Πολιτική ελεφαντίαση σε προχωρημένο στάδιο.
Covid + πολιτική ελεφαντίαση = Κίνδυνος – Θάνατος;

ΥΓ: Πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς που γνωστοποιούνται κάθε απόγευμα, ωσάν να επρόκειτο για δελτίο καιρού, κρύβονται ανθρώπινα δράματα. Κάτοικος του χωριού Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας εισάγεται στο νοσοκομείο Αγρινίου με προβλήματα χολής. Τρεις ημέρες μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, διαγιγνώσκεται με covid, έχοντας μεταδώσει τον ιό στην σύζυγό του. Πεθαίνει πρώτα ο ίδιος και μετά η σύζυγος. Τί να σχολιάσεις;

4/3/2021

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Με αφορμή το τελευταίο γεγονός της διασποράς του COVID-19 εντός του Νοσοκομείου Αγρινίου και τα διάφορα λιβελογραφήματα και τις δημοσιευμένες συκοφαντίες που κυκλοφορούν σε διάφορα ΜΜΕ, οφείλω αφ’ ενός να υπερασπίσω την αγωνιώδη προσπάθεια και την αυταπάρνηση με την οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι Ιατροί οι Νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό προς όλους αυτούς που νόσησαν, αλλά και την δική μου αξιοπρέπεια και προσπάθεια που κάνω στο πλάι αυτών των ανθρώπων. Προσπάθεια βέβαια που γίνεται με όλο τον κίνδυνο της προσωπικής υγείας όλων αυτών που ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΡΘΩΝΟΥΝ να ‘’κρατήσουν όρθιο’’ το Νοσοκομείο παρά το οποιοδήποτε κόστος ή  απώλεια.

Το Νοσοκομείο Αγρινίου δεν είναι το μοναδικό Νοσοκομείο στην Ελλάδα που έχει υποστεί την διασπορά του COVID-19 στην παθολογική κλινική που φέρει το βάρος της νοσηλείας των υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σε όλα τα Νοσοκομεία αναφοράς στην Ελλάδα, έχει γίνει διασπορά για τους εξής λόγους:
το υψηλό φορτίο του COVID-19 εντός της κλινικής που νοσηλεύονται ύποπτα περιστατικά.
τα χαρακτηριστικά της μετάδοσης του κορωνοϊού (αερογενής μεταφορά)
τα επιστημονικά κενά στον εντοπισμό του με την ελεγχόμενη αξιοπιστία των RAPID τεστ και του ευρύ χρόνου επώασης του COVID-19 στον εντοπισμό του μέσω μοριακού έλεγχου
τον χρόνο αναμονής των αποτελεσμάτων του μοριακού έλεγχου(μιας και στερούμαστε μοριακού αναλυτή)

Παρά τις οποιεσδήποτε προφυλάξεις και την εφαρμογή των μέσων ατομικής προστασίας ,ασυμπτωματικοί ασθενείς και συνοδοί που δεν δηλώνουν τις ύποπτες επαφές κατά την προσέλευση τους για εξέταση στο Νοσοκομείο, – μιας και η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών Ιατρείων δεν έχει ανασταλεί πλήρως με εντολή της πολιτείας- καθιστούν την διασπορά στατιστικά αναπόφευκτη.
Ακόμα και ο εντοπισμός αν η διασπορά έγινε ‘’από έξω η από μέσα’’ από το Νοσοκομείο είναι δύσκολα αποδείξιμη.
Σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας έχουν νοσήσει, Ιατροί, Νοσηλευτές Διοικητικοί Υπάλληλοι και Διοικητές.
Ακόμα οι ελλείψεις σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό που οδηγούν σε εξαντλητικές συνθήκες εργασίας το προσωπικό στις covid κλινικές και η παραμονή αυτών στους χώρους με υψηλό φορτίο του COVID-19 επί πολλές ώρες, αποτελούν κίνδυνο μόλυνσης.

Μόνο οι επίδοξοι ‘’γκεμπελίσκοι’’ που συμπεριφερόμενοι ως ‘’κυνηγοί κεφαλών’’, δεν λαμβάνουν υπ΄ όψιν ή καλύτερα αποκρύπτουν δημοσίως και εσκεμμένα για λόγους που αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά, όλα τα παραπάνω και κατονομάζουν το Νοσοκομείο ως εστία διασποράς . Εκτελούν δε , ‘’συμβόλαια’’ σπίλωσης της τιμής, της αξιοπρέπειας και της επαγγελματικής ευσυνειδησίας όλων αυτών που με κίνδυνο της υγείας τους ή στην χειρότερη περίπτωση της ζωής τους, φρόντισαν και φροντίζουν για την υγεία όλων των πολιτών που νόσησαν ή θα νοσήσουν.
Ας τολμήσουν να βιώσουν μια μέρα δουλειάς στους χώρους της covid κλινικής. Ας νοιώσουν την αγωνία όλων αυτών των εργαζομένων έστω για μια μέρα.
Και βέβαια δεν κατονομάζουν ή δεν κατονόμασαν ποτέ αυτούς που η πολιτεία με ειδικούς νόμους έχει ορίσει ως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ για την εφαρμογή των μέτρων κατά της διασποράς.

Ποιος ευθύνεται που ένας νομός με σχεδόν μηδενικά κρούσματα στην πρώτη φάση της πανδημίας να είναι χαρακτηρισμένος τώρα ως ‘’κόκκινος’’ νομός με πολύ μεγάλη διασπορά εντός της πόλης του Αγρινίου και όχι μόνο. Γιατί έφτασαν να νοσηλεύονται καθημερινά στο Νοσοκομείο κατά μέσον όρο 20 με 22 θετικοί ασθενείς; Πού κόλλησαν όλοι αυτοί τον COVID-19 ;
Εντός του Νοσοκομείου;

Ας μην φορτώσουν τις ευθύνες τους οι κάθε ανευθυνουπεύθυνοι στις πλάτες άλλων, στο Νοσοκομείο και στην συμπεριφορά της νεολαίας.
Ας κοιτάξουν στον καθρέπτη τον εαυτό τους όλοι αυτοί που η πολιτεία είχε χρήσει υπεύθυνους για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς και ας ζητήσουν μια ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ για όλα τα θύματα και από αυτούς που νόσησαν και την ‘’έβγαλαν καθαρή’’.

Αυτοί που κρυμμένοι πίσω από την ασφάλεια του υπολογιστή τους στο σπίτι τους, στο γραφείο τους ή στην δουλειά τους συκοφαντούν εσκεμμένα τους εργαζόμενους και την Διοίκηση του Νοσοκομείου για έλλειψη μέτρων και μη εφαρμογή πρωτοκόλλων ‘’ας περιμένουν τα καλύτερα’’. Έως τότε ας κοιμούνται ήσυχοι.
Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν από εδώ και στο εξής να απαξιώνει συκοφαντικά τον αγώνα του προσωπικού και της Διοίκησης του Νοσοκομείου.

10-12-2020

Ο Διοικητής Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Ανδρέας Στ. Τσώλης


Μία κλινική πρώτης γραμμής, όπως είναι η παθολογική του νοσοκομείου Αγρινίου, επλήγη με τη μόλυνση από Covid έντεκα ατόμων, εκ των οποίων τρία μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ είχε προηγηθεί η ασθένεια ενός γιατρού της ίδιας κλινικής. Αντί πανικού, χρειάζεται η μέγιστη ετοιμότητα και οργάνωση, σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς του προσωπικού και όχι με τον αποκλεισμό τους όπως συμβαίνει, τη στιγμή που πρέπει πάση θυσία να μείνουν όρθιοι. Πολύ περισσότερο που η κλινική Covid του νοσοκομείου γέμισε και σχεδιάζεται μεταφορά ασθενών στα Γιάννενα, όπου η ΜΕΘ πιέζεται αλλά υπάρχει κάποια δυνατότητα στην απλή κλινική Covid.

Στο ίδιο το νοσοκομείο του Αγρινίου γίνεται η προσπάθεια εκ των ενόντων να παραμείνουν κάποιοι ασθενείς ή και να ετοιμαστεί μία επιπλέον κλινική Covid. Είναι γνωστό τί είχαμε προτείνει ως προς την επιχειρησιακή οργάνωση του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, όπως και για την αγορά μοριακού αναλυτή και των αντιδραστηρίων. Εκτός παθολογικής αλλά εντός νοσοκομείου υπήρξε σύγχυση σχετικά με τα rapid test, τα οποία σε πρώτο στάδιο ήταν θετικά για μέλη του προσωπικού και με κορυφαίο παράδειγμα αυτό που συνέβη με την Αστυνομία στην Αιτωλοακαρνανία και τις παλινωδίες για τα κρούσματα σε δεκάδες αστυνομικούς, που τελικά ειπώθηκε ότι ήταν αρνητικοί.
Η άρνηση του αρμόδιου υπουργείου να απαντήσει στις εκκλήσεις και τις προτάσεις μας, όπως και η αλαζονεία και μυστικοπάθεια (για να καλύψει τί, άραγε;) της διοίκησης της αρμόδιας 6ης ΥΠΕ, ήταν η χειρότερη πρακτική στην προσπάθεια για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Η αβελτηρία και η ανοργανωσιά οδηγούν στον πανικό, που είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις.

5-12-2020

Γιώργος Βαρεμένος
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


«Οι γιατροί του Αγρινίου δηλώνουν ότι η διασπορά του κορονοϊού στην Αιτωλοακαρνανία έχει ονοματεπώνυμο. Εγώ σας λέω ότι αν μας είχατε ακούσει πριν περίπου δύο μήνες, ο μοριακός αναλυτής θα ήταν προ πολλού εκεί και δεν θα χρειάζονταν έξη μέρες για να έλθουν οι απαντήσεις για τα τέστ πέντε ασυμπτωματικώς νοσούντων εργαζομένων, που εξακολούθησαν να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Επειδή εκείνη τη στιγμή είχε ξεμείνει (όπως ελέχθη ανεπισήμως) από αντιδραστήρια το νοσοκομείο του Ρίου.»

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Γ. Βαρεμένος κατά την σημερινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με τις ελλείψεις του νοσοκομείου Αγρινίου ως νοσοκομείου αναφοράς Covid19.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, που παρέστη αντί του κ. Κικίλια, είπε ότι δεν γνωρίζει για την καθυστέρηση των έξη ημερών και ότι οι απαντήσεις δίνονται πλέον σε 24 ώρες. Ως προς τον μοριακό αναλυτή, πρόσθεσε ότι προτιμήθηκε να στέλνονται τα δείγματα σε άλλα νοσοκομεία, όπου ο τύπος των μοριακών αναλυτών απαιτεί φθηνότερα αντιδραστήρια. «Σας υπενθυμίζω», απάντησε ο Κ. Βαρεμένος, «ότι πριν δύο μήνες περίπου είχα προτείνει μια κεντρικότερη διαχείριση και όχι ανά νοσοκομείο, ώστε τα αντιδραστήρια να κοστίζουν φθηνότερα. Προτείναμε επίσης την αντιμετώπιση δραματικών ελλείψεων, όπως π.χ. στην παθολογική κλινική, όπου ο ένας στους έξη γιατρούς νοσεί, καις τις ΜΕΘ. Ως προς τους πνευμονολόγους, νοσεί από Covid ο ένας από τους δύο. Γιατί συγκρότησε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ πριν λίγες ημέρες 10μελή Επιτροπή; Για να αντιμετωπίσει ποιο ακριβώς κύμα; Το τρίτο ή το τέταρτο, τα οποία εύχομαι ποτέ να μην υπάρξουν; Τουλάχιστον ένας περίφημος ποδοσφαιριστής που είχε προτείνει να φτιαχτεί μια πενταμελής επιτροπή από τρία-τέσσερα άτομα, εννοούσε ότι πρέπει να γίνει άμεσα, έστω και με την σύνθεση που περιέγραφε.

Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης για να επιβλέψει την επέκταση της ΜΕΘ κατά 30 κλίνες. Μόνο που οι γιατροί του νοσοκομείου υπενθύμισαν ότι οι κλίνες αυτές θα παραδοθούν στις 26 Φλεβάρη του 2021. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα και η πρόβλεψη να ήταν για τις 30 (που δεν έχει ο Φλεβάρης). Για να σοβαρολογούμε εν μέσω μιάς δραματικής κατάστασης, πρέπει να πούμε ότι η αβελτηρία και η αδράνεια της κυβέρνησης όλους αυτούς τους μήνες είναι ασύγγνωστη», κατέληξε ο κ. Βαρεμένος.

30-11-2020

Γιώργος Βαρεμένος
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Το Νοσοκομείο Αγρινίου έχει οριστεί από τον Αύγουστο ως Νοσοκομείο αναφοράς για τον COVID-19. Έχει αναλάβει να σηκώσει το βάρος της πανδημίας του Δήμου Αγρινίου των 100.000 κατοίκων και μαζί με το Νοσοκομείο Μεσολογγίου των 211.000 κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο.
Δυστυχώς έχει αναλάβει αυτό το δυσβάστακτο βάρος έχοντας μεγάλες ελλείψεις σε όλους τους τομείς.

Αυτό όμως που πραγματικά είναι πέρα από κάθε λογική είναι ότι για περισσότερους από τρεις μήνες ως Νοσοκομείο αναφοράς δεν διαθέτει μοριακό αναλυτή για τη διεξαγωγή των διαγνωστικών τεστ COVID-19.
Πολλά έχουν ειπωθεί για το θέμα αυτό και είναι αυτονόητες οι ευθύνες που υπάρχουν.

Όμως αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι η υγεία των πολιτών, καθώς λόγω της έντασης της πανδημίας και της έλλειψης αντιδραστηρίων, τα αποτελέσματα των τεστ φτάνουν στο Νοσοκομείο Αγρινίου μετά από 5 και 6 μέρες με τους αυξημένους κινδύνους που έχει αυτό για την διασπορά του ιού.
Για αυτό είναι θέμα άμεσης ανάγκης το Νοσοκομείο Αγρινίου να αποκτήσει μοριακό αναλυτή. Απέναντι στην εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης να λύσει το θέμα για μήνες ο Δήμος μας δεν μπορεί να μείνει αδρανής.
Η υγεία των συνδημοτών μας είναι πάνω από όλα.

Για αυτό προτείνουμε ο Δήμος Αγρινίου να αναλάβει το κόστος της αγοράς του μοριακού αναλυτή καθώς και το κόστος των αντιδραστηρίων για την διενέργεια των τεστ.
Η δυνατότητα αυτή δίνεται από τον πρόσφατο Νόμο 4745 – Άρθρο 74 [Διατάξεις για αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)] όπου στην παράγραφο 6 αναφέρεται ότι:
«Με απόφαση του δημοτικού ή του περιφερειακού συμβουλίου ή των διοικητικών τους συμβουλίων, έως την 28η.2.2021, οι δήμοι και οι περιφέρειες, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων δύνανται να προβαίνουν σε δωρεές ιατρικού εξοπλισμού, οικίσκων για διεξαγωγή εξετάσεων ανίχνευσης COVID-19, ιατροφαρμακευτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων τεστ διάγνωσης κορωνοϊού σε νοσοκομεία, λοιπές δημόσιες υγειονομικές μονάδες, ν.π.δ.δ., ιδρύματα και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες κοινωφελούς σκοπού που εδρεύουν ή έχουν παραρτήματα εντός των ορίων τους.»

Για τη «Συμμαχία Πολιτών», Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


« Το Νοσοκομείο Αγρινίου θύμα της κυβερνητικής αδιαφορίας: Υγειονομικοί και ασθενείς αφημένοι στη μοίρα τους, σε συνθήκες πολέμου. Η κυβέρνηση άφησε ένα νοσοκομείο αναφοράς χωρίς γρήγορα τεστ, χωρίς μοριακό αναλυτή, χωρίς προσωπικό. Είναι επικίνδυνη. Η διασπορά του κορωνοϊού στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας έχει τη σφραγίδα και την υπογραφή της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη που ένα ακόμη Νοσοκομείο αναφοράς αφέθηκε στην τύχη του.

Το Νοσοκομείο Αγρινίου και οι υγειονομικοί που το στελεχώνουν μπήκαν στη μάχη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, χωρίς να δουν καμία ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Χωρίς να έχει γίνει τίποτα 9 μήνες, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, η άνιση μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή.

Η Κυβέρνηση άφησε ένα Νοσοκομείο αναφοράς να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, χωρίς γρήγορα τεστ, χωρίς μοριακό αναλυτή, χωρίς προσωπικό.

Η επιχειρησιακή ανεπάρκεια της Κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε σοβαρότατο κίνδυνο διασποράς με δυσμενή αποτελέσματα για προσωπικό, ασθενείς και πολίτες.

Η ανακοίνωση των Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας δείχνει με τον πιο δραματικό τρόπο την απόλυτη ανικανότητα της Κυβέρνησης όχι μόνο να προβλέψει αλλά πλέον να διαχειριστεί την κατάσταση που η ίδια δημιούργησε.

Έχουμε ξεπεράσει το οριακό σημείο.
Η πορεία της πανδημίας, η δραματική αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των συνανθρώπων μας που χάνουν τη μάχη με τον ιό σε όλη τη χώρα απαιτούν από την Κυβέρνηση να κάνει όλα όσα πεισματικά αρνείται όλο αυτό το διάστημα.
Και, σίγουρα, δεν επιτρέπουν, ούτε καν προς “επικοινωνιακή κατανάλωση”, κανέναν… πανηγυρισμό.»

23-11-2020

Θάνος Μωραίτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Σε επίκαιρη μετατρέπει ο βουλευτής κ. Γιώργος Βαρεμένος την ερώτηση που κατέθεσε στις 13 Οκτωβρίου για την έλλειψη μοριακού αναλυτή και άλλων απαραίτητων προϋποθέσεων στο Νοσοκομείο Αγρινίου και ο αρμόδιος υπουργός κ. Κικίλιας απέφυγε να απαντήσει. Εδώ και ενάμιση περίπου μήνα!

Απαξίωσε; Δεν είχε χρόνο; Ήταν απασχολημένος με το εμβόλιο; Το κακό είναι ότι σε μια οριακή στιγμή της πανδημίας, σημειώνονται κρούσματα στο προσωπικό του Νοσοκομείου Αγρινίου. Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι αυτό συμβαίνει μετά από καθυστερημένη έκδοση αποτελεσμάτων των τεστ. Ο λόγος είναι ότι, όπως εξηγήθηκε προφορικά, στο Νοσοκομείο του Ρίου είχαν ξεμείνει από αντιδραστήρια. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι απολύτως γνωστή η έκταση της έκθεσης του προσωπικού του Νοσοκομείου Αγρινίου στον κορωνοïό. Όταν στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας μία από τις σημαντικές παραμέτρους άμυνας είναι να παραμείνει το υγειονομικό προσωπικό όρθιο, τόσο από την άποψη αριθμητικής επάρκειας όσο και ηθικού.

Οι εθελόντριες από την Κρήτη και αλλού είναι άξιες των μεγαλύτερων επαίνων μας, όχι όμως της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Για όνομα θεού. Ταπεινότητα χρειάζεται και συναγερμός δυνάμεων για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

23-11-2020

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Στην τελευταία μας ανακοίνωση είχαμε επισημάνει την άμεση ανάγκη για προμήθεια μοριακού αναλυτή (μέθοδος PCR) για την ανίχνευση του ιού. «Είναι επίσης πέρα για πέρα παράλογο και υγειονομικά επικίνδυνο το γεγονός ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει προμηθευτεί μοριακό αναλυτή για την ανίχνευση του ιού!» (3/11/2019).

Σε παλιότερη ανακοίνωση είχαμε επίσης υπογραμμίσει ότι ο ορισμός του Νοσοκομείου Αγρινίου ως Νοσοκομείο Αναφοράς Covid-19 θα έπρεπε να συνοδεύεται από προσλήψεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό (πχ. Δυνατότητα τεστ, κα.): «Το κέρδος χρόνου από το πρώτο κύμα χάθηκε και τώρα γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί η ανεπάρκεια με μπαλώματα, χωρίς προσλήψεις, χωρίς σχέδιο και με αποφάσεις χωρίς περιεχόμενο ως Νοσοκομείο Αναφοράς Covid-19».
Δυστυχώς πολύ σύντομα επαληθευτήκαμε. Η έλλειψη μοριακού αναλυτή για την πραγματοποίηση τεστ και η μεγάλη καθυστέρηση (6 μέρες!) μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα (λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στην Πάτρα!), οδήγησε στην τραγική κατάσταση, εργαζόμενοι του Νοσοκομείου να εργάζονται κανονικά ενώ ήταν θετικοί στον ιό.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής, 5 μέλη του προσωπικού, που δίνει σύσσωμο τη μεγάλη μάχη για την περίθαλψη των συμπολιτών μας, έχουν βρεθεί θετικά, με δεδομένη την περαιτέρω εξάπλωση του ιού εντός του Νοσοκομείου. Οι μόνοι που δεν φέρουν ευθύνη είναι οι εργαζόμενοι που έχουν ξεπεράσει εαυτό για να φροντίσουν όλους όσους το έχουν ανάγκη.

Η ευθύνη των αρμόδιων που όρισαν ως «Νοσοκομείο Αναφοράς» το Νοσοκομείο Αγρινίου, χωρίς παράλληλα να το εξοπλίσουν κατάλληλα, είναι εγκληματική. Κανένα επιχειρησιακό σχέδιο δεν υπάρχει και όλα είναι στην τύχη τους.

Γιατί ακυρώθηκε η προμήθεια του μοριακού αναλυτή από την 6η ΥΠΕ;

Γιατί το Νοσοκομείο δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένο τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό;

Ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του Νοσοκομείου για να σταματήσει η διασπορά του ιού εντός του;

Υπάρχει πλάνο αντικατάστασης των εργαζομένων που νοσούν έστω με επικουρικό προσωπικό;

Γιατί ορίστηκε το Νοσοκομείο Αγρινίου «Νοσοκομείο Αναφοράς» ελλείψει όλων αυτών;

Πρέπει ΤΩΡΑ να διασφαλιστεί η υγεία όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου πάση θυσία. Γιατί αν καταρρεύσουν αυτοί, θα καταρρεύσει η κοινωνία.

23-11-2020

Τομέας Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αιτωλοακαρνανίας


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σοβαρές ελλείψεις στο Νοσοκομείο αναφοράς Covid19 του Αγρινίου – Ανάγκη για διενέργεια γρήγορων ιχνηλατήσεων»

Ως γνωστόν, το νοσοκομείο του Αγρινίου, έχει ορισθεί ως μονάδα αναφοράς για Covid19.
Ωστόσο, δεν έχουν γίνει όλα όσα απαιτούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής του σε προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια σ’ αυτόν τον κρίσιμο και νευραλγικό για την δημόσια υγεία ρόλο.
Συγκεκριμένα, η απόκτηση ενός μοριακού αναλυτή έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και 6ης ΥΠΕ. Επί πλέον, είναι γεγονός ότι τα αναλώσιμα των αντιδραστηρίων κοστίζουν όντως ακριβά. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να ληφθεί πρόνοια ώστε οι παραγγελίες τους να μην γίνονται ανά νοσοκομείο αλλά κεντρικότερα, ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και ταχύτερη παράδοσή τους;

Οι γιατροί του νοσοκομείου ζήτησαν να προσδιορίσουν οι υπεύθυνοι ποιό ακριβώς μέρος του νοσοκομείου θα λειτουργήσει επιχειρησιακά για την Covid19, ώστε να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις σε προσωπικό και εξοπλισμό: Ένα τμήμα; Μια πτέρυγα; Ολόκληρο; Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης, απαξίωσε αυτό το εύλογο αίτημα με την εξής αλαζονική δήλωση: «Δεν ασχολούμαι με τέτοιες αντιδράσεις». Συνιστά αυτό υπεύθυνη στάση απέναντι στην αγωνία όσων παλεύουν στην πρώτη γραμμή της δημόσιας υγείας;

Στο νοσοκομείο Αγρινίου υπάρχουν 8 κρεβάτια ΜΕΘ, από τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν 4, μετά βίας 5. Αν όμως επιδεινωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, τί θα γίνει με τους ασθενείς με Covid19 αλλά και με άλλα έκτακτα και σοβαρά περιστατικά;
Προκειμένου ένα νοσοκομείο αναφοράς Covid19 να ανταποκρίνεται στον τίτλο του αλλά και να μην περιθωριοποιεί θανάσιμα άλλους βαρειά νοσούντες, χρειάζεται σχεδιασμός, ο οποίος φαίνεται ότι λείπει.

Πέραν τούτων, στο ΕΚΑΒ Αγρινίου σημειώθηκαν 5 κρούσματα, περίπου δηλ. το 10% του προσωπικού, το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω- επέδειξε ωριμότητα και δεν υπήρξαν σημάδια πανικού. Στη βάση μιας τέτοιας ψύχραιμης στάσης θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης ιχνηλάτησης, ώστε να αποτραπεί πιθανή διασπορά που θα έπληττε καίρια μια τόσο νευραλγική υγειονομική μονάδα, όπως και κάθε άλλη. Μια τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει σε όλο το φάσμα των μονάδων υγείας της. Αντ’ αυτού, επικρατεί ασύγγνωστη έλλειψη συντονισμού, σε δυσαρμονία με την κρισιμότητα των στιγμών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Σε ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να προχωρήσει, ώστε το Νοσοκομείο Αγρινίου να μην είναι μόνο κατ’ όνομα νοσοκομείο αναφοράς Covid19 αλλά να στελεχωθεί, να εξοπλισθεί και να οργανωθεί ώστε να επιτελέσει ουσιαστικά τον νευραλγικό αυτόν ρόλο συνεχίζοντας όμως να εξυπηρετεί και τα άλλα βαρειά και επείγοντα περιστατικά;
• Σε ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να προχωρήσει ώστε να είναι δυνατή η άμεση και ταχεία ιχνηλάτηση σε περιπτώσεις κρουσμάτων σε όλο το φάσμα και τους βαθμούς του συστήματος υγείας στον νομό Αιτωλοακαρνανίας;

13-10-2020

Οι Ερωτώντες βουλευτές

Γεώργιος Βαρεμένος
Ανδρέας Ξανθός
Θεοδώρα (Δώρα) Αυγέρη
Αθανάσιος Μωραΐτης


 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 31/08/2020 η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε ψήφισμα για τη μετατροπή του Γ.Ν Αγρίνιου σε Νοσοκομείο αναφοράς COVID το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα και αναφέρει τα εξής:

Με ανησυχία παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες καθώς μετέτρεψε τα υγειονομικά πρωτοκόλλα σε λάστιχο , προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό , τις μεταφορές κι άλλου. Αφήνουν στην ουσία απροστάτευτο το λαό μας και ταυτόχρονα του κουνάνε το δάχτυλο ότι η μη διασπορά του ίου είναι ατομική ευθύνη. Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός υγείας κ. Κοντοζαμάνης σε πρόσφατες δηλώσεις του ισχυρίζεται ότι το ΕΣΥ είναι πλήρως θωρακισμένο να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα πανδημίας ενώ η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η κυβέρνηση ενώ είχε όλο το χρόνο τους προηγουμένους μήνες να εξοπλίσει και να στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία, δεν προχώρησε σε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Στο Γ.Ν. Αγρινίου όπου δεν προσλήφθηκε ούτε ένα γιατρός, ενώ το λιγοστό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι αποκλειστικά συμβασιούχοι – επικουρικοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στο πρώτο κύμα πανδημίας ζητήθηκε από το Νοσοκομείο τέσσερις παθολόγοι και δυο πνευμονολόγοι και δεν προσλήφθηκε κανείς.

Τις τελευταίες μέρες κυβέρνηση- 6η ΥΠΕ – Διοίκηση Γ.Ν. Αγρίνιου ανακοίνωσε ότι το Νοσοκομείο θα γίνει νοσοκομείο αναφοράς και θα νοσηλεύει πλέον και ασθενείς με COVID. Οι ενστάσεις και τα ζητήματα που έθεσαν τόσο η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, όσο και το σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο ότι δηλαδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ολοκληρωμένη και με ασφάλεια περίθαλψη των ασθενών με COVID-19 δεν ληφθήκαν καν υπόψη. Άμεσα χρειάζονται:

1.Ξεχωριστό ιατρικό- νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που θα απασχολείται αποκλειστικά στην θεραπεία COVID-19
2. Ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπου θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να μην υπάρχει διασπορά.
3. Μηχάνημα μοριακής ανάλυσης για test COVID προκειμένου να γίνεται άμεσα και έγκαιρα η διάγνωση και η διαχείριση των περιστατικών, χωρίς να μεσολαβεί το διάστημα των δύο και τριών εικοσιτετράωρων.

Μέχρι στιγμής με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης , της 6ης ΥΠΕ και της Διοίκησης του Νοσοκομείου καλείται το ήδη υποστελεχωμένο προσωπικό του Νοσοκομείου να ανταποκριθεί και να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν με τη μετατροπή του σε Νοσοκομείο Αναφοράς.

Απαιτούμε :
• Την άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού -νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σύμφωνα και με τις επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν, με προτεραιότητα τα τμήματα πρώτης γραμμής.
• Την άμεση εξασφάλιση του απαραίτητου ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού και μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν για όλους.
• Επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Μηχάνημα για test COVID για έγκαιρη διάγνωση που να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Παπανικολάου Τιμολέων
Καρμαβιάς Ιωάννης


 

Σχετικά με τα δημοσιεύματα στα Μ.Μ.Ε. όσον αφορά τον ορισμό από την 6Η ΥΠΕ του Νοσοκομείου Αγρινίου ως Νοσοκομείο Αναφοράς για την περίθαλψη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 και για την διατύπωση της πραγματικότητας της αληθείας προς την κοινωνία των πολιτών , ως Διοικητής του Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ έχω να δηλώσω τα εξής:

Ο ορισμός της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου ως Νοσοκομείο Αναφοράς έγινε εγγράφως από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (6η ΥΠΕ) χωρίς να το ζητήσει η Διοίκηση και χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση. Απλώς μας ανακοινώθηκε εγγράφως την 12/08/2020, και χωρίς να έχουμε εκ του Νόμου την δυνατότατα άρνησης. Ούτε από την πλευρά της Διοίκησης ούτε από την πλευρά των εργαζομένων.

Γνωρίζουν πολύ καλά οι συντάκτες των οποιοδήποτε δημοσιευμάτων που προέρχονται από εργαζόμενους του Νοσοκομείου (ΙΑΤΡΟΙ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ –ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ) τις ενέργειες του Διοικητή εγγράφως μάλιστα προς την 6η ΥΠΕ σχετικά με τα προβλήματα ελλιπούς στελέχωσης και δυσλειτουργιών για την εφαρμογή της απόφασης του ορισμού του Νοσοκομείου ως Νοσοκομείο αναφοράς.
Και αναφέρομαι στην διαβίβαση προς την 6η ΥΠΕ των εγγράφων των Ιατρών της Παθολογικής κλινικής του Δ/ΝΤΗ της ΜΕΘ και της Δ/ντριας Ιατρικής Υπηρεσίας στα οποία εξηγούν όλους τους προβληματισμούς που αναφέρονται στα σχετικά Δημοσιεύματα.
Αυτό έπρεπε να κάνω και το έπραξα ακόμα και ως ηθική υποχρέωση προς τους Ιατρούς του Νοσοκομείου που ανταποκρίθηκαν με αυταπάρνηση και με ακεραιότητα καθήκοντος στο αρχικό στάδιο της πανδημίας και κατά την διάρκεια της έως σήμερα.

Σε προσωπικό επίπεδο δε, ανέφερα ως είχα υποχρέωση όλους τους προβληματισμούς μου και τις αγωνίες μου για τις δυνατότητες του Νοσοκομείου σχετικά με τον ορισμό μας ως Νοσοκομείο Αναφοράς , και στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και στον Καθηγητή Λοιμωξιολόγο κ. ΓΩΓΟ στην τηλεδιάσκεψη της 25/8/2020 .

Εάν διαφωνούσα με την λόγω απόφαση και δεν ήθελα να εφαρμοστεί , απλά έπρεπε να παραιτηθώ χωρίς να σημαίνει ότι η παραίτηση μου, θα ανέστειλε η θα καταργούσε την εν λόγω εντολή της 6ης ΥΠΕ . Απλά θα την εφάρμοζε ο αντικαταστατής μου. Και όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, απλά η είναι αφελής η εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.
Δεν αναφέρεται σε κανένα δημοσίευμα η προφορική δέσμευση μου προς τους παρευρισκόμενους Ιατρούς και άλλους υπευθύνους που εξέφραζαν αγωνίες και αντιθέσεις σχετικά με την απόφαση αυτή κατά την ενημερωτική συζήτηση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου για το πώς θα ανταποκριθούμε στην εντολή της πολιτείας , που επί λέξη ανάφερα σε αυτούς που θεωρούσαν ότι εγώ μπορούσα να ανατρέψω την απόφαση :
‘’..άσχετα αν συμφωνώ ή διαφωνώ με την συγκεκριμένη απόφαση, αν διασφαλιστεί ότι η παραίτηση μου θα αναστείλει ή θα εξαφανίσει την απόφαση δεσμεύομαι ενώπιων σας να παραιτηθώ αμέσως.’’

Όσον αφορά την θέση μου στην απόφαση αυτή της πολιτείας και προς αποφυγή κάθε ‘’είδους’’ παρεξηγήσεων έχω να δηλώσω τα εξής:

Οι ελλείψεις Ιατρικού & Νοσηλευτικού προσωπικού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι διαχρονικές και γνωστές σε όλους και δεν αφορούν μόνο αυτήν την χρονική περίοδο και την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κρίσης.
Αφορούν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο σύνολο του και στο σύνολο των λειτουργικών του δυνατοτήτων εδώ και δεκαετίες.
Ειδικά δε τώρα, παρακολουθούνται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου επί καθημερινής βάσης με πληθώρα στοιχείων που στέλνονται καθημερινά από όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου (ΙΑΤΡΙΚΗ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ).

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν λειτουργεί ως συνδικαλιστικό όργανο όσον αφορά την δημοσιοποίηση των προβλημάτων και των ελλείψεων του Νοσοκομείου. Αυτό είναι καθήκον των συνδικαλιστικών οργάνων του Νοσοκομείου Και πράγματι αυτό έχει γίνει ήδη. Ο κ. Μπακόπουλος ως εκπρόσωπος των Ιατρών τα έχει διατυπώσει δημοσίως και τα αναφέρει σαφώς και αναλυτικά όλα . Άρα όλοι γνωρίζουν και τις ελλείψεις και τα προβλήματα. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου οφείλει και έχει καθήκον να τα διατυπώνει εγγράφως προς το Υπουργείο και την ΥΠΕ προκειμένου να ενεργήσουν προς την επίλυση τους.
Και αυτό ήδη το έπραξα. Και δεν αμφισβητείται από κανένα.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει η κοινωνική υποχρέωση όλων όσων εργάζονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ελλείψεων και προβλημάτων, ως Υπέρτατο κοινωνικό καθήκον και όχι μόνο ως υποχρεωτική πολιτειακή εντολή. Και υπό την παραπάνω έννοια ως προσωπικό μου πολιτισμό, θα εργαστώ για να ανταποκριθώ επιτυχώς στην επιλογή αυτή.
Και βεβαίως διαφωνώ με όλους αυτούς που προβάλλουν το γνωστό σε όλους επιχείρημα ‘’ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ’’ ως πράξη άκρατου φιλοτομαρισμού.

Με την έννοια αυτή , οι Ιατροί και Νοσηλευτές επαρχιακών Νοσοκομείων που αντιμετώπισαν βεβαρημένα επιδημιολογικά δεδομένα (ΞΑΝΘΗ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ-ΚΟΖΑΝΗ κ.α.) στην αρχή της κρίσης που δεν ήταν προετοιμασμένος κανένας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας , επικαλούμενοι τις ελλείψεις προσωπικού και τα διάφορα προβλήματα, έπρεπε να αρνηθούν και να μην δέχονται να περιθάλψουν κανένα από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά;

Όσον αφορά την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου (ΣΕΝΑ) έχω να δηλώσω τα εξής.
Το να αναφέρεις αποσπασματικά λόγια κάποιου ως πράξη εναντίωσης και συγκεκαλυμμένης καταγγελίας προκειμένω να τον θίξεις προσωπικά, ούτε ηθικό είναι, ούτε τίμιο είναι.
Και επί της συγκεκριμένης δημοσίευσης δηλώνω κατηγορηματικά:
Επί λέξη ανάφερα όταν ρωτήθηκα πιεστικά και επί σκοπό από μελή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου αν συμφωνώ με την απόφαση αυτή.
‘’ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΩ η ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ Η 6η ΥΠΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. Από εκεί και πέρα οι νόμοι και οι εντολές της πολιτείας από όποιον τις αμφισβητεί καταργούνται μόνο με ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Όποιος δεν το κάνει αυτό και συνεχίζει να διαφωνεί οφείλει να παραιτηθεί από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Εγώ Θα δώσω την μάχη μου για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μου ασχέτως προβλημάτων και ελλείψεων και με όσους θεωρούν αυτό ως καθήκον και υποχρέωση’’ .

Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα. Ακόμα και η φράση που μου αποδίδετε δεν κοινοποιεί τίποτε παράξενο η περίεργο και πρωτόγνωρο, και είναι κάτι που γνωρίζουν οι πάντες για το καθήκον του Δημόσιου Λειτουργού. Απλά αναφέρθηκε με συγκεκριμένο σκοπό που γνωρίζουν πολύ καλά οι συντάκτες του κειμένου.
Από εκεί και πέρα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, ότι η Διοίκηση έχει προβεί ήδη σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες όσον αφορά τις προτάσεις τους, και οι υπάλληλοι της Διοικητικής Υπηρεσίας και η Επιτροπή Λοιμώξεων εργάζονται με αυταπάρνηση προκειμένω να διασφαλίζεται η επάρκεια στα μέσα ατομικής προστασίας , η Υγεία των εργαζομένων και των νοσηλευόμενων πολιτών.

Ως Διοικητής του Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ δηλώνω κατηγορηματικά προς όλους τους πολίτες ότι, όπως ανταποκριθήκαμε με επιτυχία στην διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, θα ανταποκριθούμε και τώρα ως Νοσοκομείο αναφοράς εξαντλώντας τις δυνατότητες που έχουμε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

31-8-2020

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ Στ. ΤΣΩΛΗΣ


 

O κόσμος έμεινε στο σπίτι του κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας για να μπορέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το επόμενο κύμα της πανδημίας.
Ο κόσμος έμεινε (σωστά) σπίτι, η αντιπολίτευση συμπεριφέρθηκε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, ο χρόνος για την στήριξη του ΕΣΥ υπήρχε, δυστυχώς οι αναγκαίες υποδομές δεν δημιουργήθηκαν.
Ειδικά στο Νοσοκομείο του Αγρινίου δεν πραγματοποιήθηκε ΚΑΜΙΑ πρόσληψη νέων ιατρών, και πρέπει να πάμε αρκετά πίσω, με τις τελευταίες να γίνονται επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

• Αλήθεια, έχει το Νοσοκομείο του Αγρινίου τους απαραίτητους ιατρούς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για να αντέξει το βάρος ενός νοσοκομείου Αναφοράς Covid-19;

• Αλήθεια, πόσοι ιατροί από τις ειδικότητες αιχμής (παθολόγοι, πνευμονολόγοι κλπ) έχουν στελεχώσει το Νοσοκομείο τον τελευταίο καιρό;

• Αλήθεια, γιατί ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διορισμοί των Ιατρών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου; Πως άραγε θα αντιμετωπιστεί η πίεση από πιθανά κρούσματα μέσα στο φθινόπωρο;

• Αλήθεια, πως γίνεται από τις 82 οργανικές θέσεις που προκηρύχθηκαν πριν ένα μήνα σε πανελλαδικό επίπεδο να μην αντιστοιχεί ΚΑΜΙΑ (!) στο Νοσοκομείο του Αγρινίου; Έτσι θα αντιμετωπίσει το νοσοκομείο «Αναφοράς» τους ασθενείς με Covid-19, πόσο μάλλον όταν φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και τα κρούσματα θα είναι πολλαπλάσια με πριν;

Σήμερα η κατάσταση είναι οριακά εκρηκτική. Το φθινόπωρο αναμένεται δύσκολο.
Το έργο ήδη παίζεται και έχει τίτλο «Η επιτυχία στην κυβέρνηση, η αποτυχία στους πολίτες!
Το κέρδος χρόνου από το πρώτο κύμα χάθηκε και τώρα γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί η ανεπάρκεια με μπαλώματα, χωρίς προσλήψεις, χωρίς σχέδιο και με αποφάσεις χωρίς περιεχόμενο ως Νοσοκομείο «Αναφοράς» Covid-19.
Χωρίς υποκριτικά χειροκροτήματα στους υγειονομικούς,  ενίσχυση ΤΩΡΑ του Νοσοκομείου Αγρινίου πριν είναι πολύ αργά.

24-8-2020

Τομέας Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας


 

Μετά τα θετικά αποτελέσματα της “διαχείρισης” του πρώτου κύματος της πανδημίας , αποφασίστηκε η σχεδόν πλήρης άρση των μέτρων του γενικευμένου lockdown , περισσότερο με κοινωνικά-οικονομικά κριτήρια και λιγότερο με αυστηρά επιδημιολογικά δεδομένα
Όμως αποδείχτηκε πολύ αισιόδοξη και ο ιός έκανε πάλι αισθητή την παρουσία του σε παγκόσμιο επίπεδο , το ίδιο επικίνδυνος . Έτσι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας, αναθεωρούν την στρατηγική τους και οδηγούνται στην λήψη νέων μέτρων.
Είναι πλέον σαφές ότι η αντιμετώπισή απαιτεί όσο ποτέ, υπευθυνότητα τόσο από μέρους των πολιτών αλλά και κυρίως από την πλευρά της πολιτείας .
Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι πόσο έτοιμοι είμαστε για την νέα αυτή πραγματικότητα ή για αυτή που πολύ πιθανόν θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες.

Ήταν σαφές ότι η πανδημία βρήκε απροετοίμαστη την παγκόσμια υγειονομική κοινότητα και το γενικευμένο lockdown αποδείχθηκε μονόδρομος.
Βασικός στόχος του lockdown ήταν το κέρδος σε ασθενείς και σε χρόνο, προκειμένου τα Συστήματα Υγείας, αφενός να προστατευτούν από κατάρρευση και αφετέρου να προλάβουν να στελεχωθούν για να ανταποκριθούν σε ένα δεύτερο κύμα .
Το ερώτημα είναι αν πετύχαμε αυτούς τους στόχους.
Ο πρώτος στόχος σαφώς και ναι. Η νοσηρότητα του πληθυσμού έμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το σύστημα υγείας δεν φορτώθηκε και κερδίσαμε τον απαραίτητο χρόνο για να το ενισχύσουμε.
Στην αξιοποίηση αυτού του χρόνου δεν τα πήγαμε καθόλου καλά.
ΟΙ γιατροί του ΕΣΥ γνωρίζαμε την κατάσταση υποστελέχωσης του συστήματος υγείας και την αδυναμία του να αντιμετωπίσει το κύμα πανδημίας.
Από την αρχή είχαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την στελέχωση και ενίσχυση του .
Κύριο αίτημα η άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, με προτεραιότητα την στελέχωση των ΜΕΘ και αύξηση των κλινών και των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής .
Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, 5000 θέσεις συνολικά, είναι απαραίτητη για την στοιχειώδη ενίσχυση του ΕΣΥ, ανεξάρτητα με την παρουσία της πανδημίας.
Αντί γι’ αυτό έγιναν μόνο 430 τοποθετήσεις επικουρικών γιατρών και αναπτύχθηκαν περίπου 160 νέες κλίνες ΜΕΘ κάποιες από αυτές με “δανεικό” προσωπικό μετακινημένο από αλλά τμήματα ή νοσοκομεία .
Οι 3500 προσλήψεις του άκρως απαραίτητου λοιπού προσωπικού είναι αυτονόητο ότι δεν υποκαθιστούν τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Στην Ν. Μ. Αγρινίου, παρά τα σαφή και αιτιολογημένα αιτήματα που διατυπώσαμε προκειμένου να στελεχωθεί το Νοσοκομείο με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό για την λειτουργία του ως Νοσοκομείο διαλογής και την πλήρη λειτουργία της ΜΕΘ, δεν έγινε πρακτικά τίποτα.
Από δε τις μόλις 82 οργανικές θέσεις που προκηρύχθηκαν πριν ένα μήνα σε πανελλαδικό επίπεδο (26 στην 6η ΥΠΕ) καμία θέση δεν πήγε στην Ν.Μ. Αγρινίου.
Αποκορύφωμα όλων, με μια απλή εντολή, το Νοσοκομείο Αγρινίου “έγινε” νέο Νοσοκομείο αναφοράς για την 6η ΥΠΕ (μαζί με το Νοσοκομείο Καλαμάτας) και δεσμεύονται και κλίνες ΜΕΘ για τους ασθενείς του Covid 19.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως ένα Νοσοκομείο , που με την στελέχωση των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής που διέθετε, με δυσκολία ανταποκρινόταν στο ρόλο του ως Νοσοκομείο διαλογής, πώς θα λειτουργήσει με την ίδια στελέχωση ως νοσοκομείο αναφοράς;
Και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίσει επαρκώς και την λοιπή νοσηρότητα, η οποία δεν θα σταματήσει να τρέχει.
Είναι δεδομένη η αδυναμία του να ανταποκριθεί στο νέο του ρόλο με το υπάρχον ιατρικό δυναμικό.
Το σημαντικό κέρδος χρόνου από το πρώτο κύμα χάθηκε και τώρα γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί όπως-όπως ασκώντας πίεση στο Σύστημα Υγείας, που αδυνατεί να αντέξει.
Αυτοσχέδιες λύσεις της τελευταίας στιγμής που πιθανόν να “ανακαλυφθούν” και να προταθούν , για προφανείς λόγους μόνο πρόχειρες και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μπορούν να χαρακτηριστούν, ειδικά τώρα που υπήρχε ο χρόνος για ουσιαστικές και αξιόπιστες λύσεις.
Οι Δομές Υγείας σε τέτοιες πιεστικές καταστάσεις πρέπει να έχουν γνώση της ευθύνης τους και να ανταποκρίνονται στον ρόλο τους .
Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να το κάνουμε όποτε χρειαστεί.
Όμως, απαιτούμε από την πολιτεία να αντιληφθεί ότι με τα αιτήματά μας στοχεύουμε στην στελέχωση του Νοσοκομείου προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του και να προσφέρει ασφαλείς, επαρκείς και υψηλού επιστημονικού επιπέδου υπηρεσίες υγείας είτε στους ασθενείς του Covid 19 που θα προκύψουν, είτε στους υπόλοιπους ασθενείς, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων.

Το ζητούμενο δεν είναι το Νοσοκομείο Αγρινίου να είναι νοσοκομείο αναφοράς ανάγκης ή να προφασιστεί τις ελλείψεις του για να αποποιηθεί τον ρόλο του. Είναι να γίνει νοσοκομείο αναφοράς ουσίας και να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως , καλύπτοντας ταυτόχρονα και τον ρόλο του στην λοιπή νοσηρότητα.
Τέλος, οι πολίτες οφείλουν να προστατεύσουν τους ευαίσθητους χώρους των Νοσοκομείων και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και διατηρώντας την υπεύθυνη συμπεριφορά των πρώτων μηνών .
Ανεύθυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά, ιδεοληψίες ανορθολογισμοί και αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις, που αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό πρόβλημα δεν έχουν θέση στην διαχείριση και στην αντιμετώπιση μίας κρίσης από υπεύθυνους πολίτες του 21ο αιώνα.
Όλοι πρέπει να καταλάβουμε , με πρώτη την πολιτεία, ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.

 

Αγρίνιο 20/8 /2020

Για τo ΔΣ της Ε.Ι.Ν.Ν.Α.Α ( Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας )

Κ.Α.Μπακόπουλος

Νευροχειρουργός