windmills4

Αντιδράσεις για το αιολικό πάρκο στην Βαράσοβα

Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας:

c242

Το μεσημέρι της Τρίτης 9 Μαρτίου 2021, στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλειο Γκίζα, όπου συζητήθηκε το ζήτημα περί της εγκαταστάσεως Αιολικού Πάρκου στο όρος Βαράσοβα.
Ο αξιότιμος κ. Δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά τον Σεβ/το Μητροπολίτη για το σοβαρό αυτό θέμα, για τις αντιδράσεις και τις αποφάσεις που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, αλλά και για τις επαφές που είχε ο ίδιος με άλλους φορείς.

Για το θέμα αυτό ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, δηλώνει τα ακόλουθα:

«Ενημερώθηκα από τον κ. Γκίζα, Δήμαρχο Ναυπακτίας, για το ζήτημα που έχει προκύψει και δηλώνω ότι τασσόμαστε υπέρ της αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων της περιοχής, ενάντια στην προσπάθεια να τοποθετηθεί Αιολικό Πάρκο στο όρος Βαράσοβα.
»Σ’ αυτόν τον ιερό τόπο, που θεωρείται το «Άγιον Όρος» της Αιτωλίας, ασκήτευε την εποχή του Βυζαντίου πλήθος μοναχών. Αξιοσημείωτος δε, είναι ο αριθμός των Ιερών Ναών, Ιερών Μονών και Ασκηταριών, που βρίσκονται στην κορυφή αυτού του ιερού όρους. Ιδιαίτερα να αναφερθούμε στο σπήλαιο και το βυζαντινό ασκητικό συγκρότημα το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, όπου τελείται κάθε χρόνο Θεία Λειτουργία από το Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, παρουσία πλήθους πιστών.
»Γι’ αυτό, ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με το Δήμο Ναυπακτίας, με όλους του υπόλοιπους φορείς, αλλά και με τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας. Ο ιερός αυτός τόπος θα πρέπει να παραμείνει ελεύθερος και να αναπτυχθεί περαιτέρω, με σεβασμό στο επίπεδο που του αξίζει».


Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου:

c241

Σήμερα Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, με επισκέφθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας και συζητήσαμε το θέμα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στο Όρος Βαράσοβα.

Ο κ. Δήμαρχος με ενημέρωσε διεξοδικά για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό και μου επέδωσε την σχετική ομόφωνη απόφασή του.

Αποδέχομαι πλήρως και το σκεπτικό και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και τις απόψεις των δημοτών που μου διαβιβάστηκαν από διαφόρους παράγοντες, ότι δεν πρέπει στην συγκεκριμένη περιοχή να γίνη εγκατάσταση αιολικού πάρκου.

Εκτός από άλλους λόγους, η Βαράσοβα πράγματι θεωρείται «το Άγιον Όρος» της Αιτωλίας, είναι ένας θαυμάσιος αρχαιολογικός χώρος, που πρέπει να προστατεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία και να είναι επισκέψιμος από όλους.

Ιδιαιτέρως το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου, που είναι μοναδικό στο είδος του ασκητικό συγκρότημα, το επισκεπτόμαστε με πολλούς Χριστιανούς κάθε χρόνο, λειτουργούμε σε αυτό και προσευχόμαστε για τους μοναχούς που έζησαν στο μέρος αυτό από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα. Μεγάλη αξία έχουν και ο βυζαντινός Ναός του Αγίου Δημητρίου και το Σπήλαιο των Πατέρων με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες.

Ως Μητροπολίτης αυτής της ιστορικής και παλαιφάτου Ιεράς Μητροπόλεως της Ναυπάκτου ενώνω την φωνή μου με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας και με τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.

Ο χώρος αυτός να παραμείνη ελεύθερος και προσβάσιμος για όλους. Συγχρόνως πρέπει να ενταχθή σε διάφορα προγράμματα για την καλύτερη αξιοποίησή του.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος


Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

c240

Την στήριξη του στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας σχετικά με την σχεδιαζόμενη δημιουργία και εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Βάρασοβα εξέφρασε στον Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος.

Όπως επεσήμανε απευθυνόμενος στον κ. Γκίζα, οι ανανεώσιμες μορφές παραγωγής ενέργειας μπορεί να είναι μια επιδίωξη με στόχο την περιβαλλοντική αποσυμφόρηση από παλαιότερες και ρυπογόνες πηγές, ωστόσο η ανάπτυξή τους δεν μπορεί να γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και ακόμη περισσότερο η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Ο Κώστας Λύρος τόνισε πως στην περίπτωση του όρους Βαράσοβα λόγοι περιβαλλοντικοί, ιστορικοί και τουριστικοί που αφορούν άμεσα και τους όμορους Δήμους Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, συνιστούν την αναθεώρηση κι εγκατάλειψη κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην περιοχή. Η θέση αυτή, ενισχύεται από το πλήθος των βυζαντινών «θησαυρών» που έχουν δώσει στην Βαράσοβα το προσωνύμιο του «Αγίου Όρους» της Αιτωλίας, την μεγάλη επισκεψιμότητα ειδικά τους θερινούς μήνες της γνωστής παραλίας Κρυονερίου, και το πανελλαδικό αλλά και διεθνές ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για το αναρριχητικό πεδίο της. Πρόσφατα δε, εκπρόσωποι κορυφαίων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης επισκέφθηκαν την περιοχή, προκειμένου να καταγράψουν και να προβάλλουν τις διαδρομές αναρρίχησης.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας, εκφράζεται η πλήρης αντίθεση και δυσαρέσκεια στην απόφαση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προέβη σε βεβαίωση παραγωγού προς ιδιωτική εταιρεία, για εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο όρος ΒΑΡΑΣΟΒΑ της Αιτωλοακαρνανίας και εντός των ορίων του Δήμου. Το Δ.Σ. κάνει λόγο επίσης για «…ανευθυνότητα και επιπολαιότητα…» στην λήψη τόσο σοβαρών αποφάσεων που βλάπτουν «… την ιστορία, το περιβάλλον, τη θρησκευτική παράδοση, αλλά και το βιοπορισμό των κατοίκων από τις αναπτυσσόμενες και μάλιστα επιδοτούμενες από ευρωπαϊκά προγράμματα στο όρος εναλλακτικές μορφές τουρισμού».


ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου:

Η εξαντλητική χρήση των συμβατικών μορφών ενέργειας σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την κλιματική αλλαγή, έχουν στρέψει τις σύγχρονες κοινωνίες σε αναζήτηση ήπιων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Στο πλαίσιο της απαραίτητης μετάβασης στο μοντέλο της πράσινης οικονομίας, η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προκύπτει ως αναγκαία συνθήκη.

Κυρίαρχη θέση στις ΑΠΕ, ιδίως σε μια χώρα με τα γεωγραφικά, μορφολογικά και κλιματικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, κατέχει η Αιολική Ενέργεια. Η αξιοποίηση της Αιολικής Ενέργειας σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη λύση στο ζήτημα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Βέβαια, βασική αρχή για την εγκατάσταση και λειτουργία των Αιολικών Πάρκων αποτελεί η απόλυτη προστασία περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η εγκατάσταση ενός Αιολικού Πάρκου που προκαλεί μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα από αυτά που καλείται να αντιμετωπίσει.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόσφατη έκδοση από την ΡΑΕ Βεβαίωσης Παραγωγού που αφορά σε σχετικό αίτημα εγκατάστασης Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στο όρος Βαράσοβα, προκαλεί έντονη ανησυχία στους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου «η Βαράσοβα Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα με την ΚΥΑ 22306 ΦΕΚ 477Δ’/31-05-2006 εντάσσεται στις περιοχές Προστασίας της Φύσης( ΠΦ 2Θ) του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και στις οποίες δεν επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία Α.Π.Ε.» και επιπροσθέτως
«…βρίσκεται εντός του Δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα εντός ζώνης ΤΚΣ «Τόποι Κοινοτικής Σημασίας» (Sites of Community Importance – SCI), όπως ορίζονται στην Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Στην ζώνη αυτή εντοπίζονται σημαντικοί τύποι οικοτόπων όπως Ψευδομακκί ( 5350) , Φρύγανα με Sarcopoterium Spinosum ( 5420), Ασβεστολιθικά βραχώδη πρανή με χασμοφυτική βλάστηση ( 8210) , Δάση Αριάς (9340) ενώ το όρος αποτελεί χώρο τροφοληψίας για σημαντικά και σπάνια πτηνά όπως το όρνιο, ο μαυρόγυπας, κι ο χρυσαετός ο οποίος και αναπαράγεται στην περιοχή».

Επιπροσθέτως, η Βαράσοβα ή αλλιώς το «Άγιο Όρος Αιτωλίας» έχει ιδιαίτερη θρησκευτική αξία, καθώς κατά το Βυζάντιο ήταν πολλοί οι ασκητές που ζούσαν στις σπηλιές του και τα απομεινάρια από τα ξωκλήσια που έχτιζαν είναι ακόμη φανερά, ενώ διαθέτει ο πλήθος αναρριχητικών διαδρομών και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όσους ασχολούνται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Πέραν των ανωτέρω, ανακύπτει κι ένα μείζον ζήτημα αισθητικής υποβάθμισης του τοπίου. Η Βαράσοβα βρίσκεται ανάμεσα στις πανέμορφες παραλίες του Κρυονερίου και της Κάτω Βασιλικής και είναι πλήρως ενταγμένη στο οικοσύστημα της περιοχής, με το καθρέφτισμά της στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου να αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ με επανειλημμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα, υποβαθμίζει συνειδητά το περιβάλλον και αφήνει περιθώρια χωροταξικών επεμβάσεων, ακόμη και εντός περιοχών natura.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους:
Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής του Μεσολογγίου και των όμορων περιοχών δεν θα γίνει ανεκτή.
Λέμε ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Λέμε όχι στην αυθαίρετη εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και σε περιοχές υψηλής προστασίας.
Λέμε όχι στη δημιουργία Αιολικού Πάρκου στη Βαράσοβα.
Ζητούμε την επανεξέταση της σχετικής διοικητικής πράξης της ΡΑΕ.


Δήμος Ναυπακτίας:

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας  κατά του αιολικού πάρκου στη Βαράσοβα

9-3-2021

Την απόφαση ο Δήμος Ναυπακτίας να ταχθεί ενάντια σε κάθε σχέδιο εγκατάστασης αιολικού πάρκου στο όρος της Βαράσοβας, έλαβε ομόφωνα το Δημοτικού Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021. Μέσω αυτής εκφράζεται ξεκάθαρα και προς κάθε εμπλεκόμενη αρχή και φορέα η άρνηση του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας να αποδεχτεί την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, ενώ παράλληλα ξεκινά και η προετοιμασία ώστε να ακολουθηθεί και η δικαστική οδός.

Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε η βεβαίωση παραγωγού που εκδόθηκε την 1η Μαρτίου του 2021 από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς την εταιρεία «WIND ENERGY ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (WIND ENERGY), για την «εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 31,05 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 31,05 MW στη θέση Βαράσοβα, της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας, του Δήμου Ναυπακτίας».

Το θέμα έθεσε υπ’ όψιν του Συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Τραχύλης με το σύνολο του παρατάξεων του Δήμου Ναυπακτίας, όπως και των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Περιθωρίου κ.Γεώργιου Δαδάνη, Βασιλικής κ.Χρήστου Βαλμά, Γαλατά κ.Ελευθέριου Μπαλωμένου και Καλαβρούζας κ.Νίκου Καλαβρουζιώτη, να εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου τονίζοντας την πλούσια ιστορία και το μοναδικό φυσικό κάλλος της περιοχής, συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου που δε συνάδουν με τις εν λόγω χρήσεις. Ο Δήμος άλλωστε, στην πορεία των τελευταίων ετών δρομολόγησε και είναι πλέον στο στάδιο της υλοποίησης  πολύ σημαντικών παρεμβάσεων (όπως αναρριχητικό πεδίο και μονοπάτια), οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Με την απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο κάνει ξεκάθαρο πως ο Δήμος Ναυπακτίας θα είναι παρών σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Παράλληλα, δημιουργείται ένα μέτωπο με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και δίνεται εκτός των άλλων σαφής πολιτική διάσταση στο θέμα.

Ήδη ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ. Βασίλης Γκίζας, στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχε σειρά επαφών με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου, πολιτικού και όχι μόνο, το οποίο στηρίζει το δίκαιο αίτημα, με την έως σήμερα έκβαση αυτών να είναι άκρως θετική.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποίησε συναντήσεις με τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιερόθεο, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ.Κοσμά, καθώς και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ.Κωνσταντίνο Λύρο. Επίσης ενημερώθηκαν για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας, και τις ενέργειες που δρομολογούνται, η Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας κ.Ολυμπία Βικάτου, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νότιου Ιονίου κ.Γιώργος Παπανδρέου, ο Δασάρχης Ναυπάκτου κ.Γεώργιος Ράπτης και η Δασάρχης Μεσολογγίου κ.Αναστασία Λεπίδη.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθούν επαφές με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τους Βουλευτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και το Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων.

Επισημαίνεται ότι, ο Δήμος Ναυπακτίας, στη βάση παλιότερης απόφασης που έχει λάβει, δεν λέει «όχι» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λέει «όχι» στην αλόγιστη εγκατάσταση αυτών, πολύ περισσότερο δε όταν αυτή αποτελεί έγκλημα για μία περιοχή.


Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Το θέμα της αποτροπής εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Βαράσοβα, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της ΡΑΕ, πρέπει να καταστεί κατεπείγον και παναιτωλοακαρνανικό, χωρίς κανένας, ούτε η κεφαλή της Εκκλησίας, να μην μείνει απ’ έξω. Δεν μπορεί να αγνοηθεί το συμφέρον ενός ολόκληρου τόπου, που προορίζει τον βράχο για ένα μοναδικό αναρριχητικό πεδίο απολύτως προσβάσιμο και ένα θρησκευτικό τοπόσημο, σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος.

Είναι έγκλημα να στερηθεί η Αιτωλοακαρνανία και, γιατί όχι, και η χώρα έναν τέτοιον προορισμό για φίλους των extreme sports, αλλά και ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν τα μονοπάτια μιλώντας με το ιστορικό παρελθόν και νοιώθοντας την αύρα ενός θρησκευτικού προορισμού. Η μονοκαλλιέργεια της ενεργειακής εκμετάλλευσης έχει τα όριά της και η Βαράσοβα βρίσκεται καταφανώς έξω από αυτά. Όπως καταφανής είναι και η ανάγκη παναιτωλοακαρνανικής δράσης, ενάντια στο συγκεκριμένο αντιαναπτυξιακό σχέδιο.


Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»:

Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ)

Αγαπητοί συνδημότες,

Τον Ιούλιο του 2020, αξιολογώντας τους κινδύνους που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες στο περιβάλλον και βλέποντας το τι έρχεται, ζητήσαμε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβούλιου να θέσει στην ημερήσια διάταξη το θέμα των ανεμογεννητριών και να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα.
Μας ζητήθηκε να ετοιμάσουμε εισήγηση για το θέμα, την οποία αποστείλαμε στον δήμο στις 2/8/2020, μαζί με σχέδιο ψηφίσματος, αλλά το θέμα παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας ποτέ δεν συζητήθηκε.

Επειδή ακόμη περιμένουμε να μπει το θέμα στην ημερήσια διάταξη και επειδή με την έγκριση της ΡΑΕ ετοιμάζεται πάρκο ανεμογεννητριών στην Βαράσοβα και τα χειρότερα έπονται, δημοσιοποιούμε την εισηγητική έκθεση προς το Δ.Σ. της 2/8/2020.

«Τον τελευταίο καιρό, οι τοπικές κοινωνίες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι ορειβατικοί σύλλογοι, τοπικοί φορείς και συλλογικότητες σε όλη τη χώρα, έχουν ξεσηκωθεί κατά των ανεμογεννητριών, με το σύνθημα «Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά» και οι κάτοικοι σε ορισμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με τη βία.

Τα αιολικά πάρκα που θεωρητικά είναι μια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας, δυστυχώς έχουν πολύ βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα όταν αυτές εγκαθίστανται σε περιοχές Natura, οι δε επιπτώσεις στον δήμο μας, θα είναι άμεσες και τραγικές. Το υπουργείο περιβάλλοντος αντί να αφουγκραστεί την λαϊκή οργή, προτιμά την βίαιη καταστολή και απλοποιεί τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Οι κάτοικοι αντιδρούν, για την επίδραση των ανεμογεννητριών στο φυσικό περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα, για την ζημιά που υφίστανται τα δάση, και για την βάναυση αλλοίωση του τοπίου, που αποτελεί για τους κατοίκους, συστατικό στοιχείο της ταυτότητας της τοπικής τους κοινωνίας.
Η ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου έγινε με ταχύτατες διαδικασίες, εν μέσω πανδημίας, χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη της επιστημονικής κοινότητας που διακηρύσσει ότι, το όφελος είναι μικρό και η καταστροφή μεγάλη. Έτσι χωρίς κανείς να το καταλάβει, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δέσμευσε το 80 % των κορυφογραμμών της Πίνδου, για τη δημιουργία βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων, χάριν των οποίων πρόκειται να ανοιχθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων, να ριχθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο, να στηθούν μεταλλικά τέρατα, βιομηχανικές τουρμπίνες που θα ξεπερνούν τα 105 μέτρα. Θα δημιουργηθούν πολλοί νέοι υποσταθμοί και θα απλωθούν δεκάδες χιλιόμετρα πυλώνων υψηλής τάσης.

Οι επενδυτές, δείχνουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για τις περιοχές Natura, που βρίσκονται συνήθως κοντά σε κατοικημένες περιοχές και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, ώστε να μειώνεται το ενεργειακό κόστος μεταφοράς και να μην υπάρχουν σημαντικές απώλειες που θα ακυρώνουν την προσπάθεια. Έτσι στο άμεσο μέλλον προγραμματίζεται να εγκατασταθούν επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες, σε περιοχές Natura, συνολικής ισχύος 15.265 MW.
Εάν επιτρέψουμε την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στον δήμο Μεσολογγίου, επιτρέπουμε την καταστροφή ενός από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Ευρώπης και απεμπολούμε την ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη που είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της πόλης.
Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Green Planet «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη, ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλεύονται τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:

• Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
• Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
• Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
• Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων και από την ανεξέλεγκτη ρίψη των μπαζών επιτείνοντας την καταστροφή.
• Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν μόνο τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας, που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι την κοινωνία.
• Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
• Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
• Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.
• Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
• Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι πρόκειται να γίνει με τα αποδημητικά πουλιά της λιμνοθάλασσας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι ανεμογεννήτριες που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, εκτός περιοχών Natura, επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρεις φορές ο εθνικός στόχος για το 2030, άρα προς τι αυτή η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση με διαδικασίες fast track, σε σημείο που αυτή τη στιγμή να εκκρεμεί η αδειοδότηση για επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες μέσα σε περιοχές Natura.

Στη Γερμανία οι πωλήσεις ανεμογεννητριών έχουν πέσει κατά 80%, αφενός γιατί οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σφοδρά, βλέποντας να υποβαθμίζεται το φυσικό τους περιβάλλον και αφετέρου γιατί έχουν πολύ μικρή δυνατότητα παραγωγής, 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία παράγουν μόλις το 1% του ρεύματος.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας καταργεί από το 2021 τις επιδοτήσεις για ανεμογεννήτριες.

Οι Πολωνοί βάζουν εμπόδια στην ασύστολη ανάπτυξη αιολικών πάρκων με νομοσχέδιο που προβλέπει ότι οι ανεμογεννήτριες θα σταματήσουν να τοποθετούνται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από άλλα κτίρια ή δάση.

Οι Κροάτες, πριν δώσουν οποιαδήποτε άδεια για τη κατασκευή αιολικών πάρκων, ζητούν σύμφωνα με νόμο που πέρασαν στη βουλή, τη γνώμη των περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες δρουν στην εν λόγω περιοχή.

Ενώ λοιπόν στην Ευρώπη άρχισε το ξήλωμα των ανεμογεννητριών οι μεγάλες Ευρωπαϊκές βιομηχανίες παραγωγής τους, προσπαθούν με κίνητρο τις επιδοτήσεις να μας φορτώσουν αυτά που δεν θέλουν οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, καταστρέφοντας το περιβάλλον μας.

Και τέλος στις ΗΠΑ, μετά από 25 χρόνια και αφού οι ανεμογεννήτριες ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους, οι κατά τόπους αρχές ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν τα μεταλλικά κουφάρια που σκουριάζουν στις βουνοκορφές τους, καθώς η αποκαθήλωσή τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή και κανείς δεν θέλει να αναλάβει αυτό το κόστος.

Επειδή ο Δήμος μας βρίσκεται μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Οικοσυστήματα, σε περιοχή που διέπεται από τις συνθήκες Ramsar και Natura 2000 και επειδή κάθε υποβάθμιση του τοπίου, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην περιοχή μας, προτείνουμε προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο το κάτωθι σχέδιο ψηφίσματος.

Το πρόβλημα υπερβαίνει τον Δήμο μας και ήδη ο Δήμος Ναυπακτίας έχει εγκρίνει ανάλογο σχέδιο ψηφίσματος. Θα πρέπει λοιπόν να συντονισθούμε και από κοινού να επιδιώξουμε την προστασία της ευρύτερης περιοχής.
Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται η συμμετοχή φορέων, συλλόγων περιβαλλοντικών οργανώσεων, του φορέα διαχείρισης κλπ. και όλων των πολιτών, για να αποτρέψουμε αυτούς που ομνύοντας στον βωμό του κέρδους καταστρέφουν ότι βρεθεί μπροστά τους.

Σχέδιο ψηφίσματος για τις ΑΠΕ
1. Εκφράζεται η θετική επί της αρχής στάση του Δήμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), υποδεικνύοντας και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη χρήση τους μέσα από τη λειτουργία της κυκλικής οικονομίας, τόσο με την έλευση του φυσικού αερίου όσο και με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης.
2. Προκρίνεται η επιτακτική όσο και άμεση αναγκαιότητα της διαμόρφωσης ενός νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ( ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ). Το προηγούμενο του 2008 έχει κλείσει τον κύκλο του, ώστε να προσαρμοσθεί στα σημερινά δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη και την έως τώρα εμπειρία στη πράξη.
3. Η διαδικασία αδειοδότησης νέων έργων ΑΣΠΗΕ να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, όπου θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όλα τα κριτήρια τεχνικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και κοινωνικό-οικονομικής φύσεως.
4. Η αδειοδότηση έργων ΑΠΣΗΕ να γίνεται εκτός του δικτύου προστατευομένων περιοχών Natura 2000.
5. Η αδειοδότηση των έργων ΑΣΠΗΕ να γίνεται με την αιτιολογημένη και υποχρεωτική έκφραση συγκατάθεσης των τοπικών κοινωνιών,  ήτοι των Συμβουλίων της Περιφέρειας και των Δήμων και όχι με την απλή γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας, όπως ισχύει ως σήμερα.
6. Να υπάρξουν αδειοδοτήσεις ΑΣΠΗΕ κατά προτεραιότητα σε οικολογικά υποβαθμισμένες περιοχές της Περιφέρειας, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν τοπία υψηλής αισθητικής, πολιτιστικής, ιστορικής ή άλλης αξίας και δεν θα απειλούν την τοπική οικονομία και ιδιαίτερα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που έχουν ξεκινήσει από χρόνια και υλοποιούνται στο Δήμο μας με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και υποδομές.
7. Να ληφθεί μέριμνα από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας, για θέσπιση σοβαρών  αντισταθμιστικών μέτρων, με τη σημαντική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος στους κατοίκους του Δήμου/Δήμων όπου εγκαθίστανται οι ΑΣΠΗΕ.
8. Πέραν των ανωτέρω και με τα ως άνω δεδομένα, δεν είναι αποδεκτή σε καμία περίπτωση η εγκατάσταση οποιουδήποτε αιολικού πάρκου, στην περιοχή μας.

Ειδικότερα δεν αποδεχόμαστε τον ήδη υπάρχοντα σχεδιασμό για εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, τόσο στη γειτνιάζουσα με το δήμο μας περιοχή, που ορίζεται από τη βουνοκορφή της Βαράσοβας, την παραλία Κρυονερίου έως και τις εκβολές του Ευήνου, όσο και στο όρος Αράκυνθος, από την περιοχή του Αγίου Συμεώνος έως και την τοπική κοινότητα των Μουσούρων.

9. Υποχρεωτική απομάκρυνση όλων των υλικών, και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, μετά το τέλος ζωής των ανεμογεννητριών, με δαπάνη που θα βαρύνει τις εταιρίες και όχι τον Δήμο.

Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»

Μεσολόγγι 2-8-2020»

Οι κίνδυνοι πλέον είναι «ante portas», ελπίζουμε αυτή τη φορά ο δήμος να ευαισθητοποιηθεί και να θέσει άμεσα το θέμα προς συζήτηση και να εκδοθεί από το Δ.Σ. ψήφισμα καταδίκης.

Μεσολόγγι 5/3/2021