aei3

Το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Μεσολόγγι

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

24/2/2021

Από πολύ μεγάλη συμμετοχή, δείγμα του ενδιαφέροντος της κοινωνίας, χαρακτηρίστηκε η προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου με αντικείμενο την συζήτηση των προτάσεων ανασυγκρότησης των τμημάτων που έγινε από επιτροπή που σύστησε το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Κατά την συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός των δημοτικών συμβούλων οι βουλευτές Κ. Καραγκούνης, Μ. Σαλμάς, Γ. Βαρεμένος, Θ. Μωραϊτης και Δημ. Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τσιχριτζής, ο πρώην δήμαρχος Πάνος Κατσούλης, η πρώην βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου, ο υποψήφιος βουλευτής Θ. Παπαθανάσης, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου κ.κ. Φλώρος και Κατσαβός οι πρόεδροι του Εμπορικού και Δικηγορικού Συλλόγου κ.κ. Σπυρόπουλος και Παϊσιος αντίστοιχα καθώς και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας μια αναδρομή σε όσα η νέα δημοτική αρχή έχει πράξει για την στήριξη του Πανεπιστημίου.
«Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για την βελτίωση της πρόσβασης προς το Πανεπιστήμιο τόσο από βόρεια από την πρώην εθνική οδό όσο και από την πόλη του Μεσολογγίου. Για το σκοπό αυτό είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη. Οι μελέτες ολοκληρώνονται και έχουμε συζητήσει τρόπους εξεύρεσης χρηματοδοτήσεων. Επίσης έχουμε κάνει συζητήσεις για την πύκνωση της αστικής συγκοινωνίας, την εξεύρεση χώρου στην πόλη του Μεσολογγίου που θα λειτουργεί ως Γραφείο Διασύνδεσης του Παν/μίου με την τοπική κοινωνία, αλλά και την παραπέρα συνεργασία στον ερευνητικό τομέα και την εκπόνηση μελετών.

Τέλος, οι παραστάσεις μας προς το υπουργείο Παιδείας για την ενίσχυση των τριών τμημάτων του Μεσολογγίου με μέλη ΔΕΠ, δηλαδή μόνιμους καθηγητές, είναι συνεχείς.
Αποδεικνύουμε έτσι με αυτό τον τρόπο πως το Πανεπιστήμιο είναι για εμάς όχι μόνο προτεραιότητα στα λόγια, αλλά με πράξεις και αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως παρέθεσε αριθμητικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 2012 η Πανεπιστημιακή εκπαίδευση από αριθμό τμημάτων και φοιτητών είναι σε κατιούσα πορεία στο Μεσολόγγι με τις υποβαθμίσεις να είναι συνεχείς. Από μια φοιτητούπολη με 3-4.000 φοιτητές το 2012 και 7 τμήματα το Μεσολόγγι εντάχθηκε αρχικά στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα το 2013 έχοντας πλέον 3 τμήματα (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Τεχνολογίας Αλιείας) με 639 εισακτέους και με την ανωτατοποίηση του 2019 τα τμήματα ήταν και πάλι 3 με 610 εισακτέους, αλλά πολύ λιγότερους στην πραγματικότητα λόγω μεταγραφών κλπ.

Ο κ. Λύρος εστίασε στην κυοφορούμενη θεσμοθέτηση της βάσης εισαγωγής η οποία θα σημάνει ουσιαστικά και την «εξαφάνιση» σχεδόν όλων των περιφερειακών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η κατανομή των βαθμολογιών εισαγωγής των φοιτητών σε όλα τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής είναι εξαιρετικά δυσμενής με περίπου το 90% των νέων φοιτητών φέτος κάτω από 5.000 μονάδες!

Σε ότι αφορά τις προτάσεις της Επιτροπής του Πανεπιστημίου ο Κώστας Λύρος χαρακτήρισε αυτονόητη την μεταφορά του τμήματος Γεωπονίας της Αμαλιάδας στον φυσικό του χώρο και την δημιουργία, πιθανότατα, ενός πιο ισχυρού τμήματος Γεωπονίας. Στην ίδια κατεύθυνση η μετονομασία σε τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών για το δεύτερο τμήμα ίσως είναι ένα βήμα, αλλά αυτό δεν θα σημάνει κάτι ιδιαίτερο εάν δεν συνδυαστεί και με άλλες κινήσεις αναβάθμισης.

Ο Δήμαρχος καυτηρίασε και τόνισε πως δεν είναι αποδεκτή η κατάργηση του τρίτου τμήματος «Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής», παρά μόνο η εν τοις πράγμασι ισχυροποίησή του πιθανώς με αλλαγές αντικειμένου.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης του campus του Μεσολογγίου εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα της περιοχής. «Ζητούμε την αξιοποίηση του ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου με αντίστοιχα τριτοβάθμια τμήματα.
Σε ένα τόπο όπου η ιστορία, ο πολιτισμός, οι αρχαιότητες έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό μείγμα δεν μπορεί παρά να αξιοποιείται αυτό και από την Ανώτατη Εκπαίδευση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με την δημιουργία σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Η ιστορία, η αρχαιολογία, η φιλολογία, οι παιδαγωγικές επιστήμες, τα τμήματα ξένων γλωσσών ταιριάζουν άριστα με τον χώρο όπου θα εγκατασταθούν και δύναται να προσφέρουν στους μελλοντικούς φοιτητές την άμεση σύνδεση των όσων διδάσκονται με τις ιστορικές αναφορές», ανέφερε ο Κώστας Λύρος.

Κλείνοντας αφού ανέφερε ότι αυτή την φορά δεν θα αφήσει να αδικηθεί ένας δήμος 35.000 κατοίκων, η πρωτεύουσα του Νομού με το πλήθος των πλεονεκτημάτων που διαθέτει εστίασε στα εξής πλεονεκτήματα που κάνουν το Μεσολόγγι να ξεχωρίζει και να… «υπερέχει»:
• Το campus του Μεσολογγίου είναι δεύτερο που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Πατρών σε τέτοια έκταση και με τέτοιες υποδομές. Αξιοποιήστε το!!
• Η απόσταση των δύο εκπαιδευτικών κέντρων είναι μόλις 12-15 λεπτά!

Για το τελευταίο προκειμένου να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην «εκπαιδευτική γειτνίαση» των δύο εκπαιδευτικών κέντρων αναφέρθηκε ότι το Μεσολόγγι είναι προάστιο της Πάτρας από εκπαιδευτικής απόψεως και μόνο και ως εκ τούτου τα δύο campus πρέπει να συνδεθούν το συντομότερο.

Και έκλεισε με τα εξής: «Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Μεσολογγίου είναι εμφανή και κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να τα προσπεράσει. Είναι μια πόλη που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μοναδικό ακαδημαϊκό κύτταρο βασισμένο στο τεράστιο campus, τον χώρο όπου είναι εγκατεστημένο, την προσιτή και ευχάριστη ζωή για τους υποψήφιους φοιτητές, τα προνόμια της άμεσης σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή. Αυτά τα κριτήρια, σαφώς ακαδημαϊκά και ποιοτικά δεν πρέπει να τα αγνοήσει κανείς και καλούμε την κυβέρνηση και όλους τους βουλευτές του Νομού να σκύψουν αξιοκρατικά και ακαδημαϊκά πάνω στο θέμα. Είναι επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ενιαίου κοινωνικού μετώπου στο Δήμο μας στο οποίο κατατείνει και η αναγγελθείσα επιτροπή παρακολούθησης».


 

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (υπ’αριθμ. 2/2021 Απόφαση):

στην συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2021 με θέμα την αναδιάρθρωση της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Μεσολόγγι.

Στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να συνδράμει το έργο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, ισχυροποιώντας τα αιτήματα για σύγχρονες σχολές με κατάλληλες υποδομές, χρηματοδότηση, προσλήψεις ακαδημαϊκού προσωπικού και δυνατότητες εξέλιξης των σπουδαστών.

Η πιθανή αναδιάρθρωση της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών θα πρέπει να γίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια, με βάση το συμφέρον του ιδρύματος και των φοιτητών του. Η βιωσιμότητα της σχολής μπορεί να επιτευχθεί με την ορθολογικότερη κατανομή των τμημάτων που έχουν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών στην Ελληνική επικράτεια, ιδιαίτερα αυτών που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο. Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου σε μια ευρύτερη διαβούλευση διαμόρφωσης του εθνικού ακαδημαϊκού χάρτη πρέπει άμεσα να απασχολήσει όλους μας, δεδομένου του πλήθους των σχολών με το ίδιο αντικείμενο σπουδών (10 Γεωπονικές Σχολές σε όλη την Ελλάδα).

Αυτή τη στιγμή, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει 7 σχολές και 35 τμήματα. Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών έχει 6 τμήματα (3 Μεσολόγγι, 1 Αμαλιάδα και 2 Αγρίνιο, εκ των οποίων το ένα είναι σε αναστολή).

Στο Μεσολόγγι οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών αποτελούν ένα αυτόνομο συγκρότημα που απλώνεται σε έκταση 800 στρεμμάτων και περιλαμβάνει μια Πανεπιστημιούπολη (campus) με 2 αμφιθέατρα, 8 εργαστήρια, φοιτητικές εστίες, βιβλιοθήκη, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόριο, θερμοκήπια, ανθοκήπια, κτιριακές υποδομές κ.α. Αυτές οι υποδομές είναι ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους και πρέπει να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν στο έπακρο, ως βάση και πυλώνας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τομέα της Γεωπονίας και των Υδατοκαλλιεργειών.

Άρα, η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, μπορεί να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην πόλη μας, ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη και δυνατή σχολή, η οποία θα συναγωνίζεται εκείνες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, οργανώνοντας παράλληλα αξιόλογα μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα καθώς και διεθνείς συνεργασίες. Η δημιουργία, επίσης, ερευνητικού κέντρου οφείλει να υλοποιηθεί.

Η αρχική πρόταση αναδιάρθρωσης της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, δημιουργεί προϋποθέσεις για μία Γεωπονική Σχολή αξιώσεων. Καταρχήν, διορθώνει μια αδικία με την επιστροφή τμήματος – που εν μία νυκτί – μετακινήθηκε στην Αμαλιάδα σε ανύπαρκτες ή ακατάλληλες εγκαταστάσεις. Τέτοιες πρακτικές του παρελθόντος, που εξήγγειλαν ή μετακινούσαν τμήματα για ψηφοθηρικούς λόγους, δεν έχουν χώρο σε ένα τόσο καίριο ζήτημα. Έπειτα, με την πρόταση ισχυροποιούνται οι Σχολές που, αν και αριθμητικά από τρεις γίνονται δύο, εντούτοις, δεν χάνουν το συνολικό αριθμό του Διδακτικού και Ερευνητικού τους προσωπικού (ΔΕΠ) ενισχύοντας σημαντικά τη βιωσιμότητά τους.

Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι εξάλλου, η πρόθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη χρηματοδότηση με 1,5 εκατομμύριο ευρώ έργων με στόχο την αποκατάσταση των βλαβών και τη σωστή συντήρηση των εγκαταστάσεων στο campus του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι.

Συνεπώς, ζητούμε από το αρμόδιο όργανο του Πανεπιστημίου Πατρών να λάβει υπόψη του και να διεκδικήσει για το στρατηγικό σχεδιασμό της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης της Σχολής, τα εξής:

Την αξιοποίηση στο έπακρο της όλης έκτασης και των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι,

Τη φιλοξενία της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με ενιαία λειτουργία στις εγκαταστάσεις της στο Μεσολόγγι,

Την ενίσχυση της Σχολής σε εξοπλισμό και σε διδακτικό προσωπικό για την ακαδημαϊκή επάρκεια και βιωσιμότητά της με τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος,

Την καταγγελία της θεσμοθέτησης ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Τονίζουμε επίσης, ότι η κεντρική διοίκηση και το Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να προχωρήσουν σε γενναία μεταφορά πόρων προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με προσλήψεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, δημιουργία σύγχρονων υποδομών και διασύνδεση των Πανεπιστημίων με τον τόπο και τις ανάγκες της χώρας μας.

Θυμίζουμε ότι η παγκόσμια κατάταξη των Πανεπιστημίων γίνεται με βάση: 1) τα ακαδημαϊκά κριτήρια, 2) τις υποδομές, 3) το εκπαιδευτικό προσωπικό, 4) την εξέλιξη των σπουδαστών και 5) τη διασύνδεση των σχολών με την αγορά εργασίας. Το πρώην Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου είχε καταφέρει πανευρωπαϊκές διακρίσεις με τους φοιτητές του καθώς και παγκόσμιες συνεργασίες με τους καθηγητές του, πρωτοβουλίες που συνεχίζονται και σήμερα από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο Δήμος, οι άλλες τοπικές αρχές και όλοι οι πολίτες του Μεσολογγίου οφείλουμε να στηρίξουμε το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό καθώς και το σύνολο των φοιτητών, ώστε ο τόπος μας να είναι πάντα φιλόξενος και προσιτός, προσφέροντας τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη δυνατότητα μιας άνετης διαβίωσης στην ακαδημαϊκή κοινότητα.


 

Κωνσταντόπουλος Δημήτρης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου που πραγματοποιήθηκε την 19/2/2021 μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την πρόταση αναδιοργάνωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο Πατρών, συμμετείχε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής– ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος αρχικά ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αγρινίου για την πρωτοβουλία της διευρυμένης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών στο μείζον για την περιοχή ζήτημα.

Κάνοντας μια συνοπτική αναδρομή, αναφέρθηκε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο το 2009 και στην απαράδεκτη κατάργησή του με το Σχέδιο Αθηνά το 2013, όπου και αναφέρθηκε σε ευθύνες που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί ποτέ. Τόνισε ότι συμφωνεί με την πρόταση του Δημάρχου για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, κάτι που όπως είπε, πιστεύει ότι πρέπει να αποτελεί για όλους προτεραιότητα και τωρινό στόχο.

Στη συνέχεια μίλησε για την ομόφωνη απόφαση Συγκλήτου και Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών το Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου αναφέρονταν στην άμεση μεταφορά των τριών εναπομείναντων Πανεπιστημιακών Τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Κάτι το οποίο απετράπη μετά από επίκαιρες ερωτήσεις του στη Βουλή, τις οποίες οι τότε Υπουργοί Παιδείας αποδέχθηκαν και έκαναν δεκτό το αίτημα όλων των φορέων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της Αιτωλοακαρνανίας για την παραμονή των τριών πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο. Γι’αυτό και ευχαρίστησε τον κ. Μπαλτά και τον κ. Φίλη.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε για την κατάσταση που επικράτησε το 2019 επί Υπουργίας κ. Γαβρόγλου, όπου αναφέρθηκε στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, το οποίο πιστοποιήθηκε από την ΑΔΙΠ το Ιανουάριο του 2019 και καταργήθηκε με πολιτική απόφαση του κ. Γαβρόγλου τον Μάιο του 2019. Το Τμήμα αυτό καταργήθηκε, ενώ είχε κατά το χρόνο εκείνο 700 περίπου αποφοίτους, 400 και πλέον εν ενεργεία φοιτητές, 18 μέλη ΔΕΠ, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Για το εν λόγω Τμήμα, ανέφερε ότι δύο φορες΄το έφερε στη Βουλή, ζητώντας την επανίδρυσή του. Θύμισε άλλωστε, ότι μετά και την απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Διγαλάκη σε επίκαιρη ερώτησή του για το εν λόγω Τμήμα, ότι τούτο κακώς καταργήθηκε, αναμένουμε την επανίδρυσή του με τη συνεργασία Υπουργείου Παιδείας, ΕΘΑΑΕ και Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως είπε, αυτή είναι η απαίτηση τόσο των καθηγητών, όσο και των φοιτητών και αποφοίτων, που βλέπουν τα πτυχία τους να μένουν χωρίς αντίκρυσμα. Μάλιστα ο κ. Κωνσταντόπουλος πρότεινε σύσταση Σχολής Διοίκησης, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού, στην οποία να ενταχθεί το εν λόγω Τμήμα και το το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων.

Αναφορικά με τη Γεωπονική Σχολή του Μεσολογγίου, ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε τη λειτουργία της με έδρα το Μεσολόγγι, με αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών στα Τμήματά της, ώστε τούτα να ενισχυθούν, να προστεθούν και νέα Τμήματα και να αποτελέσουν τα αντικείμενα λειτουργίας τους ελκυστική πρόταση για επιλογή και παρακολούθηση, με αυριανή επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους. Άλλωστε, το campus του Μεσολογγίου με τις κτιριακές και υλικοτεχνικές του υποδομες, μπορεί να υποστηρίξει πολύ περισσότερα Τμήματα, αλλά και να εγγυηθεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας. Τόνισε μάλιστα ότι το Μεσολόγγι θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών, έχοντας ανάλογη τύχη για παράδειγμα με το Ρέθυμνο. Τα δε Τμήματα της Γεωπονικής στο Αγρίνιο, πρότεινε να αξιολογηθούν ως προς το αντικείμενο λειτουργίας τους, ώστε να τύχουν της απρόσκοπτης εκεί λειτουργίας τους, αποτελώντας ελκυστική πρόταση για τους φοιτητές.

Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και τόνισε ότι χρειάζεται η συστράτευση όλων, βουλευτών, τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας και αποφάσεις με δύο μέτρα και δυο σταθμά, όπως είδαμε να συμβαίνει όταν σε άλλες περιοχές της χώρας ιδρύονται Πανεπιστήμια και Σχολές, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία καταργούνται.

 


 

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου:

Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου συναντήθηκε στις 2:00μμ με τον Δήμαρχο της πόλης. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η πρόταση για το Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών με ό,τι συνεπάγεται και για το νομό Αιτωλοακαρνανίας .
Ο στρατηγικός σχεδιασμός επιφυλάσσει για το νομό μας ακαδημαϊκή αποψίλωση και αφανισμό οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής και επιβάλλεται να επιστραφεί ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ!

Αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη. Ο «νόμος Κεραμέως» βάζει ταφόπλακα σε όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια με την δραματική μείωση εισακτέων (βάση του 10) και την συγχώνευση – μεταφορά τμημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, στο Νομό μας οι σχολές από 5 περιορίζονται σε 4 και στο Μεσολόγγι από 3 γίνονται 2. Το δε πανεπιστήμιο Πατρών που υπάγονται οι σχολές αυτές, αντί να ζητά πρόσθετη χρηματοδότηση και μέλη ΔΕΠ για την ενίσχυση τους, συναινεί στον σχεδιασμό της υπουργού.

Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας από την άλλη, παρά το «μνημόνιο συνεργασίας» που είχε συνάψει με το πανεπιστήμιο Πατρών, κωφεύει και δια της διολισθήσεως επικροτεί τις αρνητικές εξελίξεις.

Όλα δείχνουν ότι θα ξαναβιώσουμε τον ακρωτηριασμό των περιφερειακών πανεπιστήμιων και της δημόσιας εκπαίδευσης  προς όφελος των ιδιωτικών κολλεγίων.

Αλήθεια που είναι όλοι εκείνοι οι λαλίστατοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που υπερθεμάτιζαν για ένα Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας;

Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε την δημόσια παιδεία.

Έχουμε χρέος να οικοδομήσουμε ένα μέτωπο τοπικής αυτοδιοίκησης- φορέων- πολιτών ενάντια στην ερημοποίηση που μας επιφυλάσσουν.

ΥΣ. Είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν ότι η όποια διαπραγμάτευση θα γίνει πίσω από κλειστές πόρτες αποκλείοντας το Μεσολόγγι.

 


 

Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου:

Σας καλούμε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου, που θα γίνει την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 7.30 μ.μ., με τηλεδιάσκεψη στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2NbrkhB για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέμα:

Συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος για τις προτεινόμενες αναμορφώσεις των Σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι

Το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα μας λόγω πανδημίας – κορονοϊου (εγκύκλιος 18318/13-03-2020 του Υπουργείου Εσωτερικών).

Προτρέπουμε όλους να συνδεθούν από υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/2NbrkhB

Για περαιτέρω πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 6978539302 ή στο messolonghikoinotita@gmail.com


 

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»:

18-2-2021

Τα απόνερα του εκτρώματος που αποκαλείται «Νόμος Κεραμέως» έφτασαν και στην Αιτωλοακαρνανία.

Μετά την συστηματική και μεθοδευμένη αποψίλωση από κάθε δημόσια υπηρεσία και την πλήρη οικονομική απαξίωση της πόλης μας, ο ακαδημαϊκός ακρωτηριασμός, είναι προ των πυλών και έρχεται να δώσει την χαριστική βολή, με την μορφή της πρότασης του «Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών».

Περιορίζονται οι Σχολές της Αιτωλοακαρνανίας από πέντε σε τέσσερις και του Μεσολογγίου από τρείς σε δύο, προτείνοντας παράλληλα μείωση εισακτέων αλλά και τμημάτων, με μεγάλη ευνοούμενη για μια ακόμη φορά την Πάτρα.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αντί να ζητά μέλη ΔΕΠ και πρόσθετη χρηματοδότηση, ευθυγραμμίζεται με τον νόμο Κεραμέως, αποδέχεται την μείωση των εισακτέων και μειώνει Σχολές και Τμήματα.

Όσο για την Περιφέρεια που υπέγραφε μνημόνια συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με βαρύγδουπες δηλώσεις, μας διαβεβαίωνε, ότι παρακολουθεί και θα προλάβει τις εξελίξεις, δυστυχώς πιάστηκε στον ύπνο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να αντιδράσουμε και με αγώνα συστηματικό και μεθοδευμένο, από κοινού, να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης, που είναι ο βασικός υπεύθυνος για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.


 

Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου:

18-2-2021

ΠΡΟΣ:
Βουλευτές Νομού Αιτ/νίας

κ. Λιβανό Σπήλιο
κ. Καραγκούνη Κων/νο
κ. Σαλμά Μάριο
κ. Βαρεμένο Γεώργιο
κ. Μωραϊτη Αθανάσιο
κ. Κωνσταντόπουλο Δημήτριο
κ. Παπαναστάση Νικόλαο

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές,

Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ενημερώθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ για την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών, σχετικά με την αναδιάρθρωση των τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής.

Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι η πρόταση αυτή προβλέπει τη μείωση του αριθμού των τμημάτων στο Μεσολόγγι, από τρία τμήματα (Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής – Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής – Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργιών ) σε δύο (Γεωπονίας – Αλιείας και Υδατοκαλλιεργιών).

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη επαναφορά της βάσης του 10, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω απαξίωση και στο τελικό κλείσιμο των Σχολών της πόλης μας.

Απαιτούμε να σταματήσει η υποβάθμιση της Γεωπονικής Σχολής στο Μεσολόγγι, η οποία διαθέτει επαρκείς εκτάσεις και σύγχρονα μηχανήματα, για τα οποία το κράτος έχει δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να αξιοποιούνται στο έπακρο.

Γι’ αυτό τον λόγο ο Σύλλογός μας ζητά, όχι μόνο να σταματήσει η απαξίωση της Σχολής, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από το 2013, αλλά αντίθετα ζητά την αύξηση του αριθμού των τμημάτων της, με προσανατολισμό τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Ανάπτυξης και Ερευνών στο Μεσολόγγι.

Περιμένουμε από τους κ.κ. βουλευτές του νομού μας, και ιδιαίτερα από όσους έχουν εκλεγεί με τη σημερινή κυβέρνηση, να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε τα σχέδια σε βάρος των περιφερειακών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών να ανατραπούν.