solar2

Η ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Ενεργειακές Κοινότητες – Δημοτικό Συμβούλιο Ι.Π. Μεσολογγίου της 3/3/2021

Παρά το ότι ο νόμος περί Ενεργειακών Κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ), έχει ψηφισθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, κανείς δεν είχε κινηθεί σοβαρά μέχρι το 2020.
Από την πρώτη μας μέρα στο δημοτικό συμβούλιο, προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε και να πιέσουμε τον δήμο μας, για την δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας, αναγνωρίζοντας τα τεράστια οφέλη της.

Η δημοτική αρχή όμως ποτέ δεν είχε μια ξεκάθαρη θέση, στόχων και επιδιώξεων.
Ποτέ δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, αλλά μονίμως τις ακολουθεί ασθμαίνοντας.
Ένας οργανωμένος δήμος θα έπρεπε να επιδιώξει την δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ενεργειακών κοινοτήτων του δήμου, των ΤΟΕΒ του δήμου Μεσολογγίου και της ΔΕΥΑΜ, στην έκταση των 1.000 στρεμμάτων που ..… προσφάτως ανακάλυψε ότι έχει. Άργησε όμως ως συνήθως και έχει χάσει την ευκαιρία, αν και προειδοποιούσαμε εδώ και μήνες.

Παράλληλα θα έπρεπε, εφόσον τον ενδιαφέρει το κτήμα Polder, το αεροδρόμιο και η Γεωπονική σχολή και λογικό είναι να τον ενδιαφέρουν, να έρθει σε συνεννοήσεις, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να ζητήσει, την παραχώρηση όλης της έκτασης Polder στον δήμο Μεσολογγίου και όχι δύο οικοπέδων για χρήση από την αερολέσχη.
Θα έπρεπε επίσης να συνεννοηθεί με την περιφέρεια, γνωστοποιώντας τις προθέσεις του, από την στιγμή που η τελευταία, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της, για εγκατάσταση Φ/Β πάρκου στον συγκεκριμένο χώρο, πριν από ένα χρόνο.

Η δικαιολογία ότι ο δήμος δεν γνώριζε τίποτα για το έργο, δεν ισχύει, όλοι γνώριζαν.

Προφανώς ό δήμος δεν το πίστεψε, υποτίμησε το γεγονός και τώρα υφίσταται τις συνέπειες. Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε η διαφωνούμε με το έργο στο Polder, είναι δύσκολο πλέον οι αποφάσεις να αλλάξουν, γιατί όταν έπρεπε δεν έγιναν οι σωστοί χειρισμοί.
Αυτά έπρεπε να κάνει κατά την γνώμη μας, ένας δήμος που σέβεται τον εαυτό του και τους δημότες του.

Αντί αυτών όμως, έπραξε σειρά λαθών, κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση και συγκεκριμένα :

1. Η ΕΚΟΙΝ του δήμου έχει καταστατικά προβλήματα, με μεγαλύτερο το ότι, υπάρχουν δύο διαφορετικοί πάροχοι ρεύματος, η ΔΕΗ και η Voltera, ενώ σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε να υπάρχει ένας.
Η ΔΕΥΑΜ δεν μπορεί να φύγει από την Voltera και να πάει στην ΔΕΗ, διότι θα της ζητηθεί να πληρώσει εφ΄ άπαξ τα 4 περίπου εκατομμύρια που χρωστάει. Ούτε βέβαια είναι δυνατόν να αλλάξουν οι εκατοντάδες λογαριασμοί των υπολοίπων μελών και να πάνε από την ΔΕΗ στην Voltera, για να υπάρχει ένας πάροχος.
Η ΔΕΥΑΜ κακώς μπήκε στην ενεργειακή κοινότητα του δήμου.

Αυτός είναι και ο λόγος που ζητήσαμε, η ΔΕΥΑΜ να προχωρήσει μόνη της, ανεξάρτητα από το τι κάνει ο δήμος, για να μην χαθεί η ευκαιρία για την εξυγίανσή της, δεδομένου ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί πλήρως, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

2. Το άλλο πρόβλημα που ο δήμος θα βρει μπροστά του είναι η έλλειψη ισολογισμών. Ο πιο πρόσφατος ισολογισμός είναι του 2017, ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη ισολογισμούς για το 2018 και το 2019.

3. Έχασε πολύτιμο χρόνο με την εμμονή του στο κτήμα Πετούνη, ενώ ήξερε ότι ο δήμος είχε επιδοτηθεί για την αγορά του το 2008, για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την μετεγκατάσταση των Ρομά.

4. Όταν αναφερόμαστε σε επενδύσεις, θα πρέπει να υπολογίζουμε και να μην υποτιμούμε, τον παράγοντα «σωστό timing». Κάτι που μπορείς να κάνεις σήμερα, δεν είναι βέβαιο ότι μπορείς να το κάνεις και αύριο, διότι «τα πάντα ρει».
Τα φωτοβολταϊκά της ΕΚΟΙΝ του δήμου και της ΔΕΥΑΜ, εντάσσονται στην μέση τάση που σήμερα, στην περιοχή Οινιαδών – Αιτωλικού κλπ. είναι κορεσμένη, διότι πολλοί ιδιώτες έχουν δεσμεύσει την χωρητικότητα των τοπικών υποσταθμών της ΔΕΔΗΕ για δικά τους Φ/Β.
Πριν ένα χρόνο όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά, τότε φωνάζαμε αλλά κανείς δεν άκουγε.

5. Τελευταία ακούσαμε ότι η ΕΚΟΙΝ του δήμου, αντί να δημιουργήσει φωτοβολταϊκό πάρκο, θα βάλει φωτοβολταϊκά στις στέγες των δημοτικών κτηρίων. Κάτι τέτοιο μπορεί να καλύψει μόνο ένα 10-15% των αναγκών του δήμου και δεν λύνει κανένα πρόβλημα.
Δείχνει απλά το αλαλούμ που επικρατεί και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η κατάσταση.
Για όλα αυτά η παράταξή μας έχει προειδοποιήσει πολλές φορές, από το 2019 αλλά δεν έχουμε εισακουσθεί.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι : ποιοί συμβουλεύουν τον δήμο ; έχουν κάποιο σύμβουλο η ο καθένας κάνει ότι καταλαβαίνει ;

Πριν ένα χρόνο το ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, ζήτησε κάποια έκταση από τον δήμο, για δημιουργία Φ/Β πάρκου ώστε να απαλλαγεί από το μεγάλο ενεργειακό κόστος και να βάλει τις βάσεις για την εξυγίανσή του, αλλά ο δήμος αρνήθηκε. Τότε τα ΤΟΕΒ, είχαν την δυνατότητα χρηματοδότησης.
Ένα χρόνο μετά και ενώ η ΕΚΟΙΝ της περιφέρειας έχει μπει στην τελική ευθεία, ο δήμος κάνει πρόταση στα ΤΟΕΒ να φύγουν από το πρόγραμμα της περιφέρειας και να δημιουργήσουν τις εγκαταστάσεις τους, σε έκταση 1.000 στρεμμάτων σε άλλη περιοχή του δήμου.
Τώρα όμως δεν υπάρχουν επιχορηγήσεις για τα ΤΟΕΒ, παρά μόνο δάνεια, άρα το εγχείρημα είναι ανέφικτο. Κανείς δεν δανειοδοτεί υπερχρεωμένους οργανισμούς, αλλά ούτε τα ΤΟΕΒ μπορούν να σηκώσουν πρόσθετα χρέη.

Όπως προείπαμε η χωρητικότητα των υποσταθμών είναι ήδη κορεσμένη και δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα. Άλλωστε μετά από τόσες παλινωδίες υπάρχει και πρόβλημα εμπιστοσύνης προς την αποτελεσματικότητα του δήμου.
Μετά την άρνηση του δήμου, τα ΤΟΕΒ στράφηκαν για βοήθεια στην περιφέρεια, η οποία αξιολόγησε σωστά την ευκαιρία που παρουσιάστηκε, ξεκινά τις διαδικασίες ίδρυσης ΕΚΟΙΝ, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και τις εγγυήσεις, για τα όποια δάνεια χρειαστούν τα μέλη της.
Στην συνέχεια άρχισαν να μπαίνουν στο πρότζεκτ και όσοι δήμοι δεν είχαν την δυνατότητα να δημιουργήσουν δικές τους ΕΚΟΙΝ και τελικά φτάσαμε αισίως τα 108 ΜW και το πρότζεκτ παραμένει ακόμα ανοιχτό για νέα μέλη.

Για τον δήμο Μεσολογγίου, η μόνη περίπτωση να ολοκληρωθεί η ΕΚΟΙΝ, είναι να ενταχθεί στο πρότζεκτ της περιφέρειας, τα ίδια ισχύουν και για την ΔΕΥΑΜ. Διαφορετικά κατά την γνώμη μας η ΕΚΟΙΝ δεν πρόκειται ποτέ να ολοκληρωθεί και θα μείνει όνειρο.
Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της προσπάθειας πρέπει να γίνει μέχρι τον Ιούνιο, διότι η οδηγία της Ε.Ε. που έχει ήδη έρθει, αλλάζει πολλά πράγματα που αφορούν τις ΕΚΟΙΝ, προς το χειρότερο και θα πρέπει να ενσωματωθεί μέχρι τέλους Ιουνίου στην Ελληνική νομοθεσία.

Εάν στον δήμο δεν αντιμετωπίσουν την κατάσταση με την δέουσα σοβαρότητα, κινδυνεύουν να δουν όλη την Αιτωλοακαρνανία (Δήμους, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, ΔΕΥΑ) στην ΕΚΟΙΝ της περιφέρειας, που θα βρίσκεται στην επικράτεια του δήμου μας και τον δήμο Μεσολογγίου απέξω, να ψάχνεται ακόμα για το πως θα δημιουργήσει ενεργειακή κοινότητα!
Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν πρέπει ακόμη να επιχαίρει και να προεξοφλεί τίποτα, διότι η χρηματοδότηση που σκοπεύει να πάρει η Περιφέρεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, προς το παρόν δεν είναι εξασφαλισμένη.

4/3/2021

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»


Κύριε Δήμαρχε,

Επανερχόμαστε για μια ακόμη φορά στο θέμα της Ενεργειακής Κοινότητας, γιατί όπως έχουμε εξηγήσει, θεωρούμε ότι η δημιουργία της θα αποφέρει μεγάλα οφέλη τόσο στην Δήμο και την ΔΕΥΑΜ, όσο και στην τοπική κοινωνία.

Θεωρούμε επίσης ότι με τους ρυθμούς που κινείστε είναι αδύνατον να προλάβετε, οι δε καθυστερήσεις σας φαντάζουν πλέον περίεργες! Όταν μέσα σε ενάμιση χρόνο το μόνο που κάνατε, είναι να συστήσετε ένα νομικό πρόσωπο το οποίο είναι σφραγίδα χωρίς κανένα περιεχόμενο, πως θα προλάβετε μέχρι το καλοκαίρι να τελειώσετε ;

Αν ισχυρίζεστε ακόμη ότι προλαβαίνετε, μάλλον έχετε άγνοια των διαδικασιών και του απαιτούμενου χρόνου. Δυστυχώς την ευκαιρία για μια μεγάλη Ενεργειακή Κοινότητα που θα συμπεριλαμβάνει Δήμο και ΔΕΥΑΜ την έχετε ήδη χάσει και χρειάζεται άμεσα αλλαγή σχεδίων.
Επειδή όμως δεν θέλουμε να σας κάνουμε μόνο κριτική, αλλά να προτείνουμε και λύσεις, θέτουμε υπόψη σας την παρακάτω πρόταση, που φαντάζει πλέον ως η μόνη λύση.

• Η ΔΕΥΑΜ πρέπει να κάνει την δική της ΕΚΟΙΝ που θα καλύπτει τις δικές της ενεργειακές καταναλώσεις και μπορεί να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον» , στους τομείς «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων». Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ….. ρωτήστε και τους δημάρχους Τρικάλων, Βόλου κλπ. που έχουν ήδη προχωρήσει ανάλογο έργο στις δικές τους ΔΕΥΑ.

• Το υπόλοιπο τμήμα που αφορά τον Δήμο εντάξτε το, στην ΕΚΟΙΝ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, γιατί μετά τις συστηματικές ολιγωρίες σας, άλλη λύση δεν υπάρχει.

Τρέξτε όσο προλαβαίνετε γιατί ο χρόνος τελειώνει και δικαιολογίες δεν υπάρχουν.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν με διαφάνεια και να περάσουν μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

6/2/2021

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»


 

Κύριε δήμαρχε,

Ο καιρός περνάει αλλά στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την πόλη και τον δήμο, εξακολουθεί να επικρατεί απραξία και ανησυχητική σιγή ασυρμάτου.
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές το θέμα της ενεργειακής κοινότητας «ΕΚΟΙΝ» και έχουμε τονίσει επανειλημμένα στην σπουδαιότητα του εγχειρήματος, για τα οικονομικά του δήμου, για την επιβίωση της ΔΕΥΑΜ, για εξαρτώμενες επενδύσεις όπως οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κλπ. αλλά και για την ωφέλεια των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του δήμου μας.

Οι ρυθμοί με τους οποίους κινείστε είναι απελπιστικά αργοί, αν δεν έχετε ήδη παραιτηθεί του εγχειρήματος και δυστυχώς για σας, η πραγματικότητα σας έχει ήδη ξεπεράσει.

Το πρόγραμμα εικονικής αυτοπαραγωγής, στο οποίο στηρίζεται η ίδρυση των ενεργειακών κοινοτήτων, σταματά με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το καλοκαίρι του 2021.

Εάν εσείς αποδειχθείτε ανίκανος να προχωρήσετε το έργο, δράτε καταστροφικά κατά του δήμου σας, γιατί αν το έργο δεν γίνει τώρα, δεν θα μπορέσει να γίνει ποτέ και από κανένα επόμενο δήμαρχο και θα φτάσουμε με μαθηματική ακρίβεια και στην διάλυση της ΔΕΥΑΜ με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις.
Την τεχνική υπηρεσία του δήμου, που έπρεπε να παίζει αποφασιστικό ρόλο στην διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου δυστυχώς, όχι μόνο την έχετε διαλύσει με τις συμπεριφορές σας, αλλά έχετε γίνει ανέκδοτο και στην Αποκεντρωμένη, που σας έχει ακυρώσει όλες τις ενέργειες που έχετε κάνει. Ίσως όμως μια διαλυμένη τεχνική υπηρεσία, βοηθά στο να έχετε μια καλή δικαιολογία, για να δίνετε μελέτες και έργα με αναθέσεις σε υμέτερους!
Επομένως κύριε δήμαρχε, θα πρέπει να οργανωθείτε και να προχωρήσετε άμεσα την ΕΚΟΙΝ, διαφορετικά θα πρέπει να αναγνωρίσετε την ανεπάρκειά σας και να εντάξετε το έργο στον σχεδιασμό της Περιφέρειας, όμως έκαναν και άλλοι δήμοι, Ξηρομέρου, Θέρμου κλπ., ώστε σε καμία περίπτωση να μην χαθεί.

Ολόκληρη η αντιπολίτευση προσπάθησε να βοηθήσει με κάθε τρόπο ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Εσείς όμως μας εξαπατήσατε δύο φορές, γιατί μας παρουσιάσατε τα δεδομένα του «κτήματος Πετούνη», με τρόπο επιπόλαιο, λανθασμένο και παραπλανητικό και παρασύρατε το δημοτικό συμβούλιο σε λάθος αποφάσεις και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Τέλος, η λήξη της προθεσμίας για την μελέτη του έργου, που χρηματοδοτείται με το ποσό των 50.000 ευρώ, λήγει στις 31/3/2021.
Φροντίστε να το χάσετε και αυτό, όπως χάσατε και την χρηματοδότηση των εξόδων ίδρυσης της ΕΚΟΙΝ!

21-1-2021

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»