dhmagrin

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διευκρινίζει τα εξής:

«Αναφορικά με συγκεκριμένα αιτήματα, κυρίως σε ό, τι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, θα ήθελα να εξηγήσω, για μια ακόμη φορά, το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει τις εργατικές κατοικίες.
Σύμφωνα με ΦΕΚ του 1976, στον Γενικό Κανονισμό Συνιδιοκτητών Οικισμού, ορίζεται με σαφήνεια ότι οι κοινόχρηστοι χώροι (πράσινο, πλατείες, πεζοδρόμια, οδοί , αίθουσες συγκεντρώσεως, παιδικές χαρές κτλ) των εργατικών κατοικιών ανήκουν στον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (νυν ΟΑΕΔ). Σύμφωνα δε, με το συγκεκριμένο ΦΕΚ, τη μέριμνα για τη συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων έχει η Γενική Συνέλευση των επιμέρους διαχειριστών των εργατικών κατοικιών.
Προκύπτει λοιπόν ότι ο Δήμος Αγρινίου, όπως και όλοι οι Δήμοι της Χώρας, προχωρά, αποκλειστικά και μόνο, σε παρεμβάσεις συντήρησης από την αυτεπιστασία αν και δεν υποχρεούται καθώς δεν είναι στην αρμοδιότητα του.

Η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας έχει προβεί σε μια σειρά εργασιών, συντηρήσεων και παρεμβάσεων. Δυστυχώς δεν μπορούμε να εντάξουμε έργα εντός των περιοχών αυτών γιατί δεν ανήκουν ιδιοκτησιακά στον Δήμο Αγρινίου.
Στον αντίποδα εγκαλούμαστε γιατί δεν κάνουμε έργα εκεί που δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία. Πόσο λογικό μπορεί να ακούγεται αυτό το επιχείρημα ;

Επειδή όμως έχουμε αντιληφθεί το πρόβλημα, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Δυτ Ελλάδας, αναζητούμε κάθε νόμιμη λύση (τροποποίηση, μετατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εργατικών κατοικιών, προγραμματική σύμβαση με ΟΑΕΔ) προκειμένου να είναι δυνατή η ένταξη και χρηματοδότηση έργων εντός των εργατικών κατοικιών.
Επιδίωξη και προτεραιότητα μου είναι να απαντάμε τα ερωτήματα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτός είναι ο θεσμικός χώρος αλλά, αν μου επιτρέπεται, και το σπίτι μας.
Προσωπικά, δεν θα τολμούσα ποτέ να χαρακτηρίσω το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου κατώτερο των περιστάσεων. Εάν το πίστευα αυτό, δεν θα δεχόμουν να συμμετέχω. Για την ακρίβεια πιστεύω ότι η απαξίωση έρχεται όταν κάποιος εκφράζεται προσβλητικά για το θεσμό που υπηρετεί.

Απορώ λοιπόν με το θράσος αιρετών οι οποίοι εμφανίζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να γνωρίζουν τα θέματα που απασχολούν τον δήμο ή τα έργα που είναι σε εξέλιξη και κατόπιν συνεδριάσεως κουνούν το δάκτυλο παραδίδοντας μαθήματα δημοκρατίας.
Αναρωτιέμαι αν , όλα αυτά, γίνονται για πέντε λεπτά κακής δημοσιότητας; Αυτή είναι η μοναδική προσφορά στον τόπο σας;

Η Δημοκρατία απαιτεί πρώτα απ΄όλα γνώση. Η κ. Σταρακά έχει, πολλές φορές, πιαστεί «αδιάβαστη» για μεγάλα ζητήματα της πόλης. Δεν μπορεί να αγνοεί τις εξελίξεις που αφορούν τις Αποθήκες Παπαστράτου ή τα έργα της ΒΑΑ ή να μην γνωρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εργατικών κατοικιών.
Επειδή λοιπόν κατηγορήθηκα, ελλείψει άλλης αντιπολίτευσης, για φραστική επίθεση δηλώνω ότι η μόνη επίθεση που διαχρονικά φιλοδοξώ να κάνω είναι «επίθεση» μεθοδικότητας, αποτελεσματικότητα και κυρίως σοβαρότητας. Θα σας προσκαλούσα σε μονομαχία αλλά φοβούμαι ότι περιφέρεστε άοπλη».


 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»

1.Για την αναγκαιότητα λειτουργίας επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων στον Δήμο Αγρινίου καθώς η Αιτωλοακαρνανία εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ολόκληρη τη Δυτική πλευρά της χώρας και υπολείπεται σημαντικά του Πανελλαδικού ποσοστού εμβολιασμών (μόλις 3,99% η Αιτωλοακαρνανία έναντι 7,05% της Ελλάδας συνολικά , με στοιχεία μέχρι 23/2).

2.Για την μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει σχετικά με την παραχώρηση των Καπναποθηκών Παπαστράτου από το Ίδρυμα Παπαστράτος στον Δήμο Αγρινίου ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η διάσωση και αξιοποίηση τους καθώς η κατάσταση τους χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Για την άμεση βελτίωση του δρόμου που οδηγεί στο Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Αβόρανης και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ώστε η πρόσβαση και η παραμονή εκεί να γίνεται με ασφάλεια.
Επιπλέον θεωρούμε σημαντικό να αναφέρουμε και τα εξής:

-Επειδή δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση ούτε για την ανακοίνωση των πρόεδρων των κοινοτήτων σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο προτείναμε λόγω της σπουδαιότητας του θέματος να γίνει η συζήτηση σε ξεχωριστή συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, όπως και αποφασίστηκε τελικά.

-Τέλος ενημερώνουμε τους συνδημότες μας ότι εγκρίθηκε η μεταφορά της στάσης ηλεκτρικών ποδηλάτων από την οδό Γρίβα στον πεζόδρομο – πλατεία ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ (πίσω από την κλινική Κρικελή), κάτι που ήταν και η πρόταση της «Συμμαχίας Πολιτών» που είχαμε καταθέσει στην 15η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου της 21/12/2020.