c183

H εορτή του Αγίου Πολυκάρπου στην Ναύπακτο

Με πνευματική λαμπρότητα τίμησε η πόλη της Ναυπάκτου σήμερα, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου ε.ε. τον Άγιο Ιερομάρτυρα Πολύκαρπο, ο οποίος ανήκει στους Προστάτες Αγίους της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η χαρά του εφετινού εορτασμού όμως ήταν διπλή, αφού κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας την οποία ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιερόθεος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ετέλεσε και το Μέγα της Ιερωσύνης Μυστήριο, την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του νέου Διακόνου, π. Γεωργίου Γεωργάτου, ο οποίος έλαβε τον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης την περασμένη Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου ε.ε.

Στο «διπλό» Μυστήριο, της Θείας Λειτουργίας και της Χειροτονίας, τον Σεβ. Ποιμενάρχη πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Καλλίνικος, ο εφημέριος του Ναού, π.Θωμάς και ο Διάκονος π.Παΐσιος, ενώ συμπροσευχήθηκαν Χριστιανοί –κάτω βέβαια από όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα–, οι οποίοι και αναφώνησαν το «Άξιος» στον νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο.

Ο Σεβασμιώτατος στην προσφώνησή του προς τον π. Γεώργιο μίλησε για την αξία της Ιερωσύνης, κυρίως των δύο πρώτων βαθμών, του Διακόνου και του Πρεσβυτέρου, σύμφωνα με τον εορτάζοντα άγιο Πολύκαρπο, Προστάτη της Επαρχίας μας.

Στην αρχή ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την αξία του αγίου Αποστολικού Πατέρα Πολυκάρπου, που έλαβε την Ιερωσύνη και την Παράδοση από τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και την μετέδωσε στους μεταγενεστέρους, όπως στον μεγάλο Πατέρα άγιο Ειρηναίο Επίσκοπο Λυώνος.

Ο άγιος Πολύκαρπος, ο «διδάσκαλος και πρίγκηπας της Ασίας», σε μια επιστολή του προς τους Χριστιανούς των Φιλίππων αναφέρεται στις αρετές που πρέπει να διακρίνουν τον Διάκονο και τον Πρεσβύτερο.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τρεις λόγους του αγίου Πολυκάρπου που έχουν σχέση με την Ιερωσύνη: «γνωρίζοντες ότι Θεός ου μυκτηρίζεται οφείλομεν αξίως της εντολής αυτού και της δόξης περιπατείν». «Ομοίως οι Διάκονοι άμεμπτοι κατενώπιον αυτού και της δικαιοσύνης ως Θεού και Χριστού διάκονοι και ουκ ανθρώπων… μη διάβολοι, μη δίλογοι, αφιλάργυροι, εγκρατείς περί πάντα, εύσπλαχνοι, επιμελείς, πορευόμενοι κατά την αλήθεια του Κυρίου, ος εγένετο διάκονος πάντων». Και «οι Πρεσβύτεροι εύσπλαχνοι εις πάντας, ελεήμονες, επιστρέφοντες τα πεπλανημένα, επισκεπτόμενοι πάντας ασθενείς, μη αμελούντες χήρας ή ορφανά ή πένητες».

Αυτόν τον τρόπο ιερατικής υπηρεσίες και αυτές τις αρετές ευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος στον νέο Πρεσβύτερο. Του ευχήθηκε να είναι πολύκαρπος και καλλίκαρπος.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, ενθυμούμενος την προ 50ετίας δική του χειροτονία εις Διάκονον, επανέλαβε την ευχή που του είχε δώσει τότε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κονίτσης Σεβαστιανός και πρώτος του πνευματικός, «έγινες Πρεσβύτερος, αλλά να παραμείνης πάντα διάκονος», με την έννοια ότι η Ιερωσύνη είναι διακονία.

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την χειροτονία φορώντας τα άμφια του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης.

Ο νέος Πρεσβύτερος, π. Γεώργιος, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Ιερά Μητρόπολη και στον Σεβασμιώτατο, αφού είναι δικό του πνευματικό τέκνο. Είναι κατά σάρκα αδελφός του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, του Αρχιμ. π. Καλλινίκου Γεωργάτου και στενός συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως και της «Εκκλησιαστικής Παρέμβασης». Ο π. Γεώργιος θα εργασθή ως Ιερεύς της Εκκλησίας του Χριστού στην Ιερά μας Μητρόπολη.

Η Ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου τιμήθηκε και σε όλη την Ιερά Μητρόπολη, ιδιαίτερα όμως στην Ορεινή Ναυπακτία, της οποίας είναι και ο κύριος προστάτης Άγιος, αφού για αιώνες θησαυριζόταν η δεξιά χείρ αυτού στην Ιερά Μονή Παναγίας Αμπελακιωτίσσης. Η χάρη του Αγίου παραμένει στην Ιερά Μονή με τμήμα της χειρός του Αγίου και η παρουσία του είναι συχνά φανερή. Η Ιερά Μονή πανηγύρισε και εφέτος τον προστάτη Άγιό της. Τις ιερές ακολουθίες για την εορτή του Αγίου ετέλεσε ο Ηγούμενος αυτής, Αρχ. π. Πολύκαρπος Παστρωμάς με την ιερά μοναστική συνοδεία του. Η Ιερά Μνήμη του Αγίου τιμήθηκε ακόμη στον Ενοριακό Ιερό Ναό του, στην Μαμουλάδα, και στο Παρεκκλήσι του στην Ρίζα Ναυπακτίας.