tei3

Ενεργειακή Κοινότητα και ΤΟΕΒ

Συνδυασμός ‘Για την Κοινότητα Μεσολογγίου’:

 

Ενεργειακή Κοινότητα. Μας ενδιαφέρει η ενεργειακή αυτονομία του Δήμου Μεσολογγίου;

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύ λόγος για τις «Ενεργειακές Κοινότητες». Όμως, περί τίνος πρόκειται; Τι σχεδιάζεται να γίνει στον Δήμο Μεσολογγίου; Συμφέρει τους Δημότες; Ποιά τα οφέλη και ποιές οι επιπτώσεις ανάλογα με την έκβαση του ζητήματος;

Με τον όρο «ενεργειακή κοινότητα» εννοούμε τη συμμετοχή φυσικών και νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διαμέσου ανανεώσιμων πηγών.

Στην ευρύτερη περιοχή Μεσολογγίου, όπως μαθαίνουμε από δημοσιεύματα, εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, τα οποία αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή για το πέρασμα στη μεταλιγνιτική εποχή. Τα φωτοβολταϊκά θεωρούνται η καθαρότερη και φθηνότερη ενεργειακή τεχνολογία και η συνεχιζόμενη εξέλιξη τους οδηγεί σε ολοένα λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Δανειζόμαστε από τον ιστότοπο της Greenpeace: «με την εικονική αυτοπαραγωγή εξαλείφεται ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας από νοικοκυριά, δήμους και επιχειρήσεις, δηλαδή η έλλειψη χώρου για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού (…) Η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με καταναλώσεις δημοτικών κτιρίων ή με μετρητές ευάλωτων νοικοκυριών στο πλαίσιο της ηλιακής κοινωνικής πολιτικής των δήμων.»

Στον Δήμο Μεσολογγίου (Δήμος, Νομικά Πρόσωπα Δήμου και ΔΕΥΑΜ) υπάρχουν 618 παροχές ηλεκτρικής ενέργειας. Κάθε μήνα χρειάζεται να πληρώνουμε 618 λογαριασμούς. Το ετήσιο κόστος ηλεκτρισμού του Δήμου (Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Οινιάδες) είναι 2,4 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προφανώς πληρώνονται από τους Δημότες. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσολογγίου (ΔΕΥΑΜ) χρωστάει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τη συμμετοχή μας ως Δήμος, σε μια Ενεργειακή Κοινότητα θα έχουμε τα εξής οφέλη: θα καλυφθεί η ετήσια δαπάνη που απαιτείται για ηλεκτρισμό στον Δήμο. Το χρέος της ΔΕΥΑΜ σταματάει να αυξάνεται και δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσει η αποπληρωμή του. Μειώνονται τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου, άρα επωφελούνται οι Δημότες. Και τέλος – αλλά όχι τελευταίο – με το νέο σύστημα παραγωγής ενέργειας μειώνονται οι εκλυόμενοι ρύποι (CO2) κατά 99%.

Αυτή τη στιγμή, με όσα έχουμε υπόψιν μας υπάρχουν δύο περιπτώσεις.

Από τη μια, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καιρό τώρα, έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου (108 mega watt σε έκταση περίπου 1.300 στρεμμάτων) με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρισμού των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της Ηλείας, της Αχαϊας και της Αιτωλοακαρνανίας. Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο μαθαίνουμε ότι μία από τις πιθανές επιλογές εγκατάστασης αυτού του φωτοβολταϊκού πάρκου είναι το κτήμα Polder που βρίσκεται εντός του Δήμου Μεσολογγίου (μεταξύ εγκαταστάσεων Πανεπιστημίου Πατρών και Αεροδρομίου Μεσολογγίου). Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τους σχεδιασμούς αυτούς και είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων. Η ενημέρωση για τον ενδεχόμενο σχεδιασμό και η διαβούλευση είναι αναγκαία, ωστε η τοπική κοινωνία να κατανοήσει πλήρως την κατάσταση.

Αν δημιουργηθεί μία τέτοια μεγάλη επένδυση εντός του Δήμου μας, γιατί να μην συμπεριληφθούν σε αυτή και οι 618 παροχές του Δήμου Μεσολογγίου και η ΔΕΥΑΜ, ως ανταποδοτικό όφελος; Μήπως αυτή είναι η λύση στο τεράστιο πρόβλημα που λέγεται: Οφειλές και ετήσια δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου;

Από την άλλη, η συσταθείσα Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Μεσολογγίου έχει αυτή τη στιγμή άραγε, την δυνατότητα να προλάβει να διεκδικήσει μόνη της κονδύλια ύψους 6-7 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, ώστε να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του Δήμου, των νομικών του προσώπων και της ΔΕΥΑΜ; Με λίγα λόγια, μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας;

Σημαντικά ερωτήματα, εκ των οποίων, οι απαντήσεις και οι επιλογές που θα γίνουν τον επόμενο καιρό θα κρίνουν κυριολεκτικά τη βιωσιμότητα του Δήμου.

Η δημιουργία φωτοβολταικού πάρκου εντός των ορίων του Δήμου Μεσολογγίου και η συμμετοχή των 618 συνδέσεων καθώς και των ΤΟΕΒ, συμφέρει όλους συνολικά αλλά και έναν έναν ξεχωριστά.

Ως συνδυασμός προτείνουμε μια ευρεία σύσκεψη με τους αρμόδιους, ώστε να αξιολογηθούν τα δεδομένα και οι προϋποθέσεις. Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση και την διαχειριστική μας ικανότητα, είναι προτιμότερο να ενταχθούμε σε μια ευρύτερη επένδυση. Οφείλουμε να επιδιώξουμε την ένταξη του Δήμου και των νομικών του προσώπων σε μια μεγάλη Ενεργειακή Κοινότητα, αυτή της Περιφέρειας με τα ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο, θα επωφεληθούμε όλοι και μεσοπρόθεσμα το χρέος της ΔΕΥΑΜ θα μηδενιστεί.

Ωστόσο, οι αντιπρόσωποι μας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργούν με μικροπολιτική αντίληψη και δεν τους νοιάζει ούτε το μέλλον, αλλά όπως φαίνεται ούτε και το παρόν του τόπου.

Μεσολογγίτες, Αιτωλικιώτες, Οινιαδίτες, στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο (16/02/2021) παρακολουθήσαμε αψιμαχίες και αντιπαλότητες, λόγια χωρίς ουσία για τον τόπο μας. Είδαμε τον τέως δήμαρχο Νίκο Γ. Καραπάνο να κραυγάζει («τους γαμή…με») πανηγυρίζοντας, σαν να βρίσκεται σε ποδοσφαιρικό αγώνα κι όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκχυδαϊζοντας έτσι, τον πολιτικό λόγο. Σε προηγούμενη συνεδρίαση υπήρξε το επεισόδιο μεταξύ νυν-Αντιδημάρχου και πρώην-Δημάρχου. Έτσι βλέπουν την ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση και ο κ. Λύρος και ο κ. Καραπάνος, ως μια μάχη εντυπώσεων και όχι ουσίας, φωτογραφίας και ατάκας και όχι σχεδιασμού και υλοποίησης. Ως μια μάχη του «εγώ» και όχι του «εμείς». Και οι υπόλοιποι, εμείς οι Δημότες, από κάθε δημοτική ενότητα, παρακολουθούμε έναν αήθη αγώνα που κρατάει χρόνια είς βάρος μας.

Είναι βέβαιο ότι ένας Δήμαρχος και τριαντατρείς Δημοτικοί Σύμβουλοι, είτε θα επωμιστούν το βάρος της αποτυχίας είτε θα στεφθούν με δάφνες για τη συμβολή τους στη λύση του ενεργειακού προβλήματος του Δήμου.


 

Ένωση Αγρινίου:

Ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω. Έτσι κάναμε πάντα σε ετούτο τον τόπο. Και για αυτό μείναμε οχτακόσια χρόνια πίσω. Και πραγματικά δεν βλέπουμε φως στον ορίζοντα, όσο ακόμη και τα προφανή, αρνούμαστε να τα προσεγγίσουμε με τρόπο ρεαλιστικό και σοβαρό, έτσι ώστε να έρθει το αποτέλεσμα που, υποτίθεται πάντα, όλοι αναζητάμε και για αυτό (θα πρέπει να) εργαζόμαστε.

Η ιστορία με τους ΤΟΕΒ είναι ενδεικτικότατη. Και σε όλους γνωστό το πως φτάσαμε ως εδώ. Και το «εδώ» είναι να πρέπει κάθε φορά να έρχεται η πολιτεία, έστω και στην αποκεντρωμένη μορφή της Περιφέρειας, να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να δίνει κάποια εκατομμύρια, ώστε να μην καταρρεύσει το σύμπαν. Φέτος, αυτή την περίοδο, είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί των 8 εκατ. ευρώ για τους ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, Νεοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου.

Το θετικό είναι πως για πρώτη φορά, χάρη και στην παρέμβαση Φαρμάκη, φάνηκε να υπάρχει, για πρώτη φορά ξαναλέμε, η ουσιαστική διάθεση κάτι να γίνει, ώστε να κλείσει επιτέλους αυτή η καταβόθρα που ρουφάει εκατομμύρια και να μπορέσουν οι ΤΟΕΒ να σταθούν στα πόδια τους και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την παραγωγή, άρα και το εισόδημα χιλιάδων αγροτών. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε μάλιστα και την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ για την προοπτική σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων από τους ΤΟΕΒ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, ώστε μέσω της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, κλπ), αφενός να επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας που απαιτείται για την άρδευση των καλλιεργειών και αφετέρου, οι ΤΟΕΒ ως προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, να εξοφλήσουν σε βάθος μερικών ετών, γύρω στα 10, τις παλαιές και ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τη ΔΕΗ.

Η πρόταση (την οποία έχει επίσης από ετών καταθέσει η Ένωση Αγρινίου) έγινε δεκτή με πολύ θετικά σχόλια από όλους. Και αναμέναμε την υλοποίησή της…

Μέχρι που ήρθε η ανακοίνωση του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, με την οποία μας ενημερώνει για την αντίδραση του Δήμου και την πρόθεσή του να εμποδίσει το όλο εγχείρημα, «προφασιζόμενος περιβαλλοντικά κωλύματα»!

Και εδώ, πραγματικά, εφόσον πράγματι η στάση είναι αυτή που περιγράφει η σχετική ανακοίνωση …η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!!! Αναμένουμε και την απάντηση στην ανακοίνωση του ΤΟΕΒ, όπως, βεβαίως, και την αντίδραση της περιφέρειας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε: τελικά, τι θέλουμε; Ξέρουμε;

Μάλλον ευχαριστημένοι είμαστε, οπότε, γιατί να αλλάξουμε κάτι;


 

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

16/2/2021

Με αφορμή ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου κ. Κώστας Καραδήμας σχετικά με δήθεν εμπόδια που θέτει η Δημοτική Αρχή στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας, προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας τονίζονται τα εξής:
Η Δημοτική Αρχή με πρωτοβουλία της συγκάλεσε χτες σύσκεψη με τα ΤΟΕΒ που είναι στην επικράτεια του Δήμου μας για να συζητηθούν θέματα που τους αφορούν.

Εκτός των οικονομικών θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος μας μεταφέρθηκε ως πληροφορία από στέλεχος ότι έχει προταθεί στους ΤΟΕΒ του Δήμου να συμπράξουν στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας. Μάλιστα αναφέρθηκε ως προτεινόμενος τόπος κατασκευής αυτού του φωτοβολταϊκού πάρκου το κτήμα Pilot Polder, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αντί του ενδεχομένου της Ηλείας που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.

Με βάση αυτήν την πληροφόρηση κατά την σύσκεψη εκφράστηκαν προβληματισμοί για το αν έχει προηγηθεί κάποια μελέτη ως προς την επιλεξιμότητα της θέσης αυτής, σε σχέση πάντα με την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης του Μεσολογγίου, με την οποία γειτνιάζει και με δεδομένο ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περίπου 1.500 στρέμματα για ένα φωτοβολταϊκο πάρκο ισχύος 108 mw, καθώς και το ότι εκεί βρίσκεται το Πανεπιστήμιο, το Αεροδρόμιο και πολύ κοντά η Λιμνοθάλασσα.

Ο κ. Δήμαρχος τόνισε πως πάγια θέση του είναι ότι οφείλουμε να βρούμε τις λύσεις για ενεργειακές ανάγκες του τόπου μέσω ΑΠΕ και προς τούτο ο Δήμος είναι διατεθειμένος να συνδράμει τους ΤΟΕΒ που εδρεύουν στο Δήμο παραχωρώντας τους έκταση στις Οινιάδες όπου και σχεδιάζεται η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Κατά την συνάντηση αυτή, η οποία κινήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, δεν διατυπώθηκε από κανένα μέρος, ούτε από τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου καμία οριστική και σαφή θέση ή αντίθεση λόγω και της έλλειψης ακριβούς πληροφόρησης.

Η Δημοτική Αρχή θα τοποθετηθεί και θα εκφράσει την γνώμη της για το σημαντικό αυτό έργο της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας, με την δέουσα σοβαρότητα και εφόσον φυσικά ενημερωθεί επίσημα από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Δεν διαμορφώνει άποψη με βάση φήμες, διαδόσεις και δηλώσεις διαφόρων, με αμφισβητούμενη σκοπιμότητα και ίσως με ρόλο… «λαγών».
Η στάση και συμπεριφορά του Προέδρου του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου κ. Καραδήμα που μεταφέρει «κατά το δοκούν» συζητήσεις και προσπαθεί να προκαταβάλλει τις θέσεις της δημοτικής αρχής είναι αυστηρώς κατακριτέα και λυπηρή. Δεν συμβάλει στην συνεργασία και στην εξέλιξη.

Κλείνοντας διακηρύσσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου έχει λόγο, γνώμη και ρόλο σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς που γίνονται στην Επικράτειά του, πολύ περισσότερο όταν αφορούν τέτοιες μεγάλες επενδύσεις οι οποίες απαιτούν συζήτηση, έρευνα, διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες κ.λπ. και πάνω από όλα δηλώνει υπέρμαχος υποστηρικτής πρωτοβουλιών ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού.


 

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»

16/2/2021

Αγαπητοί συμπολίτες,

Σε άρθρο μας για τα ΤΟΕΒ τον Μάιο του 2020 γράφαμε :

«Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των ΤΟΕΒ είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Οι «καθ΄ ύλην» αρμόδιοι για να δώσουν τις απαραίτητες λύσεις , έδειξαν ανεπίτρεπτη αδιαφορία, με αποτέλεσμα την υπερχρέωση τους. Μια μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων παρουσιάστηκε το 2018, με τον νόμο Σταθάκη περί «ενεργειακών κοινοτήτων». Τα ΤΟΕΒ του Δήμου Μεσολογγίου απευθύνθηκαν στον Δήμο, ζητώντας την παραχώρηση έκτασης για την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων που θα έλυναν τα προβλήματά τους . Δυστυχώς τόσο η παράταξή μας, που έφερε το πρόβλημα στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και η διοίκηση των ΤΟΕΒ, εισπράξαμε άρνηση και αδιαφορία από τον Δήμαρχο κο Λύρο.»

Τα ΤΟΕΒ μετά την αρνητική απάντηση του Δημάρχου απευθύνθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας .

Ο Περιφερειάρχης προς τιμή του, αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονταν τα ΤΟΕΒ και αποφάσισε να συστήσει Ενεργειακή Κοινότητα στην οποία συμμετέχουν όλα τα ΤΟΕΒ Δυτικής Ελλάδας και όσοι δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα να ιδρύσουν δικές τους ΕΚΟΙΝ.
Η ΠΔΕ είναι ο εγγυητής των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων του έργου, το οποίο θα κατασκευασθεί στην περιοχή Polder του δήμου Μεσολογγίου. Το ύψος της επένδυσης είναι περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ, το δε εργατικό κόστος ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, τόσο στο κατασκευαστικό σκέλος, όσο και στο σκέλος της συντήρησης.

Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κάνει αίτημα ζητώντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δύο τεμάχια του Polder για την επέκταση του Αεροδρομίου. Δηλαδή αντιτίθεται σε ένα αναπτυξιακό έργο της ΠΔΕ, κάνει παιγνίδια με την βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ και των δήμων, για να επεκτείνει ένα αεροδρόμιο που ανήκει στην αερολέσχη και δεν είναι αδειδοτημένο, γιατί εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης γης και δεν υπάρχει ΦΕΚ.

Το επιχείρημα του δήμου ότι εκτός της επέκτασης του αεροδρομίου, θέλει εκτάσεις και για την Γεωπονική Σχολή επίσης δεν ευσταθεί. Το Πανεπιστήμιο εκτός από την μεγάλη περιφραγμένη έκταση, έχει σύμφωνα με πληροφορίες και αν κάνουμε λάθος διορθώστε μας, επιπλέον 800 στρέμματα που τα ενοικιάζει σε αγρότες.
Αυτό που χρειάζεται η Γεωπονική Σχολή, δεν είναι νέες εκτάσεις, αλλά η διασφάλιση της λειτουργίας του, που κινδυνεύει από τον «Νόμο Κεραμέως» και νέα μέλη ΔΕΠ.
Μάλιστα έκανε και αντιπρόταση όπως μαθαίνουμε στις διοικήσεις των ΤΟΕΒ να δώσει 1.000 στρέμματα στην περιοχή των Οινιαδών, στα ΤΟΕΒ του δήμου! Έχει όντως τέτοια έκταση ο δήμος στις Οινιάδες ;

Ας υποθέσουμε ότι όντως έχει την έκταση. Το αμείλικτο ερώτημα που μπαίνει είναι, που θα βρεθούν τα κεφάλαια της επένδυσης; Θα εγγυηθεί μήπως ο δήμος; Ποιός θα χρηματοδοτήσει τα υπερχρεωμένα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ΤΟΕΒ, ώστε να γίνει το έργο;
Τα ΤΟΕΒ έχουν να επιλέξουν μεταξύ του έργου της ΠΔΕ στο Polder, που είναι δρομολογημένο και ενός έργου του δήμου, που δεν έχει ξεκινήσει καν και δεν έχει χρηματοδότηση. Άρα η επιλογή είναι μονόδρομος.

Ο ισχυρισμός του Δημάρχου ότι δεν ήξερε τίποτα για την επένδυση στο Polder δεν ευσταθεί. Το ενδιαφέρον της ΠΔΕ για το χώρο το γνωρίζαμε όλοι από τον Μάιο του 2020. Αν δεν συμφωνούσε, έπρεπε έγκαιρα να συζητήσει τις αντιρρήσεις του με τον περιφερειάρχη και όχι να περιμένει να δρομολογηθεί το έργο, για να διαμαρτυρηθεί.
Το τελευταίο που χρειάζεται ό δήμος μας είναι η αντιπαλότητα με τον περιφερειάρχη.
Το πρόβλημα κύριε δήμαρχε είναι ότι, αντί να προηγείσθε των εξελίξεων, έπεσθε.