dhmarxeiomessolonghi5

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Απάντηση στην ανακοίνωση των Συμβούλων Κοινότητας: κ. Γ. Καραδήμα, κ. Γ. Γκανιάτσο και κ. Θ. Δενδρινό.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την 16η Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20.00, συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης με θέμα το Τεχνικό πρόγραμμα, στην οποία συμμετείχα. Σε αυτή έγινε ενημέρωση για την πρόταση της Δημοτικής αρχής επί του Τεχνικού Προγράμματος και ακούστηκε και η πρόταση του συνδυασμού “Δήμος για τα παιδιά μας” από τον επικεφαλής του συνδυασμού, μια -κατά την άποψή μου- ανεπαρκής πρόταση. Άρα, στο στάδιο της διαβούλευσης υπήρξε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη πρόταση.

Την επόμενη μέρα, στις 17 Δεκεμβρίου, έγινε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας με τηλεδιάσκεψη στην οποία είχατε κληθεί με την υπ’ αριθμό ΚΟΙΝ_ΜΕΣ_125/14-12-2020 πρόσκληση. Τέταρτο θέμα της ημερησίας διάταξης ήταν: “Ενημέρωση για αποτελέσματα Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα”. Γνωρίζοντας ότι στις 16/12/2020 θα συμμετείχα στην Επιτροπή Διαβούλευσης, είχα ήδη προβλέψει και συμπεριλάβει δηλαδή στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου μας, την ενημέρωση όλων των μελών του. Στη συνεδρίασή μας, την 17-12-2020, έγινε εκτενής αναφορά για το τι συζητήθηκε στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Μάλιστα η παρουσίαση συμπεριλάμβανε και προβολή διαφανειών. Επομένως καλύφθηκε διεξοδικά η ενημέρωση του Συμβουλίου, για τα τεκταινόμενα της διαβούλευσης του Τεχνικού Προγράμματος. Στη συνεδρίαση αυτή παραβρέθηκε από τον συνδυασμό σας μόνον ο σύμβουλος κ. Θύμιος Δενδρινός. Οι υπόλοιποι δύο, κ.κ. Γιώργος Καραδήμας και Γιάννης Γκανιάτσος, απουσίαζαν αδικαιολογήτως.

Με την ευκαιρία, μήπως θα ήταν καλό να αναρωτηθείτε σε πόσα συμβούλια της Κοινότητας μας έχετε πάρει μέρος μέχρι στιγμής; Δυστυχώς, ο καθένας από σας έχει λείψει σε περισσότερες από τις μισές συνεδριάσεις της.

Παράλληλα, μπορείτε να πληροφορήσετε τους Μεσολογγίτες σε πόσες από τις εννέα συνελεύσεις γειτονιάς που πραγματοποιήσαμε το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου για τη συλλογή των απόψεων και των προτάσεων των πολιτών για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, πήρατε μέρος; Δυστυχώς για εσάς, η απάντηση είναι: Σε καμία.

Πώς λοιπόν γίνεται εσείς, οι σχεδόν απόντες από τη λειτουργία του Συμβουλίου να επικαλείστε ότι δεν μερίμνησα για τα δικαιώματα του Συμβουλίου μας; Εξάλλου, αν πράγματι ενδιαφερόσασταν, θα μπορούσατε, λόγω της απουσίας σας, να μου ζητήσετε ενημέρωση μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Αλλά ακόμη καλύτερα, να ζητήσετε ενημέρωση από τον μοναδικό Σύμβουλο του συνδυασμού σας, που ήταν παρών στην τηλεδιάσκεψη.

Την απαξίωση του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου, των δημοκρατικών αρχών, της συμμετοχής και της ενημέρωσης, ψάξτε την στη Δημοτική Αρχή καθώς και στο συνδυασμό τον οποίο εκπροσωπείτε. Ο κύριος Δήμαρχος, στον 1,5 χρόνο της θητείας μας δεν έχει παραβρεθεί ποτέ σε Συμβούλιο μας. Ταυτόχρονα, και η δική σας συμμετοχή καταδεικνύει το ενδιαφέρον σας για τα όσα συμβαίνουν στην πόλη. Θέλω να σας υπενθυμίσω ακόμη ότι δεν μας παραχωρείται η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά ούτε και γραφείο, με αποτέλεσμα κάθε συνεδρίασή μας να γίνεται στην Πινακοθήκη, στην Κεντρική Πλατεία. Σε ένα μουσείο, χωρίς θέρμανση και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Κλείνοντας, σας προτρέπω να μην υπογράφετε ανακοινώσεις που συντάσσονται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα, δεν παρακολουθούν τις Επιτροπές Διαβούλευσης και τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Κοινότητας Μεσολογγίου. Όσον αφορά δε στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που επικαλείστε (αν την έχετε μελετήσει): α) δεν αναφέρεται σε ίδια ακριβώς περίπτωση και β) δεν κρίνει την ενημέρωση των Συμβουλίων αλλά κάνει παρατηρήσεις για την συμμετοχή των προέδρων των Κοινοτήτων. Και εγώ, ως Πρόεδρος, κλήθηκα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και βεβαίως συμμετείχα στα στάδια διαβούλευσης μεταφέροντας τα αιτήματα των πολιτών, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα της πόλης του Μεσολογγίου και κρατώντας πάντα ενήμερο το Συμβούλιο μας.

Δεν αξίζει λοιπόν, να ασχολείστε με πρόχειρες ανακοινώσεις οι οποίες μάλιστα παρεκκλίνουν της πραγματικότητας.

Η πόλη μας έχει ανάγκη από ενότητα και ουσιαστική συμμετοχή.

Όλγα Δασκαλή

Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου


Kυρία Πρόεδρε,

Επειδή η επίκληση της Δημοκρατίας όταν γίνεται αλά καρτ, καταλήγει σε κατάργησή της και επειδή από τις πιο ουσιώδεις αρμοδιότητες του Συμβούλιου μας είναι η συμμετοχή του στην διαδικασία διαβούλευσης που προηγείται ως ο Νόμος ορίζει στην κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος αναρωτιόμαστε γιατί ως Πρόεδρος του Συμβουλίου μας δεν υποστηρίξατε το νόμιμο αυτό δικαίωμά μας, το οποίο η πρωτοβουλία του συνδυασμού «Δήμος για τα Παιδιά μας», παραβίασε.

Και ακόμη χειρότερα, γιατί αποδοκιμάζετε ως μη δημοκρατική την απόφαση της Δημοτικής Αρχής που για τον ίδιο και άλλους λόγους που αφορούν την νομιμότητα απορρίπτουν τέτοιες πρωτοβουλίες;

Την με αριθμό 289908/31-12-2019 απόφαση της Αποκεντρωμένης για την ίδια ακριβώς περίπτωση που έκρινε ότι τα τοπικά συμβούλια πρέπει να ενημερώνονται και για τις εναλλακτικές προτάσεις τεχνικού προγράμματος την γνωρίζετε;

Γιατί ως υπέρμαχος υποστηρικτής της δημοκρατίας εσείς δεν καταδικάζετε την αλά καρτ απονομή της και αποδέχεστε την απαξίωση του Συμβουλίου μας;
Γιατί αρνείσθε να ασκήσετε αρμοδιότητες που μας ανήκουν;

Γκανιάτσος Γιάννης, Δενδρινός Θύμιος, Καραδήμας Γιώργος
Σύμβουλοι Δημοτικής Κοινότητας Ι.Π. Μεσολογγίου


 

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Δήμος για τα παιδιά μας’:

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για αναπομπή της 145/2000 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου που αφορά το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2021 αποτελεί «ράπισμα» για τις αυταρχικές και καταχρηστικές μεθοδεύσεις και πρακτικές του κυρίου Λύρου και της παρέας του.
Δεν θα απαντήσουμε στους φασιστικούς «παραληρηματικούς» μονολόγους του κ. Λύρου. Άλλωστε οι πολίτες έχουν αντιληφθεί και αντιλαμβάνονται καθημερινά την ανεπάρκειά του.
Ως συνδυασμός «Δήμος για τα Παιδιά μας», στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για το παρόν και το αύριο του τόπου μας.
Εκεί στο «ναό της δημοκρατίας» θα ζητήσουμε από τον κύριο Λύρο να εξηγήσει για ποιο λόγο στην συνεδρίαση της 29ης Δεκεμβρίου 2020 δεν έθεσε υπόψη του κορυφαίου οργάνου του δήμου, την πρόταση του συνδυασμού μας για το Τεχνικό Πρόγραμμα, κάτι που θα κάνει τώρα και αφότου έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για παραγωγή δημοτικού έργου.
Όπως επίσης να εξηγήσει πως θα ήταν δυνατό να στηρίξουμε στην συνεδρίαση της 29ης Δεκεμβρίου – όπως μας κατηγόρησε στο «παραλήρημά» του χθες – την πρότασή μας για το τεχνικό πρόγραμμα, όταν ο ίδιος δεν την είχε θέσει ως εισήγηση στην πρόσκληση της συνεδρίασης… Και για τον λόγο αυτόν έγινε δεκτή η προσφυγή μας.

Το μόνο που θα επαναλάβω είναι τμήμα της δήλωσης που έκανα στις 30 Δεκεμβρίου 2020 όταν κατέθεσα την προσφυγή κατά της απόφασης:
«Επιστρέφω τις κατηγορίες περί καταστροφικής δικής μου θητείας υπενθυμίζοντας την πρωτοφανή στασιμότητα που επικρατεί στον τομέα των έργων στο δήμο μας.
Να θυμηθώ τι; Το κολυμβητήριο; Το κλειστό γυμναστήριο; Την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης; Την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας; Τα αντιπλημμυρικά στον Άγιο Δημήτριο; Την ανακατασκευή των παιδικών χαρών στα χωριά μας; Τα γήπεδα σε Μεσολόγγι και Αιτωλικό;
Ποια πρόοδος και ποια επιτάχυνση υπήρξε για όλα αυτά τα έργα; Καμιά. Μόνο καθυστερήσεις, αναβολές και οπισθοδρόμηση…
Συνεπώς είναι άδικη και αβάσιμη η προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών.
Οι ευθύνες βαρύνουν κύρια και αποκλειστικά τον κ. Λύρο και την παρέα του…»

 


 

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

Αγαπητοί συμπολίτες,

Θεωρώντας πως η επικοινωνία και η δια ζώσης επαφή μαζί σας είναι κορυφαία ανάγκη, η οποία όμως λόγω της πανδημίας μπήκε σε δεύτερη μοίρα , θέλω με αφορμή το ξεκίνημα της νέας χρονιάς για το Δήμο μας και τις σημαντικές για την λειτουργία του διαδικασίες ψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού να ενημερώσω και να αναφερθώ στα εξής:

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2020 το Δημοτικό μας συμβούλιο ψήφισε την πρόταση της Δημοτικής αρχής για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021. Ένα φιλόδοξο και συνάμα ρεαλιστικό πρόγραμμα.
Ο πρώην Δήμαρχος σε μια ακόμη προσπάθεια να παρεμποδίσει το έργο μας εντελώς πρόχειρα και δίχως να τηρήσει καμία προ-διαδικασία από αυτές που προβλέπει και ορίζει ρητά ο Νόμος ζήτησε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να εγκρίνει μια κατ΄ επίφαση «πρόταση» του. Κάτι που φυσικά δεν ήταν δυνατόν να γίνει διότι αυτή η πρόταση στο περιεχόμενο της ήταν παντελώς ανεδαφική και ανάρμοστη.

Και πώς να μην ήταν ;

• Αφού μόνος στόχος του εγχειρήματος ήταν να παρεμποδιστεί η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος.

• Αφού γνώριζε και γνωρίζει πολύ καλά, ότι ακόμα και αν ψηφιζόταν η «πρότασή» του, η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου θα ακυρωνόταν στη συνέχεια ως παράνομη, γιατί δεν έχει θετική εισήγηση από την Τεχνική Υπηρεσία.

Γι’ αυτό στο Δημοτικό συμβούλιο δεν έκανε καμία προσπάθεια να υπερασπιστεί την πρότασή του. Γιατί γνωρίζει ότι είναι παράνομη!
Παρ’ όλα αυτά όμως, με παράνομες προτάσεις, τίποτα δεν τον εμποδίζει να επιμένει με θράσος στην καθυστέρηση, παίζοντας τα πολιτικά ρέστα του στην οπισθοδρόμηση του τόπου μας.
Είναι να απορεί κανείς . Και αναρωτιέμαι ποιος θα τον ακολουθήσει σ’ αυτόν το δρόμο , σ αυτή την «κατρακύλα» και θα γίνει «συνένοχος» .

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως ο ίδιος δεν σεβάστηκε και δεν μελέτησε τα τεχνικά προγράμματα όντας δήμαρχος, έχει τώρα καμία διάθεση να μελετήσει, ως αντιπολίτευση, τα έργα και προγράμματα του δήμου;

Ενδεικτικά αναφέρω πως στην υποτιθέμενη πρόταση του, εντελώς ασυνάρτητα, μοιράζει λεφτά από τα ελάχιστα διαθέσιμά μας σε μια ενεργειακή αναβάθμιση ενός ανύπαρκτου κολυμβητηρίου, το οποίο αυτός είχε δημοπρατήσει χωρίς μελέτες…
Και τον ενδιέφερε τόσο η ουσία που στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην συζήτηση δεν ήρθε καν, δεν παρουσιάστηκε για να φέρει και να υποστηρίξει την πρότασή του .. Απείχε …

Κι είμαστε τώρα ενάμιση μήνα και πάνω, ένας ολόκληρος Δήμος να περιμένουμε την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος. Με «σβησμένες» τις «μηχανές». Είναι σωστό ο Δήμος μας να έχει «σβησμένες τις μηχανές» του;

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο πρώην δήμαρχος μετέρχεται ανάρμοστων διαδικασιών για να καρπωθεί ίδιο πολιτικό όφελος αδιαφορώντας για το αν με τις συμπεριφορές αυτές βλάπτει τον τόπο. Καταστρατηγεί τους νόμους και προαναγγέλλει αποφάσεις ελεγκτικών σωμάτων! Παίζει με τους θεσμούς. Δεν σέβεται τίποτε και δεν βάζει τίποτε πάνω από την πολιτική του επιβίωση. Ούτε τους δημότες που διέγραψε την επομένη των εκλογών.

Ποιος άραγε του δίνει τέτοια «πατήματα»; Μόνος στόχος να μπλοκάρει τα έργα. Να μπλοκάρει την λειτουργία του Δήμου. Να σταματήσει την πληρωμή προμηθευτών.
Να ανατρέψει την πρόοδο που συντελείται σε όλα τα επίπεδα του Δήμου.
Εν τέλει να πάψει σταματήσει ο δημοτικός μηχανισμός για να μπορέσει να επιχαίρει πάνω σε μια αρνητική εξέλιξη που ο ίδιος προκάλεσε!

Κάνω όμως γνωστό σε όλους, προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο Δήμος άλλαξε σελίδα. Δεν διοικείται με τραμπουκισμούς, τερτίπια και μαγειρέματα. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν φοβόμαστε. Δεν κρυβόμαστε.
Ούτε ψάχνουμε παρατρεχάμενοι καταφύγιο σε γραφεία Υπουργών!
Πράξεις υπόθαλψης και παροχής προστασίας και ψιχίων ελπίδας σε ξοφλημένες πολιτικές «ανακατώστρες» , δεν υπηρετούν τον τόπο, δεν πάνε μπροστά τον τόπο. Τον ζημιώνουν. Και δεν ζημιώνουν εμάς μόνο. Ζημιώνουν τους δημότες. Γιατί τέτοιες συμπεριφορές το δικό τους μέλλον υποθηκεύουν.

Συνδημότες μου,
Πριν περίπου δύο χρόνια πολεμηθήκαμε λυσσωδώς από ένα σάπιο κατεστημένο, αλλά σταθήκαμε όρθιοι. Με την δική σας δύναμη «συνθλίψαμε» όσους ήθελαν να παίρνουν από ένα δήμο και όχι να δίνουν. Τα χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη» δε κατάφεραν να ανατρέψουν την ορμητική μας νίκη. Όμως οι «πυρήνες» που απέμειναν, συγκροτούμενοι και εκπορευόμενοι από ένα και μόνο κίνητρο, συνεχίζουν να αποτελούν «καρκίνωμα».

Ένα από τα σημαντικά πράγματα για τα οποία είμαι βέβαιος είναι ότι δεν θα στερηθώ ποτέ το δικαίωμα να σας κοιτώ στα μάτια. Γιατί δεν θα σας πω πότε ψέματα. Και σας διαβεβαιώνω ότι τέτοιες και παρόμοιες τακτικές, δεν με φοβίζουν και δεν με πτοούν. Το αντίθετο μάλιστα.
Μας δυναμώνουν. Μας δυναμώνουν στο να κάνουμε πράξη αυτό που δεσμευτήκαμε απέναντι σας.
Για ένα Δήμο Καθαρό, Δυνατό και Μεγάλο!

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγιου, Κώστας Λύρος


 

Εκ του συνδυασμού “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”:

 

Κύριοι της Δημοτικής αρχής! Ακουμπάτε τα όρια της λογικής!

Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Το μόνο αρμόδιο όργανο να αποφασίσει για το τεχνικό πρόγραμμα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο!

Η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό ορίζεται από την νομοθεσία.

Κάθε παράταξη έχει δικαίωμα να φέρει πρόταση προς ψήφιση έχοντας ΕΙΣΗΓΗΣΗ από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η εισήγηση μπορεί να είναι είτε αρνητική είτε θετική, αρκεί να είναι εισήγηση. Στην συνέχεια είναι αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να κρίνει ποια πρόταση επιθυμεί να υιοθετήσει.

Για ποιο λόγο δεν αφήσατε μια παράταξη να φέρει στο συμβούλιο την πρόταση της με την αρνητική εισήγηση της υπηρεσίας και να καταψηφιστεί; Για ποιον λόγο δεν αφήσατε την δημοκρατία να κάνει την δουλειά της; Για ποιο λόγο δεν αποδομήσατε με επιχειρήματα την πρότασή τους στο δημοτικό συμβούλιο παρά ακολουθήσατε την τακτική της φίμωσης και της διαστρέβλωσης της νόμιμης διαδικασίας;

Αν αφήνατε, όπως ορίζει η νομοθεσία, την πρόταση της έτερης παράταξης να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο θα δίνατε την δυνατότητα στο αρμόδιο όργανο που έχουν επιλέξει οι πολίτες να αποφασίσει για το τεχνικό πρόγραμμα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι σταθμίζοντας την αρνητική εισήγηση με την οποία ερχόταν η πρόταση στο συμβούλιο, πιστεύετε ότι δεν θα διάλεγαν σωστά;

Πιστεύετε ότι η κοινωνία δεν κατανοεί ότι είναι θύμα μικροπολιτικής μεταξύ δημοτικής αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης;

Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε τέλμα και η ανακοίνωση σας δεικνύει το έλλειμμα κατανόησης του προβλήματος. Η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και στην προκειμένη περίπτωση, δεν επιτρέψατε να συζητηθεί μια εναλλακτική πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι λύσεις θα έρθουν μέσα από την λειτουργία της δημοκρατίας.

Αφήστε το δημοτικό συμβούλιο να κάνει την δουλειά του, αποδομήστε τις άλλες προτάσεις με επιχειρήματα και φέρτε ένα τεχνικό πρόγραμμα με σχεδιασμό και αξιώσεις.

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου βουλιάζει και η απόδοση ευθυνών την ώρα του ναυαγίου δεν έσωσε κανέναν!

** Για την ιστορία, η πρόταση της έτερης παράταξης όντως δεν ακουμπά σε ρεαλιστική βάση, αλλά και η πρόταση της δημοτικής αρχής είναι επίσης καθόλα αόριστη, χωρίς προγραμματισμό και σχεδιασμό για ουσιαστικές παρεμβάσεις.