solar2

Η ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Κύριε Δήμαρχε,

Επανερχόμαστε για μια ακόμη φορά στο θέμα της Ενεργειακής Κοινότητας, γιατί όπως έχουμε εξηγήσει, θεωρούμε ότι η δημιουργία της θα αποφέρει μεγάλα οφέλη τόσο στην Δήμο και την ΔΕΥΑΜ, όσο και στην τοπική κοινωνία.

Θεωρούμε επίσης ότι με τους ρυθμούς που κινείστε είναι αδύνατον να προλάβετε, οι δε καθυστερήσεις σας φαντάζουν πλέον περίεργες! Όταν μέσα σε ενάμιση χρόνο το μόνο που κάνατε, είναι να συστήσετε ένα νομικό πρόσωπο το οποίο είναι σφραγίδα χωρίς κανένα περιεχόμενο, πως θα προλάβετε μέχρι το καλοκαίρι να τελειώσετε ;

Αν ισχυρίζεστε ακόμη ότι προλαβαίνετε, μάλλον έχετε άγνοια των διαδικασιών και του απαιτούμενου χρόνου. Δυστυχώς την ευκαιρία για μια μεγάλη Ενεργειακή Κοινότητα που θα συμπεριλαμβάνει Δήμο και ΔΕΥΑΜ την έχετε ήδη χάσει και χρειάζεται άμεσα αλλαγή σχεδίων.
Επειδή όμως δεν θέλουμε να σας κάνουμε μόνο κριτική, αλλά να προτείνουμε και λύσεις, θέτουμε υπόψη σας την παρακάτω πρόταση, που φαντάζει πλέον ως η μόνη λύση.

• Η ΔΕΥΑΜ πρέπει να κάνει την δική της ΕΚΟΙΝ που θα καλύπτει τις δικές της ενεργειακές καταναλώσεις και μπορεί να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον» , στους τομείς «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων». Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ….. ρωτήστε και τους δημάρχους Τρικάλων, Βόλου κλπ. που έχουν ήδη προχωρήσει ανάλογο έργο στις δικές τους ΔΕΥΑ.

• Το υπόλοιπο τμήμα που αφορά τον Δήμο εντάξτε το, στην ΕΚΟΙΝ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, γιατί μετά τις συστηματικές ολιγωρίες σας, άλλη λύση δεν υπάρχει.

Τρέξτε όσο προλαβαίνετε γιατί ο χρόνος τελειώνει και δικαιολογίες δεν υπάρχουν.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν με διαφάνεια και να περάσουν μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

6/2/2021

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»


 

Κύριε δήμαρχε,

Ο καιρός περνάει αλλά στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την πόλη και τον δήμο, εξακολουθεί να επικρατεί απραξία και ανησυχητική σιγή ασυρμάτου.
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές το θέμα της ενεργειακής κοινότητας «ΕΚΟΙΝ» και έχουμε τονίσει επανειλημμένα στην σπουδαιότητα του εγχειρήματος, για τα οικονομικά του δήμου, για την επιβίωση της ΔΕΥΑΜ, για εξαρτώμενες επενδύσεις όπως οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κλπ. αλλά και για την ωφέλεια των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του δήμου μας.

Οι ρυθμοί με τους οποίους κινείστε είναι απελπιστικά αργοί, αν δεν έχετε ήδη παραιτηθεί του εγχειρήματος και δυστυχώς για σας, η πραγματικότητα σας έχει ήδη ξεπεράσει.

Το πρόγραμμα εικονικής αυτοπαραγωγής, στο οποίο στηρίζεται η ίδρυση των ενεργειακών κοινοτήτων, σταματά με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το καλοκαίρι του 2021.

Εάν εσείς αποδειχθείτε ανίκανος να προχωρήσετε το έργο, δράτε καταστροφικά κατά του δήμου σας, γιατί αν το έργο δεν γίνει τώρα, δεν θα μπορέσει να γίνει ποτέ και από κανένα επόμενο δήμαρχο και θα φτάσουμε με μαθηματική ακρίβεια και στην διάλυση της ΔΕΥΑΜ με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις.
Την τεχνική υπηρεσία του δήμου, που έπρεπε να παίζει αποφασιστικό ρόλο στην διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου δυστυχώς, όχι μόνο την έχετε διαλύσει με τις συμπεριφορές σας, αλλά έχετε γίνει ανέκδοτο και στην Αποκεντρωμένη, που σας έχει ακυρώσει όλες τις ενέργειες που έχετε κάνει. Ίσως όμως μια διαλυμένη τεχνική υπηρεσία, βοηθά στο να έχετε μια καλή δικαιολογία, για να δίνετε μελέτες και έργα με αναθέσεις σε υμέτερους!
Επομένως κύριε δήμαρχε, θα πρέπει να οργανωθείτε και να προχωρήσετε άμεσα την ΕΚΟΙΝ, διαφορετικά θα πρέπει να αναγνωρίσετε την ανεπάρκειά σας και να εντάξετε το έργο στον σχεδιασμό της Περιφέρειας, όμως έκαναν και άλλοι δήμοι, Ξηρομέρου, Θέρμου κλπ., ώστε σε καμία περίπτωση να μην χαθεί.

Ολόκληρη η αντιπολίτευση προσπάθησε να βοηθήσει με κάθε τρόπο ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Εσείς όμως μας εξαπατήσατε δύο φορές, γιατί μας παρουσιάσατε τα δεδομένα του «κτήματος Πετούνη», με τρόπο επιπόλαιο, λανθασμένο και παραπλανητικό και παρασύρατε το δημοτικό συμβούλιο σε λάθος αποφάσεις και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Τέλος, η λήξη της προθεσμίας για την μελέτη του έργου, που χρηματοδοτείται με το ποσό των 50.000 ευρώ, λήγει στις 31/3/2021.
Φροντίστε να το χάσετε και αυτό, όπως χάσατε και την χρηματοδότηση των εξόδων ίδρυσης της ΕΚΟΙΝ!

21-1-2021

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»