messolonghi3

To πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ και ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»:

Κύριε δήμαρχε,

Με αφορμή την απάντηση σας που δημοσιεύει η εφημερίδα «Αιχμή» στις 29/1, για τα όσα σας καταμαρτυρούμε, για τα ανύπαρκτα έργα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θέλουμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα :

1. Ασκούμε πάντα καλόπιστη, εποικοδομητική και όχι μικροπολιτική κριτική, με στόχο να σας κινητοποιήσουμε ώστε να κάνετε αυτό για το οποίο έχετε εκλεγεί και μάλιστα στον σωστό χρόνο, γιατί η πραγματικότητα δεν σας περιμένει και τα προγράμματα έχουν ημερομηνία λήξης.

2. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά την προεργασία που χρειάζεται για να μπει ένα έργο σε κάποιο πρόγραμμα. Στον συνδυασμό μας κατά σύμπτωση είμαστε και οι τρείς οικονομολόγοι, με τεράστια εμπειρία και γνωρίζουμε από έργα και προγράμματα με κάθε λεπτομέρεια. Εκείνο που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι αν χρειάζεστε ενάμιση χρόνο για να καταγράψετε τις ανάγκες του δήμου, έχετε σοβαρό πρόβλημα.

Ξέρουμε επίσης πολύ καλά ότι τα δημοτικά έργα έχουν «αμαρτωλό» παρελθόν , για τον λόγο αυτό τα παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή .

Η ελλιπής όμως στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου είναι δική σας ευθύνη.
Αν σε αυτό δεν έχετε την βοήθεια της κυβέρνησης, θα έπρεπε να είχατε αντιδράσει αλλά δεν το κάνατε.
Με τις συνεχείς όμως μετακινήσεις τις οποίες επιβάλετε στο προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας, έχετε το κύριο μέρος της ευθύνης για την αναποτελεσματικότητα, την οποία ισχυρίζεστε ότι έχει η υπηρεσία.

3. Αν ανατρέξετε στις ανακοινώσεις και τα άρθρα μας, θα διαπιστώσετε ότι μονίμως καυτηριάζουμε την τακτική της Κυβέρνησης , που δεν ενισχύει τους δήμους, την στιγμή που με κυβερνητικές αποφάσεις οι δήμοι στερούνται εσόδων από δημοτικά τέλη, μισθώματα κλπ.
Η κριτική μας αφορά :
• Την διάθεση των ενισχύσεων που παίρνετε. Για παράδειγμα από επιχορήγηση που πήρατε για σκοπούς του Covid-19, πληρώσατε εντέχνως και κρυφίως, τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, την στιγμή που υπάρχουν πολύ πιο επιτακτικές ανάγκες.
• Τις επιχορηγήσεις που δικαιούστε να πάρετε και τελικά χάνετε λόγω δικής σας αδράνειας.
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε την σωρεία λαθών που έχετε κάνει μέχρι τώρα π.χ. με την ενεργειακή κοινότητα.
Μη μας προκαλείτε λοιπόν και μην ερμηνεύετε τα γραπτά μας, σύμφωνα με τις επιθυμίες σας.

4. Κύριε δήμαρχε θα συμφωνήσουμε ότι δεν παραλάβατε τον δήμο στην καλύτερη κατάσταση , αλλά μετά από ενάμιση χρόνο δεν μπορεί να επικαλείστε μονίμως την ίδια δικαιολογία.
Η απλή αναλογική δεν είναι «τερατογένεση», είναι η ουσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Η «τερατογένεση» υπάρχει στα μυαλά αυτών που χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις και αποκαλύπτει τον τρόπο που σκέπτονται και το πόσο δημοκράτες είναι.

Σας βολεύει βεβαίως η ενισχυμένη αναλογική, γιατί απεχθάνεστε τις συνεργασίες, προτιμάτε μια διοίκηση σε στυλ «one man show», έχετε υποβαθμίσει το δημοτικό συμβούλιο και την ενημέρωση των δημοτών και είστε λίαν επιρρεπής στο χειροκρότημα και την δόξα! Μόνο που η δόξα και το χειροκρότημα είναι σύμφυτα με την αποτελεσματικότητα, την οποία δεν έχετε.

Σας επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι στηρίζουμε κάθε εποικοδομητικό μέτρο για τον δήμο μας και θα είμαστε αμείλικτα επικριτικοί σε φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφάνειας, ολιγωρίας και ανικανότητας.


Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

Πιστοί στις αρχές της διαλεκτικότητας και της διαφάνειας, που ως δημοτική αρχή πρεσβεύουμε παρατηρούμε πάντα με ιδιαίτερη προσοχή τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, όταν αυτές αφορούν την ουσία των θεμάτων του Δήμου και δεν διαστρεβλώνουν την αλήθεια.
Αναφερόμενοι στον συνδυασμό «Συμμαχία για το Μέλλον» αναγνωρίζουμε τον αντιπολιτευτικό του ρόλο, αρκεί να μην οδηγείται στην υπερβολή και σε άδικη κρίση απέναντι στην Δημοτική Αρχή και στο Δήμαρχο.

Στις αιτιάσεις λοιπόν που αφορούν τα προγράμματα και την συμμετοχή του Δήμου μας σε αυτά ενημερώνουμε ότι καταβάλλονται πολύ σοβαρές προσπάθειες, με απτά αποτελέσματα για το Δήμο μας και επιπλέον θα πρέπει να αναφερθούν τα εξής:

• Σχετικά με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» η προετοιμασία του Δήμου μας είναι εντατικότατη και έχει στόχευση σε αρκετές προσκλήσεις. Έχουν καταγραφεί οι ανάγκες και πολλές παρεμβάσεις είναι στο στάδιο εκπόνησης των μελετών.

• Πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους και φυσικά και στο Συνδυασμό «Συμμαχία για το Μέλλον» ότι για να γίνει η σύνταξη μελετών, η κατάρτιση και υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος και η διαχείριση της καθημερινότητας απασχολείται μια άκρως υποστελεχωμένη τεχνική υπηρεσία στο Δήμο μας, η οποία αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες. Επιπροσθέτως οι παθογένειες που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν, πολύ συχνά προκαλούν σοβαρά εμπόδια και καθυστερήσεις επιπλέον της βραδείας και ανασταλτικής γραφειοκρατίας.

• Τον Σεπτέμβρη του 2019 κληθήκαμε να διαχειριστούμε έναν Δήμο μαζί με τα Νομικά του Πρόσωπα σε σημείο αποσύνθεσης. Τα συντρίμμια μαζεύονται σιγά – σιγά και σταθερά, όμως απαιτείται χρόνος. Ο αγώνας μας είναι τιτάνιος και τα αποτελέσματα φαίνονται. Και έργα εντάσσουμε και έργα δημοπρατούμε και παρεμβάσεις ανακουφιστικές γίνονται και τον πολιτισμό προάγουμε σε χαλεπούς καιρούς και την καθημερινότητα έχουμε βελτιώσει θεαματικά. Και όλα αυτά σε 17 μήνες!

• Σε αυτή την άκρως επιβαρυμένη κατάσταση προστέθηκαν και τα προβλήματα που έφερε και ο COVID -19, η έλλειψη εσόδων, που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, οι άδειες ειδικού σκοπού και άλλα πολλά. Υπενθυμίζουμε ότι προ λίγου καιρού μας κατηγορούσαν πως έχουμε χρήματα και δεν τα διαθέτουμε… Τώρα αυτοί οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την σκληρή πραγματικότητα.

• Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο γενικότερο πρόβλημα και στις «τερατογενέσεις» που δημιούργησε στην Αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική την οποία εγκαθίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Μέσω αυτής δόθηκε το δικαίωμα σε αυτοδιοικητικούς που πέρασαν και άφησαν συντρίμμια να προσπαθούν να βάζουν εμπόδια, να επιχειρούν να φρενάρουν τεχνικά προγράμματα και άλλα πολλά… Είναι γνωστοί σε όλους μας αυτοί οι «παίκτες».

Και προς τιμήν του συνδυασμού «Συμμαχία για το Μέλλον» απέχουν πολύ από αυτόν.


Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»:

Μεγάλες αποκαλύψεις στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ από την νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών που επιβεβαιώνουν την κραυγή αγωνίας των δημάρχων, όλο το προηγούμενο διάστημα, αναφορικά με την δεινή πορεία των οικονομικών τους εν μέσω πανδημίας, όπως και τις καταστροφικές αλχημείες του απελθόντα υπουργού Εσωτερικών, κου Θεοδωρικάκου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

• Ο Γ.Γ. του Υπ. Εσωτερικών, κος Σταυριανουδάκης παραδέχθηκε ότι οι υπολογισμοί που είχαν γίνει για την έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων ήταν από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή τα μέσα Μαρτίου έως τον Ιούλιο του 2020.
Παρά το ότι με αποφάσεις του Υπουργείου, οι Δήμοι στερούνται εσόδων, ο ανεκδιήγητος υπουργός άφησε τους δήμους στο έλεος της πανδημίας χωρίς καμία πρόβλεψη για την ενίσχυσή τους.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου δηλώνει: «Το …. επόμενο διάστημα θα είμαστε σε μια διαπραγμάτευση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γιατί εμείς είχαμε υπολογίσει τις απώλειες έως τέλος Ιουλίου 2020».

• Το καλοκαίρι του 2020 οι δήμαρχοι είχαν θέσει με οξύτητα το ζήτημα της πρόσθετης ενίσχυσης των δήμων, καθώς είχαν εντοπίσει μεγάλο έλλειμμα λόγω των, με κρατική εντολή, ανείσπρακτων δημοτικών τελών και μισθωμάτων.
Ως απάντηση ο κος Θεοδωρικάκος έδωσε την τελείως αυθαίρετη εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για έλλειμμα των ΟΤΑ ύψους 143 εκατ. ευρώ για το 2021, χωρίς να προσδιορίζονται τα τρέχοντα ελλείμματα. Η αλήθεια είναι ότι το έλλειμμα είναι προς παρόν απροσδιόριστο.

• Ο πρώην υπουργός μας παρουσίασε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σαν κάτι νέο, καινοτόμο και πρωτοποριακό. Αποκαλύφθηκε όμως από τον Γ.Γ. η αλήθεια, ότι δηλ. ο «Αντώνης Τρίτσης» είναι απλώς η συνέχεια του «Φιλόδημου» με άλλο όνομα.
«Το πρόγραμμα είτε λέγεται «Φιλόδημος», είτε λέγεται «Αντώνης Τρίτσης» είναι συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Εφ’ όσον είναι ενιαίο πρόγραμμα συνυπολογίζονται όλες οι προτάσεις, είτε αυτές που κατατέθηκαν 1,5 χρόνο πριν είτε κατατίθενται σήμερα».
Με μια σημαντική διαφορά.
Ο «Φιλόδημος» είχε μεγάλη απορροφητικότητα, ενώ ο «Αν. Τρίτσης» ελάχιστη, γιατί;
Διότι ο πρώην υπουργός «ξέχασε» να υπογράψει την δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ήταν η πηγή χρηματοδότησης των δήμων! Και η νέα ηγεσία τρέχει να προλάβει τα χειρότερα.

• Παραδέχθηκε επίσης 0 Γ.Γ. την ανάγκη να τεθεί εκ νέου πλαφόν στις χρηματοδοτήσεις από το «Αντώνης Τρίτσης», όπως ίσχυε και στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», που είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όπως είπε «είχε δημιουργήσει μια …. αναντιστοιχία»!
«Έτσι έχουμε πάνω από 30 δήμους που στην πρώτη και την δεύτερη φάση διεκδικούν από 25 έως 55 εκατ. ευρώ. Επίσης υπάρχουν 280 δήμοι που έχουν καταθέσει προτάσεις από 800.000 ευρώ έως 55 εκατ. ευρώ, ενώ 60 δήμοι δεν έχουν καταθέσει καμία πρόταση», είπε ο κος Σταυριανουδάκης.

Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι και για την νέα ηγεσία του υπουργείου, γιατί μπορεί τα πρόσωπα να αλλάζουν αλλά οι πολιτικές παραμένουν οι ίδιες.

Αν τελικά αναρωτιέστε σε ποια κατηγορία βρίσκεται ο Δήμος Μεσολογγίου, δυστυχώς είναι στην τελευταία, των 60 δήμων που δεν έχουν καταθέσει ούτε ένα έργο.
Σας προτρέπουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά κύριοι της δημοτικής αρχής, να βγείτε από την «χειμερία νάρκη» και να τρέξετε.
Η δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ ελπίζουμε να υπογραφεί και ο «Αντ. Τρίτσης» να επανεκκινήσει. Δόθηκε μάλιστα και 3μηνη παράταση που σας διευκολύνει.
Ο Δήμος μας, ένας από τους πιο υποβαθμισμένους της χώρας, έχει άμεση ανάγκη ενός σοβαρού μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού προγράμματος για να βγει από το τέλμα του.
Αφού αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε, προσπαθήστε έστω να εντάξετε κάποια έργα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
φροντίστε αυτή τη φορά να είστε … μέσα στο τρένο.