fishfarm1

Η περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών Εχινάδων νήσων

Ξηρομερίτισσες  & Ξηρομερίτες ,

Το θέμα της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, θα συζητηθεί στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γίνει την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στις 02:30 μ.μ. ως 1ο θέμα στην ημερήσια διάταξη, η αλήθεια είναι μετά από πολύ προσπάθεια και κόπο.

Η Επιτροπή Αγώνα ζήτησε συγκεκριμένα, με ψήφισμα της που στάλθηκε στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, το θέμα να εισαχθεί για συζήτηση και λήψη απόφασης που κατά πρώτον θα ανακαλεί την θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Φεβρουαρίου του 2019 και κατά δεύτερον θα δίνει αρνητική γνωμοδότηση για την Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, βάση των στοιχείων που έχουμε καταθέσει.

Δυστυχώς το θέμα εισάγεται ως απλή συζήτηση και όχι και για λήψη απόφασης όπως ζητήσαμε, κάτι το οποίο το αναδεικνύουμε και το καταγγέλλουμε.

Ζητάμε καθαρά και με σαφήνεια να ληφθεί απόφαση και θέτουμε όλες τις παρατάξεις προ των ευθυνών τους γι αυτό, ώστε να συνδράμουν στην διάρκεια της συζήτησης ώστε αυτό να τροποποιηθεί, οδηγώντας σε απόφαση ανάκλησης της υπάρχουσας θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και σε λήψη τελικής αρνητικής γνωμοδότησης για την Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας. Αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για την επαναφορά του όλου θέματος υπό το πρίσμα νέων δεδομένων και αντικειμενικής προσέγγισης.

Δεν έχει νόημα και ουσία να γίνει μία απλή συζήτηση, χωρίς να ληφθεί απόφαση με σχετική ψηφοφορία και οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού να πάρουν θέση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την αναπτυξιακή πορεία μιας προνομιούχας περιοχής, των Δυτικών Ακτών της Αιτ/νίας, ένα πραγματικό φιλέτο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόπος παραθεριστικής εκτόνωσης για όλη την Αιτωλοακαρνανία, τόπος προορισμένος για τουριστική ανάπτυξη με βάση όλες τις παλαιότερες αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων Αιτωλοκαρνανίας.

Επίσης ενημερώσαμε τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι στην συζήτηση του θέματος μας, θα γίνει ζωντανή μετάδοση στο YouTube από εμάς, ώστε όλη η τοπική κοινωνία του Ξηρομέρου που αγωνιά, να έχει την δυνατότητα να το παρακολουθήσει.

Αν η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν δια ζώσης, δεν ξέρουμε πόσα λεωφορεία θα γέμιζαν εκείνη την ημέρα τον περιβάλλοντα χώρο της Περιφέρειας και αν η αίθουσα θα μας χωρούσε. Σε συνθήκες Covid μας μένει η δυνατότητα της ζωντανής μετάδοσης μέσω YouTube, μίας συνεδρίασης δημόσιας και ανοικτής και όχι κεκλεισμένων των θυρών.
Ακόμα και σε αυτό υπήρξε αντίδραση και μας ζητήθηκε να μην γίνει, κάτι που βέβαια δεν θα μας πτοήσει, γιατί αυτό μας είναι τελείως ακατανόητο για μία δημόσια συνεδρίαση όπως προείπαμε.

Το θέμα που μας αφορά λοιπόν, θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω YouTube και θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα όλους σας με σχετική ανακοίνωση μας, για τον σύνδεσμο ώστε να μπείτε όλοι και να το παρακολουθήσετε.

Η Επιτροπή Αγώνα και τα μέλη που την απαρτίζουν, συνεχίζουν τον αγώνα τους για ακύρωση του συγκεκριμένου λαθεμένου σχεδιασμού της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.
Με την τοπική κοινωνία ενωμένη στον κοινό στόχο, όλοι μαζί παλεύουμε μία υπόθεση που θα μας ζημιώσει όλους και θα καταδικάσει τον τόπο μας σε παρακμή και ερήμωση.

17-1-2021

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ


Παρέμβαση προς το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος πραγματοποίησε η Περιφερειακή Αρχή, σχετικά με το ζήτημα της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Δυτικών Ακτών Αιτωλοακαρνανίας.

Πιο συγκεκριμένα, με έγγραφο που απέστειλε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης προς τον υφυπουργό Χωροταξίας Δημήτρη Οικονόμου, τον Γενικό Γραμματέα Ευθύμιο Μπακογιάννη και προς τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, ζητά πριν την τελική έγκριση της Π.Ο.Α.Υ. να ληφθούν συμπληρωματικά υπόψιν ουσιαστικές παράμετροι ώστε να υπάρξει μια σαφέστερη κατανόηση του θέματος, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος και τον προσδιορισμό μιας κατεύθυνσης για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια αναφέρει ότι προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση χωροθέτησης και άλλων δραστηριοτήτων όπως αυτή του παράκτιου τουρισμού, και υπό το πλαίσιο της στρατηγικής για μια Γαλάζια Ανάπτυξη που δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης συγκεκριμένων τομέων, δύο εκ των οποίων είναι οι δραστηριότητες της υδατοκαλλιέργειας και του παράκτιου τουρισμού και αναμένεται να έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία και δυνατότητες ανάπτυξης στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, θα πρέπει η οργάνωση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων ενός συγκεκριμένου θαλάσσιου χώρου να καθορίζεται με τρόπο ορθολογικό και να ενσωματώνονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο όλες οι άλλες επιμέρους πολιτικές και σχεδιασμούς, όπως αυτή του τουρισμού, ώστε να μειώνονται οι όποιες συγκρούσεις στο μέτρο του δυνατού.

Η Περιφέρεια τονίζει στην επιστολή ότι προκύπτει αδήριτη ανάγκη πριν την έγκριση της υπό εξέταση ΠΟΑΥ, να προχωρήσει η εκπόνηση και θεσμοθέτηση της ειδικής μελέτης ΕΧΜ ( Ειδική Χωροταξική Μελέτη) και ΕΧΣ (Ειδικό Χωρικό Σχέδιο) , που θα εστιάζει στους τομείς του τουρισμού και των υδατοκαλλιεργειών στις Δυτικές Ακτές Αιτωλοακαρνανίας (Δήμοι Ξηρόμερου, Ι.Π. Μεσολογγίου και Εχινάδες νήσοι), και εναλλακτικά προτείνει τη θεσμοθέτηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης (διαδικασία που προτείνεται στο αριθμ. πρωτ. 88030/380/01-10-2019 έγγραφο Υφυπουργού Π.ΕΝ.), που ως αποτέλεσμα θα έχει να αποκωδικοποιήσει το πρόβλημα επιλύοντας ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Στην επιστολή επίσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη μη θεσμοθέτηση έως σήμερα πλαισίου για τον Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό (θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2021), το οποίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας ζήτημα για τη διασφάλιση αυξημένης συνοχής και συντονισμού μεταξύ σχεδίων ώστε να αποφευχθούν επικαλύψεις ή και αντικρουόμενες χωροταξικές προσεγγίσεις μεταξύ των διαφόρων επιπέδων σχεδιασμού όπως αυτή του τουρισμού και της υδατοκαλλιέργειας.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση της Περιφέρειας έρχεται σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που είχε προηγηθεί στις 24 Νοεμβρίου 2020 μεταξύ της Περιφέρειας, του Δήμου Ξηρομέρου και άλλων τοπικών φορέων, όπου είχε συμφωνηθεί η λήψη κοινών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση άρσης των όποιων αντιφατικών τετελεσμένων έχουν διαμορφωθεί.


Το προτεινόμενο σχέδιο της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, κατά το σκέλος που αφορά το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ξηρομέρου, αποτέλεσε αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη.

Συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κούστας, ο πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ Πάνος Χολής και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αρχικά αναλύθηκε το ιστορικό των υδατοκαλλιεργειών στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως επίσης το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο. Στη συνέχεια εκφράστηκαν προβληματισμοί τόσο εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, όσο και από την πλευρά της ΠΑΝΣΥ για την συγκεκριμένη περιοχή, ενώ διατυπώθηκε η διαφωνία τους σχετικά με την επέκταση και την τοποθέτηση νέων μονάδων, πέραν των υφισταμένων.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση που θα ικανοποιεί τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με την προοπτική ανάπτυξης ενός σημαντικού κλάδου του πρωτογενούς τομέα, αυτού των υδατοκαλλιεργειών.

Άλλωστε, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ζητούμενο είναι οι ανθρωπογενείς και οι αναπτυξιακές δραστηριότητες να μην λειτουργούν ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά, προκειμένου να επιτυγχάνεται το μέγιστο θετικό αναπτυξιακό πρόσημο για την περιοχή. «Βασική παράμετρος σε μια χωροταξική πολιτική είναι και να ρυθμίζει τις όποιες αντιθέσεις υπάρχουν σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό και κοινωνικό χώρο, προκειμένου να διασφαλίζεται η παραγωγική και κοινωνική συνοχή» τόνισε ο κ. Φαρμάκης και πρόσθεσε ότι αφού γίνει η επεξεργασία όλων των δεδομένων θα πρέπει να αναδειχθούν και να προταθούν λύσεις συμβατές για ζητήματα που απορρέουν από τη γενικότερη έλλειψη χωροταξικού πλαισίου στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε συναντίληψη, αλλά και ταυτόχρονα συμφωνία να ληφθούν κοινές πρωτοβουλίες από τον Δήμο Ξηρομέρου και την Περιφέρεια προς την κατεύθυνση άρσης των όποιων αντιφατικών τετελεσμένων έχουν διαμορφωθεί.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο παράκτιο μέτωπο Αστακού-Μύτικα, περιοχή που ενδείκνυται για ήπια τουριστική ανάπτυξη, εναλλακτικό τουρισμό και παράκτια αλιεία. Είναι σε γνώση όλων μας ότι βρισκόμαστε προ τετελεσμένων που έχουν διαμορφωθεί από παραλείψεις του παρελθόντος, όμως είμαστε μαζί Α και Β βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να γίνουμε καταλύτες για την κοινωνική συναίνεση, επ ωφελεία των πολιτών και μόνο».


Ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ, ανταποκρινόμενος στην πρωτοβουλία του Δημάρχου Ξηρόμερου συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη σχετικά με τη θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, την Παρασκευή, 27/11/2020. Στην ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές του νομού κ.κ. Σαλμάς, Βαρεμένος, Μωραΐτης, Κωνσταντόπουλος και Παπαναστάσης. Στην τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ευρεία ενημέρωση των βουλευτών και ανάλυση των δεδομένων, από τον Δήμαρχο Ξηρομέρου, κ. Τριανταφυλλάκη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κατσαούνη, τους Προεδρους της ΠΑΝΣΥ, κ. Χολή και ΟΠΣΥΞ, κ. Στεργίου και άλλα μέλη της Επιτροπής Αγώνα.

Ο κ. Λιβανός κατά την τοποθέτησή του δήλωσε:

«Το ζήτημα θεσμοθέτησης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα με πολλαπλές διαστάσεις. Οι υδατοκαλλιέργειες συνιστούν έναν από τους πλέον εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικό μερίδιο στην Αιτωλοακαρνανία. Ως εκ τούτου η θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. έχει μεγάλο τοπικό και εθνικό ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση η οικονομική ανάπτυξη του κλάδου και η θεσμοθέτηση των Π.Ο.Α.Υ., πρέπει να βρίσκονται σε συμβατότητα και αρμονία με την προστασία του φυσικού πλούτου, τη διασφάλιση των δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα αλλά και την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών.
Στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης καθίσταται αναγκαία η ύπαρξη συγκεκριμένων κανόνων και πλαισίου δράσης, προκειμένου να συνυπάρχουν η οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική ευημερία.

Με γνώμονα τα παραπάνω και σε συνέχεια των συναντήσεων που είχα με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου, κ. Τριανταφυλλάκη και τον πρόεδρο της ΠΑΝΣΥ, κ. Χολή, συναντήθηκα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το ζήτημα θεσμοθέτησης των Π.Ο.Α.Υ. εκκρεμεί από το 2011, όπως σε άλλες 36 περιπτώσεις στην Ελλάδα. Βούληση της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε να μπουν χωροταξικοί κανόνες, να υπάρξει ανάπτυξη και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Όπως επισήμανα και στην ηγεσία του Υπουργείου, επισημαίνω και σήμερα ότι η βέλτιστη λύση για τη θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ απαιτεί έναν ολοκληρωμένο, συντονισμένο και καλόπιστο διάλογο μεταξύ των φορέων τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, του Φορέα Διαχείρισης και του αρμόδιου Υπουργείου.

Στόχο όλων μας θα πρέπει να αποτελεί ένα κοινώς αποδεκτό αναπτυξιακό σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει την ενίσχυση του τουρισμού και των ιχθυοκαλλιεργειών, με διατήρηση των υπαρχουσών, αλλά και την καλλιέργεια νέων, θα συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας, θα σέβεται το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα και το δικαίωμα στην ακτογραμμή και θα απολαμβάνει κοινωνικής συναίνεσης και αποδοχής.
Αυτή πιστεύω ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση και είμαι στη διάθεση όλων των φορέων να συμβάλλω σε αυτήν την κατεύθυνση, εάν, βεβαίως, εσείς το επιθυμείτε, με όραμα και αγάπη για τον τόπο μου.»


Στις 19 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ξηρομέρου με μοναδικό θέμα: «Η ίδρυση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, οι επιπτώσεις στην παραλιακή διαδρομή Αστακός – Μύτικας με τις νέες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών και τις επεκτάσεις των υφιστάμενων, η αναζήτηση λύσεων και προτάσεων ,ο προγραμματισμός ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ο προσδιορισμός της κατεύθυνσης για την ανάπτυξη της περιοχής μας».

Η απόφαση είναι ότι συντάσσεται με την 87/2020 (ΑΔΑ: ΩΑΖΠΩΚΖ-1ΩΨ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι αυτή προβλέπει.
Επίσης προχώρησε σε σύσταση Επιτροπής Αγώνα εναντίον της προς θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, που θα αναλάβει από εδώ και πέρα την ενημέρωση των πολιτών και όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να εμποδιστεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη, να σταματήσει αυτή τη ζοφερή κατάσταση πριν παγιωθεί και που αποτελεί αίτημα του συνόλου των πολιτών και του Δήμου Ξηρομέρου.
Στόχος η σωστή διευθέτηση, ο σωστός συντονισμός για τον μελλοντικό αναπτυξιακό σχεδιασμό με γνώμονα, τον άνθρωπο, το περιβάλλον την φύση και τη αρμονική συνύπαρξη επενδύσεων προς όφελος της κοινωνίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ:
1. Δήμαρχος Τριανταφυλλάκης Ιωάννης
2. Πρόεδρος ΔΣ Κατσαούνης Ελευθέριος
3. Πρόεδρος Ν.Π.Ι.Δ ΄Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ξηρομέρου’: Μάντζαρης Ελευθέριος
4. Αντιδήμαρχος Παληογιάννης Παναγιώτης
5. Αντιδήμαρχος Τζαχρήστας Παναγιώτης
6. Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ ΄Πολιτισμός Περιβάλλον Αθλητισμός Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια στο Δήμο Ξηρομέρου’: Πολύζος Βασίλειος
7. Εκπρόσωπος της μείζονος Αντιπολίτευσης: Γεωργούλας Κων/νος
8 . Εκπρόσωπος της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης: Στάϊκος Παναγιώτης
9. Εκπρόσωπος της Ήσσονος Αντιπολίτευσης: Ζαφείρης Ιωάννης
10. Πρόεδρος Αστακού: Γριτσίπη Αρετή
11. Αντιπρόεδρος Αστακού: Δράκα Χρυσούλα
12. Πρόεδρος Βασιλοπούλου: Πετρονικολός Παναγιώτης
13. Πρόεδρος Καραϊσκάκη: Λιγνός Αθανάσιος
14. Πρόεδρος Αρχοντοχωρίου: Λιοντάκης Γεώργιος
15. Πρόεδρος Κανδήλας: Σιδεράς Στυλιανός
16. Πρόεδρος Μύτικα: Φάρρος Δημήτριος
17. Πρόεδρος ΠΑΝΣΥ: Χολής Παναγιώτης
18. Πρόεδρος ΟΠΣΥΞ: Στεργίου Δημήτριος
19. Μάντζαρης Χρήστος
20. Κουνάδης Σπυρίδων
21. Βασίλας Γεώργιος
22. Καϋμενάκης Ιωάννης
23. Κατσαρός Νικόλαος
24. Φραίμης Αλέξανδρος
25. Γιώτης Αλέξανδρος
26. Τσάρκος Παναγιώτης
27. Σούλας Βασίλειος
28. Γεωργαλής Ηλίας
29. Πανταζή Πανωραία