vomvokou1

Συντήρηση & αποκατάσταση της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς

Η αποκατάσταση ενός πολύ σημαντικού θρησκευτικού και ιστορικού μνημείου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας τίθεται σε τροχιά υλοποίησης, με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Πρόκειται για την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς Ναυπακτίας, το έργο συντήρησης και αποκατάστασης της οποίας, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με ποσό δημόσιας δαπάνης, ύψους 812.700 ευρώ.
Η ιστορική Ιερά Μονή (η ίδρυσή της ανάγεται στον 11ο αιώνα και η ανοικοδόμησή της περίπου το 1695, ενώ κατά την επανάσταση του 1821 υπήρξε το αρχηγείο της στρατιωτικής δύναμης που συμμετείχε στον αποκλεισμό του Φρουρίου της Ναυπάκτου) βρίσκεται 10 χλμ. περίπου Βορειοανατολικά της Ναυπάκτου και είναι κτισμένη στην απόκρημνη πλευρά του όρους Ριγάνι. Από το οικοδομικό συγκρότημα της Μονής σήμερα σώζονται μόνο η νότια και ανατολική πτέρυγα, ενώ στην εσωτερική αυλή βρίσκεται το Καθολικό.

Τα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζει το μνημείο υπαγορεύουν την αποκατάστασή του και συνοπτικά, οι εργασίες που θα γίνουν, περιλαμβάνουν τα εξής:
Κατασκευή περιμετρικού στραγγιστηρίου (drainage), καθαίρεση των σαθρών παλαιών αρμολογημάτων και κατασκευή νέων, εφαρμογή ενεμάτων, καθαίρεση της επικεράμωσης, και επικάλυψη με κεραμίδια βυζαντινού τύπου, τοποθέτηση ανοξείδωτων μεταλλικών ελκυστήρων με εμφανείς εξωτερικά κυκλικές πλάκες αγκυρώσεως, αποξήλωση κουφωμάτων και κατασκευή νέων, συντήρηση-αποκατάσταση υπάρχοντος δαπέδου, κατασκευή ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και εγκατάσταση θέρμανσης, κατασκευή δίγλωσσης ενημερωτικής πινακίδας (και σε γραφή Braille) και εκτύπωση φυλλαδίων ενημέρωσης (δίγλωσσα και σε γραφή Braille).

Επίσης, θα υπάρξουν διερευνητικές εργασίες επιζωγραφίσεων, συστηματικές εργασίες συντήρησης (στερέωση των αποκολλημένων και σαθρών κονιαμάτων, στερέωση ζωγραφικής επιφάνειας, σφράγισμα των ρωγμών με κονίαμα, αφαίρεση όλων των νεότερων κονιαμάτων, πλήρωση των ρωγμών και των απωλειών του υποστρώματος, περιμετρικές συγκρατήσεις, αφαίρεση όλων των νεότερων επεμβάσεων: α) της μεμβράνης από τη ζωγραφική επιφάνεια από παλαιότερη επέμβαση συντήρησης, β) των κονιαμάτων περιμετρικής συγκράτησης, γ) των τσιμεντοκονιαμάτων και δ) των επιζωγραφίσεων, καθαρισμός της ζωγραφικής επιφάνειας, αισθητική αποκατάσταση).

«Η αποκατάσταση και ανάδειξη των μοναδικών πνευματικών και ιστορικών μνημείων του τόπου μας αποτελεί έργο χρέους ως προς στις ρίζες μας, αλλά και ως προς το κοινό μας μέλλον» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ότι η συντήρηση και αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς «με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκταρίου Φαρμάκη», «εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με ποσό δαπάνης ύψους 812.700 ευρώ».

Για τις εργασίες που θα γίνουν ανακοινώθηκε: «Κατασκευή περιμετρικού στραγγιστηρίου (drainage), καθαίρεση των σαθρών παλαιών αρμολογημάτων και κατασκευή νέων, εφαρμογή ενεμάτων, καθαίρεση της επικεράμωσης, και επικάλυψη με κεραμίδια βυζαντινού τύπου, τοποθέτηση ανοξείδωτων μεταλλικών ελκυστήρων με εμφανείς εξωτερικά κυκλικές πλάκες αγκυρώσεως, αποξήλωση κουφωμάτων και κατασκευή νέων, συντήρηση-αποκατάσταση υπάρχοντος δαπέδου, κατασκευή ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και εγκατάσταση θέρμανσης, κατασκευή δίγλωσσης ενημερωτικής πινακίδας (και σε γραφή Braille) και εκτύπωση φυλλαδίων ενημέρωσης (δίγλωσσα και σε γραφή Braille). Επίσης, θα εκτελεστούν διερευνητικές εργασίες επιζωγραφίσεων, συστηματικές εργασίες συντήρησης (στερέωση των αποκολλημένων και σαθρών κονιαμάτων, στερέωση ζωγραφικής επιφάνειας, σφράγισμα των ρωγμών με κονίαμα, αφαίρεση όλων των νεότερων κονιαμάτων, πλήρωση των ρωγμών και των απωλειών του υποστρώματος, περιμετρικές συγκρατήσεις, αφαίρεση όλων των νεότερων επεμβάσεων: α) της μεμβράνης από τη ζωγραφική επιφάνεια από παλαιότερη επέμβαση συντήρησης, β) των κονιαμάτων περιμετρικής συγκράτησης, γ) των τσιμεντοκονιαμάτων και δ) των επιζωγραφίσεων, καθαρισμός της ζωγραφικής επιφάνειας, αισθητική αποκατάσταση)».

Πολλοί μας ερωτούν περί τινος πρόκειται.

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερομένους ότι κατά τα έτη 2008 – 2010 η Ιερά Μονή Βομβοκούς με την συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και πολλών πιστών μερίμνησε για την εκπόνηση, με ίδιες δαπάνες ύψους 40.000 ευρώ, όλων των απαιτούμενων μελετών, ήτοι Αρχιτεκτονικής – Αναστηλωτικής, Στατικής, Ηλεκτρομηχανολογικής και Οικονομοτεχνικής, για το σύνολο του οικοδομικού συγκροτήματος της ιστορικής Μονής. Οι μελέτες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ναοδομίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου και έλαβαν όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις στα τέλη του έτους 2011.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροποπολίτης κ. Ιερόθεος έκτοτε έκανε συνεχώς προφορικές και γραπτές παρεμβάσεις προκειμένου να ενταχθή το έργο σε Ευρωπαικό Πρόγραμμα, αλλά υπήρχε για διαφόρους λόγους δυστοκία.

Τον τελευταίο καιρό ο Σεβασμιώτατος έθεσε το θέμα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, στην Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Ολυμπία Βικάτου, τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλειο Γκίζα και την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ζητώντας την ένταξή του για χρηματοδότηση προκειμένου να επιτευχθή η υλοποίησή του.

Σημειώνεται και η παρέμβαση του Βουλευτή του Νομού κ. Δημητρίου Κωνσταντόπουλου στην κ. Υπουργό μετά από παράκληση του Σεβασμιωτάτου.

Το έργο που εντάχθηκε υλοποιεί ένα μέρος της μελέτης, αφού το συνολικό αντικείμενο χωρίσθηκε σε δύο μέρη, εκ των οποίων προκρίθηκε η άμεση υλοποίηση της συντήρησης του Καθολικού της Ιεράς Μονής, ενώ η υλοποίηση του αναπομείναντος αντικειμένου αποφασίστηκε να δρομολογηθή στο μέλλον.

Κυρίως, η πολιτική βούληση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκταρίου Φαρμάκη συνετέλεσε στο να ενταχθή το έργο αυτό στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνετέλεσαν στην ένταξη αυτή και αναμένουμε την έναρξη των εργασιών, αλλά και την υλοποίηση της υπόλοιπης μελέτης ανακαίνισης της Ιεράς Μονής, που αποτελεί ένα θαυμάσιο μνημείο και ζωντανό Μοναστήρι με ευλαβείς Μοναχές που προσελκύει την αγάπη όλων των Ναυπακτίων.

Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου