dhmarxeiomessolonghi5

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου και επικεφαλής του συνδυασμού «Δήμος για τα Παιδιά μας» κατέθεσε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της 145/2020 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου που αφορά την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου.
 Όπως εξηγεί σε γραπτή του δήλωση ο κ. Καραπάνος η απόφαση στερείται νομιμότητας λόγω του ότι δεν τέθηκε στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου και η πρόταση που έγκαιρα από 23/11/2020 είχε καταθέσει ο συνδυασμός του. 
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Καραπάνου:

«Κατέθεσα σήμερα (30/12/2020) προσφυγή στην εποπτεύουσα αρχή των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου κατά της χθεσινής απόφασης για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Μεσολογγίου, ζητώντας την αναπομπή και λήψη νέας από το σώμα καθώς στην ημερήσια διάταξη αυθαίρετα και καταχρηστικά δεν είχε συμπεριληφθεί η πρόταση του συνδυασμού μας. 
Σύμφωνα με τα έγγραφα που καταθέσαμε προκύπτει ότι η πρότασή μας κατατέθηκε έγκαιρα ώστε να τεθεί στην κρίση των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
 Δυστυχώς οι κ.κ. Λύρος και Τσώλος επέλεξαν για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους να μην θέσουν την πρότασή μας προς συζήτηση.
 Και επειδή τόλμησαν να δικαιολογήσουν την στάση τους με ψεύδη και λάσπη, επιστρέφω τις κατηγορίες περί καταστροφικής δικής μου θητείας υπενθυμίζοντας την πρωτοφανή στασιμότητα που επικρατεί στον τομέα των έργων στο δήμο μας. 
Να θυμηθώ τι; Το κολυμβητήριο; Το κλειστό γυμναστήριο; Την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης; Την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας; Τα αντιπλημμυρικά στον Άγιο Δημήτριο; Την ανακατασκευή των παιδικών χαρών στα χωριά μας; Τα γήπεδα σε Μεσολόγγι και Αιτωλικό; 
Ποια πρόοδος και ποια επιτάχυνση υπήρξε για όλα αυτά τα έργα; Καμιά. Μόνο καθυστερήσεις, αναβολές και οπισθοδρόμηση…
Συνεπώς είναι άδικη και αβάσιμη η όποια προσπάθεια επιχειρηθεί για μετακύλιση ευθυνών.
 Οι ευθύνες βαρύνουν κύρια και αποκλειστικά τον κ. Λύρο και την παρέα του…»

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Δήμος για τα παιδια μας»


Εγκρίθηκε σήμερα 29-12-2020 από το Δημοτικό Συμβούλιο Ι.Π. Μεσολογγίου η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος για το 2021 σύμφωνα με το οποίο προγραμματίζονται ή είναι υπό εκτέλεση έργα ύψους 21.618.429 εκατ. € για όλη την επικράτεια του Δήμου.

Ειδικότερα προβλέπονται έργα τόσο συνεχιζόμενα όσο και νέα που εντάσσονται προς υλοποίηση την προσεχή χρονιά από πιστώσεις ΣΑΤΑ.
Οι πιστώσεις από την ΣΑΤΑ ανέρχονται σε 567.000 € και μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται έργα ηλεκτροφωτισμού, σχεδιασμός και εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων του δήμου, ασφαλτοστρώσεις, αποκατάσταση και συντήρηση και επέκταση πεζοδρομίων, συντήρηση και επισκευή σχολικών μονάδων, αλλά και η έναρξη των διαδικασιών για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την περιοχή πέριξ του Κήπου. Επιπρόσθετα υπάρχουν και άλλα έργα προς εκτέλεση όπως η ανακαίνιση και επέκταση του ανοιχτού θεάτρου Μεσολογγίου, η τοποθέτηση υπόγειων κάδων, το open mall, η βελτίωση των εγκαταστάσεων στα γήπεδα Μεσολογγίου και Νεοχωρίου, η αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίου Μεσολογγίου κ.λπ.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το Νόμο και αφού τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Κατά την κρίσιμη αυτή και ουσιαστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, η αξιωματική αντιπολίτευση, πλην του κ. Καρβέλη, επέλεξε να απουσιάσει.

Όπως καταδείχθηκε η πράξη της αυτή ήταν ένα τμήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας η οποία έχει ξεκινήσει από ημέρες με σκοπό να προκαλέσει την ματαίωση της ψήφισης του τεχνικού προγράμματος και την κατ’ ανάγκη αναβολή της συνεδρίασης με απώτερο σκοπό και στόχο να καθυστερήσει και η ψήφιση του προϋπολογισμού. Όλα αυτά μεθοδευμένα θα οδηγούσαν στην παρεμπόδιση της λειτουργίας του δήμου με ό,τι αρνητικό αυτή συνεπάγεται για τους δημότες μας.

Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και οι παροικούντες αυτής διατηρούν κάθε νόμιμο δικαίωμα να συμφωνούν ή να διαφωνούν με τις αποφάσεις του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Πλην όμως όταν διατείνονται και μάλιστα πομπωδώς ότι μιλούν σοβαρά οφείλουν όχι απλώς προφασιζόμενοι να επικαλούνται το νόμο αλλά να τον γνωρίζουν. Γιατί διαφορετικά εκτίθενται.

Και αν αυτό δεν απασχολεί την παράταξη Καραπάνου, που δεν προξενεί και ιδιαίτερη έκπληξη, δεν περίμενε κανείς ότι θα συνέβαινε το ίδιο και για άλλους δημοτικούς συμβούλους, επικεφαλής παρατάξεων ή ανεξάρτητους.
Σε κάθε περίπτωση η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και η νομοθεσία προβλέπει και την περίπτωση αντιρρήσεων.

Μετά την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με το νέο τεχνικό πρόγραμμα για το 2021 σχεδιάζουμε μια σειρά από σοβαρά έργα που σκοπό έχουν όλα να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των δημοτών μας.
Προς απογοήτευσή μου για μια ακόμη φορά διαπιστώνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να επιλέγει τον καταστροφικό δρόμο για τον τόπο μας. Αλλά πλέον τις πράξεις της δεν τις καλύπτει ο θώκος της εξουσίας και έτσι καταφέρνει απλώς για μια ακόμη φορά να διασύρεται. Η υπευθυνότητα παραμένει ακόμη ζητούμενο από μια μεγάλη μερίδα της αντιπολίτευσης, όχι μόνο της αξιωματικής, ακόμη και από ανθρώπους που είναι πιο νέοι και θα έπρεπε να μην εμφορούνται από παλαιοκομματικές αντιλήψεις».

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου


Όπως πληροφορούμαι, κατά την σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διαπράχτηκε, ένα πρωτοφανές ατόπημα για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.
Υποστηρίχτηκε ότι η παράταξη μας κατέθεσε την πρότασή της για το τεχνικό πρόγραμμα χθες (28/12) όταν αυτό έχει συμβεί εδώ και 20 τουλάχιστον ημέρες τόσο στις αρμόδιες τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες όσο κυρίως στη γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου!
Δηλαδή απόψε, με παράθεση ψευδών γεγονότων, η δημοτική αρχή παραπλάνησε το σώμα για να «δικαιολογήσει» την αυταρχική και αντιδημοκρατική της συμπεριφορά.
Εμείς έγκαιρα και όπως η σχετική νομοθεσία καταθέσαμε την πρότασή μας για το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2021, οι κ.κ. Λύρος και Τσώλος πραξικοπηματικά δεν έδωσαν το δικαίωμα κρίσης στους δημοτικούς συμβούλους.
Πραγματικά θλιβεροί…

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Δήμος για τα παιδια μας»


Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου δεν έχει υπάρξει και μάλλον δεν  θα υπάρξει ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ της πρόσκλησης.
Ο κ. Λύρος και κυρίως ο πρόεδρος του σώματος κ. Τσώλος εμμένουν στην καταστρατήγηση της νομοθεσίας, προσβάλοντας βάναυσα το κορυφαίο όργανο διοίκησης του δήμου.
Θέλω να πιστεύω, ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων στο δημοτικό συμβούλιο, δεν θα συναινέσει σε αυτές τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πρακτικές, με την συμμετοχή στην σημερινή συνεδρίαση.
Η μόνη απάντηση που πρέπει να λάβει ο κ. Λύρος σήμερα, είναι αποχή από την συνεδρίαση, ώστε να αντιληφθεί ότι ο δήμος δεν είναι τσιφλίκι του…

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Δήμος για τα παιδια μας»


Ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου και επικεφαλής του συνδυασμού «Δήμος για τα Παιδιά μας», Νίκος Καραπάνος κατέθεσε σήμερα αίτηση προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου ώστε στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης του σώματος να συμπεριληφθεί ως θέμα η κοστολογημένη πρόταση του συνδυασμού για το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, όπως η κείμενη νομοθεσία ορίζει προκειμένου να τεθεί στην κρίση του σώματος.

Επίσης στην αίτηση ο κ. Καραπάνος ενημερώνει τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ότι επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος εις βάρος του, εάν δεν συμπεριλάβει την πρόταση στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Σχολιάζοντας την ενέργεια του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου σε δήλωσή του ο κ. Καραπάνος τονίζει:

«Την απόλυτη θεσμική εκτροπή διέπραξε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου, ο οποίος υπακούοντας στις εντολές του κυρίου Λύρου, καταστρατηγώντας κάθε έννοια νομιμότητας, δεν περιέλαβε στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου τεκμηριωμένη πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου μας για το 2021.
Επειδή η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και ακολούθως του προϋπολογισμού του δήμου για το 2021 αποτελούν την κορυφαία διαδικασία καλώ τον πρόεδρο του σώματος όπως εντός της ημέρας προβεί σε ΟΡΘΉ ΕΠΑΝΆΛΗΨΗ της πρόσκλησης για την αυριανή συνεδρίαση, όπως άλλωστε του αιτηθήκαμε και επίσημα.
Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε η παράταξή μας ΔΕΝ θα συμμετάσχει στην αυριανή συνεδρίαση ως μια πρώτη αντίδραση, στην αυθαίρετη και στερούμενη κάθε έννοιας νομιμότητας, απόφαση του κ. Τσώλου να αποκλείσει το δικαίωμα στη δημοκρατική έκφραση, στο κορυφαίο όργανο διοίκησης του δήμου.
Πιστεύω ότι δεν θα είμαστε μόνοι μας.»

Δημοτική παράταξη Ι.Π.Μεσολογγίου ‘Δήμος για τα παιδιά μας’