money

O προϋπολογισμός του Δήμου Αγρινίου

Ας προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τα οπτικά μας όρια και με αφορμή την σύνταξη και ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου μας να κοιτάξουμε ολόκληρο το πεδίο.

Η πανδημία έχει βάλει για τα καλά σφραγίδα στη κοινωνία. Εάν οι εκατόμβες των νεκρών ανάμεσα στις οποίες καλούμαστε να εγκαταστήσουμε τις νέες κανονικότητες που μας ορίζουν δεν έχουν καταφέρει να μας προτρέψουν να αναθεωρήσουμε πολλές από τις προηγούμενες προτεραιότητες και ιεραρχήσεις μας, τότε η όποια προσπάθεια αποκατάστασης αυτής της γενικευμένης κοινωνικής δυστοπίας θα παραμείνει μια ουτοπική και αδιέξοδη επιθυμία, η οποία από τη φύση της θα μεγαλώνει το πρόβλημα παρά θα επιχειρεί να το λύσει.

Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι η υγειονομική κρίση που βιώνει η παγκόσμια κοινωνία αποτελεί το πιο ακλόνητο ίσως επιχείρημα για να δρομολογηθεί η αλλαγή της κατεύθυνσης στην οικονομική και κοινωνική μας συγκρότηση. Αντί όμως να κατευθυνθούμε προς αυτό, παρατηρούμε ότι ακόμα και σε εθνικό ΚΑΙ ΣΕ τοπικό επίπεδο που τα μόρια συνοχής της κοινωνικής μας διάρθρωσης είναι ή θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ακόμα ισχυρά, να μπαίνουν προτεραιότητες και να εφαρμόζονται πολιτικές που αναπαράγουν με εμμονικό και προβληματικό τρόπο τα ίδια παλιά αδιέξοδα από τα oποία «όλοι» μας, υποτίθεται θέλουμε να απαλλαγούμε. Ο δημόσιος χώρος της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού της αυτοδιοίκησης συρρικνώνεται συνεχώς, ο πολιτικός διάλογος και η Δημοκρατία καθορίζεται σε απόλυτο βαθμό από κανονιστικές διατάξεις και οι κοινωνικές πρόνοιες αποτελούν ανταποδοτικές υποσημειώσεις μιας οικονομίας που οικοδομεί όλο και πιο πολύ την κυριαρχία του άυλου κέρδους της, πάνω στα γεμάτα πιστώσεις χρηματιστηριακά παζάρια των καιρών μας.

Ούτε η αυτοδιοίκηση, όπως αναφέραμε παραπάνω και όπως άλλωστε είναι φυσικό, έχει παραμείνει έξω από αυτή την πραγματικότητα.
Δεν είναι μόνο η μείωση κατά 30% των κρατικών πόρων, ούτε η διολίσθηση στο 1/3 περίπου των κοινωνικών παροχών των Ο.Τ.Α. για το 2021 συγκριτικά με πέρυσι, ούτε το γεγονός ότι οι θεσμοθετημένοι πόροι εξακολουθούν να μην αποδίδονται κατά 65% στους δήμους· είναι που όλο το θεσμικό οπλοστάσιο που εφαρμόζεται εδώ και δέκα χρόνια και εμπλουτίζεται συνεχώς, υποχρεώνει τους δήμους να συντάσσουν ανελαστικούς και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς κάτω από την μέγγενη του οικονομικού παρατηρητηρίου σε μια διαρκή επιτροπεία.

Και στον συγκεκριμένο προϋπολογισμό που συνέταξε φέτος η δημοτική αρχή είναι πολλά τα τεκμήρια που μπορούν να πιστοποιήσουν τα παραπάνω: Οι τεράστιες αποκλίσεις των βεβαιωθέντων εσόδων από τα προϋπολογισθέντα κατά τη διάρκεια του 2020, όπως η απόκλιση κατά 2 εκατομμύρια από τα ανταποδοτικά τέλη, η απόκλιση κατά 4 εκατομμύρια από τους κεντρικούς πόρους, η μείωση κατά 70 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με πέρυσι για την συντήρηση των σχολείων, καθώς και η μη καταβολή της προβλεπόμενης επιδότησης για το σπουδαίο και τόσο αναγκαίο κοινωνικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κατά μισό εκατομμύριο και άλλα πολλά που η οικονομία αυτής της ανακοίνωσης δεν μας επιτρέπει να αναπτύξουμε.

Το παράδοξο όμως είναι ότι στην δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, οι εκπρόσωποι του επιστημονικού, επαγγελματικού, εμπορικού και κοινωνικού ιστού του Δήμου, όχι μόνο δεν έφεραν καμιά αντίρρηση σε αυτό το σχέδιο, αλλά το υπερψήφισαν, δείχνοντας αν μη τι άλλο ότι όλα βαίνουν καλώς.
Όσο οι δήμοι θα βρίσκονται κάτω από αυτόν το στενό κορσέ της επιτροπείας και της υποχρηματοδότησης από τις δημόσιες δαπάνες, όσο τα έργα που εκτελούνται θα σχεδιάζονται για να χωρέσουν μέσα στα «πακέτα» χρηματοδότησης των διάφορων προγραμμάτων (ΈΣΠΑ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ΝΕΟΣ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ) τόσο πιο πολύ οι πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών θα μένουν έξω από αυτούς τους σχεδιασμούς και τις «πακεταρισμένες ευκαιρίες» μιας ανάπτυξης που δεν θα αφορούν κανέναν άλλον, παρά μόνο τους επιτελείς της και τα συμφέροντα που αυτοί υπηρετούν.
Μια τέτοια προοπτική όμως για να την ανατρέψουμε οφείλουμε να μην την αντιμετωπίσουμε αποσπασματικά, τεχνοκρατικά και μοιρολατρικά, αλλά αντίθετα: με δυναμισμό και διεκδικητική ορμή για την ικανοποίηση των αναγκών μας και μόνο.

Ο ορίζοντας είναι μπροστά μας.
Μπορεί να φαντάζει μακρινός, αλλά τον θέλουμε όλον

‘Ανυπότακτο Αγρίνιο’


Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, έγινε κάτω από πρωτόγνωρες και δυσμενείς κοινωνικές, οικονομικές αλλά και διαδικαστικές συνθήκες.
Σήμερα ο Δήμος μας αλλά και ολόκληρη η χώρα, βρίσκονται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία εξαιτίας της πρωτόγνωρης πανδημίας η οποία στο πέρασμά της αφήνει, εκτός από τις υγειονομικές και σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τον τόπο μας.

Η περιοχή μας χτυπημένη ήδη από μία μακροχρόνια οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την πανδημία, έχει περιέλθει σε μία αδιέξοδη κατάσταση, η οποία έχει φέρει τους επαγγελματίες της περιοχής μας σε τραγική οικονομική κατάσταση, σε σημείο μάλιστα που πολλές από τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα της περιοχής μας οδηγούνται μοιραία σε οριστικό κλείσιμο. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Δήμος Αγρινίου πρέπει να λάβει τα μέτρα του.
Ιδιαίτερα στις μέρες μας λοιπόν, ο προϋπολογισμός πρέπει να περιγράφει το όραμα και τη στρατηγική της εκάστοτε δημοτικής αρχής για τη νέα χρονική περίοδο στην οποία αυτός αναφέρεται, καθώς και την μακροπρόθεσμη στρατηγική της.

Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η δημοτική αρχή, δείχνει ότι η πανδημία (η έξαρση της ακριβέστερα), όπως και οι βραχυπρόθεσμες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της, δεν την έχουν απασχολήσει όσο θα έπρεπε. Υστερεί σε δυο βασικούς τομείς.

Δεν στηρίζει την τοπική οικονομία και δεν ενισχύει τις δομές Υγείας. Είναι ένας προϋπολογισμός που ουσιαστικά κινείται εκτός πραγματικότητας.
Εκτός από το μέτρο για τις απαλλαγές δημοτικών τελών, δεν προβλέπει άλλα μέτρα στήριξης. Δεν λειτουργεί προστατευτικά για εκείνους που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Δεν δημιουργεί ελπίδα σε εκείνους που θέλουν να δουν έναν σύμμαχο στο πλάι τους.

Η παράταξη μας προτείνει ο Δήμος να πάρει γενναίες αποφάσεις για να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Είναι χρέος μας να συνδράμουμε ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διατηρηθούν ζωντανές, να μην καταρρεύσει ο κορμός της τοπικής οικονομίας.
Χωρίς παράλληλα, να παραμελήσουμε την ενίσχυση των δομών Υγείας σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, ιδιαίτερα του Νοσοκομείου Αγρινίου το οποίο είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όταν βλέπουμε τη καθημερινή μάχη που δίνουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλοι οι υγειονομικοί του Νοσοκομείου μας για να σώσουν συμπολίτες μας, φαντάζει αυτονόητη η ενίσχυση από τον Δήμο, ακόμη και αν δεν είναι στις αρμοδιότητες του. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε σε όλους αυτούς που προσπαθούν να κρατήσουν όρθια την ελληνική κοινωνία, ότι αναγνωρίζουμε το έργο τους και είμαστε κοντά τους.

Χρειάζεται συνεργασία, διάλογος και κατάθεση προτάσεων από όλες τις δυνάμεις του τόπου.

Δημοτική παράταξη ‘Αγρίνιο μπορείς’


 

Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός Εσόδων – Δαπανών του Δήμου Αγρινίου οικονομικού έτους 2021.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός υποβλήθηκε ισοσκελισμένος και εγκρίθηκε χωρίς καμία παρατήρηση από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας:
«Είναι ένας ρεαλιστικός και κοστολογημένος προϋπολογισμός που αποπνέει ορθολογική διαχείριση και αναπτυξιακή προοπτική. Φέτος καλούμαστε να λειτουργήσουμε σε ένα δύσκολο περιβάλλον λόγω της πανδημίας και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους δημότες μας. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη χρονιά πετύχαμε έναν αναβαθμισμένο προϋπολογισμό, ποιοτικά και ποσοτικά, σε σχέση με το 2020. Παρουσιάζουμε το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης για το 2021 με τον προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων. Και, ας μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Πρόκειται για έναν σπουδαίο προϋπολογισμό με ένα τεράστιο Τεχνικό Πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι ότι κινηθήκαμε με γνώμονα τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων πολιτών, με δράσεις που συμβάλουν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη μέσα από παρεμβάσεις και καινοτόμα έργα. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τους υπαλλήλους του Δήμου για τη σκληρή προσπάθεια. Αποδείξαμε στην πράξη ότι, με σκληρή δουλειά και πρόγραμμα, με χρηστή διαχείριση και σωστή ιεράρχηση στόχων μπορούμε να πετύχουμε πολλά και σημαντικά. Η μάχη για ένα καλύτερο Δήμο θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα με στόχο το συμφέρον των Αγρινιωτών».

ΕΣΟΔΑ 2021     ΠΡΟΒΛΕΨΗ
ΚΑΕ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ  ΚΑΕ ΑΞΙΑ σε €
0 ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ 19.788.352,50
1 ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ 69.815.862,50
2 ΕΣΟΔΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΤΩΝ (Π.Ο.Ε.) 2.369.391,79
3 ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ Π.Ο.Ε. 8.616.423,31
4 ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ 7.908.639,00
5 ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 6.492.687,90
  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 114.991.357,00
ΕΞΟΔΑ  2021  ΠΡΟΒΛΕΨΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ  ΚΑΕ ΑΞΙΑ σε €
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 27.087.357,79
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 70.687.171,69
ΠΛΗΡΩΜΕΣ Π.Ο.Ε. ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 16.581.851,80
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ 634.975,72
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ 114.991.357,00
 

 

 
   

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021

Αγαπητοί συνάδελφοι ,
Ο προϋπολογισμός για το έτος 2021 κατατίθεται σε μια περίοδο,
κατά την οποία, παγκοσμίως, οι κοινωνίες και οι οικονομίες δοκιμάζονται. Έρχεται αντιμέτωπος με μια πανδημία, η οποία απειλεί να ανατρέψει ακόμα και αυτή την όποια σταθερά έπειτα από 3 μνημόνια. Δημιουργεί μια τεράστια πίεση στα έσοδα των Δήμων και κατά συνέπεια και στον δικό μας.

Ο προϋπολογισμός αποτελεί την πολιτική βούληση της Διοίκησης τη συγκεκριμένη στιγμή της ψήφισής του, είναι μια δυναμική διαδικασία, καθώς οι συνεχείς αυξομειώσεις στα έσοδα και στα έξοδα του Δήμου, καθιστούν αναγκαστικές αναμορφώσεις.
Ο προϋπολογισμός μας αποτυπώνει προτεραιότητες σε δράσεις, πολιτικές και έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας.
• Στοχεύει σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που υπηρετεί το αναπτυξιακό μας έργο.
• Στοχεύει σε σημαντικές πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
• Στοχεύει στη λειτουργία ενός Δήμου σύγχρονου και ανθρώπινου.
• Τον απαράβατο κανόνα της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών.
Να σημειώσω ακόμα ότι με το υπ΄αριθμ.1116/15-12-20 έγγραφο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας το Σχέδιο Προϋπολογισμού του Δήμου χαρακτηρίστηκε ρεαλιστικό χωρίς καμία παρατήρηση περί διορθώσεως του.

Όσον αφορά τα οικονομικά του δήμου μας:
Yπάρχει σημαντική υστέρηση εσόδων και το μείζον πρόβλημα είναι ότι είναι αντικειμενικά δύσκολο να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στα έσοδα μας σε βάθος χρόνου και πλέον δεν γνωρίζουμε και πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή η πίεση, παρά τη χαραμάδα αισιοδοξίας των ανακοινώσεων για τον εμβολιασμό.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου Αγρινίου υποβάλλεται ισοσκελισμένος με εγγεγραμμένα έσοδα και δαπάνες ύψους 113.971.556,29€.

Αγαπητοί συμπολίτες,
Ο προϋπολογισμός του 2021, είναι ένας ορθολογικά μελετημένος προϋπολογισμός βάση της γενικότερης συγκυρίας, δεν ξεχνά όμως την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη, με έργα και νέους εξοπλισμούς που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής από χρόνο σε χρόνο, και για μια μεγάλη περίοδο.
Στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα, που λύνει σημαντικά προβλήματα και ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τα σημαντικά τεχνικά έργα που έχει ανάγκη ο Δήμος μας .
Ο προϋπολογισμός στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αρχές.
Ποιες είναι αυτές:
• Ρεαλιστικοί στόχοι.
• Υγιή δημοσιονομικά δεδομένα.
• Μετρήσιμα αποτελέσματα και διαρκής αξιολόγηση.
• Αναπτυξιακός χαρακτήρας.
• Στο τεχνικό πρόγραμμα έργων του δήμου όπως εγκρίθηκε από το Δ.Σ και στις συνεχιζόμενες δράσεις προηγούμενων ετών.

Έτσι, προϋπολογίζουμε για το 2021:
Τεχνικό Πρόγραμμα 71.104.741,06 συμπεριλαμβανομένου δε και του Τεχνικού Προγράμματος της ΔΕΥΑΑ τα υπό εκτέλεση έργα αθροίζονται σε 107.452.460,98

Οι παρεμβάσεις στοχεύουν σε υποδομές και στις διαρκώς αυξανόμενες σε ποσότητα και ποιότητα παροχές προς τους πολίτες
Α) Φέτος εξασφαλίζουμε και πάλι ένα ισχυρό κοινωνικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα στηρίξει χρηματοδοτικά ένα πολύ ισχυρό και αποδοτικό πλέγμα κοινωνικών υποδομών.
Β)Ομοίως και στον τομέα του πολιτισμού, ο προϋπολογισμός θα στηρίξει μια μεγάλη προσπάθεια που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια με νέους θεσμούς αλλά και ενίσχυση παλαιοτέρων.
Γ)Στον τομέα της καθαριότητας και του περιβάλλοντος, συνεχίζουμε πιο έντονα την προσπάθεια ανανέωσης και ενίσχυσης του εξοπλισμού μας.
Επίσης, στοχεύοντας στην αύξηση της ανακύκλωσης και την βελτίωση των υπηρεσιών της καθαριότητας συνεχίζουμε την προμήθεια εξοπλισμού.
Ενδεικτική προθέσεων είναι και η προμήθεια μηχανημάτων έργου κυρίως για την ενίσχυση του ρόλου της πολιτικής προστασίας.

Αγαπητοί δημότες ,

Ο Δήμος μας το 2021 βρίσκεται μπροστά σε μία παγκόσμια αβεβαιότητα.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ενόψει και των αποτελεσμάτων της Επιτροπής για την προετοιμασία του νόμου για τη μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους (υπό τον καθηγητή Ξεν. Κοντιάδη). Η επικείμενη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ως στόχο την εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, μέσω του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης καθώς και του κεντρικού κράτους που πρέπει να έχει επιτελικό ρόλο.

Μέσα σ’ αυτό το ρευστό περιβάλλον, καταθέτουμε τον Προϋπολογισμό του 2021.
Έναν Προϋπολογισμό συνέπειας και συνέχειας, ρεαλιστικό, που δεν υστερεί σε αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα.
Ο οποίος είναι προσαρμοσμένος στην σημερινή πραγματικότητα χωρίς να υπολείπεται των ευκαιριών και των προσδοκιών .

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Οικονομικής υπηρεσίας, τα οποία εργάστηκαν με ζήλο, επαγγελματισμό, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, ώστε να καταρτίσουμε τον προϋπολογισμό και να επιτύχουμε, την πολιτική βούληση της Διοίκησης. Ευχαριστώ τον Δήμαρχο για την κατανόηση στην ενίσχυση και αναδιάταξη του προσωπικού με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού. Προσδοκώ η αξιολόγηση από τους πολίτες των δεικτών παραγωγής και ποιότητας να αντιπροσωπεύει τη θέληση της Διοίκησής για την επόμενη μέρα και να μην καθίσταται η ιδεολογία για κάποιους συνώνυμο του παροπιδισμού.
Με αυτά τα δεδομένα, καλώ το σώμα να τον υπερψηφίσει.

 

Φωτάκης Φ. Βασίλειος

Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Προγραμματισμού, Aνάπτυξης και Πληροφορικής