29dfeatureimage

Προγραμματική σύμβαση για το εθνικό στάδιο Ναυπάκτου

Στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προχώρησαν σήμερα Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020, στην Πάτρα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Πρόκειται για την επισφράγιση της συνεργασίας που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου με τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας που έθεσε τις βάσεις για την εύρυθμη λειτουργία σημαντικών αθλητικών εγκαταστάσεων σε Πάτρα και Ναύπακτο, ώστε να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία ασφαλείς και λειτουργικοί χώροι άθλησης και αναψυχής.

Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Πατρών και του Παπαχαραλάμπειου Εθνικού Σταδίου Ναυπάκτου, μαζί φυσικά με την ανάπλαση του κολυμβητηρίου της Αγυιάς. Κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και Φορέας Υλοποίησης η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Αρχικά, θα προσδιοριστούν με την εκπόνηση των απαραίτητων Μελετών, οι ελλείψεις των εγκαταστάσεων και οι απαιτούμενες ενέργειες με σαφήνεια κι έπειτα, θα υλοποιηθούν με νέα Προγραμματική Σύμβαση όλα τα απαιτούμενα έργα, όπως θα προκύψουν.
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα χρηματοδοτήσει το έργο ( Α’ και Β’ φάση) μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Για την πρώτη φάση έχει ήδη εξασφαλιστείη πίστωση συνολικού ποσού 100.000 ευρώ.
Για την δεύτερη φάση, η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης που προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση, θα υποβάλει στη ΓΓΑ τα αποτελέσματα της Α’ φάσης καιθα συνταχθεί προϋπολογισμός, με στόχο την ολοκλήρωση των συνολικών έργωνγια την αδειοδότηση και ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, το κόστος των Μελετών σε τιμές αγοράς θα έφτανε στο ύψος του 1,5 εκατ ευρώ. Ωστόσο, χάρη στη συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την αξιοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών της, αλλά και με την εθελοντική δουλειά των μηχανικών του ΠΕΑΚ, το τελικό κόστος έπεσε μόλις σε 100.000 ευρώ. «Είναι κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία στις εποχές που ζούμε και όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο με το μικρότερο κόστος. Η εξοικονόμηση τόσων πόρων μας βοηθά να τους στρέψουμε σε άλλα απαραίτητα αθλητικά έργα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας σχετικά με τις εργασίες που θα γίνουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, είπε: «Ο χρόνος έχει αφήσει πολύ εμφανή τα σημάδια του στο Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΠΕΑΚ) Πατρών, που περιλαμβάνει το Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτρης Τόφαλος», το κλειστό κολυμβητήριο «Αντώνιος Πεπανός», το κλειστό γυμναστήριο στο Κουκούλι «Κώστας Πετρόπουλος», τις εγκαταστάσεις της Αγυιάς και στο Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου, με το κεντρικό στάδιο και το κλειστό γυμναστήριο».

Επίσης, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το ΠΕΑΚ Πατρών έχουν προγραμματίσει ήδη σειρά έργων στο ΠΕΑΚ που περιλαμβάνουν:
– τον καθαρισμό και την περίφραξη του κολυμβητηρίου της Αγυιάς,
– τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου του κλειστού Γυμναστηρίου «Δημήτρης Τόφαλος»,
– τη δημιουργία γυμναστηρίου και ιατρείου στο κολυμβητήριο «Αντώνης Πεπανός»,
-τις εργασίες ηλεκτρολογικών έργων, ανακαίνισης αποδυτηρίων, αγοράς αναβατορίου πισίνας για ΑΜΕΑ και στις τρεις εγκαταστάσεις.

Αυτή τη στιγμή, εκτελούνται έργα:
– Ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητηρίου «Αντώνης Πεπανός».
– Επισκευής του κλειστού βοηθητικού γηπέδου «Δημήτρης Τόφαλος».
– Αποκατάστασης του συστήματος πυρόσβεσης στη σάλα του «Δημήτρης Τόφαλος», συνολικού προϋπολογισμού 3.250.000€

Παράλληλα, προγραμματίζονται προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα εξής έργα:
– Ενεργειακή αναβάθμιση Γυμναστηρίου «Δημήτρης Τόφαλος».
– Ενεργειακή αναβάθμιση Κλειστού Γυμναστηρίου «Κώστας Πετρόπουλος»
– Ενεργειακή αναβάθμιση ποδοσφαιρικού γηπέδου Προσφυγικών.
– Δημιουργία Αθλητικού Πάρκου στον περιβάλλοντα χώρο του «Αντώνης Πεπανός», συνολικού προϋπολογισμού 6.320.000€

Επιπλέον, έχουν τεθεί στις άμεσες προτεραιότητές τα εξής έργα:
– Περίφραξη οικοπέδων των εγκαταστάσεων «Δημήτρης Τόφαλος» και «Αντώνης Πεπανός», ηλεκτροφωτισμός και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.
– Αντικατάσταση του παρκέ της σάλας του «Δημήτρης Τόφαλος».
– Αντικατάσταση της στέγης του κλειστού γυμναστηρίου «Κώστας Πετρόπουλος»

– Επισκευή με αντικατάσταση των πλακιδίων των δύο κολυμβητικών δεξαμενών του κολυμβητηρίου «Αντώνης Πεπανός», προϋπολογισμού 1.120.000 €
Αναφορικά με την ανάπλαση του παλαιού Κολυμβητηρίου της Αγυιάς, ο κ. Αυγενάκης τόνισε: «Αποτελούσε μαράζι τόσο για την κοινότητα της Πάτρας, όσο και για εμάς στη ΓΓΑ η εικόνα του εγκαταλελειμμένου κολυμβητηρίου, εικόνα που δεν αρμόζει να έχει μια πόλη, όπως η Πάτρα. Δίνουμε το έναυσμα μιας κοινής προσπάθειας, ώστε πολύ σύντομα το κολυμβητήριο της Αγυιάς να ανακατασκευαστεί, να έχει όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, να αποτελέσει πόλο έλξης για τους λάτρεις των υδάτινων σπορ και να έχει περίοπτη θέση στο σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων της Πάτρας, μιας και βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, σε μοναδικό σημείο του παραλιακού μετώπου».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Αθλητισμού ευχαρίστησε για την συνεργασία την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το ΠΕΑΚ Πατρών και τον αθλητικό κόσμο της περιοχής και επεσήμανε: «Θέλω να υπογραμμίσω και από εδώ, από την αχαϊκή πρωτεύουσα, πως είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής μας, να παρέχουμε σύγχρονες, αναβαθμισμένες και ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις στην κοινωνία. Τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής έχουν ήδη αρχίσει να είναι ορατά και τα θετικά μηνύματα που λαμβάνουμε απ’ όλη τη χώρα είναι για εμάς είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή. Εύχομαι να βρεθώ ξανά, σύντομα, στην Πάτρα, όπου θα δώσουμε το εναρκτήριο σύνθημα για την έναρξη των έργων».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αναφερόμενος στην ανάπλαση του έλους της Αγυιάς επεσήμανε: «Ο χώρος αυτός για τουλάχιστον 15 χρόνια, αντί να αποτελεί στολίδι για την πόλη, είχε μετατραπεί σε έναν θλιβερό σκουπιδότοπο. Πρόκειται για μία εικόνα που δεν αντέχει ούτε η αισθητική, ούτε η ποιότητα που θέλουμε να έχει ο τόπος μας. Αποφασίσαμε να δράσουμε. Να βάλουμε τέλος στην αδράνεια και την εγκατάλειψη. Στην απόφασή μας βρήκαμε σύμμαχο τον υφυπουργό με τον οποίο θυμάστε ίσως ότι υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας τον περασμένο Ιανουάριο. Και τώρα κάνουμε ένα ακόμα βήμα. Υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση και πλέον, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αρχίζουν να τρέχουν για να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό τις αναγκαίες μελέτες και στη συνέχεια, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο, να δρομολογήσουμε τα έργα ανάπλασης. Το παλαιό κολυμβητήριο της Αγυιάς θα αποκτήσει και πάλι νέα ζωή. Ο περιβάλλον χώρος θα γίνει ένας χώρος επισκέψιμος, ένας χώρος ζωής και δράσης για όλους!»

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις πρόσθεσε: «Θέλω να σημειώσω ότι δεν μιλάμε για απλά μερεμέτια». Αλλά για όλες τις μεγάλες ή μικρές παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί αναζωογόνηση. Μόνο ως παράδειγμα αναφέρω ότι αντικείμενο των μελετών που θα γίνουν θα είναι μεταξύ άλλων, ο επισταμένος έλεγχος στατικής επάρκειας, οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την προσθήκη η αντικατάσταση στοιχείων, η πλήρης αποκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ακόμα και η χρήση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την μέγιστη δυνατή ενεργειακή αυτονομία με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας».

Εκ μέρους του ΠΕΑΚ Πατρών ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης, Νίκος Παπαδημάτος, υπογράμμισε: «Αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα για εμάς η ανάπλαση των εγκαταστάσεων της Αγυιάς. Είμαστε τυχεροί που βρήκαμε μπροστά μας τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Μπονάνο κι έτσι, αυτός ο στόχος έφθασε πλέον εκπληρώνεται. Έχουμε βρει ευήκοα ώτα και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε γιατί ότι ζητάμε και είναι εφικτό, υλοποιείται».

Στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα, με την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, παρευρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, Υποδομών και Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης, Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΔΕ Γιώργος Σύρμος, ενώ εκ μέρους του ΠΕΑΚ Πατρών τα μέλη της Επιτροπής Διοίκησης Μιχάλης Κουρέτας, Γιώργος Ζησιμάτος, Αριστείδης Ασημακόπουλος, Τάσος Χρυσανθόπουλος, Σωτήρης Κλήρης, Γιώργος Ρόδης, Γρηγόρης Κοντοδήμος, Κώστας Γεωργόπουλος.

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη και του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, στο σύνδεσμο:


Ένας χρόνος υποσχέσεων και απραξίας χρειάστηκε, ώστε το μνημόνιο που είχε υπογραφεί μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρειας να μετεξελιχθεί σε μια νέα Προγραμματική Σύμβαση, η οποία θα οδηγήσει σε άλλη μια Προγραμματική Σύμβαση(!!) η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης, με αόριστο χρόνο υλοποίησης, των απαιτούμενων παρεμβάσεων στις αθλητικές υποδομές της περιοχής.

Δυστυχώς, κύριοι, όχι απλά καθυστερείτε αλλά προκαλείτε και χάνετε χρόνο σε φωτογραφίες, αλληλοευχαριστίες και αλληλοϋποσχέσεις. Η άχαρη και υπερβολική επικοινωνία στο απόγειό της.

Η κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά από τη νέα ύφεση και την αβελτηρία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας ζητά αποτέλεσμα και όχι νέες υποσχέσεις.

Το έχει καταλάβει, άλλωστε, και ο τελευταίος πολίτης στην Περιφέρεια ότι δρομολογείτε όλα τα έργα, ώστε να υλοποιηθούν σε χρόνο προεκλογικό.

Περιφερειακός Συνδυασμός ‘Δικαίωμα στην Πρόοδο’