lock1

Διαμαρτυρία από τον εμπορικό κλάδο της Αιτωλοακαρνανίας

Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος σας ενημερώνει ότι μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων εποχιακών Χριστουγεννιάτικων ειδών από το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Σταμπουλίδη απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ την οποία σας γνωστοποιούμε:

«Κύριε Πρόεδρε,

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Σταμπουλίδη, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου τίθενται σε λειτουργία οι ακόλουθες δραστηριότητες:
Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06
Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07
Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ).
Διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021.
Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.
Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι μικρές επιχειρήσεις που πουλούν (ειδικά στην επαρχία και στην πόλη μας ) χριστουγεννιάτικα δέντρα παιχνίδια κλπ δεν θα ανοίξουν γιατί έχουν ως δευτερεύοντες ΚΑΔ τα δέντρα και τα στολίδια.

Ερώτημα: έχουν ως πρωτεύοντα ΚΑΔ τα σουπερ μάρκετ τους ως άνω αναφερόμενους κωδικούς;
Aν όχι μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό με εντολή του κράτους και σας ζητάμε να κινηθείτε άμεσα νομικά για τη επίλυση του ζητήματος»

Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου


Η μικρομεσαία επιχείρηση περνάει κάτω από τα ραντάρ της Κυβέρνησης.
Όχι σήμερα, όχι λόγω της πανδημίας, αλλά από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης τους πριμοδοτούν κολοσσούς και αφήνουν εκτός κάδρου την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Η Κυβέρνηση βρήκε στην πανδημία την χρυσή ευκαιρία για να ολοκληρώσει μια ώρα αρχύτερα το έργο της, αφήνοντας στο έλεος τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τις οικογένειές τους, αλλά και τους εργαζόμενους που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι όλης της χώρας και το σύνολο της αντιπολίτευσης προσπαθούν εδώ και 9 μήνες να πείσουν την κυβέρνηση για ουσιαστική στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων.

Μάταια! Φωνή βοώντος!

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Αιτωλοακαρνανίας έχουν επισημάνει με επιστολές τους τα ανυπέρβλητα προβλήματα που επί μήνες αντιμετωπίζουν. Έχουν καταθέσει προτάσεις με επιστολές τους προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Προφανώς δε βρήκαν ευήκοα ώτα.

Η απάντηση έρχεται δια των πράξεων- κι αυτές μιλούν από μόνες τους:
Η κυβέρνηση αποφάσισε  το άνοιγμα μόνο των καταστημάτων εποχιακών ειδών – τα οποία θα πωλούνται και στις υπεραγορές τροφίμων.
Είναι ολοφάνερο ότι, γι’ αυτήν, οι μεγάλες αλυσίδες έχουν μεγαλύτερη αξία από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Καταδικάζει την αγορά σε ακόμα περισσότερα λουκέτα και την κοινωνία σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία και την οικονομία σε ακόμα βαθύτερη ύφεση.
Θεωρεί προτιμότερο να εξασφαλιστεί η επιβίωση των λίγων και ισχυρών κι όχι την πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Θα λέγαμε ότι είμαστε, εδώ κι ενάμιση χρόνο, στο ίδιο έργο θεατές, αλλά εδώ δεν πρόκειται για παράσταση.
Δεν πρόκειται για μια κακόγουστη επιθεώρηση.
Πρόκειται για τη ζωή μας.»

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Μετά τις περσινές γιορτές πριν τον κορωναϊό οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αγρινίου και Μεσολογγίου είχαν ανακοινώσει μείωση του τζίρου κατά 30% και 40% αντίστοιχα. Μετά ήρθε ο αρμαγεδώνας των δύο lockdown και μάλιστα μέσα στις δύο μεγάλες γιορτές, δηλαδή του περασμένου Πάσχα και τώρα των Χριστουγέννων.
Μέσα σε αυτή τη μαύρη ώρα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου καταγγέλλει ότι κατ’ εντολή του υπουργού Ανάπτυξης, επιτρέπεται η πώληση εποχικών ειδών από υπεραγορές τροφίμων, ενισχύοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος του λιανεμπορίου, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.
Οι στενάζουσες μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις , περιμένουν την ενίσχυση της Πολιτείας, προκειμένου να αποφευχθούν τα μαζικά λουκέτα και η δραματική αναδιάρθρωση της αγοράς, που θα οδηγήσει στο βάραθρο τη μικρομεσαία τάξη.
Είναι λογικό ο εμπορικός κόσμος να απαιτεί μη επιστρεπτέα αποζημίωση και να μην ευνοούνται ορισμένοι κλάδοι του εμπορίου, σε βάρος άλλων που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής και γιατί όχι της εθνικής οικονομίας.
Ο εμποράκος σβήνει και η κραυγή αγωνίας του δεν μπορεί να μην εισακουσθεί.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας