paikos1

Εκδημία του Μεσολογγίτη δημοσιογράφου Βασίλη Πάικου

Ο Βασίλης Πάικος δεν είναι πια μαζί μας.
Άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου.

Δεν αποχαιρετούμε μόνο έναν πολύτιμο σύντροφο, φίλο και δάσκαλο. Αποχαιρετούμε έναν βαθιά εμποτισμένο με περίσσεια ευγένεια Μεσολογγίτη.

Ο Βασίλης Πάικος διέθετε το κληρονομικό χάρισμα της μεγαλοφυΐας της καρδιάς. Αυτή που κάνει να σιωπά κάθε τι ηχηρό και μετρήσιμο και το μαθαίνει να ακούει, να λειαίνει ακατέργαστες επιθυμίες. Η μεγαλοφυΐα της καρδιάς διδάσκει καλοσύνη και γλυκιά πνευματικότητα. Διδάσκει ιδανικά και αλήθειες γι’ αυτό ο Βασίλης Πάικος ήταν βαθιά “αιρετικός” και στην σωστή πλευρά της ιστορίας.

Στο Μεσολόγγι είδε το φως και κατάλαβε την ζωή. Εκεί έχτισε δομές και ανακάλυψε αξίες, όπως έλεγε ο ίδιος σε κάθε συζήτηση και ευκαιρία.

Μόνη πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια σύντροφε μας Βασίλη.
Με την ευλογημένη αύρα της να σε διαπερνά και να σε καθορίζει.
Ήσουν από τους τυχερούς που κατάφερες να την αποκρυπτογραφήσεις περισσότερο. Την αρχοντιά, την πνευματικότητα και την σαγήνη του τοπίου του γκρίζου και των νερών που γοητεύει τους πάντες.

Καλές αντάμωσες αδερφέ μας

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου


Με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Βασίλη Πάικου, ενός ξεχωριστού δημοσιογράφου και σκεπτόμενου πολίτη.

Ο Βασίλης Πάικος εμπνεόμενος πάντα από δημοκρατικές αρχές και με σπάνια ευρύτητα γνώσεων κράτησε ψηλά την τιμή της δημοσιογραφίας σε μια εποχή που δοκιμαζόταν και δοκιμάζεται έντονα.

Πέρα όμως από δημοσιογράφος, ήταν και ένας μεγάλος δάσκαλος για εκατοντάδες νέους και αποτελούσε ο ίδιος με το παράδειγμά του πηγή έμπνευσης για όλους όσους είχαν την τύχει να μαθητεύσουν δίπλα του.

Σε όλη του τη διαδρομή κινήθηκε απαρέγκλιτα στη βάση των αξιών της Αριστεράς και του δημοκρατικού διαλόγου, ενώ στάθηκε με θάρρος πάντοτε, ακόμα και σε στιγμές που δεν ήταν κάτι εύκολο ή αυτονόητο, απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό και εκτίμηση, με την ελπίδα πως οι νέοι δημοσιογράφοι που δεν τον γνώρισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Καλό κατευόδιο Βασίλη!
Ο Βασίλης Πάικος πέθανε σήμερα το απόγευμα. Έχασε την πολύμηνη μάχη που έδωσε με το θάνατο. Αποχαιρετούμε ένα φίλο, ένα σύντροφο κι ένα δάσκαλο. Ο Βασίλης υπήρξε ακέραιος άνθρωπος, με ευγένεια χαρακτήρα, μόρφωση, προσήλωση στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, σεβασμό στον αναγνώστη – πολίτη.
Από τα νεανικά του χρόνια, ζυμώθηκε στους δημοκρατικούς αγώνες, αγωνιστής κατά της δικτατορίας, μάχιμος δημοσιογράφος, δάσκαλος πολλών δημοσιογράφων, αν και βέβαια για την εξέλιξη ορισμένων δεν είχε καμία ευθύνη.
Στα περίπου 50 χρόνια δημοσιογραφικής σταδιοδρομίας, ο Βασίλης παρέμενε ουσιαστικά σύγχρονος, πιάνοντας το σφυγμό της εποχής χωρίς να κάνει εκπτώσεις από τις αξίες του. Σταθερός στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, με ευρύτητα πνεύματος, συνέβαλλε στη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου της αριστερής διακυβέρνησης στη χώρα μας και τον υπερασπίστηκε απέναντι στις κραυγές του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Η απώλειά του σήμερα καθίσταται ακόμα πιο οδυνηρή μέσα στο ζόφο της εποχής, της κατευθυνόμενης παραπληροφόρησης και των fakenews. Αποχαιρετούμε ένα ενεργό πολίτη – δημοσιογράφο, έναν ακριβό σύντροφο που μέχρι την τελευταία στιγμή της ενεργού παρουσίας του έδινε το «παρών» από τις στήλες της Κυριακάτικης Αυγής και τη συχνότητα του Αθήνα 984.
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στο νεκροταφείο Ζωγράφου, σε περιορισμένο κύκλο συγγενών λόγω του κορονοϊού. Σε καλύτερες στιγμές θα μπορέσουμε να τον τιμήσουμε όλοι όσοι συμμεριστήκαμε κοινές αγωνίες, αξίες, χαρές και λύπες.

Νίκος Φίλης


Δήλωση του Πολιτευτή «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργου Βασιλείου,
για τον θάνατο του Μεσολογγίτη Δημοσιογράφου, Βασίλη Πάικου

“Η ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΕΠΤΩΧΕΥΣΕ.”
“Ένας θάνατος χλωμός, ο ίδιος για όλους, χτυπάει καλύβια των φτωχών, παλάτια βασιλιάδων.” Οράτιος
Ο Βασίλης Πάικος, γνήσιος Αιτωλοακαρνάνας, αγνός Μεσολογγίτης.
Φίλος ακραιφνής, βαθειά ευγενικός άνθρωπος.
Υπέρμαχος τού δημοκρατικού διαλόγου.
Μεγάλος δάσκαλος της Δημοσιογραφίας ο οποίος θα μείνει αξέχαστος μέσα από το έργο του.
Δημοσιογράφος με ήθος και γνώση που, σήμερα, σπανίζει. Εργάστηκε σκληρά, με προσήλωση, στην δεοντολογία του λειτουργήματος. Με την πολύχρονη εμπειρία του δίδασκε, στους νεότερους Δημοσιογράφους, με περισσή αγάπη και σεβασμό.
Θα θυμάμαι, πάντοτε, τις συζητήσεις μας και το ενδιαφέρον του για την αλήθεια και την Δημοκρατία.
Αιωνία σου η μνήμη, αγαπητέ φίλε, Βασίλη.


Μέσα στην καταχνιά της πανδημίας έφυγε από κοντά μας ο συμπατριώτης και συνοδοιπόρος στην περιπέτεια της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, Βασίλης Πάικος.
Ένας δημοσιογράφος που στάθηκε όρθιος και ακέραιος ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές που η δημοσιογραφία προσπαθεί να αναπνεύσει και να αποφύγει την φθορά και την απαξίωση.
Στο αγαπημένο του Μεσολόγγι, θα λείψει η έντιμη περπατησιά του και η αγάπη του για τον πολιτισμό. Δεν πρόκειται να τον ξανασυναντήσουμε στο καφέ του πεζόδρομου να προσπαθεί με νηφαλιότητα να λύσει μαζί με τους φίλους του τα δύσκολα σταυρόλεξα της ζωής και της πολιτικής.
Στην έξοδο του προς το μεγάλο ταξίδι, εύχομαι καλό κατευόδιο.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας