olivetrees1

Μείζον θέμα η ενίσχυση της ελιάς καλαμών

Κλείνει η πλατφόρμα που δεν άνοιξε ποτέ

Μετά τα ντράβαλα που παρουσιάσθηκαν και σ’ αυτή την περίπτωση, η πλατφόρμα για την αποζημίωση των κορωνοïόπληκτων ελαιοπαραγωγών, κλείνει μεθαύριο, έστω κι αν υπάρχει πιθανότητα ολιγοήμερης παράτασης, που σε κάθε περίπτωση είναι επιβεβλημένη. Για τους παραγωγούς της εληάς παραγωγών στην Αιτωλοακαρνανία, είναι σαν να μην άνοιξε ποτέ η πλατφόρμα γιατί αποκλείσθηκαν εκ των προτέρων για σφάλματα που, όποιον κι αν βαρύνουν, πρέπει να διορθωθούν. Το υπουργείο έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα, αλλά δεν πρέπει να μείνει έτσι επ’ αόριστον. Επειδή στην Ελλάδα ισχύει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», πρέπει η αδικία να αποκατασταθεί άμεσα. Πολύ περισσότερο που η φετεινή σοδειά είναι ίδια και χειρότερη από την περσινή και υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλειφθούν καλλιέργειες και να ξεριζωθούν δένδρα. Εν προκειμένω, δεν ισχύει ότι «τα δένδρα πεθαίνουν όρθια».

25-11-2020

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της ποικιλίας ελιάς καλαμών και η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί εξαιτίας της πανδημίας. Εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών έθεσαν τα ζητήματα και ενημέρωσαν εκτενώς τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠ Θεοφάνη Παπά.

Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας έχει βαρύνουσα συμβολή στην τοπική οικονομία, παρουσιάζοντας υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ. Όταν  σε επίπεδο χώρας το ποσοστό ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του  πρωτογενούς τομέα ανέρχεται σε 4% περίπου, η Δυτική Ελλάδα συμμετέχει με 9,9% και ειδικότερα η Αιτωλοακαρνανία με 14,5% στο ΑΕΠ, ενώ ως χώρος πρωτογενούς παραγωγής οικονομικών μεγεθών, συνδέεται άμεσα και είναι η βάση μίας σειράς άλλων κλάδων της οικονομίας μας.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, επισήμανε ότι η αδιάθετη παραγωγή,  οι δυσκολίες στις εξαγωγές, η μειωμένη τιμή έναντι του υψηλού κόστους, η μειωμένη ζήτηση,  λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας του covid-19, επηρεάζουν δυσμενώς τη Δυτική Ελλάδα, πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές της επικράτειας, εξαιτίας της αυξημένης βαρύτητας της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας στο οικονομικό προφίλ της Περιφέρειας. Ο κ. Φαρμάκης αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με την ποικιλία καλαμών ως προς την έκτακτη ενίσχυση, είπε ότι έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προβλημάτων και καθιστά κατεπείγουσα τη δράση μας στην εξεύρεση λύσης ώστε να υποστηριχτούν εμπράκτως οι παραγωγοί.

Απαντώντας σχετικά ο κ Παπάς τόνισε ότι αφουγκράζεται την αγωνία των παραγωγών και ο τόσο ο ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διερευνούν τρόπους ή δυνατότητες για να τους ενισχύσουν, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που έχουν ανακύψει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Παράλληλα, ανέφερε ότι αναζητούνται οι πόροι ώστε να είναι εφικτή η κάλυψη του συνόλου των παραγωγών και των στρεμμάτων που καλλιεργούν τη συγκεκριμένη ποικιλία. Προς αυτήν την κατεύθυνση είπε πως προσανατολίζονται στη δημιουργία ενός νέου μέτρου, επειδή απαιτείται μεγαλύτερη χρηματοδότηση που δεν φαίνεται να καλύπτεται διαφορετικά.

«Είναι αδήριτη ανάγκη να δοθούν άμεσες λύσεις, δεδομένου ότι συζητάμε για τους κατ επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς που ζουν αποκλειστικά από την καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας έχουν πληγεί από την πανδημία και κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την έκτακτη ενίσχυση» επεσήμανε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης.

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο οι  εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών του κλάδου της ελιάς οι οποίοι περιέγραψαν πρόβλημα, εξηγώντας ότι στο ΟΣΔΕ 2019 η καλλιέργεια έχει καταχωρηθεί σωστά ως προς την επιλογή «Επιτραπέζια Ελιά». Πρότειναν να γίνει συμπλήρωση της εξειδίκευσης αναφορικά με την ποικιλία, χωρίς να επηρεαστεί η Ενιαία Ενίσχυση 2019.

Ως προς τη δημιουργία νέου μέτρου που θα συμπεριλαμβάνει τη συγκεκριμένη κατηγορία προκειμένου να καλυφθεί η πρόσθετη χρηματοδότηση που πρότεινε ο κ. Παπάς, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών ζήτησαν να ενταχθούν στο υφιστάμενο μέτρο, ώστε να μην μετακυληθεί χρονικά η καταβολή της ενίσχυσης και τυχόν επιπλέον πόροι που θα διεκδικηθούν από το υπουργείο, εφόσον εγκριθούν από ΕΕ, να δοθούν συμπληρωματικά σε όλους. Συμφωνήθηκε όλες οι πλευρές να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή συνεργασίας και κοινής κατεύθυνσης προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση και να λάβουν όλοι οι παραγωγοί ισότιμα την ενίσχυση που δικαιούνται.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Αγρινίου, Γιάννης Καλλίμορφος και Ιωάννης Κάτρης, Μεσολογγίου- Ναυπακτίας Θεόδωρος Ζαφειρίου, Αιτωλικού Φώτης Ακρίδας, Καινούργιου Περικλής Παπασάικας, Αρχαίας Ωλένειας Γιώργος Μιμμής και Παραγωγών Ελιάς, Παναγιώτης Στούπας.


Ηχηρή παρέμβαση στη Βουλή του βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντόπουλου για τις ελιές Καλαμών. Παρατίθεται αυτούσια η επίκαιρη ερώτηση αλλά και η απάντηση του αρμόδιου υπουργού.

Αθήνα, 18/11/2020

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, σχετικά με τον αποκλεισμό των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας από την οικονομική ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέμμα λόγω κορωνοϊού.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε από τον Υπουργό να δοθεί η δυνατότητα στους ελαιοκαλλιεργητές να κάνουν διορθωτικές δηλώσεις ΟΣΔΕ, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να καταφέρουν να δηλώσουν την ποικιλία της ελιάς Καλαμών που πράγματι καλλιεργούν και να λάβουν την οικονομική ενίσχυση.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει σε συμπληρωματικό πρόσθετο μέτρο ενίσχυσης για την επίλυση του προβλήματος. Διευκρίνισε ότι δεν είναι εφικτό να δοθεί το δικαίωμα για διορθωτικές δηλώσεις ΟΣΔΕ, δεδομένου ότι το ποσό του μέτρου ενίσχυσης έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι η πρόσθετη ενίσχυση είναι ζήτημα επιβίωσης για τους ελαιοπαραγωγούς που πλήττονται τα τελευταία χρόνια από τις «ελληνοποιήσεις» που αυξάνουν τα κέρδη για τους κερδοσκόπους και αφήνουν απούλητες τις σοδειές των ποιοτικών ελληνικών ελαιοκάρπων. Ζήτησε να βρεθεί άμεσα λύση από το Υπουργείο για οριζόντια στήριξη των ελαιοπαραγωγών και οικονομική ενίσχυσή τους ανεξαρτήτως της ονομασίας ως επιτραπέζια ελιά ή ελιά Καλαμών, καθώς πρόκειται για το ίδιο προϊόν.

Τόνισε ότι οι παραγωγοί έχουν εξαιρετικά υψηλά κόστη αλλά πλέον μηδενικό κέρδος με τις εξευτελιστικές τιμές που έχουν προκληθεί λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού, έχοντας καταλήξει να πωλούν τα προϊόντα τους από την τιμή των 2,5 ευρώ ανά 200 τεμάχια στην τιμή των 50 λεπτών ανά 200 τεμάχια, δηλαδή στο 40-50% του κόστους παραγωγής τους, ζητώντας από το Υπουργείο συστηματικούς ελέγχους και βιώσιμη λύση.

Ανέφερε, επίσης, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει γενικότερα ο αγροτικός τομέας με τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και την κλιματική αλλαγή, όπως και το μεγάλο πλήγμα που έχουν δεχθεί με την παύση των εξαγωγών λόγω πανδημίας.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε ενισχύσεις χωρίς αστερίσκους και αποκλεισμούς για τους παραγωγούς, που στηρίζουν τον κοινωνικό ιστό της Περιφέρειας. Είναι ζήτημα σεβασμού, όπως ανέφερε, στη συμβολή τους στην εθνική οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την περιφερειακή ανάπτυξη. Κυρίως, όμως, είναι ζήτημα σεβασμού προς την ιστορία της πατρίδας μας, μιας αμιγώς αγροτικής οικονομίας με κυρίαρχο προϊόν την ελιά.


 

Τηλεδιάσκεψη εργασίας για το φλέγον ζήτημα της ενίσχυσης των Αιτωλοακαρνάνων αγροτών που παράγουν ελιά Καλαμών, είχε χτες το μεσημέρι ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ, με εκπροσώπους των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας για να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των προτάσεων και της επίκαιρης ερώτησης που απεύθυνε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι: Ιωάννης Καλλίμορφος, Αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού- Ένωσης Αγρινίου, Θεόδωρος Ζαφειρίου, Υποδιευθυντής ΕΑΣ Μεσολογγίου, Ανδρέας Κότσαλος, Εκπρόσωπος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου Ελιάς Καλαμών και ιδρυτικό μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Ελιάς Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας, Φώτης Ζούκας, ταμίας του Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού, Περικλής Παπασάικας, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου, Παναγιώτης Γαβρούζος, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Δρυμού Βόνιτσας, Δημήτριος Μπαλαμπάνης, ιδρυτικό μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Ελιάς Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας (ιδιότητες και πρόσωπα όσων συμμετείχαν).

Ο βουλευτής ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας την απολύτως αναγκαία από όλους τήρηση των μέτρων προστασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό.

Στη συνέχεια, ενημέρωσε διεξοδικά τους εκπροσώπους των αγροτών για τα μέτρα ενίσχυσης που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη τους, κάνοντας ειδική μνεία στα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοινώθηκαν για την ελιά, και συγκεκριμένα για :
Α) Το Μέτρο 121 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19» για την ελαιοποιήσιμη ελιά ύψους €126 εκατομμυρίων, με ενίσχυση €30 ανά στρέμμα, και,
Β) Τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην επιτραπέζια ελιά καλαμών ύψους 13 εκατομμυρίων, με ενίσχυση €70 το στρέμμα.

Ο Υπουργός κ. Βορίδης, όπως φάνηκε στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο κ. Λιβανός και συζητήθηκε στη Βουλή, έχει γνώση του προβλήματος που ανέκυψε με την εξαίρεση των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας και θα μεριμνήσει κατά το βέλτιστο για την εξεύρεση λύσης.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι πρότεινε στον κ. Βορίδη λύσεις για την επίλυση του ζητήματος, όπως το εκ νέου άνοιγμα των αιτήσεων ΟΣΔΕ για το 2019 ή την χορήγηση οριζόντιας ενίσχυσης.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών κατέθεσαν σειρά προτάσεων, όπως η ανάγκη λειτουργίας ενός συστήματος εισροών- εκροών προκειμένου, όπως συμβαίνει και με το γάλα, να διασφαλίζεται η αποφυγή «ελληνοποιήσεων» στη βρώσιμη ελιά, ενώ κατατέθηκαν και άλλες χρήσιμες προτάσεις.

Τέλος ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ανέδειξε την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά ο πρωτογενής τομέας της Αιτωλοακαρνανίας. Και αυτό διότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι έχει ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να είναι αδιάκοπα και δυναμικά δίπλα στον αγροτικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας.


Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησε σήμερα 19/11/2020 ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη. Κύριο θέμα της επικοινωνίας τους ήταν το μείζον ζήτημα της παροχής χρηματικής ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού στους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς, ένα ζήτημα που αφορά μεγάλο αριθμό παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Ο κ.Βορίδης ενημέρωσε τον κύριο Καραγκούνη ότι η παραπάνω ενίσχυση δεν συμπεριλήφθηκε στο πακέτο μέτρων που ζήτησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν μπορεί να συμπεριληφθεί εμβόλιμα. Ο κύριος Καραγκούνης επισήμανε τις οικονομικές απώλειες που έχουν υποστεί οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς και ζήτησε από τον Υπουργό να εξετάσει τη δυνατότητα καταβολής της ενίσχυσης σε δεύτερο χρόνο.

Ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε τον κ. Καραγκούνη ότι το ζήτημα θα εξεταστεί πολύ σοβαρά από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θα γίνει προσπάθεια να συμπεριληφθεί στις ενισχύσεις που θα ζητηθούν από το υπουργείο τον επόμενο μήνα. Ο κύριος Καραγκούνης ευχαρίστησε εκ των προτέρων τον Υπουργό για τις ενέργειές του και τόνισε ότι δεν πρέπει να μείνουν εκτός ενισχύσεων οι παραγωγοί της βρώσιμης ελιάς, καθώς και αυτοί έχουν υποστεί σημαντική απώλεια εισοδήματος εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών και της χαμηλής ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία.


Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη παρενέβη με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ζητώντας να συμπεριληφθούν στην παροχή έκτακτης ενίσχυσης χιλιάδες παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας καλαμών στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, που λόγω αστοχίας δεν συμπλήρωσαν τον κωδικό της υποκατηγορίας για την ενιαία ενίσχυση του 2019 (ΟΣΔΕ 2019), με αποτέλεσμα, αν και καλλιεργούν ελιές καλαμών, εμφανίζονται ως καλλιεργητές επιτραπέζιας ελιάς.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων εξηγεί: «Ενώ στην Αιτωλοακαρνανία καλλιεργούνται 140.000 στρέμματα με ελιά Καλαμών, στον ΟΣΔΕ αυτά αποτυπώνονται ως Επιτραπέζια Ελιά, ενώ εξειδικεύονται στην συγκεκριμένη ποικιλία μόνο τα 15.000 στρέμματα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γίνεται καθημερινά αποδέκτης της αγωνίας των ελαιοπαραγωγών από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι ενώ έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία εξαιτίας της πανδημίας δεν θα καταφέρουν να ενισχυθούν οικονομικά λόγω αυτής της παράλειψης».

Απευθυνόμενος τόσο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεοφάνη Παπά, ο κ. Φαρμάκης ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα οι συγκεκριμένοι ελαιοπαραγωγοί να ενταχθούν στο καθεστώς έκτακτης ενίσχυσης. Και προς αυτήν την κατεύθυνση είτε να τους δοθεί η δυνατότητα να προβούν σε τροποποιητική δήλωση ΟΣΔΕ, είτε να ενταχθούν στο μέτρο ενίσχυσης ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει τον κωδικό για την ποικιλία της ελιάς.
Καταλήγοντας στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης, δεν παραλείπει να αναφερθεί στην βαρύνουσα συμβολή που έχει ο αγροτικός τομέας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Όταν σε επίπεδο χώρας το ποσοστό ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του πρωτογενούς τομέα ανέρχεται σε 4% περίπου, η Δυτική Ελλάδα συμμετέχει με 9% και ειδικότερα η Αιτωλοακαρνανία με 14,5% στο ΑΕΠ, ενώ ως χώρος πρωτογενούς παραγωγής οικονομικών μεγεθών συνδέεται άμεσα και είναι η βάση μιας σειράς άλλων κλάδων της οικονομίας. Για το λόγο αυτό η στήριξη του παραγωγικού κόσμου της περιοχής μας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αποτελεί για εμάς προτεραιότητα» τονίζει ο κ. Φαρμάκης.