kidslive1

Αναγκαία η συνεισφορά των Δήμων στον τεχνολογικό εξοπλισμό των μαθητών

Οι έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας και η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις τεράστιες αδυναμίες της Δημόσιας Εκπαίδευσης να ανταποκριθεί στο ρόλο της, να προσφέρει δηλαδή σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων δωρεάν και ποιοτική παιδεία.

Κι αυτό γιατί το οικονομικό κόστος της τηλεκπαίδευσης το επωμίζονται οι ίδιοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και όχι το κράτος όπως θα έπρεπε για ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι η παιδεία.

Κάθε ελληνική οικογένεια που έχει μαθητές ή φοιτητές πρέπει να διαθέτει όχι έναν αλλά περισσότερους υπολογιστές και να έχει σύνδεση στο διαδίκτυο ικανής ταχύτητας ώστε να μπορούν τα παιδιά της να συμμετέχουν. Μια δυνατότητα όμως που έχουν λίγες οικογένειες.

Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν έκανε αυτά που έπρεπε την περίοδο του Καλοκαιριού ώστε να είναι όλα έτοιμα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Συνέχισε να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Μόλις πρόσφατα και ενώ η τηλεκπαίδευση είναι σε εξέλιξη εξήγγειλε την αποστολή κάποιων χιλιάδων laptops στα σχολεία ώστε να δοθούν δανεικοί στους μαθητές.

Αυτό βεβαίως καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος των αναγκών όπως συμβαίνει και στα σχολεία του Αγρινίου.
Για αυτό πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο και ο Δήμος Αγρινίου να συμβάλλει στο θέμα αυτό ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών Δήμων σε όλη τη χώρα που έχουν προμηθεύσει ήδη με υπολογιστές τα σχολεία της περιοχής τους.
Προτείνουμε προς την Δημοτική Αρχή να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες και ο Δήμος να βοηθήσει όπου υπάρχει ανάγκη, ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση αλλά και οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να ανταπεξέλθουν με επάρκεια στα καθήκοντα τους.
Κανένας μαθητής δεν πρέπει να στερηθεί τη μάθηση.

Για τη δημοτική παράταξη Αγρινίου «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


Η εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων στα σχολεία , πέρα από τα γενικότερα προβλήματα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, ανέδειξε για δεύτερη φορά , την αδυναμία πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες δημιουργώντας de facto αποκλεισμούς, στο μαθητικό δυναμικό .
Παρά τις  κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ,μετά το πρώτο lockdown, για εξοπλισμό των σχολείων με φορητές συσκευές, παράλληλα με πρόσβαση στο διαδίκτυο, διαπιστώνεται ότι μαθητές, στην Πρωτοβάθμια αλλά και στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση  του Δήμου Αγρινίου αποκλείονται εξ ορισμού από την όλη διαδικασία. Κι αυτό συμβαίνει τόσο στην πόλη αλλά και στις Δημοτικές μας Ενότητες γιατί δεν διαθέτουν κάποιο είδος υπολογιστή ή δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο.
Θεωρούμε αδιανόητο στη σημερινή εποχή, λόγω της έλλειψης υποδομών και μόνο, να δημιουργούνται μαθητές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, μαθητές οι οποίοι δεν έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Επειδή το πρόβλημα ήταν γνωστό  από το πρώτο lockdown, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τη Δημοτική αρχή τα εξής:

1. Μερίμνησε για την καταγραφή των αναγκών στις σχολικές μονάδες του Δήμου Αγρινίου, όπως δημόσια είχε δεσμευτεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος;

2. Γιατί ο Δήμος Αγρινίου δεν διέθεσε χρηματικό ποσό προκειμένου να προμηθευτεί laptops/tablets και να τα διαθέσει στους μαθητές που δεν έχουν , αποδεδειγμένα ,την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν; Οι συσκευές θα αποτελούν περιουσία των σχολικών μονάδων ώστε να αξιοποιούνται μελλοντικά σε παρόμοιες περιπτώσεις.

3. Απευθύνθηκε ο Δήμος σε ιδιώτες/εταιρείες για δωρεά tablets, όπως έπραξε ο Δήμος Γλυφάδας και άλλοι Δήμοι της χώρας;

4. Εξετάστηκε η δυνατότητα δανεισμού Η/Υ από της υπηρεσίες του ;

5. Μερίμνησε ο Δήμος Αγρινίου για την αναβάθμιση του δικτύου στις σχολικές μονάδες που παρουσιάζονται προβλήματα ;

“”Σε αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία που ζούμε ,πρέπει να σταθούμε έμπρακτα δίπλα στους μαθητές . Η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη όλων των υπαρκτών αναγκών για την τηλεκπαίδευση Όμως και ο Δήμος Αγρινίου, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση , με τους διευθυντές των σχολείων και τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων , πρέπει να προχωρήσει στην παροχή εξοπλισμού , με laptops/tablets στους μαθητές πολυτέκνων και αδύναμων οικονομικά οικογενειών , ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση . Είναι το λιγότερο που μπορούμε να πράξουμε ως Αυτοδιοίκηση απέναντι στη νέα γενιά “”

Δημοτική παράταξη Αγρινίου «Αγρίνιο μπορείς»