olive

Επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή για την ενίσχυση της ελιάς καλαμών

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, σχετικά με τον αποκλεισμό των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας από την οικονομική ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέμμα λόγω κορωνοϊού.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε από τον Υπουργό να δοθεί η δυνατότητα στους ελαιοκαλλιεργητές να κάνουν διορθωτικές δηλώσεις ΟΣΔΕ, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να καταφέρουν να δηλώσουν την ποικιλία της ελιάς Καλαμών που πράγματι καλλιεργούν και να λάβουν την οικονομική ενίσχυση.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει σε συμπληρωματικό πρόσθετο μέτρο ενίσχυσης για την επίλυση του προβλήματος. Διευκρίνισε ότι δεν είναι εφικτό να δοθεί το δικαίωμα για διορθωτικές δηλώσεις ΟΣΔΕ, δεδομένου ότι το ποσό του μέτρου ενίσχυσης έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι η πρόσθετη ενίσχυση είναι ζήτημα επιβίωσης για τους ελαιοπαραγωγούς που πλήττονται τα τελευταία χρόνια από τις «ελληνοποιήσεις» που αυξάνουν τα κέρδη για τους κερδοσκόπους και αφήνουν απούλητες τις σοδειές των ποιοτικών ελληνικών ελαιοκάρπων. Ζήτησε να βρεθεί άμεσα λύση από το Υπουργείο για οριζόντια στήριξη των ελαιοπαραγωγών και οικονομική ενίσχυσή τους ανεξαρτήτως της ονομασίας ως επιτραπέζια ελιά ή ελιά Καλαμών, καθώς πρόκειται για το ίδιο προϊόν.

Τόνισε ότι οι παραγωγοί έχουν εξαιρετικά υψηλά κόστη αλλά πλέον μηδενικό κέρδος με τις εξευτελιστικές τιμές που έχουν προκληθεί λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού, έχοντας καταλήξει να πωλούν τα προϊόντα τους από την τιμή των 2,5 ευρώ ανά 200 τεμάχια στην τιμή των 50 λεπτών ανά 200 τεμάχια, δηλαδή στο 40-50% του κόστους παραγωγής τους, ζητώντας από το Υπουργείο συστηματικούς ελέγχους και βιώσιμη λύση.

Ανέφερε, επίσης, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει γενικότερα ο αγροτικός τομέας με τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και την κλιματική αλλαγή, όπως και το μεγάλο πλήγμα που έχουν δεχθεί με την παύση των εξαγωγών λόγω πανδημίας.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε ενισχύσεις χωρίς αστερίσκους και αποκλεισμούς για τους παραγωγούς, που στηρίζουν τον κοινωνικό ιστό της Περιφέρειας. Είναι ζήτημα σεβασμού, όπως ανέφερε, στη συμβολή τους στην εθνική οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την περιφερειακή ανάπτυξη. Κυρίως, όμως, είναι ζήτημα σεβασμού προς την ιστορία της πατρίδας μας, μιας αμιγώς αγροτικής οικονομίας με κυρίαρχο προϊόν την ελιά.


 

Επίκαιρη ερώτηση Λιβανού στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξαίρεση των αγροτών Αιτωλοακαρνανίας από την ενίσχυση στην επιτραπέζια ελια καλαμών

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας συζήτησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει για το ζήτημα εξαίρεσης των αγροτών Αιτωλοακαρνανίας από την ενίσχυση στην επιτραπέζια Ελιά Καλαμών.
Στην πρωτολογία του ανέφερε ότι:

” Στην Αιτωλοακαρνανία, ένας τεράστιος αριθμός αγροτών, που παράγει το 45% της ελιάς καλαμών της Ελλάδας, μένει εκτός της ενίσχυσης για την επιτραπέζια ελιά Καλαμών.
Μένουν εκτός, διότι,χωρίς υπαιτιότητα τους, οδηγήθηκαν να δηλώνουν τις ελιές Καλαμών που παράγουν ως επιτραπέζιες βρώσιμες ελιές.
Αυτό το έπρατταν διότι στο παρελθόν ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεχόταν ως ελιές Καλαμών
μόνο εκείνες που προέρχονταν από τη Μεσσηνία.
Όταν αυτό άλλαξε, υπήρξε πλημμελής ενημέρωση των Αιτωλοακαρνάνων ελαιοπαραγωγών .
Σε παράλληλο χρόνο, όμως, οι υπηρεσίες γνώριζαν πολύ καλά ότι στις εκτάσεις αυτές καλλιεργούνταν ελιές ποικιλίας Καλαμών.
Αυτό αποδεικνύεται από 5 συνθήκες:
1)Από τα τιμολόγια που εξέδιδαν και καταχωρούσαν οι αγρότες όπου ανέγραφαν διαχρονικά «ελιές καλαμών»
2) Από τους οργανισμούς πιστοποίησης, ακόμα και τους βιολογικούς, που τις κατέγραφαν ως «ελιές καλαμών.»
3) Από το γεγονός ότι όλοι ελάμβαναν κάθε χρόνο την ενιαία στρεμματική ενίσχυση ως παραγωγοί «ελιάς καλαμών»
4) Από το γεγονός ότι ελάμβαναν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ ως καλλιεργητές «ελιάς καλαμών»
5) Τέλος, από το ότι όπως είναι γνωστό, οι εν λόγω καλλιεργητές πληρώνουν εισφορές στον ΕΛΓΑ ακριβώς το ίδιο ποσό, 10,78€ ,με εκείνους που δηλώνουν τον κωδικό που αφορά στις ελιές καλαμών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αγαπητέ κ. Υπουργέ, και με δεδομένη την ευαισθησία που σας χαρακτηρίζει, είμαι βέβαιος ότι θα έχετε τη διάθεση να δώσετε μια συνολική λύση στο πρόβλημα και να ενισχυθούν οι Αιτωλοακαρνάνες αγρότες όπως τους αξίζει.
Στη δευτερολογία του ο Σπήλιος Λιβανός ανέφερε:

“Υπάρχει κοινός τόπος στην αντίληψη του προβλήματος, που οφείλεται σε λάθος των υπηρεσιών. Για να έχουμε αίσθηση των συγκεκριμένων παραγωγών και του προβλήματος, στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν περίπου 13.135 στρέμματα όπου δηλώνονται σωστά, αλλά υπάρχουν 127.000 στρέμματα που δηλώνονται εσφαλμένα.

Ως λύση προτείνω είτε το άνοιγμα του συστήματος ΟΣΔΕ 2019, είτε την χορήγηση οριζόντιας ενίσχυσης ως συμπληρωματικού μέτρου στην ήδη εξαγγελθείσα ενίσχυση.

Στην προσπάθεια αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας που οραματίζεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι κρίσιμη η ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, και για αυτό θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο υπουργός Μάκης Βορίδης αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος και ανέφερε ότι το Υπουργείο εξετάζει την δυνατότητα ενός συμπληρωματικού μέτρου ενίσχυσης των Αιτωλοακαρνάνων αγροτών.