29dfeatureimage

Δημοτικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη στο Μεσολόγγι

Με απόφαση του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με την διαδικασία της τηλεδιάσκεψης το Δημοτικό Συμβούλιο χτες το απόγευμα.
Η συνεδρίαση κράτησε περίπου τέσσερις ώρες και, παρά τα μικρά τεχνικά προβλήματα, αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, αλλά και όσων τέθηκαν προ ημερησίας.

Η Δημοτική Αρχή απέδειξε ότι επιζητεί τον διάλογο και παρά τις ενστάσεις που υπήρχαν περί των δυσκολιών της διαδικασίας προχώρησε στην τηλεδιάσκεψη παρέχοντας μάλιστα και χώρο σε όσους δεν μπορούσαν να συνδεθούν με δικά τους μέσα. Είχε δε στην διάθεση των συμβούλων και μια πολύ διαδεδομένη πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούσε να συνδεθεί κάποιος ακόμη και μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

Στην συνεδρίαση πάρθηκαν αποφάσεις για πολύ σημαντικά θέματα όπως η προώθηση της Ενεργειακής Κοινότητας (έργο τεράστιας σημασίας για όλο τον Δήμο), η στήριξη του Πανεπιστημίου, η αύξηση της θέσης του Δήμου στην Αιτωλική Αναπτυξιακή, η αναγνώριση της προσφοράς της οικογένειας Τριανταφύλλου στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου κ.λπ.

Εκείνο πάντως που πρέπει να σημειωθεί είναι η αυτοδιάψευση των ισχυρισμών και των κατηγοριών μερίδας της αντιπολίτευσης που στην προηγούμενη καραντίνα κατήγγειλαν και λοιδορούσαν την δημοτική αρχή διότι δεν πραγματοποιούσε τα Συμβούλια με τηλεδιάσκεψη. Και τότε πολλοί εκ της αντιπολίτευσης δήλωναν αδυναμία όπως και τώρα. Ετούτη την φορά όμως παρατηρήθηκε το οξύμωρο να δηλώσουν σύμβουλοι (μεταξύ άλλων ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος) ότι θα συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης και εντέλει να εμφανιστούν όλοι στο Δημαρχείο χτες βράδυ! Ο κ. Καραπάνος που με ανακοίνωσή του στις 15 Μαΐου μεμφόταν την δια περιφοράς διαδικασία χτες μαζί με όλη σχεδόν την ομάδα του ήρθε να κάνει τηλεδιάσκεψη στο… Δημαρχείο με εξαίρεση τους κ.κ. Δαουτίδη και Μπιλάλη! Αυτή είναι η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα της αντιπολίτευσης!

«Η τηλεδιάσκεψη είναι γεγονός και για άλλη μια φορά αποδείξαμε πως ότι λέμε το υλοποιούμε. Αλίμονο στις πολιτικές «ανακατώστρες» που το μόνο μέλημά τους είναι να προσπαθούν να ανακατέψουν την πλειοψηφία για να σταματήσει την δουλειά της. Δεν τους ενδιαφέρει αν αυτό μπορεί να αποβαίνει σε βάρος του τόπου, είναι αδίστακτοι μπροστά στην πολιτική τους επιβίωση. Τους έκρινε και τους κρίνει καθημερινά η κοινωνία.
Προχωρούμε και αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα που κληρονομήσαμε. Ευχαριστώ τους υπαλλήλους του Δήμου που βοήθησαν στην υλοποίηση της τηλεδιάσκεψης και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή. Ευχαριστώ και την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας για την υπεύθυνη στάση της. Τα καλύτερα είναι μπροστά για το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εσωστρέφεια να είναι σίγουροι ότι θα αποτύχουν», δήλωσε μετά την λήξη της διαδικασίας ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου.


Ερωτήσεις της παράταξης ‘Συμμαχία για το μέλλον’ στο δημοτικό συμβούλιο της 13/11/2020

• Κε Δήμαρχε, ο δήμος μας όπως γνωρίζετε έχει πεπαλαιωμένο και με μεγάλες ελλείψεις, στόλο οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων, μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών και γενικά οχημάτων που συμβάλουν στην καθαριότητα του δήμου.
Μέσω του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ δόθηκαν τον Αύγουστο του 2020 σε 71 δήμους της χώρας 54,45 εκατ. ευρώ για την προμήθεια απορριμματοφόρων. Δυστυχώς ο δήμος Μεσολογγίου ήταν εκτός προγράμματος.
Τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά από πιέσεις διαφόρων δήμων το πρόγραμμα αυξήθηκε κατά 1,32 εκατ. ευρώ και εισήλθαν σε αυτό άλλοι 7 δήμοι. Δυστυχώς ούτε σε αυτούς ήταν ο δήμος Μεσολογγίου.
Το ερώτημα είναι, γιατί ο δήμος μας έμεινε εκτός προγράμματος, την στιγμή που έχει τεράστιες ελλείψεις και πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων ;

• Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε που ακριβώς βρίσκεται το θέμα της Μαρίνας Μεσολογγίου και τι ενέργειες έχουν γίνει, μετά τις αποφάσεις που πήραμε από κοινού στο Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο την επαναδημοπράτηση του έργου.
Απάντηση : Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη λόγω covid-19.

• Ενημερώστε μας για το τι ακριβώς έχει γίνει σχετικά με το θέμα της ανακατασκευής του ΔΑΚ Μεσολογγίου, ώστε να αποκτήσει προδιαγραφές αγώνων Α1. Όπως βλέπετε η ομάδα μας παρά το ότι παίζει σε άδειο γήπεδο και εκτός της φυσικής της έδρας τα πάει περίφημα. Είναι κρίμα λοιπόν και για την ομάδα και για την πόλη, αυτή η κατάσταση να συνεχισθεί και του χρόνου.
Απάντηση : Γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

• Κε δήμαρχε, όπως πληροφορούμαστε το έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ,  που έχει ενταχθεί στην Ο.Χ.Ε και αφορά την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και τα «Συμπληρωματικά έργα αναβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων της Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας» και «Αποχέτευση – Αποστράγγιση Αντλιοστασίων D1, D2, D6 και συναφών έργων στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού» που θα βελτιώσουν την περιβαλλοντική και αλιευτική κατάσταση της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, καθώς περιλαμβάνουν άρσεις αναχωμάτων, αντλιοστάσια και τη διώρυγα Δ20 στη Σταμνά, έχει κωλύσει σε μια υπογραφή της ΔΕΥΑΜ και το θέμα έχει έρθει σε σας. Μπορείτε να μας πείτε τι συμβαίνει ; και γιατί υπάρχει η καθυστέρηση αυτή ;
Απάντηση : O δήμαρχος δεν είναι ενήμερος. Θα ερευνήσει το θέμα.

Θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης
Όπως γνωρίζετε η κατάσταση με τον Κορωνοϊό κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, θυμίζει συνθήκες πολέμου και είναι πολύ πιθανόν να επεκταθεί και προς νότο.
Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση το νοσοκομείο της πόλης μας να βρεθεί απροετοίμαστο.
Όπως γνωρίζετε άρχισαν ήδη να έρχονται ασθενείς με covid-19 στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου το οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα.
Με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Ν.4745/Α, 6-11-20) παρέχεται η δυνατότητα δωρεάς από τους δήμους, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ιατροφαρμακευτικού υλικού, τεστ διάγνωσης κ.α. μέχρι την 28/2/2020.
Θέλουμε λοιπόν να θέσουμε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, την πρόταση του διοικητή της Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου, να δοθεί από τον δήμο ποσό 56.000 ευρώ από το υπόλοιπο των 150.000 ευρώ που έχει διαθέσιμό, για τον εξοπλισμό της κλινικής covid που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο μας, με τέσσερα απολύτως αναγκαία μηχανήματα.
Δυστυχώς το αίτημα απερρίφθη γιατί ο δήμος θέλει να το μελετήσει. Ελπίζουμε, αν και όταν πάρει την απόφαση, να μην είναι αργά.