bank

Φήμες για κλείσιμο καταστημάτων τραπεζών στην Αιτωλοακαρνανία

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, έκανε παρέμβαση για το κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων Εθνικής και Πειραιώς στη Βόνιτσα.

«Η περιοχή μένει χωρίς την υποστηρικτική υποδομή τραπεζικών υποκαταστημάτων αφήνοντας τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τους αγρότες επί ξύλου κρεμάμενους», σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε, «σε μια περίοδο που οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με περιορισμό της μετακίνησης και δραστηριότητάς τους, και με βαρύτατο το πλήγμα στην οικονομική ανατροπή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η υποβάθμιση της δραστηριότητας στην Περιφέρεια έρχεται να συμπληρώσει το παζλ της απονεύρωσης των τοπικών κοινωνιών».

Ο κ. Μωραΐτης επεσήμανε ότι «η περιοχή έχει τεράστια δραστηριότητα, αγροτική και τουριστική, με προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, που δεν έχει ληφθεί υπόψη στις αποφάσεις συρρίκνωσης του λειτουργικού κόστους των εν λόγω Τραπεζικών Ιδρυμάτων». Μάλιστα, τόνισε ότι «την ώρα μάλιστα που η μία εκ των Τραπεζών που προχωρά σε κλείσιμο του υποκαταστήματός της, βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής κρατικοποίηση».

Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη θα δημιουργήσει ένα ανυπέρβλητο κενό και θα υποβάλει σε μεγάλη ταλαιπωρία τους κατοίκους της περιοχής και τους πληττόμενους από την κρίση της πανδημίας και οικονομίας επαγγελματίες».

Παράλληλα, ο κ. Μωραΐτης συνυπέγραψε και ερώτηση μαζί με Βουλευτές του  ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία για το κλείσιμο 41 υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας σε όλη την Ελλάδα, όπου συγκαταλέγεται και το κλείσιμο του υποκαταστήματος στη Βόνιτσα.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, «αυτή η αρνητική εξέλιξη, όπως είναι φυσικό, προκαλεί έντονο προβληματισμό στους πολίτες των επαρχιακών πόλεων, όπου η πρόσβαση σε κάποιο άλλο υποκατάστημα είναι αδύνατη, ιδίως για τους ηλικιωμένους, αφού απαιτεί την κατοχή ιδιωτικού μεταφορικού μέσου».

Η ζωή των πολιτών υποβαθμίζεται. Η επαγγελματική δραστηριότητα συρρικνώνεται. Η οικονομική δραστηριότητα αποψιλώνεται. Σε αυτή την ολέθρια συνθήκη, η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες και παροχές δομών, κάθε τύπου, θα ‘πρεπε να ναι απαρέγκλιτος όρος. Αντ’ αυτού, οι πολίτες και οι επαγγελματίες έρχονται αντιμέτωποι με δυσλειτουργίες και αποκοπή της Περιφέρειας από το αγαθό της ισότιμης διαβίωσης, καταλήγει ο Βουλευτής.


 

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: Μεγάλα προβλήματα από το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των τραπεζών σε Βόνιτσα και Ματαράγκα

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2020

Κύριε Υπουργέ,

Τις τελευταίες ημέρες έχει προκληθεί ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και του Δήμου Αγρινίου από το φημολογούμενο κλείσιμο των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στη Βόνιτσα και τη Ματαράγκα. καθώς και του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Βόνιτσα. Και τούτο διότι τα εν λόγω υποκαταστήματα εξυπηρετούν ευρύτερες περιοχές και μάλιστα περιοχές κυρίως αγροτικές και τουριστικές. Πιο συγκεκριμένα, τα υποκαταστήματα της Βόνιτσας εξυπηρετούν όλο το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και της Ματαράγκας όλη την περιοχή της Μακρυνείας. Συγκεκριμένα δε στη Βόνιτσα, το κλείσιμο των υποκαταστημάτων Πειραιώς και Εθνικής θα αφήσει ολόκληρο το Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, χωρίς ούτε ένα υποκατάστημα τράπεζας, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που η λειτουργία του αεροδρομίου στο Άκτιο και ο υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομος της Αμβρακίας Οδού, δημιουργούν νέες προοπτικές ανάπτυξης.

Τα υποκαταστήματα αυτά εξυπηρετούν κυρίως αγρότες, συνταξιούχους και ηλικιωμένους, για τους οποίους η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτυακών συναλλαγών καθίσταται σχεδόν αδύνατη, καθώς και επαγγελματίες και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής, όπου υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες,

Σήμερα, το κλείσιμο αυτών των υποκαταστημάτων θα ανατρέψει την καθημερινότητα των συμπολιτών μας αυτών, υποχρεώνοντάς τους να επωμιστούν μεγάλο κόστος και ταλαιπωρία για να ταξιδέψουν αρκετά χιλιόμετρα ώστε να εξυπηρετηθούν από το υποκατάστημα της Αμφιλοχίας, της Πρέβεζας, της Λευκάδας ή του Αγρινίου. Η δε μετακίνηση αυτή, ούτε εύκολη είναι, ούτε δεδομένη, ιδίως για ηλικιωμένους και εν μέσω μάλιστα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όσον αφορά δε ιδίως τους αγρότες και την Τράπεζα Πειραιώς ως διάδοχο της Αγροτικής Τράπεζας, το πλήγμα θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ενδεικτικό της σημασίας που διαδραμάτιζε η Αγροτική Τράπεζα στην Αιτωλοακαρνανία, δηλαδή σε έναν κυρίως αγροτικό νομό, είναι ότι διέθετε δεκατέσσερα (14) υποκαταστήματα στο Νομό (Αγρίνιο (2), Αμφιλοχία, Αστακός, Βόνιτσα, Θέρμο, Κατούνα, Κατοχή, Ματαράγκα, Μεσολόγγι, Μύτικας, Ναύπακτος, Παναιτώλιο).

Σήμερα λοιπόν, η απόφαση αυτή της Τράπεζας Πειραιώς για κλείσιμο δύο υποκαταστημάτων της στην Αιτωλοακαρνανία, εγείρει και ένα μεγάλο ζήτημα που σχετίζεται με την εν τέλει εξαφάνιση της Αγροτικής Τράπεζας που για πάνω από 80 χρόνια είχε καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας. Να σημειωθεί, όταν έγινε η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής σε αυτήν υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις από τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ότι «όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή», κάτι που σήμερα φαίνεται να διαψεύδεται.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1.Υπάρχει ενημέρωση του Υπουργείου σχετικά με το ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας των εν λόγω υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στη Βόνιτσα και τη Ματαράγκα και της Εθνικής Τράπεζας στη Βόνιτσα;

2.Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβουν το Υπουργείο προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι κάτοικοι της Βόνιτσας και της Ματαράγκας θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα στις συναλλαγές τους με τα εν λόγω τραπεζικά ιδρύματα, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες και δεν θα υποστούν την επιβάρυνση της μετακίνησης σε άλλα υποκαταστήματα;

3. Ποιες είναι οι προτάσεις που έχει διαμορφώσει η Ομάδα Εργασίας (απόφαση Α.Π. 133436-11/12/2018) για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κλεισίματος υποκαταστημάτων τραπεζών στους καταναλωτές;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος