olive

H ενίσχυση της ελιάς καλαμών

Επιστολή
Του Γιώργου Βαρεμένου προς στον υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Μ. Βορίδη
Για την εληά Καλαμών

Κύριε υπουργέ,

Γνωρίζουμε από την λατινική αρχαιότητα ότι verba volant ενώ scripta manent. Γι’ αυτό προτιμώ η επικοινωνία μας να μην είναι προφορική αλλά γραπτή, έστω και ηλεκτρονικά αφού το επιτάσσει η εποχή.
Να δεχθώ ότι το λάθος με τη μη-καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης στους παραγωγούς εληάς Καλαμών του νομού Αιτωλοακαρνανίας δεν ήταν «εξεπίτηδες», όπως λέμε εμείς εδώ κάτω, μη παίρνοντας υπόψη τις σοφές παραινέσεις του κ. Μπαμπινιώτη.
Να δεχθώ ακόμη ότι το λάθος δεν ήταν του υπουργείου, τα πάντα να δεχθώ, ακόμη κι ότι ο γάιδαρος πετάει, αν είναι να αντιμετωπισθεί το θέμα. Ακόμη κι ότι το λάθος ήταν των παραγωγών. Ας πούμε ότι το υπουργείο δεν γνωρίζει ότι στην Αιτωλοακαρνανία καλλιεργούνται πάρα πολλά στρέμματα (πολύ περισσότερα από κάθε άλλο νομό). Πώς όμως προϋπολόγισε την δαπάνη για την ενίσχυση; Με βάση μηδενική παραγωγή, που όπως ισχυρίζεται προκύπτει απ’ τους κωδικούς; Δηλαδή ότι η Αιτωλοακαρνανία δεν έχει ούτε ένα στρέμμα ελαιόδενδρων; Εν πάση περιπτώσει, όποιο κι αν ήταν το λάθος, όποιος και όπως κι αν το διέπραξε, θεωρώ ότι είναι θέμα τιμής για την Πολιτεία να άρει την εν τοις πράγμασιν αδικία. Άμεσα. Εδώ και τώρα. Σας διαβεβαιώ ότι οι παραγωγοί δεν θα καταναλώσουν τα χρήματα στο υπό ανέγερση Καζίνο του Ελληνικού, αλλά θα τα χρησιμοποιήσουν για να μείνουν τα δένδρα όρθια. Και μαζί με τα δένδρα και οι άνθρωποι, σε μια περιφέρεια όπου ορισμένες περιοχές κινδυνεύουν με κοινωνική ερημοποίηση.

Κύριε υπουργέ, δεν θεωρώ ότι έχετε πρόθεση να αδικήσετε ειδικά την Αιτωλοακαρνανία, άλλωστε η αδικία στις μέρες μας έχει ευρύτερες διαστάσεις. Δεν υπάρχει όμως καμμιά δικαιολογία, ούτε συγχωροχάρτι για τυχόν μη άρση αυτής της αδικίας. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και από αυτά ο κόσμος έχει χορτάσει. Τον λόγο πλέον έχουν οι πράξεις και μόνον αυτές.

Γιώργος Βαρεμένος
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


«Για μία ακόμη φορά, η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ευθυνόφοβη, λίγη και εξαιρετικά κατώτερη των περιστάσεων», δήλωσε ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, αναφορικά με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την ενίσχυση των παραγωγών Ελιάς Καλαμών.

«Χιλιάδες παραγωγοί της ποικιλίας Ελιάς Καλαμών σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν να μη λάβουν την κορωνοενίσχυση, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να γνωρίζει το πρόβλημα, να αναγνωρίζει το λάθος, αλλά… να το αποδίδει στους παραγωγούς», τόνισε. Παράλληλα, επεσήμανε πως «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεταθέτει τις ευθύνες της στους πληττόμενους αγρότες».
Επιπρόσθετα, ο βουλευτής υπενθύμισε ότι «από το Μάιο είχε τονίσει την αναβλητικότητα της Κυβέρνησης στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος», ενώ «είχε επισημάνει την αδιαφορία της απέναντι στους παραγωγούς και τους μεταποιητές του τόπου μας, αλλά κι όλης της χώρας».
Όπως, μάλιστα, ανέφερε, «η χώρα κινδυνεύει να χάσει την ευρωπαϊκή ενίσχυση. Φτάνει με τον εμπαιγμό της πολύπαθης αγροτικής οικογένειας».

Κλείνοντας, κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό και την Κυβέρνηση «να κάνουν τη δουλειά τους, όπως οφείλουν σε συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης», να «αφήσουν τα “τεχνικά κενά” ως δικαιολογία για την ανεπάρκειά τους» και να «βάλουν την Περιφέρεια και τον αγροτικό κόσμο στο κάδρο της, γιατί οι συνθήκες δεν προσφέρονται ούτε για “παιχνίδια” ούτε για κρυφτό».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Για μία ακόμη φορά, η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ευθυνόφοβη, λίγη και εξαιρετικά κατώτερη των περιστάσεων.
Χιλιάδες παραγωγοί της ποικιλίας Ελιάς Καλαμών σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν να μη λάβουν την κορωνοενίσχυση, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να γνωρίζει το πρόβλημα, να αναγνωρίζει το λάθος, αλλά… να το αποδίδει στους παραγωγούς.
H Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεταθέτει τις ευθύνες της στους πληττόμενους αγρότες.
Στην περίπτωση των ελαιοπαραγωγών, καταφεύγει στην εξωφρενική δικαιολογία ότι “οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί δε συμπλήρωσαν σωστά τα στοιχεία στις δηλώσεις ΟΣΔΕ”.
Ας αφήσει τις φτηνές δικαιολογίες.
Στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουν οι παραγωγοί ας λύσει επιτέλους τα προβλήματα κι ας μην επικαλείται χωρίς αιδώ τα… “λάθη παραγωγών”.
Οι ελαιοπαραγωγοί χρειάζονται άμεση στήριξη και ενίσχυση, δίχως άλλες χρονοτριβές.
Από το Μάιο είχαμε τονίσει την αναβλητικότητα της Κυβέρνησης στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
Είχαμε επισημάνει την αδιαφορία της απέναντι στους παραγωγούς και τους μεταποιητές του τόπου μας, αλλά κι όλης της χώρας.
Η χώρα κινδυνεύει να χάσει την ευρωπαϊκή ενίσχυση. Φτάνει με τον εμπαιγμό της πολύπαθης αγροτικής οικογένειας. Ας κάνουν τη δουλειά τους, όπως οφείλουν σε συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης. Και ας αφήσουν τα “τεχνικά κενά” ως δικαιολογία για την ανεπάρκειά τους.
Να βάλει τώρα η Κυβέρνηση την Περιφέρεια και τον αγροτικό κόσμο στο κάδρο της, γιατί οι συνθήκες δεν προσφέρονται ούτε για “παιχνίδια” ούτε για κρυφτό.»

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Αυτό που συμβαίνει με την μη-ενίσχυση των παραγωγών εληάς Καλαμών του νομού Αιτωλοακαρνανίας, δεν έχει προηγούμενο. Ούτε δεκάρα δεν έχουν πάρει οι παραγωγοί, κάτι που αναγνωρίζει το αρμόδιο υπουργείο και ενώ είχε προηγηθεί η δέσμευση του υπουργού κ. Βορίδη. Η ευθύνη για την μη-πληρωμή αποδίδεται απ’ τους αρμόδιους υπηρεσιακούς στους παραγωγούς διότι, λέει, χρησιμοποιούν λάθος κωδικούς στις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Απ’ ό,τι φαίνεται, κάποιοι καρεκλοκένταυροι δεν μπορούν να μοιράσουν δυό γαϊδάρων άχυρα ή, γενικότερα, το επιτελικό κράτος, που εμπνεύσθηκε ο πρωθυπουργός, χάνει λάδια, για να μην πω ότι έχει χτυπήσει μπιέλα.
Σε κάθε περίπτωση, το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο αναγνωρίζει το λάθος (ασχέτως πού το αποδίδει), πρέπει να επανορθώσει άμεσα, καταβάλλοντας στους παραγωγούς την αποζημίωση, πριν δει τα ελαιόδεντρα να στοιχειώνουν από εγκατάλειψη. Με αυτή την ενίσχυση θα μπορούσε να καλυφθεί ένα μέρος του κόστους παραγωγής, μέχρι να έλθει κάποια λιγότερο μουντή συγκυρία απ’ τη σημερινή.
Το πρόβλημα με την εληά Καλαμών συνιστά δράμα και δεν μπορούν ορισμένοι να το μετατρέπουν σε μελόδραμα.

—-

Στην δραματικότερη καμπή βρίσκεται η παραγωγή της εληάς Καλαμών: οι τιμές για τη νέα σοδειά κυμαίνονται στα 40-45 λεπτά το κιλό και οι παραγωγοί είναι ανάστατοι, καθώς επικρατεί σύγχυση γύρω απ’ τους κωδικούς για την ενίσχυση που πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση. Από το Υπουργείο έλαβα την διαβεβαίωση ότι η ενίσχυση λόγω Covid19, ύψους περίπου 13 εκατ. ευρώ, θα περιλαμβάνει και την επιτραπέζια εληά Καλαμών που παράγεται στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να καλύψει κάποιες δαπάνες (όπως τα λιπάσματα), που είναι αναγκαίες προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν τα δένδρα στην τύχη τους. Κάτι που έχει ήδη συμβεί με όσους είχαν νοικιασμένα χωράφια και τα εγκαταλείπουν όπως-όπως.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ενώσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των κωδικών που καλύπτουν τους παραγωγούς Αιτωλοακαρνανίας, μένουν εκτός πληρωμής. Ή θα γίνει κάτι επιπρόσθετα ή τα πράγματα θα πάρουν την πιο μοιραία τροπή για την παραγωγή της εληάς Καλαμών στον νομό.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας