rmegaro

Περί της διοικητικής λειτουργίας στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου

Την Προηγούμενη Πέμπτη 29-10-2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείο εργαζομένων του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και οι εργαζόμενοι του Δήμου είχαν την τιμητική τους από τοπικό ΜΜΕ. Από την μία ζητάει να σοβαρευτούν οι συνδικαλιστές του Δήμου και μας κατηγορεί για ασυναρτησίες και Γκεμπελίσμούς και από την άλλη μιλάει για «επανεκκίνηση» στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου και την ανάγκη αυτή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Αντί άλλης απάντησης παραθέτουμε κατ΄ αρχάς τον ορισμό κάποιον εννοιών, καθώς φαίνεται να υπάρχει «έλλειμμα» στις ορθές ερμηνείες, από κάποιους, στην καλύτερη περίπτωση.
Γκεμπελισμός: «υποτιμητικός χαρακτηρισμός που αποδίδεται σε άνθρωπο που προπαγανδίζει μία γνώμη / άποψη / ιδέα με ύπουλα μέσα, χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία και την τακτική της επανάληψης συνεχώς των ίδιων πραγμάτων, για να πείσει όλο και περισσότερους (έχει αποδοθεί στον Γκαίμπελς η χρήση της τακτικής: «πες, πες, κάτι θα μείνει»)(πηγή: https://el.wiktionary.org/wiki) – Τι μας θυμίζει άραγε;

Επανεκκίνηση: «η εκ νέου εκκίνηση» (πηγή: https://el.wiktionary.org/wiki). Αλήθεια σε πάνω σε τι και με τι;
Στις Αρχές δεοντολογίας δημοσιογραφικού επαγγέλματος από την ΕΣΗΕΑ στο άρθρο1 αναφέρει: «Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει: α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας. β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών. δ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του. ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.» (πηγή: https://www.esiea.gr/arxes-deontologias/arxes-deontologias-dimosiografikoy/). Και μετά κατηγορούν εμάς!

Τα συμπεράσματα νομίζουμε έχουν ήδη βγει. Ας μας απαντήσουν λοιπόν.
Ποιος επαναλαμβάνει εμμονικά την γνώμη και την άποψη του ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων χρησιμοποιώντας αίολα στοιχεία και επιχειρήματα και την τακτική της επανάληψης συνεχώς των ίδιων προσβολών, για να πείσει όλο και περισσότερους; Και από την άλλη εκθειάζει την όποια αιρετή διοίκηση ως άψογη και καθόλα οργανωμένη; Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο το έχουμε ξαναζήσει στην αρχή και προηγούμενων δημοτικών αρχών. Άρα ποιος χρησιμοποιεί «Γκεμπελίστικες» μεθόδους;
Ποιος στερείτεαι αντικειμενικότητας και επιχειρημάτων; Αυτός που στα ρεπορτάζ ρίχνει εμμονικά και προκατειλημμένα την χολή του απέναντι σε κάθε τι δημόσιο, προβάλλοντας μάλιστα, όπως το ίδιο μέσο παραδέχεται, μόνο την άποψη της δημοτικής αρχής, καθώς σε κανένα «ρεπορτάζ» μέχρι τώρα για θέματα του Δήμου δεν είδαμε την άλλη άποψη; (για την ακρίβεια δεν ζητήθηκε). Φυσικά δεν ζητήθηκε γιατί δεν χρειαζόταν, δεν βόλευε προφανώς την εμμονική γκεμπελίστική άποψη περί αποτυχημένων εργαζόμενων και επιτυχημένης δημοτικής αρχής. «Ουαί ημίν γραμματείς και φαρισαίοι…. ».

Για ποια εκ νέου εκκίνηση αναφέρεστε, προφανώς μεταφέροντας την άποψη της δημοτικής και μόνο αρχής, σε μία πολύπαθη υπηρεσία, όταν από το «παρασκήνιο» που το ίδιο παραθέτει, κατόπιν «αποκλειστικών» πληροφοριών, το πρόβλημα φαίνεται ότι ήταν, ότι όντως ζητήθηκε, αλλά από την πλευρά της υπηρεσίας, να τηρηθεί η νομιμότητα. Η δημοτική αρχή όπως φαίνεται είχε διαφορετική άποψη, αλλά δεν είδαμε καμία πειθαρχική δίωξη (εκεί καταγράφονται τα πραγματικά γεγονότα), όπως προβλέπεται άλλωστε ως η μόνη νόμιμη οδός (εάν όντως η άποψη της υπηρεσίας ήταν παράνομη), παρά μόνο μισόλογα και κουτσομπολιά, «με διαρροές» στο συγκεκριμένο ΜΜΕ; Επανεκκίνηση δηλαδή θα πραγματοποιηθεί με παλιές τακτικές, νοοτροπίες και μετακύληση ευθυνών σε όλους τους άλλους και μάλιστα μέσω διαρροών; Και μετά κατηγορείτε το σωματείο για γκεμπελισμό; Και την υπηρεσία ως ελλιπής; «αιδώς Αργίοι»

Τέλος και μια ερώτηση προσωπικά στον Δήμαρχο. Στην κατακλείδα άρθρου για την τεχνική υπηρεσία, και όχι μόνο, σας αποδίδεται ότι κατηγορείτε για τις όποιες αστοχίες στο Δήμο, τους εργαζομένους και μόνο. Μάλιστα αναφέρει ότι δεν θα ανεχτείτε την βραδυπορία, την αδιαφορία, τις τρικλοποδιές και τις κωλυσιεργίες. Δήμαρχε, όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε ονοματεπώνυμο και ως τέτοιοι σας έχουμε αντιμετωπίσει και στηρίξει το Δήμο με την εργασία μας, τις προτάσεις μας, και όχι μόνο. Ανώνυμοι αφορισμοί και η μέσω διαρροών μετακύληση ευθυνών προς τους εργαζομένους, δεν τιμούν κανέναν. Σας ρωτούμε ευθέως, γιατί στα αυτιά μας έχουν φτάσει και άλλα «κουτσομπολιά», κατηγορείτε τους εργαζομένους του δήμου για κάτι; θεωρείτε ότι είναι ανεπαρκείς; τι συμβαίνει; και δεν δεχόμαστε γενικότητες και γενικούς αφορισμούς σε απαντήσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι σας έχουν κατατεθεί πολλάκις συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις. Αναμένουμε…

Κλείνοντας θα αναφέρουμε για μία ακόμη φορά ότι πάντα προσπαθούμε έντιμα και με όσα μέσα διαθέτουμε αφενός να προασπίζουμε τους συναδέλφους μας στα προβλήματα του εργασιακού τους βίου, αφετέρου να πληροφορούμε έγκυρα και έγκαιρα, τους συνδημότες μας για τα προβλήματά μας, καθώς πολλά εκ των οποίων αγγίζουν την καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής τους. Οι κριτικές οποιασδήποτε μορφής είναι αποδεκτές, πάντα ήταν. Αυτές όμως οι οποίες πριν διατυπωθούν, διασταυρώνονται, εδώ είμαστε να εκφράσουμε τα επιχειρήματα μας και τις θέσεις μας για οποιονδήποτε το ζητήσει, πάντα ήμασταν, και τελικά είναι οι μόνες που παράγουν αποτελέσματα. Οι άλλες απλά τελικά δεν αξίζουν σχολιασμό και δεν θα ασχοληθούμε ξανά, απλά θα απομονώνονται, όπως τους αξίζει.

Υ.Γ.1 Στο μόνο που θα συμφωνήσουμε με το συγκεκριμένο ΜΜΕ, είναι ότι όντως υπάρχει πρόβλημα, ταχύτητας, σοβαρότητας, αδυναμίας συνεννόησης, αδιέξοδο, αδιαφορία, τρικλοποδιές, κωλυσιεργίες, ασυναρτησίες, αποπροσανατολισμός, γκεμπελισμός, διαστρεβλώσεις, έλλειψης προτάσεων, ανωνυμία, αλλά όχι από εμάς και τους εργαζομένους.

Υ.Γ.2 Περί ανωνυμίας. Τα δικά μας τα άρθρα πάντα ήταν και είναι, υπογεγραμμένα ομόφωνα από το Δ.Σ., με ονοματεπώνυμο. Νομίζουμε ότι ανωνυμία είναι όταν τα άρθρα είναι τελείως ανώνυμα, είτε απαντάει γενικώς μια εταιρεία Μ.Ι.Κ.Ε. (ανώνυμα φυσικά, καθώς δεν ξέρουμε ιδιοκτήτη), είτε ο Β.Β., είτε ο Γ.Κ. είτε , είτε …. Ο νοών νοείτω.

Υ.Γ.3 Θα επανέλθουμε… Δεν εξαντλήθηκε το θέμα εδώ…

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


 

Μια οφειλόμενη απάντηση της ΑΙΧΜΗΣ στις ασυναρτησίες και τους γκεμπελισμούς του Σωματείου Εργαζομένων

Σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της περιοχής, στάλθηκε η απάντηση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Μεσολογγίου σε σχόλιο που δημοσίευσε η ΑΙΧΜΗ στο φύλλο της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου 2020.

Από την στιγμή όμως που το Σωματείο δεν συμπεριέλαβε το σχόλιο της ΑΙΧΜΗΣ στο κείμενό του, προφανώς οι αναγνώστες δεν μπορούσαν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Το σχόλιο ανέφερε:

«Την προσεχή Πέμπτη 22 Οκτωβρίου θα κριθεί η τύχη της Έφης Σταµάτη, ως αναπληρώτριας προϊσταμένης της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Μεσολογγίου.
Ο Κώστας Λύρος, µε απόφασή του την αντικατέστησε µε τον µηχανικό Θάνο Βάσση, ωστόσο η Αποκεντρωμένη είχε διαφορετική άποψη, ακύρωσε την απόφαση και δεν έγινε η αλλαγή. Η δημοτική αρχή όμως επιμένει και προσέφυγε στην επιτροπή του άρθρου 152 που είναι τριμελής και θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη για να εξετάσει τις απόψεις του δήμου. Πηγές από την δημοτική αρχή λένε ότι ο δήμαρχος έχει κάθε δικαίωμα να προβεί στην αντικατάσταση του προϊσταμένου που δεν είναι τοποθετημένος από υπηρεσιακό συμβούλιο, αλλά με απόφαση του προηγούμενου δημάρχου. Επίσης ο κ. Βάσσης έχει τα ίδια τυπικά προσόντα με την κα Σταμάτη.

Η απόφαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι η εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία της τεχνικής υπηρεσίας, η ανταπόκριση στην αποστολή της και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραγωγή έργου πάντα παραμένει ζητούμενο».

Από το παραπάνω σχόλιο, που αποτυπώνει τα πραγματικά δεδομένα, προέκυψε η απάντηση των συνδικαλιστών του δήμου που αποτελεί μνημείο ασυναρτησίας και υποτιθέμενων συμπερασμάτων τα οποία αγγίζουν τα όρια του γκεμπελισμού. Γιατί αν και δεν αναιρέθηκε τίποτε από τα πραγματικά γεγονότα και δεδομένα, πως να γίνει άλλωστε αφού είναι εγκυρότατα, ο συντάκτης βγάζει αβίαστα συμπεράσματα και ούτε λίγο – ούτε πολύ απαγορεύει σε ένα δημοσιογράφο, όχι να πει την προσωπική του άποψη, αλλά ούτε καν να αποτυπώσει μια κατάσταση ή να ζητήσει την άποψη της δημοτικής αρχής! Μα πόσο πιο χαμηλά θα φτάσετε κύριοι συνδικαλιστές του δήμου;

Πάμε παρακάτω. Ο αποπροσανατολισμός σε όλο του το μεγαλείο. Γράφει ο συντάκτης: «Σε άρθρο μάς πληροφορεί ως βαθύς γνώστης του Διοικητικού Δικαίου ότι ο Δήμαρχος έχει κάθε Δικαίωμα να προβεί σε αντικατάσταση προϊσταμένου κ.λπ. κ.λπ». Επειδή ερωτάτε πιο κάτω αν καταλαβαίνετε καλά. Σας απαντάμε όχι, δεν καταλαβαίνετε ή δεν θέλετε να καταλάβετε. Και με γκεμπελίστικη τακτική, την άποψη της δημοτικής αρχής που πήραμε στα πλαίσια του ρεπορτάζ, την επικαλείστε ως δική μας και ως αυθεντία. Ή έχετε πρόβλημα κατανόησης των κειμένων ή κάτι άλλο συμβαίνει.
Το ίδιο και παρακάτω όπου η ευχή, να δουλεύει αποδοτικά η τεχνική υπηρεσία, (με οποιονδήποτε προϊστάμενο έχει στο τιμόνι της), διαστρεβλώνεται και παρουσιάζεται ως κάτι που θα επέλθει από το αποτέλεσμα της προσφυγής το οποίο, με τα δικά σας γκεμπελίστικα γυαλιά, εικάζεται ή είναι γνωστό από πριν! Για σοβαρευτείτε κύριοι και αλλάξτε ρότα.

Τέλος, η ενόχλησή σας για την αναφορά στα τυπικά προσόντα των δύο υπαλλήλων είναι αστεία. Δεν χρειάζεται να πάρει κάποιος το φάκελο κύριοι για να δει τι πτυχίο έχει ο κάθε υπάλληλος. Μια ματιά στην «Διαύγεια» ή μια απλή αναζήτηση φτάνει, δεν πρόκειται δα για το κρατικό μυστικό!

Κλείνοντας, όντως υπάρχει κάτι περίεργο σε όλη αυτήν την ιστορία. Αυτή είναι η εμμονή σας να θεωρείτε ότι συνδιοικείτε έναν δήμο. Εκτός από το να μπαίνετε ανάμεσα σε υπαλλήλους, δημοσιεύματα, απόψεις δημάρχων κλπ. κλπ., υπάρχει και ο άλλος δρόμος: Αυτός των προτάσεων για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών. Μην μας πείτε ότι είστε ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα απόδοση όλων των τμημάτων. Διότι, π.χ., η τεχνική υπηρεσία χρειάζεται να ανεβάσει ταχύτητα και είναι γνωστό αυτό μέχρι και στον κυρ Βασίλη στο Κουδούνι. Απορούμε πως εσείς, που είστε μέσα στα πράγματα, δεν κάνετε καμία αναφορά στο θέμα που έχει αντίκτυπο και στους δημότες μας. Ή δεν σας ενδιαφέρουν αυτοί, αλλά μόνο τα συνδικαλιστικά σας ζητήματα; Μας επιτρέπετε να τα κρίνουμε ως τέτοια ή θα μας απαγορεύσετε δια να ομιλούμε, να σχολιάζουμε, να λέμε την γνώμη μας κύριοι του Σωματείου;
Σε ένα μόνο θα συμφωνήσουμε μαζί σας. Πράγματι, περίεργα τα πράγματα. Και πονηροί οι καιροί…

Υ.Γ. Τα όσα γράφονται στην ΑΙΧΜΗ δεν είναι ανώνυμα. Η εφημερίδα έχει όνομα, ιδιοκτήτη, εκδότη, υπεύθυνο κατά το Νόμο και έδρα. Τα δικά σας γραφόμενα τίνος είναι; Υπάρχει ομοφωνία απ’ όλα τα μέλη για να συντάσσουν τέτοιες… «εύστοχες» απαντήσεις;

Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ


Την Πέμπτη παίχτηκε άλλη μια πράξη ενός γνώριμου μας έργου στην επιτροπή του άρθρου 152 του ν. 3463/06 που έχει εξελιχθεί ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τις επιθυμίες των αιρετών, αδιαφορώντας τελικά για το ορθό και δίκαιο. Όλα αυτά δυστυχώς με την ανοχή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αιρετών και των δικηγόρων. Για άλλη μια φορά «πέρασε» από την επιτροπή έωλη «ένσταση» του Δήμου που αφορούσε την ακύρωση δικαίωσης συναδέλφου, από την Αποκεντρωμένη, για παράτυπη μετακίνηση και υποβιβασμό της.

Η μόνη που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ουσιαστικά επιβεβαίωσε το δίκαιο και ορθό της περίπτωσης της συναδέλφου (είχε προηγηθεί ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης) ήταν η Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των Αιρετών επικαλέστηκε την εμπειρία του και τις επιθυμίες του ως αιρετος (άκουσον – άκουσον) και ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των δικηγόρων υιοθέτησε απριόρι όλα τα επιχειρήματα του Δήμου, τα οποία μάλιστα είχε καταθέσει δικηγόρος εκ Πατρών (τυχαίο άραγε;) – φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά, το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλάκις στο παρελθόν και το έχουμε στηλιτεύει επίσης πολλάκις.

Έχοντας κουραστεί να παλεύουμε με ένα σαθρό κατεστημένο, θέλουμε να φωνάξουμε και να καταγγείλουμε όλους εκείνους που αμετανόητα χωρίς να διδάσκονται από το παρελθόν, επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη με τους προκατόχους τους. Προκατόχους που ξόρκιζαν όπως και τις συγκεκριμένες τακτικές και πρακτικές τους, αλλά τελικά αποδεικνύονται βασιλικότεροι του βασιλέως. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται – επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα ή τραγωδία. Δεν μπορεί με τους ίδιους πρωταγωνιστές, τις ίδιες πρακτικές και τις ίδιες μεθόδους να προσπαθούμε να αλλάξουμε και να πάμε μπροστά. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, εντός και εκτός δήμου, ότι επιτέλους πρέπει να αφήσουν τους εργαζόμενους να κάνουν την δουλεία τους, απρόσκοπτα και αξιοκρατικά.

Δυστυχώς βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές απλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Φτάνει πια.

Μετά τιμής
Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


 

Για μία ακόμη φορά η εφημερίδα ΑΙΧΜΗ αναφέρεται και παρεμβαίνει με «περίεργο» τρόπο στην διοικητική λειτουργία του Δήμου, και όχι μόνο, υποκαθιστώντας ακόμη και τον ίδιο το Δήμαρχο!

Συγκεκριμένα σε άρθρο που φιλοξενήθηκε στο φύλλο της Πέμπτης 15/10/2020 (ανώνυμο πάντα) μας πληροφορεί ως βαθύς γνώστης του Διοικητικού Δικαίου, ότι ο Δήμαρχος έχει κάθε Δικαίωμα να προβεί σε αντικατάσταση προϊσταμένου (παρόλο που έχει κριθεί από υπηρεσιακό συμβούλιο-λεπτομέρειες!) γιατί όπως φαίνεται το πρόβλημα είναι, ότι είναι τοποθετημένος σύμφωνα με την εφημερίδα (αν το καταλαβαίνουμε καλά), με απόφαση του προηγούμενου δημάρχου!

Επίσης μας αναφέρει τα προσόντα των δύο συναδέλφων μας, συγκρίνοντας τα και αξιολογώντας τα μάλιστα. – προφανώς έχει πρόσβαση στους υπηρεσιακούς φακέλους τους (προσωπικά δεδομένα πουθενά;! Αλλιώς εικάζει; ή κατασκευάζει εντυπώσεις!).

Μάλιστα προχωράει ακόμη περαιτέρω καθώς μας προϊδεάζει για την έκβαση της διοικητικής διαδικασίας προσφυγής του Δήμου στην επιτροπή του άρθρου 152, εναντίον της δικαίωσής της συναδέλφου από την Αποκεντρωμένη, που είναι σε εξέλιξη, καθώς ως γνήσιος γνώστης προφανώς της «νομοθεσίας», αλλά και της παραφιλολογίας, εικάζει ή ξέρει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα!

Τέλος ως γνήσιος γνώστης και της «στοχοθεσίας» του δήμου και αξιοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία μέτρησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του παραγόμενου δημόσιου αγαθού της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, μας πληροφορεί ότι έτσι θα αποκατασταθεί η εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία της και θα υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή έργου!
Τι να πούμε, σημάδια των καιρών και ο νοών νοείτω.

Μετά τιμής

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ