eidikomain1

Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου

eidiko1

eidiko3

eidiko2

Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου, αποτελεί μια νεοσύστατη εκπαιδευτική δομή της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. Αποτελεί ένα σχολείο που απευθύνεται σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, συχνά από ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα, με νοητικές παθήσεις, ή άλλες σύνθετες ψυχοσυναισθηματικές και κοινωνικές διαταραχές, ή συμπεριφοριστικές δυσκολίες.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, οι εκπαιδευτικές δομές αυτού του τύπου, είναι στελεχωμένες με πρόσθετες ειδικότητες καθηγητών, όπως ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, με κατάλληλη εκπαίδευση για την επιστημονική υποστήριξη αυτών των παιδιών.

Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος παιδιών με ιδιαίτερες δυσκολίες, έχουν βρει ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, που συνδυάζει την μάθηση, με την στήριξη και την υποβοήθηση στις δικές τους ιδιαιτερότητες, ώστε να μπορέσουν να σταθούν όσο το δυνατόν πιο ισότιμα, στην κοινωνία που μας περιβάλλει.

Είναι άξιες πολλών επαίνων, οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, τόσο από τον Διευθυντή της δομής κ.Αθανάσιο Πατρόπουλο, όσο και από το σύνολο των εκπαιδευτικών του σχολείου, για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει το σχολείο με όσο το δυνατόν αρτιότερο τρόπο.
Μια επίσκεψη εκεί, αρκεί για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο.
Χρωματισμοί και εξωραϊσμοί τοίχων, δημιουργία νέων εργαστηρίων ακόμη και σε χώρους που παλαιότερα λειτουργούσαν τουαλέτες, μοναδικές καλλιτεχνικές δημιουργίες των παιδιών υπό την καθοδήγηση των διδασκάλων τους, νέες αίθουσες και χώροι για δραστηριότητες των παιδιών, είναι μερικά μόνο από όσα βλέπει κάθε καλόπιστος επισκέπτης.
Αξίζει δε να σημειωθεί, και η πρωτοποριακή εξωστρέφεια του σχολείου, με συμμετοχή σε διεθνή ευρωπαϊκά προγράμματα επίσκεψης και ανταλλαγής μαθητών, τα γνωστά μας Erasmus!

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει βεβαίως, στο σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο του σχολείου, τους καθηγητές του, όπου με υψηλό αίσθημα ευθύνης και χρέους προς αυτά τα ευάλωτα παιδιά, καταφέρνουν όχι απλώς να τα διδάσκουν τα όσα προβλέπουν τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και να τα κάνουν να νιώθουν θαλπωρή και αληθινό ενδιαφέρον για τα δικά τους ιδιαίτερα προβλήματα.

Είναι πασιφανή τα οφέλη από την λειτουργία μιας τέτοιας εκπαιδευτικής δομής στον τόπο μας. Πρόκειται όχι απλώς για μια ακόμη παραγωγή εκπαιδευτικού έργου, αλλά για μια πολύτιμη αρωγή με πολλές κοινωνικές προεκτάσεις, στην τοπική μας κοινωνία.

Η λειτουργία του σχολείου όμως, έχει και αυτή τις δικές της ιδιαιτερότητες. Οι ανάγκες των παιδιών και των διαμορφώσεων των εγκαταστάσεων είναι πολλές, ενώ οι συνήθως χορηγούμενοι οικονομικοί πόροι, απελπιστικά λίγοι.
Είναι πραγματικά κρίμα, η στήριξη που λαμβάνουν τέτοιες κρίσιμες -για την κοινωνία μας- εκπαιδευτικές δομές, να είναι μικρή και ανεπαρκής.
Χορηγίες, χρηματοδοτήσεις, δωρεές, είναι από τα πράγματα που μπορούν να ενδυναμώσουν μια τέτοια δομή, με αποδέκτες -ποιους άλλους, τα ίδια τα δικά μας παιδιά, τα ευάλωτα παιδιά της τοπικής μας κοινωνίας.
Ειδικά δε, όταν το εκπαιδευτικό προσωπικό του συγκεκριμένου γυμνασίου, με την δική τους προσωπική εργασία πέρα από τα τυπικά καθηγητικά τους καθήκοντα, έχει δώσει απτά δείγματα, ότι ακόμη και με λίγους διαθέσιμους πόρους, μπορούν να πετύχουν πραγματικά πολλά!

Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, οι φορείς της, οφείλουν να συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο την λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Μεσολογγίου, ώστε η τοπική μας κοινωνία να εξακολουθήσει να έχει αυτή την επιλογή για τα παιδιά της που το έχουν ανάγκη. Με τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες, το Μεσολόγγι ως πόλη-κοιτίδα πολιτισμού και παιδείας από τα παλαιά ακόμη χρόνια, αναβαθμίζει το ρόλο της στο εκπαιδευτικό σκηνικό της χώρας, διαθέτοντας επιλογές για όλες τις εκπαιδευτικές της ανάγκες, από τις πλέον τυπικές και απλές, μέχρι τις πιο σύνθετες και ανώτερες.

Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου, αξίζει πέρα από τον έπαινο και τα συγχαρητήρια για το πολύτιμο έργο τους, και την έμπρακτη στήριξή μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Το οφείλουμε στην Ιερή μας Πόλη.

 

29Dytika.gr