ierotheos9

Έκταφή & ανακομιδή λειψάνων του Αιτωλοακαρνάνα Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης

cc401-1

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα η ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Είχε προηγηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου η εκταφή των ιερών Λειψάνων για να είναι όλα έτοιμα για τις επίσημες λατρευτικές εκδηλώσεις.

Πρόκειται για μεγάλα και μοναδικά γεγονότα στην νεώτερη εκκλησιαστική ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πραγματοποιήθηκε, όπως προαναφέρθηκε, στις 25 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Εδέσσης όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου. Εκεί παρίσταντο οι Αρχιερείς Σεβ. Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Καστορίας κ. Σεραφείμ και ο οικείος Μητροπολίτης κ. Ιωήλ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος, οι Πρωτοσύγκελλοι των τριών Μητροπολιτών και μικρός αριθμός Ιερέων και λαικών, απαραιτήτων για τις εργασίες εκταφής και πλυσίματος των ιερών λειψάνων από τα χώματα.

Λίαν πρωί, αφού ο μαρμαροτεχνίτης αφαίρεσε τα μάρμαρα του τάφου, οι Αρχιερείς «έβαλαν ευλογητός» κάνοντας την πρώτη εκσκαφή χώματος, γύρω στις 7.00 π.μ. Άρχισε αμέσως να ψάλλεται η Παράκληση στον Άγιο και οι Χαιρετισμοί του και να γίνεται κομποσχοίνι καθ’ όλη την διάρκεια της εκταφής, στην οποία έλαβαν μέρος όλοι οι παρόντες έστω και για λίγο, για ευλογία, όπως και ο Δήμαρχος Εδέσσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, καθώς και οι αστυνομικοί.

Τα χώματα έβγαζε με προσοχή ο κ. Πέτρος Τζώτζης, οδηγός της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, και τα ήλεγχαν Ιερείς, με υπεύθυνο τον π. Απόστολο Χατζηδήμο, ιατρό ορθοπεδικό.

Στις 9.25 π.μ. σε βάθος ενάμιση μέτρο φάνηκε πρώτα η κάρα του Αγίου. Τότε κατέβηκε στον τάφο ο Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος, την ξεχώρισε με προσοχή από τα χώματα και την παρέδωσε στον Σεβασμιώτατο κ. Ιωήλ και αυτός στους άλλους Αρχιερείς, εκφωνώντας ο καθένας το «ειρήνη πάσι» μέσα σε ένα κλίμα βαθειάς κατανύξεως και συγκινήσεως.

Καθώς ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος έπλενε την κάρα από τα χώματα, φάνηκε ένα μεγάλο άνοιγμα στο δεξιό μέρος του κρανίου, το οποίο θεωρήθηκε στην αρχή ως φθορά. Ο Σεβασμιώτατος όμως εξήγησε ότι ήταν το άνοιγμα που είχε δημιουργηθεί με την εγχείριση προκειμένου να του αφαιρέσουν τον όγκο. Φαίνονται οι 5 τρύπες που έγιναν με το τρυπάνι και η τομή με τα άλλα εργαλεία των χειρουργών. Μέσα στο κρανίο βρέθηκε και το τμήμα του κρανίου που είχε αφαιρεθή κατά την εγχείριση.

Η ιερά κάρα, όπως και τα άλλα λείψανα, είχε το χρώμα του ώριμου κυδωνιού, που καθώς πλενόταν και έπεφτε ο ήλιος χρυσοκοκκίνιζε.

Η εκταφή συνεχίσθηκε μετά για άλλες τρεις ώρες. Εντύπωση μεγάλη έγινε στους παρισταμένους όταν ευωδία έντονη βγήκε όταν ο κ. Πέτρος Τζώτζης έβγαζε από το χώμα το δεξί χέρι του Αγίου, και μετά από λίγο την λεκάνη του. Σύμφωνα δε με την μαρτυρία του, ζαλίσθηκε από την ευωδία. Αυτήν την ευωδία ένοιωσαν όσοι ήταν κοντά στον τάφο, σαν κάποιος να άναψε θυμίαμα, και μετά εξαφανίσθηκε.

Αργότερα, στο κήρυγμά του κατά την επίσημη ανακομιδή στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος ερμήνευσε και συνδύασε την ευωδία αυτή από τα δύο συγκεκριμένα μέλη του σώματος του Αγίου, της μεν δεξιάς χειρός με την τέλεση των Μυστηρίων, την μεγάλη προσοχή του στις χειροτονίες Κληρικών και την μεμαρτυρημένη ελεημοσύνη του, της δε λεκάνης με την εγκράτεια και καθαρότητα του βίου του.

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες λατρευτικές εκδηλώσεις Ανακομιδής των ιερών Λειψάνων, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης.

Την Τετάρτη το απόγευμα τελέσθηκε πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, υποτακτικού και στενού συνεργάτου του αγίου Καλλινίκου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, Μετρών και Αθύρων κ. Δημητρίου, Γουμενίσσης κ. Δημητρίου, Βεροίας κ. Παντελεήμονος, Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κοζάνης κ. Παύλου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Λαγκαδά κ. Ιωάννου, Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Κίτρους κ. Γεωργίου, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Λαρίσης κ. Ιερωνύμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ιωήλ, ο οποίος υπήρξε πνευματικό ανάστημα και χειροτονία του αγίου Καλλινίκου.

Συμμετείχε περιορισμένος αριθμός Ιερέων, ενώ έψαλαν θαυμάσια χοροί Ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Δάσκαλο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αριστοτέλη Βογιατζόγλου, τον Πρωτομαίστορα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Μιχαήλ Καλαιτζή, που ήρθε από την Φανκφρούρτη Γερμανίας για τον άγιο Καλλίνικο τον οποίον από μικρός τον θεωρούσε άγιο, και τον ιεροψάλτη του Ιερού Ναού κ. Σταύρο Μίσχο.

Ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ιωήλ ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και την Εκκλησία της Ελλάδος μέλη της οποίας που είχαν συμβάλλει στην διαδικασία και είχαν υπογράψει τα σχετικά έγγραφα ήταν παρόντα. Στην συνέχεια αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, υποτακτικό και στενό συνεργάτη του Αγίου, που με τα βιβλία του και τις ενέργειές του συνετέλεσε τα μέγιστα στο να έρθη η ευλογημένη αυτή στιγμή.

Εις επίρρωσιν μάλιστα των παραπάνω και ιδιαίτερα της αρετής της ταπεινώσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου ανέγνωσε τέσσερεις επιστολές του αγίου Καλλινίκου, από το αρχείο των επιστολών που διατηρεί, με τις οποίες αρνείτο να αποστείλη τα βιογραφικά στοιχεία της ζωής του για να δημοσιευθούν σε μεγάλες Εγκυκλοπαίδειες.

Έγραφε ο Άγιος, μεταξύ των άλλων: «Εφ’ όσον ήδη γράφω ιστορίαν και δεν ετελείωσα, θα πρέπει να μην ομιλήσω περί του εαυτού μου. Εάν με αξιώση ο Θεός να γράψω φωτεινή ιστορία, ας ασχοληθούν με εμέ άλλοι».

Ανέλυσε ο Σεβασμιώτατος ότι αυτό δείχνει το ησυχαστικό και ταπεινό φρόνημά του. Έτσι, δεν γράφηκε η βιογραφία του στις εγκυκλοπαίδειες, αλλά εγράφη στην πραγματική εκκλησιαστική ιστορία που είναι το αγιολόγιο της Εκκλησίας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος υπογράμμισε ότι κατά την διάρκεια της επταμήνου ασθενείας του, ο ίδιος τον διηκόνησε προσεγγίζοντας το ασθενές σώμα του -συνειδητά ήδη από τότε- ως ένα λείψανο Αγίου. Ο άγιος Καλλίνικος υπήρξε ένας Επίσκοπος διάδοχος των Αποστόλων στον θρόνο και στον τρόπο της ζωής. Ήταν ένας ιεραπόστολος και πνευματικός πατέρας ακαταπόνητος, ήταν όσιος, όπως έδειξαν τα οσιακά τέλη του, και μάρτυς και προφήτης.

Την Πέμπτη το πρωί στο τέλος του όρθρου, στον οποίον χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, και μετά την δοξολογία, έγινε υποδοχή των ιερών Λειψάνων του Αγίου από τους Αρχιερείς, και η τοποθέτησή τους στο κέντρο του Ιερού Ναού.

Αμέσως μετά τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βρυούλων του Οικουμενικού Θρόνου κ. Παντελεήμονος και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μετρών κ. Δημητρίου, Γουμενίσσης κ. Δημητρίου, Βεροίας κ. Παντελεήμονος, Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κοζάνης κ. Παύλου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Παροναξίας κ. Καλλινίκου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Κίτρους κ. Γεωργίου, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Σιατίστης κ. Αθανασίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ιωήλ.

Σημειωτέον δε ότι οι δύο Μητροπολίτες που φέρουν το όνομα Καλλίνικος, Παροναξίας και Άρτης, το έχουν λάβει προς τιμήν του αγίου Ιεράρχου, πολύ πριν, βεβαίως, την αγιοκατάταξή του.

Όλοι οι συμμετέχοντες Αρχιερείς έλαβαν μια εικόνα του Αγίου, με ενσωματωμένο απότμημα των ιερών λειψάνων του.

Μετά την μικρά Είσοδο, η μεν κάρα του Αγίου τοποθετήθηκε πάνω στην αγία Τράπεζα, τα δε υπόλοιπα ιερά λείψανα στο προσκυνητάρι προς προσκύνηση από τους πιστούς, που συνέρρευσαν όχι μόνον κατά την θεία Λειτουργία, αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας για να λάβουν την ευλογία του Αγίου.

Τον θείο λόγο κατά την θεία Λειτουργία κήρυξε ο οικείος Ιεράρχης κ. Ιωήλ, φανερά συγκινημένος. “Σήμερα η Ιερά Μητρόπολή μας χαίρεται για τον τοπικό μας Άγιο, τον Επίσκοπο Εδέσσης Καλλίνικο”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ, φωτίζοντας διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του.

“Ήταν προφήτης, καθώς εξήγγειλε τις βουλές του Θεού, θαυμάσιος λειτουργός, φιλακόλουθος, άριστος ποιμήν με πλούσιο εκκλησιαστικό φρόνημα. Ανεξίκακος, Ιεράρχης χωρίς φθόνο, που καλλιέργησε τις αρετές του”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ευλογήθηκαν τα κόλλυβα του Αγίου.

Μετά την απόλυση της θείας Λειτουργίας μοιράσθηκε στους πιστούς εικόνα και χώμα από τον τάφο του Αγίου.

Τέλος, η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης δεξιώθηκε τις Αρχές και τους φιλοξενούμενους. Κατά την διάρκεια του γεύματος έλαβαν τον λόγο και μίλησαν για τον Άγιο με την σειρά που έλαβαν τον λόγο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, οι Δήμαρχοι Ναυπάκτου κ. Βασίλειος Γκίζας, Εδέσσης κ. Δημήτριος Γιάννου και Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Αντιπεριφειάρχης κ. Ιω. Τζαμτζής, ο Βουλευτής κ. Γ. Καρασμάνης, η ανηψιά του Αγίου κ. Αικατερίνα Πούλου εκ μέρους όλων των συγγενών του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, που ανέφερε σημαντικά και άγνωστα στους πολλούς στοιχεία από την εκκλησιαστική ιστορία του Αγίου, που δείχνουν το εκκλησιαστικό του φρόνημα από την νεότητά του μέχρι το τέλος της ζωής του, και οι Σεβ. Μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμων που ήταν μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Κανονικών Ζητημάτων και Άρτης κ. Καλλίνικος, που ανέφερε ένα σημαδιακό γεγονός που συνέβη το ξημέρωμα της 23ης Ιουνίου, ημέρας αγιοκατάταξεως του Αγίου.

Γενικά, στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι Δήμαρχοι Εδέσσης κ. Δημήτριος Γιάννου, Ναυπάκτου κ. Βασίλειος Γκίζας, Θέρμου κ. Σπ. Κωνσταντάρας, Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, Αλμωπίας κ. Χ. Μπάτσης, ο Αντιπεριφειάρχης Πέλλας κ. Ιω. Τζαμτζής, οι Βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Β. Βασιλειάδης και Θ. Τζάκρη, οι επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας του Νομού, συγγενείς του Αγίου και πλήθος κόσμου.