hospital agrinio2

Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό το νοσοκομείο Αγρινίου

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας Γιώργου Βαρεμένου.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι, παρά τον ορισμό του Νοσοκομείου Αγρινίου ως αναφοράς για Covid19, η κυβέρνηση δεν έχει πράξει τα απαιτούμενα για την ενίσχυση τόσο της στελέχωσης σε υγειονομικό προσωπικό όσο και του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε το νοσοκομείο να ανταποκριθεί με επάρκεια στον νευραλγικό ρόλο του για την δημόσια υγεία στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Επί πλέον, επισημαίνεται η έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να πραγματοποιούνται άμεσα και ταχύτατα οι απαραίτητες ιχνηλατήσεις στις περιπτώσεις κρουσμάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σοβαρές ελλείψεις στο Νοσοκομείο αναφοράς Covid19 του Αγρινίου – Ανάγκη για διενέργεια γρήγορων ιχνηλατήσεων»

Ως γνωστόν, το νοσοκομείο του Αγρινίου, έχει ορισθεί ως μονάδα αναφοράς για Covid19.
Ωστόσο, δεν έχουν γίνει όλα όσα απαιτούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής του σε προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια σ’ αυτόν τον κρίσιμο και νευραλγικό για την δημόσια υγεία ρόλο.
Συγκεκριμένα, η απόκτηση ενός μοριακού αναλυτή έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και 6ης ΥΠΕ. Επί πλέον, είναι γεγονός ότι τα αναλώσιμα των αντιδραστηρίων κοστίζουν όντως ακριβά. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να ληφθεί πρόνοια ώστε οι παραγγελίες τους να μην γίνονται ανά νοσοκομείο αλλά κεντρικότερα, ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και ταχύτερη παράδοσή τους;

Οι γιατροί του νοσοκομείου ζήτησαν να προσδιορίσουν οι υπεύθυνοι ποιό ακριβώς μέρος του νοσοκομείου θα λειτουργήσει επιχειρησιακά για την Covid19, ώστε να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις σε προσωπικό και εξοπλισμό: Ένα τμήμα; Μια πτέρυγα; Ολόκληρο; Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης, απαξίωσε αυτό το εύλογο αίτημα με την εξής αλαζονική δήλωση: «Δεν ασχολούμαι με τέτοιες αντιδράσεις». Συνιστά αυτό υπεύθυνη στάση απέναντι στην αγωνία όσων παλεύουν στην πρώτη γραμμή της δημόσιας υγείας;

Στο νοσοκομείο Αγρινίου υπάρχουν 8 κρεβάτια ΜΕΘ, από τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν 4, μετά βίας 5. Αν όμως επιδεινωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, τί θα γίνει με τους ασθενείς με Covid19 αλλά και με άλλα έκτακτα και σοβαρά περιστατικά;
Προκειμένου ένα νοσοκομείο αναφοράς Covid19 να ανταποκρίνεται στον τίτλο του αλλά και να μην περιθωριοποιεί θανάσιμα άλλους βαρειά νοσούντες, χρειάζεται σχεδιασμός, ο οποίος φαίνεται ότι λείπει.

Πέραν τούτων, στο ΕΚΑΒ Αγρινίου σημειώθηκαν 5 κρούσματα, περίπου δηλ. το 10% του προσωπικού, το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω- επέδειξε ωριμότητα και δεν υπήρξαν σημάδια πανικού. Στη βάση μιας τέτοιας ψύχραιμης στάσης θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης ιχνηλάτησης, ώστε να αποτραπεί πιθανή διασπορά που θα έπληττε καίρια μια τόσο νευραλγική υγειονομική μονάδα, όπως και κάθε άλλη. Μια τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει σε όλο το φάσμα των μονάδων υγείας της. Αντ’ αυτού, επικρατεί ασύγγνωστη έλλειψη συντονισμού, σε δυσαρμονία με την κρισιμότητα των στιγμών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Σε ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να προχωρήσει, ώστε το Νοσοκομείο Αγρινίου να μην είναι μόνο κατ’ όνομα νοσοκομείο αναφοράς Covid19 αλλά να στελεχωθεί, να εξοπλισθεί και να οργανωθεί ώστε να επιτελέσει ουσιαστικά τον νευραλγικό αυτόν ρόλο συνεχίζοντας όμως να εξυπηρετεί και τα άλλα βαρειά και επείγοντα περιστατικά;
• Σε ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να προχωρήσει ώστε να είναι δυνατή η άμεση και ταχεία ιχνηλάτηση σε περιπτώσεις κρουσμάτων σε όλο το φάσμα και τους βαθμούς του συστήματος υγείας στον νομό Αιτωλοακαρνανίας;

13-10-2020

Οι Ερωτώντες βουλευτές

Γεώργιος Βαρεμένος
Ανδρέας Ξανθός
Θεοδώρα (Δώρα) Αυγέρη
Αθανάσιος Μωραΐτης


 

Θ. Μωραΐτης: «Το Νοσοκομείο Αγρινίου έγινε νοσοκομείο αναφοράς, δίχως γιατρούς, δίχως πολλά τεστ και αναλυτή για το μοριακό έλεγχό τους. Η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης φέρνει τη δημόσια υγεία στην Αιτωλοακαρνανία στην κόψη του ξυραφιού»

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ, Θάνος Μωραΐτης, προέβη σε δήλωση για τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγρινίου, το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό από τις 24 Αυγούστου κι έπειτα.

«Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αγρινίου θέτουν σε κίνδυνο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας στον Νομό εν μέσω νέας έξαρσης των κρουσμάτων στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
«Οι ακατάλληλοι χώροι νοσηλείας πιθανών κρουσμάτων, οι ελάχιστοι ειδικευόμενοι, το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία νέα πρόσληψη, ότι το Νοσοκομείο εξακολουθεί να μη διαθέτει αναλυτή για το μοριακό έλεγχο των τεστ, καθώς και το ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας επαρκούν το πολύ για δέκα μέρες, ενώ οι υγειονομικοί εξετάζονται ‘με το σταγονόμετρο’», είναι μερικά από τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει το εν λόγω Νοσοκομείο αναφοράς.

«Οι Νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Αγρινίου, με αυταπάρνηση και αφοσίωση στο λειτούργημά τους, έχουν μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης», δήλωσε ο κ. Μωραΐτης.
Κλείνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της», να «ενισχύσει και να στελεχώσει το Νοσοκομείο Αγρινίου» και να «σεβαστεί το υγειονομικό προσωπικό, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας.»

15-9-2020

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Νοσοκομείο Αγρινίου καθώς και τους έντονους προβληματισμούς που εκφράζει το ιατρικό προσωπικό σε σχέση με την απόφαση της Πολιτείας να λειτουργήσει το Νοσοκομείο Αγρινίου ως Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοιό και εάν πληροί τις προϋποθέσεις για αυτό τον σκοπό.

Η εύλογη ανησυχία και προβληματισμοί σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων του ιατρικού προσωπικού , αφορούν την έλλειψη του επαρκούς προσωπικού ,ικανού να ανταποκριθεί στις εξαιρετικά αυξημένες υποχρεώσεις που θα αντιστοιχούν σε ένα Νοσοκομείο αναφοράς κορονωιού.

Το ΔΣ του ΕΣΑ ζητά άμεσα και έγκαιρα από την Πολιτεία να στελεχώσει με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το Νοσοκομείο Αγρινίου για να έχει την επάρκεια σαν Νοσοκομείο αναφοράς κορονωιού να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο αν και εφόσον χρειασθεί και να νοσηλεύσει σοβαρά περιστατικά.

Εμπορικός σύλλογος Αγρινίου ‘ο Ερμής’


 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 31/08/2020 η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε ψήφισμα για τη μετατροπή του Γ.Ν Αγρίνιου σε Νοσοκομείο αναφοράς COVID το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα και αναφέρει τα εξής:

Με ανησυχία παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες καθώς μετέτρεψε τα υγειονομικά πρωτοκόλλα σε λάστιχο , προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό , τις μεταφορές κι άλλου. Αφήνουν στην ουσία απροστάτευτο το λαό μας και ταυτόχρονα του κουνάνε το δάχτυλο ότι η μη διασπορά του ίου είναι ατομική ευθύνη. Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός υγείας κ. Κοντοζαμάνης σε πρόσφατες δηλώσεις του ισχυρίζεται ότι το ΕΣΥ είναι πλήρως θωρακισμένο να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα πανδημίας ενώ η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η κυβέρνηση ενώ είχε όλο το χρόνο τους προηγουμένους μήνες να εξοπλίσει και να στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία, δεν προχώρησε σε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Στο Γ.Ν. Αγρινίου όπου δεν προσλήφθηκε ούτε ένα γιατρός, ενώ το λιγοστό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι αποκλειστικά συμβασιούχοι – επικουρικοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στο πρώτο κύμα πανδημίας ζητήθηκε από το Νοσοκομείο τέσσερις παθολόγοι και δυο πνευμονολόγοι και δεν προσλήφθηκε κανείς.

Τις τελευταίες μέρες κυβέρνηση- 6η ΥΠΕ – Διοίκηση Γ.Ν. Αγρίνιου ανακοίνωσε ότι το Νοσοκομείο θα γίνει νοσοκομείο αναφοράς και θα νοσηλεύει πλέον και ασθενείς με COVID. Οι ενστάσεις και τα ζητήματα που έθεσαν τόσο η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, όσο και το σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο ότι δηλαδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ολοκληρωμένη και με ασφάλεια περίθαλψη των ασθενών με COVID-19 δεν ληφθήκαν καν υπόψη. Άμεσα χρειάζονται:

1.Ξεχωριστό ιατρικό- νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που θα απασχολείται αποκλειστικά στην θεραπεία COVID-19
2. Ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπου θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να μην υπάρχει διασπορά.
3. Μηχάνημα μοριακής ανάλυσης για test COVID προκειμένου να γίνεται άμεσα και έγκαιρα η διάγνωση και η διαχείριση των περιστατικών, χωρίς να μεσολαβεί το διάστημα των δύο και τριών εικοσιτετράωρων.

Μέχρι στιγμής με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης , της 6ης ΥΠΕ και της Διοίκησης του Νοσοκομείου καλείται το ήδη υποστελεχωμένο προσωπικό του Νοσοκομείου να ανταποκριθεί και να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν με τη μετατροπή του σε Νοσοκομείο Αναφοράς.

Απαιτούμε :
• Την άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού -νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σύμφωνα και με τις επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν, με προτεραιότητα τα τμήματα πρώτης γραμμής.
• Την άμεση εξασφάλιση του απαραίτητου ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού και μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν για όλους.
• Επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Μηχάνημα για test COVID για έγκαιρη διάγνωση που να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Παπανικολάου Τιμολέων
Καρμαβιάς Ιωάννης


 

Σχετικά με τα δημοσιεύματα στα Μ.Μ.Ε. όσον αφορά τον ορισμό από την 6Η ΥΠΕ του Νοσοκομείου Αγρινίου ως Νοσοκομείο Αναφοράς για την περίθαλψη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 και για την διατύπωση της πραγματικότητας της αληθείας προς την κοινωνία των πολιτών , ως Διοικητής του Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ έχω να δηλώσω τα εξής:

Ο ορισμός της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου ως Νοσοκομείο Αναφοράς έγινε εγγράφως από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (6η ΥΠΕ) χωρίς να το ζητήσει η Διοίκηση και χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση. Απλώς μας ανακοινώθηκε εγγράφως την 12/08/2020, και χωρίς να έχουμε εκ του Νόμου την δυνατότατα άρνησης. Ούτε από την πλευρά της Διοίκησης ούτε από την πλευρά των εργαζομένων.

Γνωρίζουν πολύ καλά οι συντάκτες των οποιοδήποτε δημοσιευμάτων που προέρχονται από εργαζόμενους του Νοσοκομείου (ΙΑΤΡΟΙ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ –ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ) τις ενέργειες του Διοικητή εγγράφως μάλιστα προς την 6η ΥΠΕ σχετικά με τα προβλήματα ελλιπούς στελέχωσης και δυσλειτουργιών για την εφαρμογή της απόφασης του ορισμού του Νοσοκομείου ως Νοσοκομείο αναφοράς.
Και αναφέρομαι στην διαβίβαση προς την 6η ΥΠΕ των εγγράφων των Ιατρών της Παθολογικής κλινικής του Δ/ΝΤΗ της ΜΕΘ και της Δ/ντριας Ιατρικής Υπηρεσίας στα οποία εξηγούν όλους τους προβληματισμούς που αναφέρονται στα σχετικά Δημοσιεύματα.
Αυτό έπρεπε να κάνω και το έπραξα ακόμα και ως ηθική υποχρέωση προς τους Ιατρούς του Νοσοκομείου που ανταποκρίθηκαν με αυταπάρνηση και με ακεραιότητα καθήκοντος στο αρχικό στάδιο της πανδημίας και κατά την διάρκεια της έως σήμερα.

Σε προσωπικό επίπεδο δε, ανέφερα ως είχα υποχρέωση όλους τους προβληματισμούς μου και τις αγωνίες μου για τις δυνατότητες του Νοσοκομείου σχετικά με τον ορισμό μας ως Νοσοκομείο Αναφοράς , και στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και στον Καθηγητή Λοιμωξιολόγο κ. ΓΩΓΟ στην τηλεδιάσκεψη της 25/8/2020 .

Εάν διαφωνούσα με την λόγω απόφαση και δεν ήθελα να εφαρμοστεί , απλά έπρεπε να παραιτηθώ χωρίς να σημαίνει ότι η παραίτηση μου, θα ανέστειλε η θα καταργούσε την εν λόγω εντολή της 6ης ΥΠΕ . Απλά θα την εφάρμοζε ο αντικαταστατής μου. Και όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, απλά η είναι αφελής η εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.
Δεν αναφέρεται σε κανένα δημοσίευμα η προφορική δέσμευση μου προς τους παρευρισκόμενους Ιατρούς και άλλους υπευθύνους που εξέφραζαν αγωνίες και αντιθέσεις σχετικά με την απόφαση αυτή κατά την ενημερωτική συζήτηση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου για το πώς θα ανταποκριθούμε στην εντολή της πολιτείας , που επί λέξη ανάφερα σε αυτούς που θεωρούσαν ότι εγώ μπορούσα να ανατρέψω την απόφαση :
‘’..άσχετα αν συμφωνώ ή διαφωνώ με την συγκεκριμένη απόφαση, αν διασφαλιστεί ότι η παραίτηση μου θα αναστείλει ή θα εξαφανίσει την απόφαση δεσμεύομαι ενώπιων σας να παραιτηθώ αμέσως.’’

Όσον αφορά την θέση μου στην απόφαση αυτή της πολιτείας και προς αποφυγή κάθε ‘’είδους’’ παρεξηγήσεων έχω να δηλώσω τα εξής:

Οι ελλείψεις Ιατρικού & Νοσηλευτικού προσωπικού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι διαχρονικές και γνωστές σε όλους και δεν αφορούν μόνο αυτήν την χρονική περίοδο και την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κρίσης.
Αφορούν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο σύνολο του και στο σύνολο των λειτουργικών του δυνατοτήτων εδώ και δεκαετίες.
Ειδικά δε τώρα, παρακολουθούνται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου επί καθημερινής βάσης με πληθώρα στοιχείων που στέλνονται καθημερινά από όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου (ΙΑΤΡΙΚΗ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ).

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν λειτουργεί ως συνδικαλιστικό όργανο όσον αφορά την δημοσιοποίηση των προβλημάτων και των ελλείψεων του Νοσοκομείου. Αυτό είναι καθήκον των συνδικαλιστικών οργάνων του Νοσοκομείου Και πράγματι αυτό έχει γίνει ήδη. Ο κ. Μπακόπουλος ως εκπρόσωπος των Ιατρών τα έχει διατυπώσει δημοσίως και τα αναφέρει σαφώς και αναλυτικά όλα . Άρα όλοι γνωρίζουν και τις ελλείψεις και τα προβλήματα. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου οφείλει και έχει καθήκον να τα διατυπώνει εγγράφως προς το Υπουργείο και την ΥΠΕ προκειμένου να ενεργήσουν προς την επίλυση τους.
Και αυτό ήδη το έπραξα. Και δεν αμφισβητείται από κανένα.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει η κοινωνική υποχρέωση όλων όσων εργάζονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ελλείψεων και προβλημάτων, ως Υπέρτατο κοινωνικό καθήκον και όχι μόνο ως υποχρεωτική πολιτειακή εντολή. Και υπό την παραπάνω έννοια ως προσωπικό μου πολιτισμό, θα εργαστώ για να ανταποκριθώ επιτυχώς στην επιλογή αυτή.
Και βεβαίως διαφωνώ με όλους αυτούς που προβάλλουν το γνωστό σε όλους επιχείρημα ‘’ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ’’ ως πράξη άκρατου φιλοτομαρισμού.

Με την έννοια αυτή , οι Ιατροί και Νοσηλευτές επαρχιακών Νοσοκομείων που αντιμετώπισαν βεβαρημένα επιδημιολογικά δεδομένα (ΞΑΝΘΗ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ-ΚΟΖΑΝΗ κ.α.) στην αρχή της κρίσης που δεν ήταν προετοιμασμένος κανένας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας , επικαλούμενοι τις ελλείψεις προσωπικού και τα διάφορα προβλήματα, έπρεπε να αρνηθούν και να μην δέχονται να περιθάλψουν κανένα από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά;

Όσον αφορά την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου (ΣΕΝΑ) έχω να δηλώσω τα εξής.
Το να αναφέρεις αποσπασματικά λόγια κάποιου ως πράξη εναντίωσης και συγκεκαλυμμένης καταγγελίας προκειμένω να τον θίξεις προσωπικά, ούτε ηθικό είναι, ούτε τίμιο είναι.
Και επί της συγκεκριμένης δημοσίευσης δηλώνω κατηγορηματικά:
Επί λέξη ανάφερα όταν ρωτήθηκα πιεστικά και επί σκοπό από μελή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου αν συμφωνώ με την απόφαση αυτή.
‘’ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΩ η ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ Η 6η ΥΠΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. Από εκεί και πέρα οι νόμοι και οι εντολές της πολιτείας από όποιον τις αμφισβητεί καταργούνται μόνο με ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Όποιος δεν το κάνει αυτό και συνεχίζει να διαφωνεί οφείλει να παραιτηθεί από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Εγώ Θα δώσω την μάχη μου για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μου ασχέτως προβλημάτων και ελλείψεων και με όσους θεωρούν αυτό ως καθήκον και υποχρέωση’’ .

Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα. Ακόμα και η φράση που μου αποδίδετε δεν κοινοποιεί τίποτε παράξενο η περίεργο και πρωτόγνωρο, και είναι κάτι που γνωρίζουν οι πάντες για το καθήκον του Δημόσιου Λειτουργού. Απλά αναφέρθηκε με συγκεκριμένο σκοπό που γνωρίζουν πολύ καλά οι συντάκτες του κειμένου.
Από εκεί και πέρα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, ότι η Διοίκηση έχει προβεί ήδη σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες όσον αφορά τις προτάσεις τους, και οι υπάλληλοι της Διοικητικής Υπηρεσίας και η Επιτροπή Λοιμώξεων εργάζονται με αυταπάρνηση προκειμένω να διασφαλίζεται η επάρκεια στα μέσα ατομικής προστασίας , η Υγεία των εργαζομένων και των νοσηλευόμενων πολιτών.

Ως Διοικητής του Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ δηλώνω κατηγορηματικά προς όλους τους πολίτες ότι, όπως ανταποκριθήκαμε με επιτυχία στην διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, θα ανταποκριθούμε και τώρα ως Νοσοκομείο αναφοράς εξαντλώντας τις δυνατότητες που έχουμε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

31-8-2020

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ Στ. ΤΣΩΛΗΣ


 

O κόσμος έμεινε στο σπίτι του κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας για να μπορέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το επόμενο κύμα της πανδημίας.
Ο κόσμος έμεινε (σωστά) σπίτι, η αντιπολίτευση συμπεριφέρθηκε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, ο χρόνος για την στήριξη του ΕΣΥ υπήρχε, δυστυχώς οι αναγκαίες υποδομές δεν δημιουργήθηκαν.
Ειδικά στο Νοσοκομείο του Αγρινίου δεν πραγματοποιήθηκε ΚΑΜΙΑ πρόσληψη νέων ιατρών, και πρέπει να πάμε αρκετά πίσω, με τις τελευταίες να γίνονται επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

• Αλήθεια, έχει το Νοσοκομείο του Αγρινίου τους απαραίτητους ιατρούς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για να αντέξει το βάρος ενός νοσοκομείου Αναφοράς Covid-19;

• Αλήθεια, πόσοι ιατροί από τις ειδικότητες αιχμής (παθολόγοι, πνευμονολόγοι κλπ) έχουν στελεχώσει το Νοσοκομείο τον τελευταίο καιρό;

• Αλήθεια, γιατί ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διορισμοί των Ιατρών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου; Πως άραγε θα αντιμετωπιστεί η πίεση από πιθανά κρούσματα μέσα στο φθινόπωρο;

• Αλήθεια, πως γίνεται από τις 82 οργανικές θέσεις που προκηρύχθηκαν πριν ένα μήνα σε πανελλαδικό επίπεδο να μην αντιστοιχεί ΚΑΜΙΑ (!) στο Νοσοκομείο του Αγρινίου; Έτσι θα αντιμετωπίσει το νοσοκομείο «Αναφοράς» τους ασθενείς με Covid-19, πόσο μάλλον όταν φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και τα κρούσματα θα είναι πολλαπλάσια με πριν;

Σήμερα η κατάσταση είναι οριακά εκρηκτική. Το φθινόπωρο αναμένεται δύσκολο.
Το έργο ήδη παίζεται και έχει τίτλο «Η επιτυχία στην κυβέρνηση, η αποτυχία στους πολίτες!
Το κέρδος χρόνου από το πρώτο κύμα χάθηκε και τώρα γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί η ανεπάρκεια με μπαλώματα, χωρίς προσλήψεις, χωρίς σχέδιο και με αποφάσεις χωρίς περιεχόμενο ως Νοσοκομείο «Αναφοράς» Covid-19.
Χωρίς υποκριτικά χειροκροτήματα στους υγειονομικούς,  ενίσχυση ΤΩΡΑ του Νοσοκομείου Αγρινίου πριν είναι πολύ αργά.

24-8-2020

Τομέας Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας


 

Μετά τα θετικά αποτελέσματα της “διαχείρισης” του πρώτου κύματος της πανδημίας , αποφασίστηκε η σχεδόν πλήρης άρση των μέτρων του γενικευμένου lockdown , περισσότερο με κοινωνικά-οικονομικά κριτήρια και λιγότερο με αυστηρά επιδημιολογικά δεδομένα
Όμως αποδείχτηκε πολύ αισιόδοξη και ο ιός έκανε πάλι αισθητή την παρουσία του σε παγκόσμιο επίπεδο , το ίδιο επικίνδυνος . Έτσι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας, αναθεωρούν την στρατηγική τους και οδηγούνται στην λήψη νέων μέτρων.
Είναι πλέον σαφές ότι η αντιμετώπισή απαιτεί όσο ποτέ, υπευθυνότητα τόσο από μέρους των πολιτών αλλά και κυρίως από την πλευρά της πολιτείας .
Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι πόσο έτοιμοι είμαστε για την νέα αυτή πραγματικότητα ή για αυτή που πολύ πιθανόν θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες.

Ήταν σαφές ότι η πανδημία βρήκε απροετοίμαστη την παγκόσμια υγειονομική κοινότητα και το γενικευμένο lockdown αποδείχθηκε μονόδρομος.
Βασικός στόχος του lockdown ήταν το κέρδος σε ασθενείς και σε χρόνο, προκειμένου τα Συστήματα Υγείας, αφενός να προστατευτούν από κατάρρευση και αφετέρου να προλάβουν να στελεχωθούν για να ανταποκριθούν σε ένα δεύτερο κύμα .
Το ερώτημα είναι αν πετύχαμε αυτούς τους στόχους.
Ο πρώτος στόχος σαφώς και ναι. Η νοσηρότητα του πληθυσμού έμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το σύστημα υγείας δεν φορτώθηκε και κερδίσαμε τον απαραίτητο χρόνο για να το ενισχύσουμε.
Στην αξιοποίηση αυτού του χρόνου δεν τα πήγαμε καθόλου καλά.
ΟΙ γιατροί του ΕΣΥ γνωρίζαμε την κατάσταση υποστελέχωσης του συστήματος υγείας και την αδυναμία του να αντιμετωπίσει το κύμα πανδημίας.
Από την αρχή είχαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την στελέχωση και ενίσχυση του .
Κύριο αίτημα η άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, με προτεραιότητα την στελέχωση των ΜΕΘ και αύξηση των κλινών και των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής .
Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, 5000 θέσεις συνολικά, είναι απαραίτητη για την στοιχειώδη ενίσχυση του ΕΣΥ, ανεξάρτητα με την παρουσία της πανδημίας.
Αντί γι’ αυτό έγιναν μόνο 430 τοποθετήσεις επικουρικών γιατρών και αναπτύχθηκαν περίπου 160 νέες κλίνες ΜΕΘ κάποιες από αυτές με “δανεικό” προσωπικό μετακινημένο από αλλά τμήματα ή νοσοκομεία .
Οι 3500 προσλήψεις του άκρως απαραίτητου λοιπού προσωπικού είναι αυτονόητο ότι δεν υποκαθιστούν τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Στην Ν. Μ. Αγρινίου, παρά τα σαφή και αιτιολογημένα αιτήματα που διατυπώσαμε προκειμένου να στελεχωθεί το Νοσοκομείο με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό για την λειτουργία του ως Νοσοκομείο διαλογής και την πλήρη λειτουργία της ΜΕΘ, δεν έγινε πρακτικά τίποτα.
Από δε τις μόλις 82 οργανικές θέσεις που προκηρύχθηκαν πριν ένα μήνα σε πανελλαδικό επίπεδο (26 στην 6η ΥΠΕ) καμία θέση δεν πήγε στην Ν.Μ. Αγρινίου.
Αποκορύφωμα όλων, με μια απλή εντολή, το Νοσοκομείο Αγρινίου “έγινε” νέο Νοσοκομείο αναφοράς για την 6η ΥΠΕ (μαζί με το Νοσοκομείο Καλαμάτας) και δεσμεύονται και κλίνες ΜΕΘ για τους ασθενείς του Covid 19.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως ένα Νοσοκομείο , που με την στελέχωση των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής που διέθετε, με δυσκολία ανταποκρινόταν στο ρόλο του ως Νοσοκομείο διαλογής, πώς θα λειτουργήσει με την ίδια στελέχωση ως νοσοκομείο αναφοράς;
Και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίσει επαρκώς και την λοιπή νοσηρότητα, η οποία δεν θα σταματήσει να τρέχει.
Είναι δεδομένη η αδυναμία του να ανταποκριθεί στο νέο του ρόλο με το υπάρχον ιατρικό δυναμικό.
Το σημαντικό κέρδος χρόνου από το πρώτο κύμα χάθηκε και τώρα γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί όπως-όπως ασκώντας πίεση στο Σύστημα Υγείας, που αδυνατεί να αντέξει.
Αυτοσχέδιες λύσεις της τελευταίας στιγμής που πιθανόν να “ανακαλυφθούν” και να προταθούν , για προφανείς λόγους μόνο πρόχειρες και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μπορούν να χαρακτηριστούν, ειδικά τώρα που υπήρχε ο χρόνος για ουσιαστικές και αξιόπιστες λύσεις.
Οι Δομές Υγείας σε τέτοιες πιεστικές καταστάσεις πρέπει να έχουν γνώση της ευθύνης τους και να ανταποκρίνονται στον ρόλο τους .
Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να το κάνουμε όποτε χρειαστεί.
Όμως, απαιτούμε από την πολιτεία να αντιληφθεί ότι με τα αιτήματά μας στοχεύουμε στην στελέχωση του Νοσοκομείου προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του και να προσφέρει ασφαλείς, επαρκείς και υψηλού επιστημονικού επιπέδου υπηρεσίες υγείας είτε στους ασθενείς του Covid 19 που θα προκύψουν, είτε στους υπόλοιπους ασθενείς, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων.

Το ζητούμενο δεν είναι το Νοσοκομείο Αγρινίου να είναι νοσοκομείο αναφοράς ανάγκης ή να προφασιστεί τις ελλείψεις του για να αποποιηθεί τον ρόλο του. Είναι να γίνει νοσοκομείο αναφοράς ουσίας και να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως , καλύπτοντας ταυτόχρονα και τον ρόλο του στην λοιπή νοσηρότητα.
Τέλος, οι πολίτες οφείλουν να προστατεύσουν τους ευαίσθητους χώρους των Νοσοκομείων και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και διατηρώντας την υπεύθυνη συμπεριφορά των πρώτων μηνών .
Ανεύθυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά, ιδεοληψίες ανορθολογισμοί και αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις, που αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό πρόβλημα δεν έχουν θέση στην διαχείριση και στην αντιμετώπιση μίας κρίσης από υπεύθυνους πολίτες του 21ο αιώνα.
Όλοι πρέπει να καταλάβουμε , με πρώτη την πολιτεία, ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.

 

Αγρίνιο 20/8 /2020

Για τo ΔΣ της Ε.Ι.Ν.Ν.Α.Α ( Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας )

Κ.Α.Μπακόπουλος

Νευροχειρουργός