naymaxia2

Επέτειος της ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Το μήνυμα του Δημάρχου Ναυπακτίας για την 449η Επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

 

Η φετινή συγκυρία του εορτασμού της 449ης Επετείου της Ιστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου είναι ιδιαίτερη. Η πανδημία δεν μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε τις καθιερωμένες εκδηλώσεις. Ωστόσο, θεωρώ τη φετινή Ναυμαχία ξεχωριστή. Και αυτό διότι, ο φετινός λιτός εορτασμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις αξίες και τα ιδεώδη που ένωσαν τους λαούς της Ευρώπης και τους οδήγησαν στο συνασπισμό των δυνάμεών τους.

Στο ειδικό αφιέρωμα που ετοίμασε ο Δήμος Ναυπακτίας, σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και της πολιτικής, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Μαργαρίτης Σχοινάς, η Ιστορικός και πρώην Υπουργός κ.Σία Αναγνωστοπούλου και η Ακαδημαϊκός και Ιστορικός κ.Μαρία Ευθυμίου μας μιλούν για την ιστορία, τις αξίες, αλλά και τα επίκαιρα μηνύματα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαιτέρως και προσωπικά για την τιμή που μας έκαναν.
Φέτος επιλέξαμε να κάνουμε χρήση της τεχνολογίας με αποτέλεσμα να έχουμε την ευκαιρία να αφουγκραστούμε, θεωρώ, καλύτερα την πραγματική διάσταση των όσων διαδραματίστηκαν τότε, αλλά και να αντιληφθούμε την αξία τους για το σήμερα.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου είναι ένα γεγονός πολυδιάστατο. Μα πάνω από όλα είναι ένα ιστορικό γεγονός που ένωσε τους λαούς της Ευρώπης.
Το κίνημα της Αναγέννησης που διαδέχτηκε τη σκοτεινή περίοδο του Μεσαίωνα στην Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα να συντελεστεί μία μοναδική πνευματική μεταμόρφωση και να ανθίσουν οι επιστήμες, οι τέχνες, η πολιτική και η λογοτεχνία, αλλά και ιδεώδη, όπως αυτό του ανθρωπισμού. Απότοκος συνέπεια της μεταμόρφωσης αυτής ήταν να ανθίσει η ναυτιλία, το εμπόριο και να δοθεί ώθηση στην οικονομία. Ταυτόχρονα, τέθηκαν οι βάσεις που μας οδήγησαν λίγο αργότερα στο σημαντικό πνευματικό κίνημα του Διαφωτισμού και στις αξίες της προόδου και του ορθολογισμού, που είχαν ως αποτέλεσμα την αφύπνιση των υπόδουλων λαών της Βαλκανικής χερσονήσου, και φυσικά του υπόδουλου Ελληνικού Έθνους.

Όλη αυτή η πνευματική μεταμόρφωση της Ευρώπης θα μπορούσε να έχει ανακοπεί, εάν στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν είχαν συνασπιστεί εναντίον του ανίκητου, έως τότε, οθωμανικού στόλου.

Υπό αυτή την έννοια γίνεται αντιληπτό ότι, η Ναυμαχία της Ναυπάκτου δεν περιέσωσε απλώς μερικά εδάφη ή τα σύνορα του τότε ευρωπαϊκού κόσμου. Υπήρξε ένα κατ΄ εξοχήν μοναδικό στρατιωτικό γεγονός, το οποίο προστάτεψε τον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και η ψυχή του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού.

Αυτές οι αξίες, που ένωσαν τότε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις αποτελούν την παρακαταθήκη του σήμερα.
Αυτές οι αξίες είναι η κληρονομιά μας και αυτές οφείλουμε, όχι μόνο να περιφρουρήσουμε, αλλά να τις αναδείξουμε.
Και η Ναύπακτος μπορεί να διαδραματίσει αυτό το ρόλο.

Θα δανειστώ τη φράση της κ.Ευθυμίου: «Η ιστορία είναι όχημα μεγάλης υποβοήθησης και σκέψης. Η ιστορία μας κινητοποιεί. Και ψυχολογικά και συναισθηματικά και γνωσιολογικά».

Άλλωστε, προσωπικά πιστεύω ότι, η πιο επιτυχημένη αναπαράσταση ενός ιστορικού γεγονότος δεν είναι άλλη από την όσο το δυνατόν ορθότερη και ακριβέστερη προσέγγισή του από την ίδια την επιστήμη της Ιστορίας.
Σε αυτό προσβλέπουμε.


 

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 449η Επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (7.10.1571), με ένα video αφιέρωμα που περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις και τα μηνύματα προσωπικοτήτων και συγκεκριμένα του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Μαργαρίτη Σχοινά, της Ακαδημαϊκού-πρώην Υπουργού κ.Σίας Αναγνωστοπούλου και της Ακαδημαϊκού-Ιστορικού κ.Μαρίας Ευθυμίου.

Κάθε πρόσωπο φωτίζει και σχολιάζει διαφορετικές πτυχές του σημαντικού ιστορικού γεγονότος με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον αντίκτυπο στις τέχνες και τα γράμματα, στις αξίες και τα επίκαιρα μηνύματα, στην ιστορία και τη γεωπολιτική σημασία του. Συνθέτοντας τις απόψεις αυτές επικοινωνείται ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του γεγονότος. Ενώ, ταυτόχρονα, το αφιέρωμα αυτό αποτελεί τον προπομπό των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στην Ναύπακτο το 2021 για την 450η Επέτειο.

Μπορείτε να δείτε το αφιέρωμα εδώ:

Παράλληλα, στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών, το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020, η Ακαδημαϊκός-Ιστορικός κ.Μαρία Ευθυμίου, θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου: Ένα συνταρακτικό γεγονός σε καιρούς διεθνών ανακατατάξεων», στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου. Λόγω του περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19, η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από τις σελίδες YouTube και Facebook: Δήμος Ναυπακτίας. Ώρα έναρξης: 19:00. Τέλος, την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση από το Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Ναυπάκτου την ομιλία της Ακαδημαϊκού-Ιστορικού κ.Μαρίας Ευθυμίου με θέμα: «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου: Ένα συνταρακτικό γεγονός σε εποχές διεθνών ανακατατάξεων», στον εξης συνδεσμο: https://www.youtube.com/channel/UCEpnAcElrPYXVuHBkR1falw