police8

Έγκριση χρηματοδότησης της μετεγκατάστασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας

Η πολιτική καπηλεία της ΝΔ συνεχίζεται. Στο Μεσολόγγι τη σκυτάλη πήρε ο Σπήλιος Λιβανός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, για να μας πληροφορήσει ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης της Α.Δ. Αιτωλίας και να καρπωθεί την επίτευξη ενός χρόνιου στόχου. Αλήθεια, τόσα χρόνια, πού ήταν ο κ. Λιβανός και η ΝΔ;

Για την ιστορία και μόνο:

Η ανάγκη μετεγκατάστασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας είναι πολύ παλιά. Το 2007 υπήρχε κτιριολογικό πρόγραμμα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με στόχο την επίλυση του έντονου στεγαστικού προβλήματος που αντιμετώπιζε (και ακόμα αντιμετωπίζει) πληθώρα υπηρεσιών του Σώματος ανά την Ελλάδα. Τότε, με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ εντάχθηκαν για ανέγερση 29 κτίρια συνολικού Π.Υ 117.137.692ευρώ. Μέσα στα προς ένταξη κτίρια ήταν και η Α.Δ Αιτωλίας. Από το 2007 έως το 2016 δεν έγινε ουσιαστικά τίποτα.

Το φθινόπωρο του 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η σύνταξη μελέτης, αποτύπωσης και ανακατασκευής του κτιρίου των παλαιών καπναποθηκών που είχε παραχωρηθεί δωρεάν κατά χρήση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στο Υπουργείο (Δημόσιας Τάξης) Προστασίας του Πολίτη για τη στέγαση της Α.Δ Αιτωλίας. Με απόφαση του τότε Υπουργού Εσωτερικών, εγκρίθηκε η μελέτη του έργου στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ), προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση του έργου.

Ένα άλλο εμπόδιο που έπρεπε να υπερκεραστεί ήταν η λήξη της προθεσμίας των 5 ετών που ήταν όρος της παραχώρησης. Ωστόσο, και αυτό επιλύθηκε: η Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας με έγγραφό της στις 21/8/2018 αιτήθηκε προς το ΥΠΑΑΤ την παράταση της υλοποίησης του σκοπού παραχώρησης για 2 επιπλέον έτη. Το ΥΠΑΑΤ προώθησε σχετική νομοθετική ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα παράτασης πραγματοποίησης του σκοπού της παραχώρησης μέχρι 5 έτη.
Από κει και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Δημοσιεύθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση που υπέγραψε η τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη για ανοιχτή διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη σύμβαση με ανάδοχο.

Στο διά ταύτα, η δημοπράτηση έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με πίστωση από το ΠΔΕ (ΣΑΕ 050/2018) και η μεταστέγαση προχωρά απρόσκοπτα. Στις προσπάθειες όλων αυτών των χρόνων πήραν μέρος δημοτικές αρχές, βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, μα πάνω από όλα οι εργαζόμενοι στην Αστυνομική Διεύθυνση.
Εσείς κ. Λιβανέ αλλά και οι υπόλοιποι της ΝΔ δεν ήσασταν πουθενά!

Και έρχεστε τώρα να επιδείξετε την έγκριση των πρακτικών του προαναφερόμενου διαγωνισμού από το Ελεγκτικό συνέδριο! Τουλάχιστον, αν επιθυμείτε, να βοηθήσετε έστω και τώρα, να προσέχετε να μην παρέλθει και η τελευταία προθεσμία. Σας το επισημαίνουμε αυτό γιατί η ΝΔ έχει μεγάλη εμπειρία στο να χάνει προθεσμίες και η πατρίδα ευκαιρίες, αξιοπιστία και χρήμα.

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου


Η κοροϊδία ως προς την μετεγκατάσταση του Αστυνομικού Τμήματος του Μεσολογγίου και η προσπάθεια οικειοποίησης του έργου, έχει και τα όριά της. Ενώ είναι γνωστός σε όλους ο αγώνας που έγινε, μετά την εκπνοή της πενταετούς προθεσμίας, για την παράτασή της και ο κατασυκοφαντημένος πρώην αρχηγός του Σώματος κ. Ανδρικόπουλος έκανε τα πάντα για να επιτευχθεί η παράταση αυτή και να μην χαθεί το έργο, έρχεται τώρα ο κ. Χρυσοχοΐδης να προκαλέσει ευχαριστίες προς το πρόσωπό του επειδή επί υπουργίας του ανακοινώθηκε η έγκριση των πρακτικών του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο! Όταν παρουσιάσουν το πρώτο αυθεντικό δικό τους έργο, να επιδοκιμάσουμε κι εμείς, αλλά το να παρουσιάζουν ως δικό τους έργο μια δικαστική απόφαση έγκρισης των πρακτικών ενός διαγωνισμού, θα προκαλούσε σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα γέλωτα μέχρι δακρύων.

 Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Στη συνάντηση που είχα με τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας κ. Ιωάννη Νταλαχάνη, είχα τη μεγάλη χαρά να του ανακοινώσω ότι μετά από πολύμηνη προσπάθεια και συνεργασία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τις υπηρεσιές του Υπουργείου, εγκρίθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας στο κτίριο των παλαιών αποθηκών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, που παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτόν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον Υπουργό για την συνδρομή του, αλλά και για τη συνολική στήριξή του στην ΕΛΑΣ και την αποτελεσματικότητά του στη μάχη για την ασφάλεια όλων των Ελλήνων πολιτών.
Ευχαριστώ επίσης όλους όσους συνέβαλαν με τις προσπάθειες τους όλο το προηγούμενο διάστημα.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης, το Ελεγκτικό Συνέδριο, με απόφασή του, ανοίγει τον δρόμο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να υπογράψει τη σύμβαση με τον Ανάδοχο. Το υπουργείο είναι πλέον σε θέση να χρηματοδοτήσει το σπουδαίο αυτό, πολυαναμενόμενο έργο.
Μία μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τους αστυνομικούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη στην πρώτη γραμμή, αλλά και ένα μεγάλο διάστημα ταλαιπωρίας για τους πολίτες του Μεσολογγίου και του συνόλου της Αιτωλίας φτάνει στο τέλος της.
Το έργο είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Τις επόμενες εβδομάδες, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα επισκεφτεί το Μεσολόγγι για να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα στην κατασκευή του νέου αστυνομικού Μεγάρου.

Σπήλιος Λιβανός, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας