kdapmesologiou1

Προσπάθειες για την ομαλή λειτουργία των ΚΔΑΠ

Πάνος Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου:

14-9-2020

Μετά από ένα συνεχή κύκλο ατέρμονων και ασυνάρτητων παλινωδιών του Δήμου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης, φαίνεται να οριστικοποιείται η ανανέωση όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου με νεότερη απόφασή της την 13-9-2020 ανανεώνει τις συμβάσεις ΟΛΩΝ των εργαζομένων με τους ίδιους όρους και ωράριο εργασίας. Αναμφίβολα αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη διότι:

– Το συγκεκριμένο ΚΔΑΠ έχει λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία και ως εκ τούτου δεν υφίσταται πρόβλημα.

– Υπήρξε δέσμευση – δήλωση της Δημοτικής Αρχής για λειτουργία όλων των δομών και μη απόλυση των εργαζομένων γενικά, με ταυτόχρονη συμπληρωματική χρηματοδότησή τους από ίδιους πόρους, για όλα τα ΚΔΑΠ του Δήμου.

– Δίνεται πρόσθετη χρηματοδότηση στους δήμους της χώρας από το ΥΠΕΣ 10 εκατ. ευρώ – αναζητούνται τα κριτήρια κατανομής – για την ενίσχυση του προγράμματος, τον μη αποκλεισμό κανενός παιδιού και την μη απόλυση των εργαζομένων, κατά δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου.

Τέλος, ενημερώνουμε τον Δήμο και της Κοινωφελή Επιχείρηση ότι με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίζεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας (άρθρο 47) Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας που αφορά κυρώσεις πράξεων νομοθετικού περιεχομένου (10/8 και 22/8/2020) με θέμα την εύρυθμη εκτέλεση δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», γίνεται αντικατάσταση της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του Νόμου 4483/2017 (Α΄ 107), σύμφωνα με την οποία ο Δήμος και τα νομικά του πρόσωπα, εφόσον δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση, μπορεί να καλύπτει τις δαπάνες μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών του απαιτούμενου προσωπικού για τους ετήσιους κύκλους από το 2016 έως το 2021, από τα κάθε είδους τακτικά ή έκτακτα ανειδίκευτα έσοδά τους, με δυνατότητα επέκτασης και σε επόμενους ετήσιους κύκλους!
Ως εκ τούτου, «άνθρακες ο θησαυρός»! Τσάμπα η ταλαιπωρία γονέων και εκπαιδευτικών και η διαρκής αναστάτωση.

Καλό ξεκίνημα λοιπόν σε όλα τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, τα οποία επιτελούν πολλή σπουδαία δουλειά.
Όσο για κάποιους που δεν έχουν αντιληφθεί το ρόλο τους καθότι δεν είναι αιρετοί και κατά κύριο λόγο φέρουν την ευθύνη για την αλλοπρόσαλλή κατάσταση που διαμορφώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, καλύτερα να σιωπούν…


Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

8-9-2020

Από την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου γίνεται πράξη η δήλωση του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου αναφορικά με την ανάγκη στήριξης τόσο της λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών όσο και των οικογενειών τους.
Όπως έχει δηλώσει ο Κώστας Λύρος, παρά τις περικοπές των αιτήσεων από τους κεντρικούς διαχειριστικούς φορείς, ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου προχωρά στην έκτακτη χρηματοδότηση των δημοτικών ΚΔΑΠ, προκειμένου όλα τα παιδιά να ενταχθούν και πάλι στις δομές οι οποίες παράγουν αποδεδειγμένα ένα πολύ σημαντικό έργο.

«Στηρίζουμε έμπρακτα τον κοινωνικό ρόλο των δημοτικών μας δομών και βέβαια τις οικογένειες του δήμου και τα παιδιά μας σε μια δύσκολη εποχή..» τόνισε πρόσφατα ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, λαμβάνοντας την απόφαση να μείνουν ανοικτές για όλους οι πόρτες των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στο Δήμο.
Οι ενδιαφερόμενοι γονείς που είχαν καταθέσει πλήρη φάκελο αλλά δεν εγκρίθηκε λόγω αλλαγής κριτηρίων, μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους ΚΔΑΠ προκειμένου να επανεντάξουν τα παιδιά τους στη δομή. Για κάθε άλλη πληροφορία, μπορούν να επικοινωνούν με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου στο τηλ. 26310-55068.


Δήμος Αγρινίου:

7-9-2020

Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου τα ΚΔΑΠ του Δήμου Αγρινίου θα δεχθούν την σχολική χρονιά 2020 -2021 όλα τα παιδιά που υπέβαλλαν αίτηση. Δεν θα εξαιρεθούν οι αιτήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν μετά την ανακοίνωση των ωφελουμένων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε σχετικά με την απόφαση : «Είναι υποχρέωση μας να ανταποκριθούμε στο αίτημα της κοινωνίας. Ακούσαμε τους γονείς και νιώσαμε την αγωνία τους. Αποφασίσαμε, με τον Πρόεδρο Γιάννη Βασιλείου και τη Διοίκηση της ΚΟΙΠΑ, να δεχθούμε όλες τις αιτήσεις χωρίς εξαιρέσεις.
Φέτος, με μεγάλη προσπάθεια, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στις Δημοτικές Ενότητες πολλαπλασιάζοντας τους χώρους όπου παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, καλλιτεχνικής παιδείας και ενισχυτικής διδασκαλίας στα παιδιά μας.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους γονείς πήραμε πρωτοβουλία προκειμένου να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των ΚΔΑΠ με όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα».

Στον Δήμο Αγρινίου φέτος θα λειτουργήσουν συνολικά επτά ΚΔΑΠ από δύο που λειτουργούσαν την προηγούμενη χρονιά. Αναλυτικά θα λειτουργήσουν : «Το Αερόστατο» (Προυσιωτίσσης και Χαρ. Τρικούπη 67), το ΚΔΑΠ Δ.Ε. Παραβόλας, στη ΔΕ Γραμματικούς, στη Γαβαλού, Αγγελόκαστρο και Στράτο.


Δήμος Ναυπακτίας:

Παρουσία του Δημάρχου Ναυπακτίας κ.Βασίλη Γκίζα, του Αντιδημάρχου κ.Γιάννη Παπαϊωαννίδη και του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΚΔΑΠ κ.Παναγιώτη Τσιούνη πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020, η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ναυπακτίας (ΚΕΔΝ) προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για το μέλλον των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αυτό που επισημάνθηκε τόσο από την Πρόεδρο κ.Μαρία Ζιαμπάρα όσο και από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΝ, είναι ότι, έστω και την ύστατη στιγμή θα πρέπει η Κυβέρνηση να ενισχύσει το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους ώστε να μην αποκλειστούν από τις Δομές των ΚΔΑΠ οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις και να μην οδηγηθούν στην ανεργία εργαζόμενοι.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας τόνισε από την πλευρά του ότι, προέχει η διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας και η συνέχιση της λειτουργίας των Δομών. Προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό, βούληση του Δήμου Ναυπακτίας είναι να ενισχύσει την ΚΕΔΝ έως το ποσό των 60.000 ευρώ για το έτος 2020 και το αντίστοιχο ποσό για το έτος 2021. Ταυτόχρονα, θα γίνει μείωση των λειτουργικών εξόδων της ΚΕΔΝ διασφαλίζοντας ωστόσο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μετά από σχετική απόφαση, την οποία έλαβε ομόφωνα το Σωματείο Εργαζομένων ΚΔΑΠ, οι απασχολούμενοι των Δομών θα υπογράψουν τετράωρες συμβάσεις εργασίας, με σκοπό να αποφευχθεί η οποιαδήποτε απομάκρυνση εργαζόμενου. Επιπλέον, όποιος εργαζόμενος επιλέξει να αποχωρήσει, δε θα αντικαθίσταται, ενώ θα υπάρξει νέα αξιολόγηση της κατάστασης την 31η Αυγούστου 2021.

Ο κ.Γκίζας δήλωσε σχετικά: «Κοινή θέση όλων μας είναι ότι τα ΚΔΑΠ θα πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, καθώς αποτελούν τη μοναδική διέξοδο για δεκάδες παιδιά στον Δήμο μας, ενώ δεν θέλουμε να οδηγηθούν στην ανεργία οι εργαζόμενοι. Με τη σημαντική συνδρομή τους και σε συνεργασία με την ΚΕΔΝ, ο Δήμος Ναυπακτίας στέκεται στο πλευρό τους λαμβάνοντας συγκεκριμένες αποφάσεις. Θεωρώ ωστόσο επιτακτική την ανάγκη, η Κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της. Διανύουμε μία πρωτόγνωρη περίοδο και η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συνεχίσει να σηκώνει βάρη που δεν της αναλογούν».


Κοινή επιστολή Δημάρχων Αιτωλοακαρνανίας:

Κοινή επιστολή των Δημάρχων Ν.Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα των Δημάρχων Μεσολογγίου, Αγρινίου, Ναυπακτίας, Ακτίου-Βόνιτσας, Θέρμου και Ξηρομέρου προς το Γραφείο Πρωθυπουργού, τον Υπουργό Εσωτερικών, την Υφυπουργό Εργασίας, τους Βουλευτές Ν.Αιτωλοακαρνανίας, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και τον Πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ, σχετικά με το σοβαρό θέμα του αποκλεισμού ωφελούμενων από τη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Θέμα: Επιστολή Δημάρχων Αιτωλοακαρνανίας για αποκλεισμό ωφελούμενων Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματική Ζωής»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμοι,

Εξετάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στους Δήμους μας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ωφελούμενων της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματική Ζωής» για την προσεχή περίοδο, εκτιμούμε ότι ο αποκλεισμός δικαιούχων από τις Δομές των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) θα επιφέρει εξόχως σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή εκατοντάδων οικογενειών. Διανύουμε μία πρωτόγνωρη περίοδο και οι συγκεκριμένες Δομές αποτελούν τη βασική, αν όχι τη μοναδική, διέξοδο για τα παιδιά, ειδικά στην περιφέρεια. Ως εκ τούτου, με τον αποκλεισμό τους επιβαρύνεται ο οικογενειακός προγραμματισμός με ανυπολόγιστες, μάλιστα, συνέπειες.

Ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις θα είναι εξίσου σοβαρές σε εργασιακό επίπεδο, δεδομένου ότι διακυβεύονται θέσεις εργασίας. Το αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθούν στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενοι και μάλιστα επιστήμονες, η απορρόφηση των οποίων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη στην περιφέρεια. Ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία, όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας της χώρας. Σας επισημαίνουμε ότι, οι ημερομηνίες είναι πολύ πιεστικές, καθώς την 31η Αυγούστου λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων με κίνδυνο, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, να οδηγηθούν εκατοντάδες στην ανεργία.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα ΚΔΑΠ αποτελούν βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής πολιτικής που ασκούν οι Δήμοι μας προσφέροντας σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο.

Ακόμη και την ύστατη στιγμή, ζητούμε να ενισχυθεί το Πρόγραμμα με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και σας καλούμε να στηρίξετε τις Δημοτικές Δομές εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στα ΚΔΑΠ, τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων σε αυτές και τη βιωσιμότητα των αντίστοιχων δημοτικών φορέων.

 

Οι υπογράφοντες Δήμαρχοι Αιτωλοακαρνανίας

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Κων/νος Λύρος

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Γιώργος Παπαναστασίου

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ Βασίλης Γκίζας

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΚΤΙΟΥ- ΒΟΝΙΤΣΑΣ Γεώργιος-Θεόδωρος Αποστολάκης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΡΜΟΥ Σπύρος Κωνσταντάρας

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ Γιάννης Τριανταφυλλάκης