olive1

Οι εργάτες γης στην Αιτωλοακαρνανία

Πριν ακόμη ξεκινήσει η ελαιοσυλλογή, συμπληρώθηκε το ανώτατο όριο για τους μετακλητούς εργάτες, αφού το επιτρεπόμενο όριο για το νομό είναι ελάχιστο.

Σε αδιέξοδο βρίσκονται πολλοί ελαιοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι και προετοιμάζονται αυτή την περίοδο για τη συγκομιδή του καρπού και, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, βρίσκονται σε αναζήτηση εργατών.

Φυσικά, με δεδομένο ότι στις αγροτικές εργασίες τα «ελληνικά χέρια» είναι περιορισμένα, καταφεύγουν στη μετάκληση εργατών από τρίτες χώρες, ακολουθώντας την προβλεπόμενη απ’ το νόμο διαδικασία.

Υπενθυμίζουμε ότι με υπουργική απόφαση καθορίζεται κάθε φορά ανά Περιφέρεια το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εξαρτημένη εργασία, για εποχική εργασία.

Ο αριθμός αφορά στο σύνολο των μετακλητών εργατών (ισχύει και για τους αλιεργάτες) και περιλαμβάνει το σύνολο των καλλιεργειών – εκμεταλλεύσεων.

Για τη δική μας περιοχή, ο αριθμός αυτός είναι απελπιστικά μικρός. Μιλάμε για κάτι περισσότερο από 300 μετακλητούς, σε έναν κατ’ εξοχήν αγροκτηνοτροφικό νομό (σημειώνουμε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μετακλητών εργατών κατευθύνεται στις υδατοκαλλιέργειες, άρα ο πραγματικός αριθμός για την γεωργία και κτηνοτροφία είναι πολύ χαμηλότερος).

Για την αντιστοιχία της καλλιεργήσιμης έκτασης ή του ζωικού κεφαλαίου του αιτούντος εργοδότη με τον αριθμό των απασχολούμενων και την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης ορίζονται ως αρμόδια τα κατά τόπους Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Α.Ε.) των Διευθύνσεων των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του Υπ.Α.Α.Τ., ενώ για την αντιστοιχία της καλλιεργήσιμης έκτασης ή του ζωικού κεφαλαίου ανά εργαζόμενο, μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται και η Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (Ως Μ.Α.Ε. ορίζεται η εργασία που προσφέρεται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, από φυσικό πρόσωπο κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους, σε όλους τους τομείς της οικονομίας και αντιστοιχεί σε εργασία 1.750 ωρών).

Οι ενδιαφερόμενοι, συνεπώς, υποβάλουν τη σχετική αίτηση, συνοδευόμενη απ’ τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Φέτος, ωστόσο και παρά το γεγονός ότι το ανώτατο όριο για την Περιφέρεια Δ. Ε. (συνολικά) συμπληρώθηκε με 118 θέσεις, φαίνεται ότι ο επιτρεπόμενος αριθμός συμπληρώθηκε νωρίς, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί που τώρα θα χρειαστούν εργάτες, να μην μπορούν να τους έχουν.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν στην Ένωση Αγρινίου ελαιοπαραγωγοί που κίνησαν τη διαδικασία από διάφορες περιοχές του νομού μας.

Το πρόβλημα είναι σε γνώση της Περιφέρειας Δ. Ε. η οποία και ήδη το έχει επικοινωνήσει στα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία όμως και είναι πολλά: Εργασίας, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών…

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμη κι αν υπάρχει η πολιτική βούληση για την κατ’ εξαίρεσιν έστω αύξηση του ανώτατου ορίου για την Αιτωλοακαρνανία, δύσκολα θα υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός, ώστε να έρθουν εργάτες γης. Πόσο μάλλον όταν η πανδημία δημιουργεί πρόσθετα αναχώματα.

Η Ένωση Αγρινίου, πάντως, προχωρά απ’ την πλευρά της σε όσες ενέργειες μπορεί, ώστε, τουλάχιστον, να υπάρξει εξορθολογισμός στην κατανομή για τα επόμενα χρόνια.

Όσο για το επείγον της τωρινής περιόδου, ο Συνεταιρισμός ζητά την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της πολιτείας.

Ένωση Αγρινίου