dhmarxeiomesologiou1

Ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο Ι.Π. Μεσολογγίου

Ερωτήσεις της παράταξής ‘Συμμαχία για το μέλλον’ στο Δ.Σ. της 28/8/2020

• Διαχείριση Βιοαποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Αναρτήθηκε από την Π.Δ.Ε. η πρόσκληση που αφορά νέα έργα και δράσεις για τη διαχείριση βιοαποβλήτων που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο και εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας και αφορά δήμους.
Συγκεκριμένα η πρόσκληση αφορά:
•    Δράσεις οικιακής κομποστοποίησης.
•    Δράσεις Διαλογής στην Πηγή.
•    Δράσεις δημοτικής κομποστοποίησης βιοαποβλήτων.
Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης χρηματοδοτούνται ειδικότερα:
•    Προμήθεια κάδων οικιακής κομποστοποίησης και επιτόπιας μηχανικής κομποστοποίησης βιοαποβλήτων για μικρούς παραγωγούς (π.χ. κατασκηνώσεις Δήμου, λαϊκές αγορές κλπ)
•    Προμήθεια κάδων και άλλων μέσων συλλογής για την εφαρμογή προγραμμάτων χωριστής συλλογής αστικών βιοαποβλήτων (οικιακών και πράσινων) και οχημάτων μεταφοράς κατάλληλων για τη φύση των βιοαποβλήτων (π.χ. συλλογή στραγγισμάτων, κατάλληλης συμπίεσης κλπ).
•    Δημοτικές μονάδες κομποστοποίησης βιοαποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας και εγκατάστασης του εξοπλισμού κομποστοποίησης και όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία της μονάδας,
•    Απόκτηση γης για την εγκατάσταση των μονάδων
•    Έργα σύνδεσης με δίκτυα ΟΚΩ
•    Αρχαιολογικές εργασίες, με δικαιούχο-εταίρο την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων
Επιπρόσθετα, είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν επικουρικά:
•    Δράσεις Ευαισθητοποίησης και Δημοσιότητας, μέχρι του 5% του συνολικού προϋπολογισμού της προτεινόμενης πράξης
Συνολικός Π/Υ Δημόσιας Δαπάνης: 4.000.000,00€
Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 01/09/2020 
Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 31/12/2020
Κε δήμαρχε, σκοπεύετε να κινήσετε την διαδικασία ένταξης του δήμου μας στο πρόγραμμα ?

• ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
Σε μια πρωτοφανή κίνηση πολιτικής αναλγησίας, που υποβαθμίζει έτι περαιτέρω την εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών, προχωρά η κυβέρνηση αποκλείοντας περί τις 65.000 αιτήσεις για παροχή δωρεάν κουπονιού στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και τα αντίστοιχα για άτομα με ειδικές ανάγκες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 50% των συνολικών αιτήσεων.
Αυτή η αρνητική εξέλιξη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στους γονείς, όσο και στους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι, αλλά και στους δημάρχους, που θα αναγκαστούν λόγω υποχρηματοδότησης να κλείσουν τις δημοτικές δομές.
Φέτος λοιπόν η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και η τοποθετημένη από τον αρμόδιο υπουργό κο Θεοδωρικάκο διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) επέλεξε να ακολουθήσει περιοριστική πολιτική. Οπότε αποφάσισαν να περιορίσουν τους πόρους στα 97 εκατ. ευρώ για τη σχολική χρονιά 2020-2021 και συνεπώς να αποκλείσουν περί τα 65.000 παιδιά από τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ.
Με αυτό τον τρόπο αποκλείστηκε το 50% των παιδιών, με σοβαρές συνέπειες στον οικογενειακό προγραμματισμό, καθώς οι γονείς πρέπει να βρουν άλλες δραστηριότητες για τα παιδιά τους όταν θα τελειώσουν την ημέρα τους στο σχολείο.
Για τον δήμο Μεσολογγίου μάλιστα, το ποσοστό μείωσης ανέρχεται στο 67%. Επίσης, η απόφαση αυτή έχει ολέθριες συνέπειες για τους ίδιους τους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ, καθώς οι δήμοι δεν θα τους προσλάβουν για τη νέα σχολική χρονιά.
Άμεση ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας κου Σ . Δανιηλίδη, ο οποίος ζητά από την διοίκηση ΕΕΤΑΑ Α.Ε. «έστω και την ύστατη στιγμή να αναζητηθούν επιπλέον πόροι ύψους 50 εκατ. ευρώ αποκλειστικά και μόνο για τις δημοτικές δομές από εθνικούς πόρους και από το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως εξασφαλιζόταν μέχρι τη σχολική χρονιά 2014-2015».
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «ενώ παρέλαβε από τη Ν.Δ. το 2015 79.000 vouchers, κόστους 170 εκατ. ευρώ, τα διπλασίασε, φθάνοντας το 2019 τα 155.000 vouchers, δαπάνης 279 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 220 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ικανοποιώντας τις δεσμεύσεις του ότι κανένα παιδί με πλήρη φάκελο δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ».
Συνήθως για τέτοιες καταστάσεις ακούμε γενικά και αόριστα ευχολόγια και στην πράξη αποδεχόμαστε σιωπηλά και αδιαμαρτύρητα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Ρωτάμε, θα στηρίξετε την προσπάθεια της ΚΕΔΕ για αύξηση της πίστωσης κατά 50 εκ. ευρώ τουλάχιστον ?
Έχετε υπόψη σας να αντιδράσετε με κάποιον άλλο τρόπο, ώστε να μην κλείσουν τα ΚΔΑΠ του δήμου μας και να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι ?

• Πλώσταινα
Η περιοχή της Πλώσταινας, από το σημείο που βρίσκεται το αμαξοστάσιο του δήμου μέχρι το παλιό κολυμβητήριο, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Ο καθένας ανεξέλεγκτα ρίχνει μπάζα και σκουπίδια και τα ξερά χόρτα υπερβαίνουν το ένα μέτρο, με άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς μέσα στον ιστό της πόλης.
Η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη από την δυσοσμία και η ανεξέλεγκτη χωματερή ήρθε για να συμπληρώσει την εικόνα.
Θεωρούμε απαράδεκτη την ύπαρξη χωματερής μέσα στον αστικό ιστό, η οποία μολύνει το περιβάλλον, αποτελεί μόνιμο κίνδυνο πυρκαγιάς και προσβάλει την αισθητική της πόλης και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων στο αμαξοστάσιο του δήμου.
Θέλουμε να μας πείτε εάν έχετε σκοπό να επέμβετε για τον καθαρισμό της περιοχής και πότε ?

• Πλατάνια Γουριάς
Το πρόβλημα με τα πλατάνια στην Γουριά, παρότι είναι παλιό, κανείς δεν έκανε τον κόπο να ασχοληθεί σοβαρά. Είναι γνωστό ότι κατά καιρούς μεγάλα κλαδιά δένδρων πέφτουν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να κλείνει η πρόσβαση στο δρόμο και προκαλούνται ζημιές σε οχήματα.
Το κυριότερο όμως είναι ότι απειλούνται ζωές ανθρώπων, γιατί τα πλατάνια βρίσκονται με στον ιστό του χωριού. Φαντάζομαι κε δήμαρχε ότι δεν θέλετε να θεωρηθείτε υπεύθυνος για τραυματισμούς δημοτών σας.
Θα πρέπει τα δένδρα να κλαδευτούν άμεσα ώστε να σταματήσουν να αποτελούν κίνδυνο για τους περαστικούς.
Εάν κατανοείτε το πρόβλημα, περιμένουμε να μας πείτε τι πρόκειται να κάνετε για το θέμα και πότε ?

Παντελής Σκαρμούτσος
Δημοτικός σύμβουλος
Επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία για το μέλλον»
Ι.Π. Μεσολογγίου 28/8/2020


 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «δήμος για τα παιδιά μας» ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 28/8/2020

1) Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες, μετά την πραγματοποίηση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, που είχαμε προκαλέσει ως αντιπολίτευση, για το μεταναστευτικό ζήτημα στην πόλη μας. Αποφασίστηκε τότε ομόφωνα και ο κύριος Λύρος δεσμεύτηκε γι’αυτό, ότι θα συγκαλούσε άμεσα την διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου μας για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για το θέμα αυτό. Αντί αυτού, προτιμάτε να στέλνετε επιστολές στον αρμόδιο Υπουργό για ραντεβού, το οποίο παραδέχεστε ότι δεν πραγματοποιείται ποτέ!
Ισχύει ότι αύριο έχετε καλέσει τους βουλευτές του Νομού μας στο γραφείο σας για το συγκεκριμένο θέμα, απουσία της αντιπολίτευσης?
Γιατί θεσμικά εκτρέπεστε αγνοώντας τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου? Γιατί πιστεύετε ότι μόνος σας θα τα καταφέρετε ενώ άλλα δείχνουν τα γεγονότα? Μήπως ετοιμάζετε κάποια νέα φιέστα επί τούτου? (ερώτηση του επικεφαλής του συνδυασμού κ Νικόλαου Καραπανου)

2) Κύριε Δήμαρχε, οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν στείλει τις ειδοποιήσεις για την καταβολή των τελών κοινόχρηστων χώρων έτους 2020 στους ενδιαφερόμενους, μειωμένο επιμερίζοντας το ετήσιο κόστος κατά 72 ημέρες. (δηλαδή κάποιος που διατηρεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πλατεία του Μεσολογγίου και πληρώνει το ποσό των 2.400 ευρώ ετησίως, για το έτος 2020 θα πληρώσει 2.000 ευρώ).
Γνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι αυτές που επλήγησαν περισσότερο στην υγειονομική κρίση. Ο συνδυασμός μας κύριε Δήμαρχε, σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, πρότεινε μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, για μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα εστίασης. Ένα από τα μέτρα αυτά ήταν, η απαλλαγή τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων σε επιχειρήσεις που διέκοψαν την λειτουργία τους, σύμφωνα με τον αντίστοιχο ΚΑΔ που αναφέρονται στη λίστα της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών. Εξάλλου ο Δήμος μας χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 300.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό.
Θεωρούμε ότι είναι πολύ λίγη η μείωση του επιμερισμού των 72 ημερών από το τέλος κοινόχρηστων που επιβλήθηκε. Δεν βοηθάμε έτσι τις επιχειρήσεις, δεν τις δίνουμε μια ανάσα για να μπορέσουν «να σταθούν ξανά στα πόδια τους». Σε άλλους δήμους, το ετήσιο κόστος χρέωσης κοινόχρηστων χώρων μειώθηκε κατά 50%.
Ερωτάσθε λοιπόν αν προτίθεσθε να κάνετε κάτι ανάλογο και εσείς? Αποδεχθείτε την πρότασή μας και επαναφέρετε το θέμα στην οικονομική επιτροπή του δήμου ή στο δημοτικό συμβούλιο.
(ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Σπυρίδων Καρβελη)

3) Κύριε Πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου, όπως ενημερωθήκαμε με το υπ’αριθ. πρωτοκόλλου 13140 στις 23/7/2020 έγγραφο από το γραφείο Δημάρχου και όχι από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ή από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου, έγινε αντικατάσταση της Διευθύντριας στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Θα θέλαμε να ενημερώσει το Δημοτικό συμβούλιο η δημοτική πλειοψηφία:
α) Γιατί δεν μνημονεύετε στην απόφαση αντικατάστασης, τους λόγους απομάκρυνσης της Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών η οποία είχε τοποθετηθεί με απόφαση του Υπηρεσιακού συμβουλίου, μνημονεύοντας γενικώς και αορίστως, επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών?
β) Όπως γνωρίζετε, η αντικατάσταση των Προϊσταμένων Διεύθυνσης, όταν παραιτούνται ή μετακινούνται σύμφωνα με τον δημοτικό ή υπαλληλικό κώδικα, γίνεται από τον Προϊστάμενο της οικείας Διεύθυνσης. Στην συγκεκριμένη μονομερή και ατεκμηρίωτη απόφαση του Δημάρχου, ορίστηκε ως Διευθυντής υπάλληλος και όχι προϊστάμενος της οικείας διεύθυνσης.
γ) Επιπλέον, πληροφορούμαστε και ελπίζουμε ότι είναι ψεύδος και παραπληροφόρηση, πως για την μερική νομιμοποίηση της παράνομης απόφασης του Δημάρχου, ζητείται η παραίτηση από την πρόθεσή τους να τοποθετηθούν Προϊστάμενοι Διεύθυνσης με ημερομηνία προγενέστερη της τοποθέτησης του νέου Διευθυντή, των προϊσταμένων της Διεύθυνσης των Τεχνικών Υπηρεσιών, που σύμφωνα με τον νόμο μπορούσαν να τοποθετηθούν επικεφαλής της Διεύθυνσης, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι παραιτήσεις στην ενδεχόμενη ένσταση που θα υποβάλλει, η νόμιμη και από υπηρεσιακό συμβούλιο τοποθετημένη Διευθύντρια, στην συγκεκριμένη απόφαση του Δημάρχου. (ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Γεώργιου Καραπαπα)