kosmasierotheos2

Εορτή Αγίου Καλλινίκου στην Έδεσσα και την Ναύπακτο

Στις 8 Αυγούστου ε.ε. εορτάσθηκε στην Έδεσσα για πρώτη φορά η μνήμη του αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης του Θαυματουργού.

Στις εκδηλώσεις, που έγιναν κάτω από τους περιορισμούς των υγειονομικών μέτρων, συμμετείχαν τρεις Αρχιερείς: Ο οικείος Μητροπολίτης Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ, ο στενός συνεργάτης του Αγίου και βιογράφος του Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και ο Μητροπολίτης της ιδιαιτέρας πατρίδος του Αιτωλίας, Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς.

Συμμετείχε πλήθος Ιερέων, εκ των οποίων πολλοί έχουν χειροτονηθεί από τον Άγιο ή τον γνώρισαν ή και έχουν το όνομά του, και πλήθος λαού που τον γνώρισε προσωπικά ή ακούει τους γονείς τους να ομιλούν για τον Άγιο και τα θαυμάσιά του.

Χοροί Ιεροψαλτών με χοράρχες τον διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Αριστοτέλη Βογιαντζόγλου και τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Σταύρο Μίσχο έψαλαν θαυμάσια την ακολουθία του Αγίου, που συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος αναφέρθηκε στον άγιο Καλλίνικο ως γόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας, λαικό ιεροκήρυκα, γραμματέα και Πρωτοσύγκελλο και εστίασε στην αγάπη και τον ζήλο του για την Ιερωσύνη και την λατρεία του Θεού, και την μέριμνά του να ακούη ο λαός τον θείο λόγο και να γνωρίση ο λαός το θέλημα του Θεού.

Στην θεία Λειτουργία, μετά το ευαγγελικό ανάγνωσμα αναγνώσθηκε επ’ εκκλησίας η Πατριαρχική Πράξη Αγιοκατατάξεως και εψάλη υφ’ όλου του εκκλησιάσματος το απολυτίκιο του Αγίου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος προεξήρχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο και κήρυξε τον θείο λόγο. Κατ’ αρχάς ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και την περί αυτόν Ιερά Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την περί αυτόν Ιερά Σύνοδο για την έγκριση της προτάσεως του Σεβασμιωτάτου κ. Ιωήλ και την έκδοση της Πράξεως.

Έπειτα μίλησε για τον άγιο Καλλίνικο, αναλύοντας δύο στίχους από τους χαιρετισμούς στον Άγιο που συνέταξε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ: «Χαίρε ομότιμε των Αποστόλων. Χαίρε ομόηθε των Αγγέλων».

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας διαβάσθηκαν τα κόλλυβα του Αγίου, και ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στο να έρθη αυτή η περιπόθητη και λαμπρή ημέρα και φανερά συγκινημένος ανέφερε το όνομα του αγίου Καλλινίκου.

Μετά την θεία Λειτουργία οι Αρχιερείς με Κληρικούς και λαικούς προσκύνησαν στον τάφο του Αγίου Καλλινίκου στο Δημοτικό Κοιμητήριο της πόλης και έψαλαν τα τροπάριά του. Εκεί, επί του τάφου του Αγίου, οι Αρχιερείς έκαναν ιδιαίτερη μνεία σε πρόσωπα και πτυχές της αγιοκατατάξεως και αναφέρθηκαν σε παλαιότερα και πρόσφατα θαύματα και σε εμπεμβάσεις του Αγίου.

Επίσης, την επομένη ημέρα, Κυριακή 9 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία για τον άγιο Καλλίνικο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, πλαισιούμενο από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως π. Καλλίνικο, από τον συνταξιούχο Ιεροκήρυκα π. Αντώνιο Βαζούρα –ο οποίος ας σημειωθή την ημέρα αυτή συμπληρώνει 60 χρόνια από την ημέρα της κουράς του, από τον άγιο Καλλίνικο στο Μεσολόγγι– τους εφημέριους και τον διάκονο του Ιερού Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε σε δύο γνωρίσματα του αγίου Καλλινίκου. Πρώτον, το ότι χαρακτηρίσθηκε από καθηγητή Πανεπιστημίου ως «αγριολούλουδο της Ρουμελιώτικης γης», και κατ’ επέκταση στην παράδοση που έλαβε στην Ρούμελη και ιδιαίτερα από τον Ιερέα παππού του, ο οποίος αντλούσε από την παράδοση του Αγίου Όρους, το οποίο ευλαβείτο πολύ. Ο Σεβασμιώτατος μάλιστα εξέφρασε την χαρά του, διότι εδώ στην Ναύπακτο και την Ναυπακτία γενικότερα συναντά συγγενείς και γνωστούς του.

Δεύτερον, στο ότι έζησε όλα τα συνταρακτικά γεγονότα, εκκλησιαστικά, πολιτικά, εθνικά, του 20ου αιώνος, ασκώντας μάλιστα διοίκηση κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να αλλοιωθή και χωρίς να εκκοσμικευθή, αλλά έχοντας πάντα στραμμένη την προσοχή του στον Χριστό και την αιώνια ζωή, την οποία ποθούσε, και έχοντας ακραιφνές εκκλησιαστικό φρόνημα. Ο άγιος Καλλίνικος παρέμενε πάντα νηφάλιος και ξένος πολιτικών επιδράσεων και μακριά από κάθε φανατισμό. Ήταν «άνθρωπος του Θεού» –μια φράση που την έλεγε συχνά για τους άλλους– που «εφοβείτο τον Θεό και αγαπούσε την Εκκλησία».

Και εμείς, κατά το πρότυπο του αγίου Καλλινίκου και με την Χάρη του Θεού, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, μπορούμε ζώντας σε τραγικές καταστάσεις να παραμένουμε σε ηρεμία και γαλήνη.

Τελέσθηκε επίσης αρτοκλασία και μοιράσθηκαν εικόνες-ευλογία του Αγίου.