aithousadsmes1

Ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου

Ερωτήσεις προς την δημοτική αρχή στην συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου της 3/8/2020

1. Οικονομικά Δήμου
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει ήδη ρύθμιση (άρθρο 69), η οποία αναφέρει ότι η παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για όσους δήμους εντάσσονται στο πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπροθέσμων «θα είναι 60% επί της τακτικής επιχορήγησης από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για χρονική περίοδο που θα οριστεί».
Όμως, ο υπουργός Εσωτερικών, κος Θεοδωρικάκος επανήλθε στο ζήτημα με νέα τροπολογία, στην οποία αναφέρεται ότι : «Αρχής γενομένης από το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2021, οι ΟΤΑ θα δεσμεύουν υποχρεωτικά ποσόν ταμειακών διαθεσίμων, ίσο με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε τρίτους, κατά την τελευταία ημέρα του προηγούμενου ημερολογιακού τριμήνου, σε ειδικό λογαριασμό που θα τηρείται ανά φορέα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».
«Στην περίπτωση δε που δεν έχει πραγματοποιηθεί η κατάθεση του απαιτούμενου ποσού στον ειδικό λογαριασμό ή έχει κατατεθεί ποσό που υπολείπεται των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ποσό του ελλείμματος θα παρακρατείται από το σκέλος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που αφορούν λειτουργικές και λοιπές γενικές δαπάνες».

Είναι κοινή πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να μετακυλύουν προς το μέλλον τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές και εργολάβους, αναμένοντας από υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών να καλύψουν το ταμειακό έλλειμμα, που προέκυψε, από τις επιπλέον δαπάνες λόγω πανδημίας. Μάλιστα «για την τήρηση των ανωτέρω, καθιερώνεται ειδικός έλεγχος, που θα διενεργείται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε τριμηνιαία βάση».
Και όλα αυτά, την στιγμή που είναι ακόμα σε ισχύ η παρακράτηση του 2% επί των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων υπέρ του λογαριασμού εξυγίανσης.
Ας σημειωθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, όπως και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ανακοινώνουν το ύψος των έκτακτων δαπανών, που έχουν ήδη εκτελέσει οι ΟΤΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, πράγμα που θα προσδιόριζε το ύψος του ελλείμματος στα ταμεία των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών.
Κι όλα αυτά, ενώ οι ΟΤΑ καλούνται εντός Αυγούστου να συντάξουν τους νέους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για το 2021 χωρίς να γνωρίζουν το έλλειμμα, που προέκυψε εξαιτίας των δαπανών του κορωνοϊού και τις περικοπές των ΚΑΠ.

Με βάσει τα ανωτέρω προκύπτουν τα κάτωθι ερωτήματα :
1. Μπορείτε να μας προσδιορίσετε το ύψος των επιπρόσθετων δαπανών του δήμου, λόγω κορωνοϊού και πόσα χρήματα λάβατε από το υπουργείο για την αντιμετώπιση του ?
2. Ποιο είναι το ύψος των ληξιπροθέσμων του δήμου μας σήμερα και σε ποιο ύψος αναμένετε να ανέλθει το 60% της παρακράτησης από τους ΚΑΠ ?
3. Σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν είναι γνωστό, με ποιο τρόπο θα συντάξετε τον προϋπολογισμό του 2021 ?
4. Επειδή η καταστάσεις που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε θα είναι πολύ δύσκολες έως καταστροφικές, πως σκοπεύετε να αντιδράσετε στα μέτρα της κυβέρνησης ?

2. myKEPlive
Tο myKEPlive είναι η νέα πλατφόρμα διαδικτυακής ενημέρωσης & εξυπηρέτησης για τη διεκπεραίωση συγκεκριμένων αιτημάτων μέσω βιντεοκλήσης, μετά από ραντεβού, με υπαλλήλους των ΚΕΠ και αφορά πολίτες και επιχειρήσεις.
Στόχος του myKEPlive είναι η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση και η παροχή διοικητικής πληροφόρησης στους πολίτες, χωρίς τη φυσική μετάβαση των πολιτών στα ΚΕΠ. Στις παρεχόμενες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μέσω βιντεοκλήσης, μπορούν να συγκαταλέγονται, η έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου, η ανανέωση δελτίου ανεργίας, η χορήγηση πιστοποιητικών δημοτολογίου και ληξιαρχικών πράξεων, η έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου κ.ά.
Αρκετοί Δήμοι της χώρας έχουν ενεργοποιήσει την δυνατότητα που παρέχεται στα ΚΕΠ για την άμεση και χωρίς φυσική παρουσία εξυπηρέτηση προς τους πολίτες.
Ο δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου σκοπεύει να εντάξει τα ΚΕΠ στην νέα ψηφιακή πλατφόρμα άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών ?

3. Νερό Αιτωλικού
Πριν από ένα χρόνο έγιναν βελτιωτικές εργασίες στην πηγή από την οποία υδροδοτείται το Αιτωλικό και διατέθηκε ποσό 2,8 εκ. ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο δε πρώην δήμαρχος, μας είπε με πανηγυρικό τρόπο ότι το νερό είναι πόσιμο. Οι ειδικοί όμως είπαν ότι για ένα χρόνο το παρεχόμενο νερό θα είναι υπό εξέταση από την ΔΕΥΑΜ που ανέλαβε την υποχρέωση να αναλύει το νερό, επί καθημερινής και εβδομαδιαίας βάσης για την ύπαρξη μικροβιακών φορτίων και μετά την λήξη του διαστήματος αυτού, να αποφανθούν οι ειδικοί αν το παρεχόμενο νερό είναι όντως κατάλληλο προς πόσην η όχι. Θα θέλαμε λοιπόν καταρχήν να γνωρίσετε και σε μας αλλά και στους κατοίκους του Αιτωλικού, τα αποτελέσματα των ελέγχων, μιας και το διάστημα του ενός χρόνου παρήλθε.
Με δεδομένο ότι οι κάτοικοι συνεχίζουν να μην εμπιστεύονται το νερό που παρέχει η ΔΕΥΑΜ και συνεχίζουν να πίνουν εμφιαλωμένο νερό, ερωτάμε :
1. Έγιναν οι μικροβιακές αναλύσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα από την ΔΕΥΑΜ ?
2. Πότε θα κοινοποιήσετε τα αποτελέσματα των ελέγχων στους κατοίκους του Αιτωλικού ώστε να γνωρίζουν αν το νερό είναι πόσιμο, η όχι ?

4.Ενεργειακή κοινότητα
Εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το θέμα της Ενεργειακής Κοινότητας.
Μπορείτε να μας ενημερώσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται και αν υπάρχει πρόβλεψη για την ολοκλήρωση του έργου ?

5.Τιμολόγηση του Νοσοκομείου από την ΔΕΥΑΜ
Έχουμε επαναφέρει το θέμα της τιμολόγησης του νερού από την ΔΕΥΑΜ στο Νοσοκομείο αρκετές φορές και έχουμε πάρει μόνο ασαφείς υποσχέσεις.
Η τιμολόγηση προς το Νοσοκομείο που είναι κοινωφελές ίδρυμα και όχι κερδοσκοπική επιχείρηση είναι απαράδεκτα υψηλό. Δεν μπορεί το Νοσοκομείο να πληρώνει 2,4 ευρώ το κυβικό και οι ιεροί ναοί π.χ. 0,70 ευρώ.
Έχετε σκοπό να μειώσετε την τιμολόγηση προς το νοσοκομείο σε ανεκτά επίπεδα και πότε σκοπεύετε να το πράξετε ?

Παντελής Σκαρμούτσος
Δημοτικός σύμβουλος
Επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία για το μέλλον»
Ι.Π. Μεσολογγίου 3-8-2020


 

Ερωτήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για την συνεδρίαση της 3-08-2020 από την Πρόεδρο της Κοινότητας Μεσολογγίου:

1. Έχει ληφθεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την εξέλιξη του έργου της Μαρίνας; Τι ενέργειες έχουν γίνει μετά το δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Ιουνίου 2020 από πλευράς Δημοτικής αρχής και Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου;

2. Με ποια απόφαση, ποιού συλλογικού οργάνου, αποφασίστηκε η τοποθέτηση κάδων στην οδό Αλεξανδροπούλου-Λιακατά; Για ποιο λόγο δεν υπάρχει απάντηση στην από 01-07-2020 επιστολή της Προέδρου Κοινότητας Μεσολογγίου για το εν λόγω θέμα; Η επιστολή απευθύνεται προς την αρμόδια Αντιδήμαρχο Καθαριότητας με κοινοποίηση στην Υπηρεσία Καθαριότητας.

3. Τι ενέργειες έχουν γίνει για την πυρασφάλεια στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου;

4. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για το 1ο Νηπιαγωγείο Μεσολογγίου το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα οικοδομικής φύσεως;

5. Το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER, Προτεραιότητα 4 «Αύξηση της απασχόλησης και της εδαφικής συνοχής», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» με περιοχές παρέμβασης τις Κοινότητες των Δήμων Ναυπακτίας και Ι.Π. Μεσολογγίου είχε καταληκτική ημερομηνία 7/08/2020. Πήρε παράταση μέχρι 18-09-2020. Έχει προγραμματιστεί πρόταση εκ μέρους του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου;

Το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου στη συνεδρίαση της 22ης Ιουλίου συζήτησε το εν λόγω πρόγραμμα και πήρε ομόφωνη απόφαση (28/2020) για το θέμα προτείνοντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις (Αποχέτευση οικίσκων, Ανακαίνιση – επαναφορά οικίσκου, Δέστρες – εξέδρες στο αλιευτικό καταφύγιο-λιμανάκι Τουρλίδας). Καταθέτουμε φάκελο με κοστολογημένη την πρόταση και μέρος των απαραίτητων συνοδών εγγράφων που απαιτούνται για την αίτηση. Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας.

Η Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου

Όλγα Δασκαλή