29dfeatureimage

Το Μεσολόγγι τίμησε το νησί Κάλαμος

Η «Διέξοδος» και ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου με το βλέμμα τους στραμμένο στην Ιστορία τίμησαν το νησί Κάλαμος, για δεύτερη χρονιά.

Την Κυριακή 19 Ιουλίου, οι δυο πολιτιστικοί φορείς μετέβησαν στον Κάλαμο προκειμένου να τιμήσουν το νησί που φιλοξένησε χιλιάδες Μεσολογγίτες κατά τη διάρκεια των Πολιορκιών, της Εξόδου αλλά και μέχρι την Απελευθέρωση της Ιερής Πόλης το 1829.

Η εκδήλωση φέτος λόγω των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, σε αντίθεση με την περσινή, ήταν λιτή, ωστόσο με απόλυτο σεβασμό. Οι τοποθετήσεις από πλευράς των αρχών των δυο περιοχών ήταν στην κατεύθυνση της σύνδεσης του νησιού και της Ιερής μας Πόλης.

Όπως αναφέρθηκε και στις ομιλίες, το καραβάκι του μνημείου, που φιλοτέχνησε ο εικαστικός επιμελητής της «Διεξόδου» Βαγγέλης Ρόμπολας, συμβολίζει την θαλάσσια σύνδεση Μεσολογγίου και Καλάμου, η οποία απετέλεσε την απαρχή μιας σχέσης φιλίας μεταξύ των δύο ιστορικών τόπων που θα εκδηλώνεται κάθε χρόνο από τους δύο συνδιοργανωτές πολιτιστικούς φορείς με την υποστήριξη των δήμων Λευκάδος και Μεσολογγίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκέψη πραγματοποίησης των εκδηλώσεων τιμής και ευγνωμοσύνης προς το νησί Κάλαμος έρχεται ως επιστέγασμα του χρυσού μεταλλίου της πόλης που είχε απονείμει το 1960 ο δήμαρχος Χρήστος Ευαγγελάτος και το οποίο δεσπόζει έκτοτε στο γραφείο της Κοινότητος.


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιουλίου για δεύτερη συνεχή χρονιά στον Κάλαμο, η τιμητική εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στο ιστορικό νησί το οποίο κατά την διάρκεια των πολιορκιών του Μεσολογγίου έως και την απελευθέρωση της πόλης το 1829, προσέφερε την φιλοξενία και την φροντίδα του στους Μεσολογγίτες.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας και ζωής που αναπτύχθηκαν μεταξύ Μεσολογγίου και Καλάμου, λέγοντας πως ο Κάλαμος υπήρξε «…το απάγκιο των αμάχων του Μεσολογγίου. Το φιλόξενο καταφύγιο που τους καιρούς του πολέμου και του ολέθρου αγκάλιασε με περισσή στοργή τους Μεσολογγίτες, προσφέροντας τους ασφάλεια και προστασία απ’ τα δεινά του πολέμου. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ως δήμαρχος και ως Μεσολογγίτης έχω την τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να εκφράσω τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου σε όλους όσους φρόντισαν να ανοίξει και πάλι ο παλαιός μας δρόμος. Ο δρόμος της συνεργασίας, της ενότητας και της αλληλεγγύης. Οι πρόγονοι μας χάραξαν την πορεία του. Εμείς θα πρέπει βρούμε την δική μας οδό επικοινωνίας και συνεργασίας, πατώντας πάνω στα βήματα του πολιτισμού, των αξιών και της προόδου Μας συνδέουν άλλωστε ισχυροί δεσμοί φιλίας και ζωής. Κάθε δράση που θα ακολουθήσει θα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. Και φυσικά προσδοκούμε κι επιθυμούμε αυτή η αποκατάσταση των επαφών μας να συνοδευτεί από κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες. Σας ευχαριστούμε για όσα έκανε ο τόπος σας για τον δικό μας».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την επιμέλεια του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» και του ιδρυτή της Νίκου Κορδόση, του Προέδρου Γ. Κοτσίρη και μελών του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου, την συνεργασία των Δημάρχων Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου και Λευκάδος Χαράλαμπου Καλού, καθώς επίσης και της Προέδρου της Δημοτικής Ενότητας καλάμου Γιώτας Γραψοπούλου. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στον Κάλαμο, όπου συμμετείχαν ο Βουλευτής Αθανάσιος Καββαδάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ανδρέας Κτενάς.