29dfeatureimage

Πανηγύρισε το Παρεκκλήσιο του Αγίου Παισίου στη Ναύπακτο

cc523

Την Κυριακή 12 Ιουλίου, εορτή του αγίου Παισίου του Αγιορείτου, πανηγύρισε το ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ναυπάκτου.

Το απόγευμα του Σαββάτου στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελλο, Ιερείς της πόλεως, τους Εφημερίους του Ναού και τον Διάκονο π. Παίσιο, έψαλαν οι Ιεροψάλτες του Ναού και συμμετείχαν πολλοί πιστοί που πλήρωσαν τον χώρο του Παρεκκλησίου, με όλα τα ισχύοντα μέτρα.

Τελέσθηκε αρτοκλασία, αφού υπάρχουν και λαικά μέλη της Εκκλησίας που λαμβάνουν το όνομα του νεοφανούς αγίους.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε και στον άγιο Σωφρόνιο τον Αθωνίτη που εόρτασε στις 11 Ιουλίου, και τον άγιο Παίσιο. Είπε ότι και οι δύο άγιοι γνώρισαν τον Θεό και ήταν θαυματουργοί, αλλά δεν έδιναν τόσο μεγάλη σημασία στα θαύματα, όσο στον θεολογικό λόγο, που κάνει θαύματα αναγεννώντας τους ανθρώπους και θεραπεύοντας ψυχολογικές και ψυχικές ασθένειες. Διηγήθηκε δε ενδιαφέροντα περιστατικά, και μάλιστα άγνωστα, από τον βίο τους, που επαληθεύουν τα λεγόμενα.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι είναι μεγάλη ευλογία που η Εκκλησία μας αναδεικνύει αγίους στις ημέρες αυτές της γενικής αποστασίας και των πολλών προβλημάτων του λαού. Είπε ότι αυτό είναι το έργο της Εκκλησίας, να αναδεικνύη αγίους. Επήνεσε για τον λόγο αυτό και την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, που τους κατέταξαν στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, ώστε να στηρίζεται ο λαός και να αναγγενάται η ελπίδα. Ευχής έργον, είπε ο Σεβασμιώτατος, θα ήταν σε κάθε πόλη να αναδειχθούν νεοφανείς άγιοι, για να στηριχθή ο λαός.

Το βράδυ του Σαββάτου, ώρα 10.00-12.30 τελέσθηκε Όρθρος και νυχτερινή θεία Λειτουργία –η πρώτη νυχτερινή θεία Λειτουργία για τον άγιο Παίσιο στο Παρεκκλήσι του αυτό– από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπο, συμπαραστατούμενο από τον Πρωτοσύγκελλο π. Καλλίνικο και τον διάκονο π. Αντώνιο.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Πολύκαρπος στο τέλος της αγρυπνίας δόξασε τον Θεό για την ευλογία της νυχτερινής θείας Λειτουργίας και για την μνήμη του αγίου Παισίου, ο οποίος συνδέεται ιδιαίτερα με την Ναύπακτο, όπως είπε, με το ότι υπηρέτησε μέρος της στρατιωτικής του θητείας στην Ναυπακτία και με το ότι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος συνδεόταν μαζί του και έκανε την πρόταση αγιοκατάταξης. Όπως επίσης τόνισε, αποτελεί μεγάλη ευλογία και παρηγοριά για τον λαό η ανάδειξη Αγίων στους «αποκαλυπτικούς» καιρούς που ζούμε. Το ότι η Εκκλησία μας «παράγει» αγίους είναι δείγμα ότι είναι ζωντανή και επιτελεί το αγιαστικό της έργο.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο. στον κεντρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, λόγω εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε το διορατικό χάρισμα του αγίου Παισίου, που αποτελεί και ιδιαίτερη χαρακτηριστική του προσωνυμία. Είπε ότι η διορατικότητά του συνδεόταν με την εμπειρία του Θεού, όπως παρουσίασε ο ίδιος με το βιβλίο του «άγιος Παίσιος αγιορείτης, ένας εμπειρικός θεολόγος». Και αυτό το χάρισμα ήταν αποτέλεσμα της όλης ασκητικής παραδόσεως της Καππαδοκίας και του Αγίου Όρους της οποίας ήταν φορέας ως καλός μαθητής τόσο του Γέροντός του αγίου Αρσενίου Καππαδόκου όσο και των Αγιορειτών Πατέρων. Είναι μια ασκητική παράδοση που περιλαμβάνει την κάθαρση και τον αγιασμό.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η διορατικότητα του αγίου Παισίου συνίστατο στο ότι έβλεπε την ψυχή των ανθρώπων με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος και τους θεράπευε με τον προφητικό του λόγο. Δεν έχει σχέση με τις διάφορες προφητείες και προφητολογίες για εθνικά και στρατιωτικά γεγονότα, που δυστυχώς κυκλοφορούν από διαφόρους σήμερα, αλλά με το πως θα αντιμετωπίσουμε τον μεγαλύτερο εχθρός μας, που είναι ο διάβολος, και πως θα βρούμε τον δρόμο μας για να συναντήσουμε τον Θεό.