gas

Δημόσια πρόσκληση για το φυσικό αέριο στην Δυτική Ελλάδα

‘Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην πρόοδο’ – Απόστολος Κατσιφάρας:

Πριν από ένα μήνα είχαμε τοποθετηθεί, δημόσια, για το ζήτημα του Φυσικού Αερίου και αναδείξει την μικροπολιτική τακτική την οποία ακολουθεί ο Περιφερειάρχης. Μια τακτική η οποία ακολουθεί την κυβερνητική πολιτική στη λογική της “καμένης” γης σχεδόν σε όλα τα ζητήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στη δημιουργία κομματικού ακροατηρίου μέσω της πόλωσης.

Από την απήχηση της παρέμβασης μας είδαμε τον Περιφερειάρχη να αναδιπλώνεται προς τη θετική κατεύθυνση αλλά η χθεσινή του τοποθέτηση τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και στο δελτίο τύπου που διένειμε, φανέρωσε για άλλη μια φορά το κεντρικό αφήγημα του. Για να μπορέσει να “δικαιώσει” το δικό του “όλα από την αρχή” απαξιώνει οτιδήποτε έχει γίνει μέχρι τώρα. Σε όλους τους τομείς. Με μισές αλήθειες, με φανερή έλλειψη γνώσεων σε βασικά θέματα.

Πριν από ένα μήνα είχαμε τοποθετηθεί, δημόσια, για το ζήτημα του Φυσικού Αερίου και αναδείξει την μικροπολιτική τακτική την οποία ακολουθεί ο Περιφερειάρχης. Μια τακτική η οποία ακολουθεί την κυβερνητική πολιτική στη λογική της “καμένης” γης σχεδόν σε όλα τα ζητήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στη δημιουργία κομματικού ακροατηρίου μέσω της πόλωσης.

Από την απήχηση της παρέμβασης μας είδαμε τον Περιφερειάρχη να αναδιπλώνεται προς τη θετική κατεύθυνση αλλά η χθεσινή του τοποθέτηση τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και στο δελτίο τύπου που διένειμε, φανέρωσε για άλλη μια φορά το κεντρικό αφήγημα του. Για να μπορέσει να “δικαιώσει” το δικό του “όλα από την αρχή” απαξιώνει οτιδήποτε έχει γίνει μέχρι τώρα. Σε όλους τους τομείς. Με μισές αλήθειες, με φανερή έλλειψη γνώσεων σε βασικά θέματα.

Μας είπατε, λοιπόν, ότι αναλάβατε το θέμα του Φυσικού Αερίου πρακτικά στο μηδέν και πως ό,τι γίνεται είναι αποτέλεσμα της δικής σας πολιτικής. Αλήθεια κ. Φαρμάκη;

Μπορείτε να μας πείτε σε ποια άλλη Περιφέρεια συμμετέχει η κεντρική κυβέρνηση, με απόφαση το Δεκέμβριο του 2018, στη χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου πλην της Δυτικής Ελλάδας; Πως ακριβώς συνέβη αυτό; Δεν ήταν αποτέλεσμα σοβαρής και τεκμηριωμένης διεκδίκησης; Γνωρίζετε άραγε πόσο εύκολο είναι να τροποποιηθεί το κεντρικό και τα περιφερειακά ΕΣΠΑ και με ποια συχνότητα μπορεί να γίνει αυτό;

Εσείς ως Περιφερειάρχης θα δίνατε πολιτική εντολή να ανοίξει πρόσκληση για το φυσικό αέριο, πριν πάρει την αντίστοιχη απόφαση συμμετοχής το αρμόδιο Υπουργείο; Θα ανοίγατε μια πρόσκληση χωρίς συνολικό προϋπολογισμό ή θα αναλαμβάνατε όλο το έλλειμμα χρηματοδότησης;

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, διότι για να υποβληθεί ένα έργο υποδομής για χρηματοδότηση πρέπει να έχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο, πλέον των άλλων, κυρίαρχα τεχνικής ωριμότητας. Αν αυτό δεν είχε συμβεί με:

Ποιο ακριβώς Τεχνικό Φάκελο για χρηματοδότηση θα περιμένατε να υποβάλλει η ΔΕΔΑ;

Με ποιον προϋπολογισμό;

Με ποια χωροθέτηση;

Με ποιον τρόπο τροφοδοσίας των δικτύων διανομής;

Με ποιο χρονικό ορίζοντα κατασκευής του σταθμού μεταφόρτωσης αερίου;

Όλα αυτά, λοιπόν, σας ενημερώνουμε ότι ωρίμασαν ή υλοποιήθηκαν μετά από τις συνεχείς πιέσεις και ενέργειες της δικής μας Περιφερειακής Αρχής. Όσο και να θέλετε να τα υποτιμάτε ή να τα αποκρύβετε σκόπιμα η Ιστορία δεν ξεγράφει.

Πάμε λοιπόν στα δικά σας πεπραγμένα….

Μπορείτε να μας πείτε πόσες φορές έχει συνεδριάσει η επιτροπή παρακολούθησης του Συμφώνου Συνεργασίας που συνυπογράψατε σχετικά με το Φυσικό Αέριο;

Μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο δεσμεύτηκε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και ο ΔΕΣΦΑ για την επανεκτίμηση της μελέτης βιωσιμότητας για την έλευση του αγωγού Φυσικού Αερίου στη Δυτική Ελλάδα;

Μπορείτε να μας δώσετε ένα συνολικό χρονοδιάγραμμα για το έργο μιας και δεν το κάνατε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως οφείλατε;

κ. Φαρμάκη σε μια σας διατύπωση σας έχετε δίκιο. Τα καλύτερα, αλλά και τα πιο δύσκολα ακολουθούν. Για να έρθουν όμως τα καλύτερα πρέπει να υπερκεραστούν τα πιο δύσκολα και για αυτό χρειάζονται τουλάχιστον δύο προϋποθέσεις.

Δουλειά και σοβαρότητα.

Αν πράγματι πιστεύετε σε έναν “…ξεκάθαρο και ενωτικό λόγο…” σταματήστε το άχαρο παιχνίδι της ισοπέδωσης και του πολιτικού σφετερισμού.

Βάλτε μπροστά τη δεύτερη φάση επέκτασης του δικτύου για Αίγιο, Αμαλιάδα και Μεσολόγγι.

Όχι άλλη “καμένη γη”.

Μπροστά είναι ο δρόμος.


 

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

«Μέσα σε εννέα μήνες πετύχαμε, πιστεύουμε, αρκετά. Τα καλύτερα, αλλά και τα πιο δύσκολα ακολουθούν… Μόνο με κοινή δράση, σύμπνοια, ξεκάθαρο και όχι καιροσκοπικό λόγο, θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο στην τρέχουσα συμβατική περίοδο. Είναι μια μάχη που μας χρειάζεται όλους!».

Με τα λόγια αυτά ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, κάλεσε σε συστράτευση για την έλευση του Φυσικού Αερίου στη Δυτική Ελλάδα, κατά την εισήγησή του την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Περιφερειάρχης εξήγγειλε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα αναμένεται η έκδοση της δημόσιας πρόσκλησης για την υποβολή πρότασης και τεχνικού δελτίου από την ΔΕΔΑ για την ένταξη και υλοποίηση του έργου.

«Το έργο αυτό, όταν υλοποιηθεί, δεν θα ανήκει σε κανένα. Θα ανήκει μόνο στη Δυτική Ελλάδα. Γιατί αυτός ο τόπος δεν έχει… “πατερούληδες”. Μόνο ανθρώπους… Γι’ αυτούς πολιτευόμαστε, από αυτούς εκλεγόμαστε και σ αυτούς απολογούμαστε» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας πως ήδη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποστείλει επιστολή στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ – Τομέας Ενέργειας για την υποβολή δελτίου εξειδίκευσης για τη δράση «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Με την υποβολή του – που αναμένεται εντός της εβδομάδας- ολοκληρώνονται οι προκαταρτικές ενέργειες για την προετοιμασία δημόσιας έκδοσης πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας.
Ακόμα, κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα στον Δήμο Πατρέων να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. «Το αύριο πρέπει να μας βρει ενωμένους» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Σε κοινή γραμμή με τους Δήμους Αγρινίου και Πύργου διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις αναζήτησης και παραχώρησης κατάλληλων εκτάσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τροφοδοσίας των δικτύων. Ένα στοίχημα που με σύνεση και κοινωνική συναίνεση πρέπει να κερδίσουμε. Σε αυτή την προσπάθεια, θα ήταν χαρά μας να έχουμε μαζί μας και τον Δήμο Πατρέων».

Σημειώνεται πως ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στο χρονικό της διεκδίκησης και παρατήρησε ότι «το έργο τον Σεπτέμβριο 2019 παραλήφθηκε από την νέα περιφερειακή αρχή σε σημείο μηδέν», ενώ ως προς την διεκδίκηση της Περιφέρειας, ξεκαθάρισε πως έστω και αν υλοποιηθεί η έλευση υγροποιημένου αερίου, κανείς δεν παραιτείται από τη βασική διεκδίκηση, που δεν είναι άλλη από την επέκταση του αγωγού Φυσικού Αερίου. «Στοχεύουμε στην αναβίωση της κατασκευής αγωγού διέλευσης του Φυσικού Αερίου. Σε όλες μας τις τοποθετήσεις, έχουμε θέσει το ζήτημα αυτό στην κυβέρνηση της χώρας» ανέφερε, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, σε συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έγινε αποδεκτό το αίτημα για επανεξέταση του ζητήματος διασύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας μέσω αγωγού από την Κόρινθο προς την Πάτρα. «Μόνιμη και μακροπρόθεσμη επιδίωξή μας είναι ο αγωγός. Δεν παραιτούμαστε. Και μπορούμε όλοι να ομονοήσουμε σε αυτή την επιλογή, ώστε σύσσωμα και συντεταγμένα να την διεκδικήσουμε. Ο λόγος μας λοιπόν, πρέπει να είναι ξεκάθαρος και ενωτικός. Αυτό μας έλλειψε στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια. Ενωμένοι, ας μετατρέψουμε την αυτοδιοίκηση σε ισχυρό διεκδικητικό μέτωπο…» κατέληξε.

Στη συνεδρίαση παρενέβη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «το έργο της έλευσης του φυσικού αερίου είναι πλέον ορατό, ενώ προ εξαμήνου φοβόμασταν ότι δεν θα βλέπαμε φως…». Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι από τον Δεκέμβριο και μετά ακολουθήθηκαν τα βήματα που συμφωνήθηκαν στην σύσκεψη της Πάτρας, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να βρίσκονται πια σε προωθημένο στάδιο. «Αναμένουμε να βγει η πρόσκληση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π «Δυτική Ελλάδας 2014-2020» κι έπειτα από το βήμα αυτό θα προσδιοριστούν και με ακρίβεια τα χρονοδιαγράμματα» συμπλήρωσε, επιμένοντας ότι χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του συγχρηματοδοτούμενου έργου είναι το τέλος του 2023, ενώ η εταιρία έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει με επεκτάσεις στις συνδέσεις έως και το 2043. Αναφερόμενος στην επικαιροποίηση του σχεδιασμού ανέφερε ότι πολλαπλασιάστηκαν οι συνδέσεις, ωστόσο δεν θα χρειαστούν περισσότερες από δύο δεξαμενές αποθήκευσης στην Πάτρα. Ακόμα, υπογράμμισε πως η εταιρία σχεδιάζει ένα ασφαλές έργο και κατέληξε: «Αναγνωρίζουμε το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δυτική Ελλάδα και προσπαθούμε να φέρουμε ένα φθηνότερο καύσιμο που κυρίως απευθύνεται σε οικιακούς, εμπορικούς χρήστες και κάποιες βιομηχανίες».

Αντιστοίχως, εκ μέρους της ΔΕΣΦΑ η Τατιάνα Ελευθεριάδου ανέφερε ότι η Επιχείρηση μελετά όλες τις εφικτές λύσεις, δηλαδή τα έργα μικρής κλίμακας, αλλά και την περίπτωση της επέκταση του αγωγού για την Δυτική Ελλάδα, χωρίς όμως στην παρούσα φάση να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ακόμη εκ μέρους της ΔΕΣΦΑ οι Σωτήρης Φώλιας και Ιωάννης Χωματάς, οι Δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου και Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος εκπροσωπώντας την ΠΕΔ, Πρόεδροι του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, του τμήματος Αιτωλοακαρνανίας Στυλιανός Μπλέτσας, του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Τσιχριτζής, του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, του ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς, ο Προϊστάμενος Μονάδας Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ευάγγελος Γεωργίου.

• Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου, στον σύνδεσμο: