cc610

Απόλύσεις από τις ιχθυοκαλλιέργειες Νηρέας στον Αστακό

Η διοίκηση της εταιρίας ιχθυοκαλλιεργειών ΝΗΡΕΑΣ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, προχωρά σε αδικαιολόγητη απόλυση 32 εργαζόμενων, αφήνοντας εμβρόντητες τις οικογένειές τους, που με απόγνωση αντιμετωπίζουν άμεσα το φάσμα της ανεργίας, της φτώχιας και της απελπισίας.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΑΣ επικαλούνται τώρα! θάνατο εργαζόμενου πριν δύο χρόνια ως δήθεν τεκμήριο του αντιεπαγγελματισμού των εργαζόμενων φυλάκων, μετά από πολλά συναπτά χρόνια εργασίας τους και ετοιμάζονται να αναθέσουν τη φύλαξή τους σε μεγάλη εταιρία security G4S. Έτσι η επιχείρηση αποφεύγει τα δίκαια συνδικαλιστικά αιτήματα των εργαζόμενων για υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο της εργασίας τους, αλλά φορτώνει συλλήβδην και το θάνατο του εργαζόμενου στον αντιεπαγγελματισμό, ψάχνοντας με έωλα επιχειρήματα να καλύψει τις ευθύνες της και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει την περιοχή (η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι πρώτη στη σχετική λίστα), που η πανδημία έχει συρρικνώσει σε τεράστιο βαθμό τις τοπικές οικονομίες αλλά και γενικότερα, οι ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΑΣ έρχονται με απόλυτο κυνισμό και απίστευτη κοινωνική αναλγησία να αφήσουν στο δρόμο τους 32 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους παρά και ενάντια στις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις.

Η περιφερειακή παράταξη ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για την ανάκληση αυτών των απολύσεων, και βέβαια το συντονισμό σ’ αυτήν την κατεύθυνση όλων των θεσμικών φορέων(Δήμο Ξηρομέρου και Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας), τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς και όλους τους πολίτες .
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ 32 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΗΡΕΑ!

Περιφερειακός συνδυασμός ‘Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας’


Μαζί με όλη την κοινωνία του Αστακού, γίναμε και εμείς κοινωνοί της ξαφνικής είδησης για κατάργηση θέσεων εργασίας φύλαξης στην εταιρεία ΝΗΡΕΑΣ.
Ως Δημοτική Αρχή ενημερώνουμε ότι άμεσα, κατόπιν συνεννοήσεων από χτες και από την αρχή της ημέρας σήμερα, ήδη υπήρξε συνάντηση στο Δημαρχείο στις 09:00 μ.μ. με το σωματείο των εργαζομένων στον ΝΗΡΕΑ, η οποία έληξε πριν λίγο και η δημοτική αρχή δηλώνει, ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα το διεκδικητικό πλαίσιο του σωματείου των εργαζομένων.
Καμία χαμένη θέση εργασίας, ζητάμε την ανάκληση της απόφασης απόλυσης και επαναφορά των συνανθρώπων μας στις δουλειές τους, για να επιστρέψει η ηρεμία στις οικογένειες τους και στη ζωή τους.
Η τοπική κοινωνία του Αστακού δεν μπορεί να αντέξει ένα τόσο μεγάλο κτύπημα, 32 οικογένειες ξαφνικά και από το πουθενά να βρεθούνε στο δρόμο.

Δήμος Ξηρομέρου


 

Οι 32 απολύσεις στις οποίες προχωρούν οι ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΑΣ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είναι απάνθρωπες, βάρβαρες αδικαιολόγητες και σπρώχνουν στην ανεργία, την φτώχεια την απόγνωση και την απελπισία 32 οικογένειες.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει η συγκεκριμένη επιχείρηση να επωφελείται με κέρδη από την εκμετάλλευση της συγκεκριμένης περιοχής και να την φορτώνει μόνο με προβλήματα, αντισυνδικαλιστικές πρακτικές, εργατικά ατυχήματα και κοινωνική αναλγησία.

Να ανακληθούν ΤΩΡΑ, οι 32 αυτές απολύσεις. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να παρέμβει για να τις αποτρέψει. Εκλέχτηκε για να κυβερνά και όχι για να κάνει τον τροχονόμο στις αυθαιρεσίες κοινωνικά ανάλγητων εργοδοτών.

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, μέλους Π.Γ. της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, π. αν. Υπουργού Εργασίας


 

Σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα μας που οι θέσεις ανεργίας αυξάνονται καθημερινά κι ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαλαλούσε παντού και υποσχόταν διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση επιδοτώντας μάλιστα τις θέσεις εργασίας για τους επόμενους 6 μήνες τουλάχιστον, πληροφορηθήκαμε με μεγάλη λύπη και οργή την απόλυση 32 εργαζομένων από τις ιχθυοκαλλιέργειες Νηρέας.

32 οικογένειες της περιοχής του Αστακού έρχονται αντιμέτωποι με το πολύ δύσκολο φάσμα της ανεργίας με άμεσο αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη επιχείρηση απολαμβάνει διευκολύνσεις με αντάλλαγμα την παροχή εργασίας στους κατοίκους. Τα κέρδη λοιπόν για την εταιρεία αυξάνονται και οι κάτοικοι μένουν άνεργοι. Για το λόγο αυτό διαβεβαιώνουμε ως Κίνημα Αλλαγής πως θα σταθούμε δίπλα στους εργαζόμενους πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση να γίνει άμεση ανάκληση της απόφασης. Τέρμα ο εμπαιγμός με την κάλυψη της κυβέρνησης.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


 

Με τις ομαδικές απολύσεις στον “Νηρέα”, ηχεί πλέον λυπητερά η καμπάνα για το μέλλον της απασχόλησης στην περιφέρεια, και το ερώτημα είναι αν άκουσαν κάτι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι. Τριάντα δύο οικογένειες έμειναν χωρίς εισόδημα και η γιγάντωση με την συγχώνευση των leaders του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί, σύμφωνα με όσα διαρρέουν, προανάκρουσμα για τα χειρότερα.
Η κυβέρνηση, που σύμφωνα με τη συνήθειά της ξεκινάει την οποιαδήποτε ενίσχυση από τους πλέον ισχυρούς, θα έπρεπε να θέτει ως προϋπόθεση για την ένταξη σε προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων, την διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας. Αν, μέσω της επικοινωνίας, επιχειρήσει να βαφτίσει το ψάρι των ιχθυοτροφείων κρέας, οι συνέπειες για την κοινωνία θα είναι δραματικές.
Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει άμεσα για να ανακληθούν οι 32 απολύσεις. Η αναδιάρθρωση του κλάδου δεν πρέπει να έχει ως θύματα τους εργαζόμενους αλλά, αντίθετα, να γίνεται στην βάση διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας