agriniopapastrateioarxaiologikomouseio1

Επαναλειτουργία των αρχαιολογικών μουσείων Αγρινίου και Θέρμου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος ανακοινώνει πως, μετά από 3 μήνες αναστολής λειτουργίας, λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID 19, ανοίγει και πάλι για το κοινό τις πύλες των αρχαιολογικών μουσείων Αγρινίου, Θέρμου και Λευκάδος, την Δευτέρα 15 Ιουνίου.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου
Η μόνιμη έκθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου που εγκαινιάστηκε το 2016, φιλοξενεί ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου, από μικρότερα γειτονικά ιερά, καθώς και ευρήματα από πόλεις-μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους (2η χιλιετία π.Χ.) έως και τη ρωμαϊκή κατάκτηση (2ος αι. μ.Χ.). Η έκθεση διαρθρώνεται χρονολογικά σε έξι θεματικές ενότητες, αρχίζοντας από τα πρωιμότερα ίχνη κατοίκησης στον χώρο και τη δημιουργία του Ιερού του Απόλλωνος έως τον μετασχηματισμό του σε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας και τη σταδιακή παρακμή του. Περιλαμβάνει πήλινα αγγεία διαφόρων τύπων και σκεύη του προϊστορικού οικισμού, μεταλλικά αναθήματα–αφιερώματα στο πρώιμο ιερό, μεγάλη ποικιλία πήλινων ζωγραφιστών αρχιτεκτονικών μελών (ακροκέραμα, ακρωτήρια, πλάκες-«μετόπες» κ.ά.) που διακοσμούσαν τα κτήρια του ιερού (ναοί, στοές, «βουλευτήριο», άγνωστα οικοδομήματα κ.ά) από την αρχαϊκή έως την ελληνιστική εποχή, τμήματα του λίθινου βάθρου του αγάλματος της Αιτωλίας που ανέθεσαν οι Αιτωλοί μετά τη σωτήρια για την Ελλάδα νίκη τους κατά των Γαλατών το 279 π.Χ., νομίσματα, λίθινες ενεπίγραφες στήλες με τιμητικά ψηφίσματα του Κοινού των Αιτωλών και λιγοστά σπαράγματα των πολυάριθμων χάλκινων αγαλμάτων που κοσμούσαν το Ιερό πριν τη διπλή καταστροφή του το 218 και 206 π.Χ. από τον Φίλιππο Ε΄ της Μακεδονίας. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ανασύνθεση των δύο στεγών του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνος Θερμίου και στην τοποθέτηση των αρχιτεκτονικών μελών με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδεικνύεται ο διδακτικός χαρακτήρας της έκθεσης. Το αρχαιολογικό υλικό εμπλουτίζεται με επεξηγηματικά κείμενα και λεζάντες στα ελληνικά και αγγλικά, σχέδια και αναπαραστάσεις, αποσπώμενες καρτέλες με επιπλέον πληροφοριακό υλικό, κείμενα και σχέδια σε γραφή Braille, βιντεοπροβολή για το φυσικό περιβάλλον της Αιτωλίας και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Θέρμου. Παράλληλα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, οι επισκέπτες και κυρίως οι μαθητές των σχολείων της μέσης εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο τριών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τεσσάρων πολυμεσικών, διαδραστικών εφαρμογών (ψηφιακή ξενάγηση στα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου, σύνθεση πάζλ, χρονολόγιο, παιχνίδι γνώσεων βασισμένο στα κείμενα των επιγραφών). Στον προθάλαμο της έκθεσης λειτουργεί πωλητήριο, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί τον κατάλογο της έκθεσης και άλλες εκδόσεις του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του ΥΠΠΟΑ.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου
300 08 Θέρμο
Τ 26440 23336, F 26440 23356
E-mail: efaait@culture.gr
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09.00-16.00, εκτός Τρίτης και αργιών
Τιμή εισιτηρίου: 4 €, μειωμένο: 2 € (περιλαμβάνει την επίσκεψη στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο)

Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου
Το Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου στεγάζεται σε κτήριο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του μεγάλου πάρκου της πόλης και κτίστηκε τη δεκαετία του ’60 με δωρεά των αδελφών Παπαστράτου. Εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή (7η χιλιετία π.Χ.) έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια (4ος αι. π.Χ.) και προέρχονται από ολόκληρο τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, εκτός των περιοχών Θέρμου και Θυρρείου. Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε δύο αίθουσες και περιλαμβάνουν αγγεία, εργαλεία, μεταλλικά σκεύη και κοσμήματα, μικροαντικείμενα, ειδώλια, μαρμάρινα γλυπτά, πήλινα ζωγραφιστά αρχιτεκτονικά μέλη κ.ά. από διάφορες θέσεις, όπως Ιθωρία, Μητρόπολη (Παλαιομάνινα), Αρσινόη (Αγγελόκαστρο), Στράτο, Άκραι (Λιθοβούνι), Φύταιο (Παπαδάτες), Καλυδώνα, Ναύπακτο. Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται ευρήματα της Νεολιθικής εποχής από το Σπήλαιο του Αγίου Νικολάου στον Αστακό, σύνολα μυκηναϊκής κεραμικής, ειδώλια και μικροαντικείμενα από τους τάφους του Αγίου Ηλία Σταμνάς, χάλκινα όπλα από το Λιθοβούνι, καθώς επίσης πρωτογεωμετρικά και γεωμετρικά πήλινα αγγεία και χάλκινα σκεύη από τα νεκροταφεία Παλαιομάνινας, Σταμνάς, Πλευρώνας, Αλίκυρνας και Καλυδώνας (10ος – 8ος αι. π.Χ.). Πλούσια είναι επίσης η συλλογή από αντικείμενα των κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, τα οποία προέρχονται από εκτεταμένα νεκροταφεία πολλών πόλεων, όπως π.χ. Ναυπάκτου, Στράτου, Αρσινόης, Λιθοβουνίου κ.ά. (5ος αι. π.Χ. – 2ος αι. μ.Χ.). Από τα λίθινα ευρήματα της δεύτερης αίθουσας ξεχωρίζουν η μαρμάρινη θύρα, μακεδονικού τύπου, από τον τάφο του Λέοντος και εννέα προτομές (Μελεάγρου, Λέοντος, Έρωτος, Αφροδίτης armata, Διός κ.ά.) από το Ηρώο της Καλυδώνας, κορμοί γυναικείων αγαλμάτων από τη Στράτο και το Τριχόνειο (σημερινή Γαβαλού), καθώς και δύο ακρωτήρια από το Ηρώο της Αλυζίας (σημερινή Κανδήλα). Στον προθάλαμο της έκθεσης εκτίθεται μικρός αριθμός επιτυμβίων ενεπίγραφων στηλών από διάφορες περιοχές του νομού. Ξεχωρίζουν δύο στήλες από τη Βλαχομάνδρα Ναυπακτίας, οι οποίες φέρουν επιγράμματα του 7ου αι. π.Χ. σε αχαϊκό αλφάβητο, καθώς επίσης και η επιτύμβια στήλη του Κριτολάου από το Τριχόνειο με πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση που χρονολογείται στο α΄ μισό του 2ου αι. π.Χ. (200-150 π.Χ.). Στο μικρό στεγασμένο αίθριο και στον αύλειο χώρο του Μουσείου εκτίθενται λίθινα και πώρινα αρχιτεκτονικά μέλη και επιτύμβιες ενεπίγραφες στήλες, καθώς και διάφορα λίθινα σκεύη, όπως τριβείο σταριού κ.ά.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου
Διαμαντή & Καζαντζάκη 1
30100, Αγρίνιο
Τ 26410 27377
E-mail: efaait@culture.gr
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09.00-16.00, εκτός Τρίτης και αργιών
Τιμή εισιτηρίου: 3 €, μειωμένο: 2 €

Στα Μουσεία μας έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών τους.