cc469

Ενημέρωση για τη σοβαρή ασθένεια των πλατάνων στη Ναυπακτία

Συνέντευξη τύπου για τη σοβαρή ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας και ο επικεφαλής του ειδικού κλιμακίου του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων Δασολόγος-Φυτοπαθολόγος κ.Παναγιώτης Τσόπελας, παρουσία του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος κ.Θωμά Κοτρωνιά και των στελεχών του Δασαρχείου Ναυπάκτου, του Δασάρχη κ.Γιώργου Ράπτη και του Δασολόγου κ.Θανάση Σταμάτη.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας αρχικά αναφέρθηκε στο σύνολο των ενεργειών, στις οποίες προέβη ο Δήμος από τη στιγμή που εντοπίστηκε το κρούσμα στον πλάτανο της παραλίας Ψανής. Την Τρίτη, 2 Ιουνίου διενεργήθηκε αυτοψία στο χώρο από το ειδικό κλιμάκιο και σήμερα Τετάρτη, 3 Ιουνίου, από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν όλες οι προβλεπόμενες εργασίες στο σημείο με στόχο την αποφυγή εξάπλωσης της ασθένειας. Συγκεκριμένα, με την επίβλεψη του ειδικού κλιμακίου, προχώρησε η διάνοιξη αύλακα προκειμένου να απομονωθεί τόσο ο προσβεβλημένος πλάτανος, όσο και ο διπλανός του από τους υπόλοιπους. Στη συνέχεια, με ιδιαίτερη προσοχή, τα συνεργεία έκοψαν πρώτα τον διπλανό υγιή για να ακολουθήσει η κοπή του προσβεβλημένου.

Ο κ.Γκίζας εμφανίστηκε κατηγορηματικός όσον αφορά στην προσοχή και στην υπευθυνότητα που θα πρέπει να επιδειχθεί στο εξής από το σύνολο των δημοτών και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε σημεία όπου βρίσκονται πλάτανοι. «Τόσο οι δημότες, αλλά και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε σημεία που βρίσκονται δίπλα σε πλατάνους, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για την παραμικρή παρέμβαση ή εργασία στους χώρους αυτούς θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία είτε με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είτε με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας είτε με το Δασαρχείο. Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η διάσωση του φυσικού μας πλούτου», ανέφερε χαρακτηριστικά και δεν παρέλειψε να κάνει λόγω ακόμη και για κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε όσους δεν ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων.

Από την πλευρά του ο κ.Τσόπελας εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον περιορισμό της ασθένειας, δεδομένου ότι η δημοτική αρχή επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση του θέματος. Ευχαρίστησε μάλιστα την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για τη συνδρομή όλων των απαραίτητων μηχανημάτων και του προσωπικού προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες. Ο επικεφαλής του ειδικού κλιμακίου αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό της ασθένειας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι το πρώτο κρούσμα κατεγράφη το 2016 στο Τρίκορφο, ακολούθησε το κρούσμα σε πλάτανο της παραλίας του Γριμπόβου το 2018, για να φτάσουμε στο σήμερα, οπότε και διαπιστώθηκε το κρούσμα στον πλάτανο της Ψανής, ο οποίος υπολογίζεται ότι προσβλήθηκε τουλάχιστον 1,5 με 2 έτη πριν. Ο κ.Τσόπελας δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι «όλη η ζωή της Ναυπάκτου είναι τα πλατάνια», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση πάνω ή δίπλα στους πλατάνους, εξηγώντας ότι εάν δεν προσέξουμε η Ναύπακτος μπορεί να χάσει τη μοναδικότητα και τη φυσική της κληρονομιά. «Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με προληπτικά μέτρα, ωστόσο απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε παρέμβαση από τους δημότες. Στους πλατάνους επεμβαίνουν μόνο οι αρμόδιοι», είπε.


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΧΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΚΟΣ

Κατόπιν των ενεργειών, στις οποίες προέβη ο Δήμος σε συνεργασία με το ειδικό κλιμάκιο του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (Ι.Μ.Δ.Ο. & Τ.Δ.Π.) και του Δασαρχείου Ναυπάκτου, από τη στιγμή που εντοπίστηκε το κρούσμα της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους σε άτομο πλατάνου στην παραλία Ψανής, ανακοινώνουμε ότι:

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΡΗΤΑ

1. ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ
2. Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (φώτα, κτλ.)
3. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ-ΕΚΣΚΑΠΤΙΚΩΝ για πάσης φύσεως χωματουργικές εργασίες σε θέσεις που φύονται πλατάνια
4. Η ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΕΙ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
5. Η ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΠΛΑΤΑΝΩΝ

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι θανατηφόρος και νεκρώνει τα δέντρα οποιουδήποτε μεγέθους και ηλικίας, δεν υπάρχει φάρμακο ή ίαση της ασθένειας.

Δεδομένου ότι η διασπορά του μύκητα γίνεται με ανθρώπινες παρεμβάσεις πρέπει να επιδειχθεί στο εξής, από το σύνολο των δημοτών και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε σημεία που φύονται πλατάνια, προσοχή και υπευθυνότητα με στόχο τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και σας τονίζουμε ότι στα πλατάνια επεμβαίνουν μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΙΖΑΣ