satellite1

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Με αφορμή την  5η Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σήμερα Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών, Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης παρέδωσε στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, το πρώτο αντίγραφο της Πράσινης Βίβλου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Η Πράσινη Βίβλος  αφορά πολιτικές καινοτομίας για την περιοχή, με βάση καλές πρακτικές από περιοχές της Μεσογείου, ενώ περιέχει και προτάσεις πολιτικής και επενδυτικών προτεραιοτήτων για την ενίσχυση της καινοτομίας και για τη βιωσιμότητα του παραδείγματος της «έξυπνης πόλης».

Τα περιεχόμενα της  Πράσινης Βίβλου είναι:
1. Η ψηφιοποίηση ως βασικός παράγοντας ενεργοποίησης των Έξυπνων Πόλεων.
2. Έξυπνα κτίρια σε έξυπνες πόλεις (τεχνολογίες, πολιτικές, καλές πρακτικές) – εστίαση σε ενεργειακή εξοικονόμηση κτιρίων- ζωντανά εργαστήρια.
3. Έξυπνος Δημόσιος φωτισμός (τεχνολογίες,  πολιτικές, καλές πρακτικές).
4. Ο ρόλος των δεδομένων (ανοιχτά δεδομένα).
5. Πλάνο Δράσης για την ενσωμάτωσηκαινοτόμων τεχνολογιών σε Δημόσια Προγράμματα Χρηματοδότησης.
6. Περιεχόμενο και προδιαγραφές για Πράσινες Συμβάσεις,  κυρίως στον τομέα της  ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων και του δημόσιου φωτισμού.
7. Πλάνο δράσης και προτάσεις για τη συντήρηση και αναβάθμιση του ήδη εγκατεστημένου εξοπλισμού σε πόλεις.
8. Ο ρόλος του οικοσυστήματος καινοτομίας-Εμπλοκή ιδιωτικών φορέων και ειδικά νεοσυσταθεισών επιχειρήσεων- συνεργασία με την αγορά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ Δημητρογιάννης, ανέφερε: «Το τελευταίο διάστημα έχουμε επισπεύσει έργα και δράσεις που σχετίζονται με το Περιβάλλον, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή ικανότητα που θα αποφέρει ένα διαρκές περιβαλλοντικό πρόσημο. Το Περιβάλλον είναι καθημερινότητα, δηλαδή τρόπος καθημερινής σκέψης και δράσης. Είναι τρόπος ζωής. Μόνο αποκτώντας αυτή τη νοοτροπία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, να προστατεύσουμε την μεγάλη κληρονομιά της Δυτικής Ελλάδας, που είναι ο φυσικός πλούτος, αλλά και να αναβαθμίσουμε το οικιστικό περιβάλλον».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, κ. Φαρμάκης, δήλωσε: «Η συνύπαρξη ανθρώπινης δραστηριότητας και οικοσυστημάτων καθίσταται απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. Η βιώσιμη ανάπτυξη θα έρθει μόνο εάν εμείς, ατομικά και συλλογικά, σεβαστούμε το χώρο που δρούμε και κατανοήσουμε ότι οι φυσικοί πόροι είναι πρωτίστως κοινωνικοί. Ο άνθρωπος, είναι ένα ον που αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος της Γης. Δεν είναι “δυνάστης”, ούτε “κατακτητής”. Οι κοινωνίες που κάνουν το μεγάλο λάθος να αδιαφορήσουν για το περιβάλλον, είναι καταδικασμένες. Γι’ αυτό η Δυτική Ελλάδα οφείλει να επενδύσει πάνω στον φυσικό πλούτο της, να τον σεβαστεί και να τον αναδείξει. Αλλά και να τον μετατρέψει σε σύμμαχο ανάπτυξης και βελτίωσης της καθημερινότητας».

 

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Ο σημερινός εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας του Περιβάλλοντος βρίσκει τις προηγμένες- υποτίθεται- κοινωνίες της Δύσης αντιμέτωπες με τους ολοζώντανους μέχρι χθες εφιάλτες τους. Ό,τι ζούμε σήμερα, καθορίζεται σε απόλυτο βαθμό από μια αλόγιστη ανάπτυξη της παγκόσμιας κερδοφορίας των ολιγαρχικών συστημάτων παραγωγής πλούτου με τη συρρίκνωση και αφαίμαξη κάθε περιβαλλοντικού πόρου και την ολοκληρωτική υποβάθμιση κάθε τετραγωνικού εκατοστού της επιφάνειας του πλανήτη.

Η παράδοση της υπαίθρου στην ερημοποίηση, η συγκέντρωση του συνόλου του πληθυσμού της γης στις μεγαλουπόλεις, όπου συγκατοικούν η αδιάλειπτη και ασίγαστη υπερκατανάλωση από τη μια, η φτώχεια και η εξαθλίωση από την άλλη, μας καθιστά τραγικά ευάλωτους σε φονικές πανδημίες, όπως αυτή του covid 19.
Παράλληλα, η πλήρης βιομηχανοποίηση της παραγωγής της τροφής, η εντατική και μεταλλαγμένη κτηνοτροφία και γεωργία, η υπερκατανάλωση των υδάτινων πόρων, η αναζήτηση πράσινης ενέργειας με τεράστιες επενδύσεις σε τεχνολογίες και συστήματα που δεν εφαρμόζονται στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών της αειφορίας των περιβαλλοντικών πόρων, αλλά στο πλαίσιο μιας άνευ όρων παράδοσής τους στην οικονομία των αγορών, μας φέρνει αντιμέτωπους με τεράστιες οικολογικές και περιβαλλοντικές καταστροφές.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τους περιβαλλοντικούς δείκτες που επιδεικνύουν στιγμιαία «κάθαρση» του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Όταν η παραγωγική διαδικασία δεν ακολουθούσε φρενήρεις ρυθμούς, όταν η σύγχρονη αστική ζωή δεν απαιτούσε συνεχείς μεταφορές, το αποτύπωμα της ανθρωπότητας στο περιβάλλον συρρικνώθηκε.

Η ψήφιση του νέου αντι-περιβαλλοντικού νόμου που πέρασε με την κοινωνία σε αναγκαστική καραντίνα, ο νόμος του υπουργείου τουρισμού που παρέδωσε παραλίες και δημόσιους χώρους στους επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, η εντατική επιχείρηση της μετατροπής των κορυφογραμμών της χώρας σε ένα τεράστιο αιολικό Ελντοράντο και οι επιχειρούμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων, η παραχώρηση στους ιδιώτες του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ, που περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου, το κανάλι με το οποίο το νερό πηγαίνει στην Αθήνα, τη λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια και εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, ένας εκ των οποίων είναι και ο νομός της Αιτωλοακαρνανίας, η επιχειρούμενη τυπική μετονομασία των φραγμάτων της Μεσοχώρας και της Συκιάς από έργα εκτροπής του Αχελώου σε έργα ενεργειακά, αλλάζουν ριζικά το περιβαλλοντικό τοπίο προς το χειρότερο.

Στηρίζαμε, στηρίζουμε και θα στηρίζουμε κάθε κίνηση που αντιστέκεται στην περιβαλλοντική δυστοπία που μας ετοιμάζουν, τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου, καθώς και σε κάθε σημείο που γεννιέται η αναγκαιότητα για μαχητική αμφισβήτηση και αντίσταση ενάντια στα σχέδια της περιβαλλοντικής καταστροφής που σχεδιάζουν και υλοποιούν στο όνομα της ανάπτυξης και της ευημερίας των αγορών.
Ό,τι και να κάνουν δεν θα τα καταφέρουν.
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ

Ανυπότακτο Αγρίνιο


 

Το σύνθημα: “Αλλάξτε το σύστημα-όχι το κλίμα” σήμερα (5 Ιούνη), που είναι ημέρα αφιερωμένη στο Περιβάλλον τίθεται με τον έναν ή άλλο τρόπο και πάλι στο προσκήνιο.
Οι δραματικές αλλαγές της κλιματικής μεταμόρφωσης του πλανήτη είναι ορατές σε κάθε στιγμή και αντιληπτές πλέον από τους πάντες .Η φύση στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα της, και στον κάθε πολίτη χωριστά αλλά και στις κυβερνήσεις.

Κυβερνήσεις με μια ξεκάθαρη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που πέρα από τα λόγια στην ουσία προωθούν την καταστροφή του περιβάλλοντος, οδηγώντας σε μια άναρχη ανάπτυξη δίχως κανόνες, θυσιάζοντας το συλλογικό μας μέλλον για την ικανοποίηση παροντικών καταναλωτικών αναγκών, σε μια διαρκή ναρκοθέτηση της οικολογικής ισορροπίας. Στο τέλος όλα αυτά ως αποτέλεσμα θα έχουν την όξυνση και το μεγάλωμα των κοινωνικών ανισοτήτων.
Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα για το Περιβάλλον βρήκε πεδίο εφαρμογής και στη χώρα μας με την πρόσφατη υπερψήφιση στη Βουλή εν μέσω πανδημίας και προδήλως με αντισυνταγματικό τρόπο, ενός Περιβαλλοντικού Νόμου που αφ’ ενός σκοτώνει το Περιβάλλον αλλά και βρίθει εξυπηρετήσεων(εξυπηρετήσεις στην Ελληνικός Χρυσός, ξεπούλημα του ποσοστού του Δημοσίου στα δίκτυα ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ), νομιμοποίηση αυθαιρέτων που δεν έχουν κτιστεί, κατάργηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου, κατάργηση υπηρεσιών περιβάλλοντος και φορέων προστατευόμενων περιοχών, παρεμβάσεις σε δάση χωρίς έγκριση των δασικών υπηρεσιών αλλά και άλλες δεκάδες φωτογραφικές ρυθμίσεις σε ημέτερους και βεβαίως… απευθείας αναθέσεις

Στην χώρα μας το σύνθημα της Γκρέτας θα έπρεπε να αλλάξει. Να γίνει: Αλλάξτε κυβέρνηση όχι το κλίμα.
Μια άλλη κυβέρνηση, μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει στο επίκεντρο το περιβάλλον και τη δημοκρατική οργάνωση ενός νέου, βιώσιμου αναπτυξιακού και κοινωνικού υποδείγματος, προστασίας.

Ο νομός μας γνωρίζει πολύ καλά και από το παρελθόν τις «ευαισθησίες» τέτοιων περιβαλλοντικών πολιτικών. Η Εκτροπή του Αχελώου που ακόμη και σήμερα η Ν.Δ. και παρά τις δικαστικές αποφάσεις φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει, βαφτίζοντας το «κρέας-ψάρι» είναι ίσως η χαρακτηριστικότερη, περίπτωση.
Ο Αμβρακικός, η λιμνοθάλασσα Αιτωλικού-Μεσολογγίου αλλά και η διαχείριση των υδάτων της Τριχωνίδας και της Λυσιμαχείας, συμπληρώνουν το σκηνικό.
Τελευταία προστίθενται, σε αυτό το νεοφιλελεύθερο κρεσέντο περιβαλλοντικής ασυδοσίας και οι δεκάδες αδειοδοτήσεις με διαδικασίες εξπρές, Αιολικών Πάρκων στα βουνά μας.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές. Το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που επιβάλλει η Ν.Δ. εκτός από του να μεγιστοποιεί τα κέρδη του κεφαλαίου σε βάρος της ανθρώπινης ζωής, είναι και καταστροφή του περιβάλλοντος.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην απορρύθμιση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος (στην Αιτωλ/νία ουσιαστικά κατήργησε τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων Περιοχών), δήθεν υπέρ των επενδύσεων αλλά στην πραγματικότητα υπέρ μικρών τοπικών και μεγάλων συμφερόντων.
Επανέρχεται λοιπόν στο προσκήνιο η ανάγκη για την προστασία και αποκατάσταση τόσο του φυσικού, όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Η υπεράσπιση των ειδών, των οικοτόπων (Τριχωνίδα, Λυσιμαχεία, Αμβρακικός, Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου κ.λ.π.) αλλά και του αστικού περιβάλλοντος από την κερδοσκοπία και την ιδιωτικοποίηση, είναι ακόμη μια σημαντική μάχη ώστε να τεθεί το περιβάλλον και ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αφουγκράζεται τις αγωνίες των πολιτών, λαμβάνει υπόψη του την κριτική και τις προτάσεις των πολύμορφων κινημάτων του νομού μας και συμπαρατάσσεται μαζί τους σε μια πορεία ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου και ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης.

Ν.Ε.Α. ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αιτ/νίας


«Η παγκόσμια κοινότητα αφιερώνει τη σημερινή ημέρα στο ζωτικό μας χώρο. Το Περιβάλλον. Η προστασία του είναι αυτονόητη από όλους μας. Η ευαισθησία, η παιδεία, το ενδιαφέρον επίσης είναι αντικείμενα συζητήσεων εδώ και δεκαετίες. Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει τη θεωρία. Η ραγδαία κλιματική αλλαγή που επηρεάζει πλέον τις ζωές όλων μας, είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Την ίδια ώρα, ολόκληρα οικοσυστήματα θαλάσσια και χερσαία παραδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, υπαιτιότητα της ανθρώπινης παρέμβασης.
Στον δικό μας τόπο, που πέρα από την ομορφιά και την ποιότητα εικόνων και ζωής που περικλείει είτε στο θαλάσσιο χώρο του είτε στις ορεινές περιοχές του, οι παρενέργειες των ανθρώπινων παρεμβάσεων, σήμερα μας φέρουν όλους μπροστά από τις ευθύνες μας. Δεκαετίες ολόκληρες έχουν περάσει. Δεν πάει άλλο!

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, με παραστάσεις και έγγραφες ενημερώσεις έχει κάνει σαφές στην Πολιτεία πως η διάσωση του οικοσυστήματος της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού δεν μπορεί και δεν γίνεται να περιμένει. Πλέον δεν κινδυνεύει μόνο το εισόδημα των ανθρώπων που ζουν από τη θάλασσα αλλά και η ποιότητα της ζωής τους.
Οι καιροί των «συμβολισμών» έχουν πλέον περάσει. Είναι ανάγκη τώρα να ληφθούν μέτρα και να παρθούν αποφάσεις. Γιατί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι εξελίξεις θα είναι μη αναστρέψιμες. Ας είναι η σημερινή ημέρα απαρχή δράσεων».

 

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος


 

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. συγκεντρώνει σε ένα συνοπτικό infographic-video το χθες, το σήμερα και το αύριο των εταιρικών της πολιτικών για την περιβαλλοντική αειφορία.

Ο επίλογος του video είναι ειδικά αφιερωμένος στην οικολογική οδήγηση και σε απλούς κανόνες που μπορεί κάθε πολίτης να εφαρμόζει στην οδηγική του καθημερινότητα, συμβάλλοντας στη μείωση εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου, εξοικονομώντας καύσιμα/χρήματα και επιλέγοντας την οδό του μέτρου, που εντέλει εδραιώνει την οδική ασφάλεια.

Δείτε το video :


cc333-1

Σε συνέχεια των δράσεων της, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, η ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας χθές συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας κύριο Λάμπρο Δημητρογιάννη με στόχο την ενημέρωσή μας για περιβαλλοντικά ζητήματα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Συγκεκριμένα αναλύθηκαν θέματα τα όποια έχουν να κάνουν με τις ανανεώσιμες κ εναλλακτικές πηγές ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση, καθώς και με την συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων του νομού μας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η αειφορία τους. O αντιπεριφερειάρχης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι φυσικοί πόροι του νομού μας είναι το πιο σημαντικό πολιτικό οπλοστάσιο που διαθέτουμε».
Στη συνέχεια μιλήσαμε λεπτομερώς για το πρόγραμμα ΕsmartCity, το οποίο αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, προωθεί τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εξοικονόμηση ενέργειας των δημοσίων κτηρίων και την βιώσιμη ανάπτυξη. Κλείνοντας ο κύριος Δημητρογιάννης παρέδωσε στον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργο Σταράμο την «Πράσινη Βίβλο» ,η οποία αποτελεί τον οδηγό για την πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη.
Ευχαριστούμε τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη για την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και επωφελή συζήτηση.

Από την ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας παρέστησαν οι :
Κωνσταντίνα Ματζή , Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ
Γιώργος Σταράμος, Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας
Ηλίας Πάνου, Α’ Αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας
Λαμπρινή Ρούσση, Υπεύθυνη πολιτικού και στρατηγικού σχεδιασμού ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας
Λαμπρινή Καλαβρουζιώτη, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης

 

ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας