aeiagrin1

Κινητικότητα για την επανίδρυση του πανεπιστημιακού τμήματος ΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο

Αγανάκτηση προκαλούν τα όσα αποκαλύπτονται σχετικά με την επανίδρυση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ).

Όπως διαβάζουμε στον τύπο: η Πρύτανης τη μια μέρα (3/6) διαβεβαιώνει τους φοιτητές ότι ο φάκελος επανίδρυσης του τμήματος έχει ήδη σταλεί προς την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Την άλλη μέρα (4/6) η Πρύτανης τους ενημερώνει ότι ο φάκελος επανίδρυσης του τμήματος είναι ακόμα σε επεξεργασία.
Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι η Πρύτανης ουδέποτε έστειλε αίτημα επανίδρυσης του τμήματος όπως επισήμως πληροφορούμαστε από την ΕΘΑΑΕ σε απάντηση της στους φοιτητές του τμήματος. Το μόνο αίτημα που έστειλε η Πρύτανης ήταν η μετονομασία του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και μεταφορά της έδρας του στην Πάτρα.
Αν όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι ακριβή τότε πρόκειται για εμπαιγμό της Πρυτάνεως προς τους φοιτητές και την κοινωνία του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Βεβαίως είναι ένα γεγονός που μάλλον δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν.
Γιατί ο εμπαιγμός είναι μια μόνιμη κατάσταση που βιώνουμε ως κοινωνία συνεχώς εδώ και 35 χρόνια.

Τελευταία αρνητική εξέλιξη η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία χάθηκαν οριστικά τα 178 στρέμματα της δωρεάς στο Παλαιό Αεροδρόμιο με ευθύνη βεβαίως της Πρυτανικής Αρχής στερώντας από την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στο Αγρίνιο μια σημαντικότατη περιουσία για να αποκτήσει τις κτηριακές υποδομές που τόσο έχει ανάγκη.

Καλούμε τους θεσμικούς εκπροσώπους της κοινωνίας, Δήμαρχο Αγρινίου, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας να ενεργοποιηθούν άμεσα και να απαιτήσουν επιτέλους αυτά τα οποία η πόλη μας δικαιούται.

Ως νεοεκλεγείσα Δημοτική Παράταξη, ένα χρόνο πριν, είχαμε αναφερθεί στις αρνητικές εξελίξεις για το Πανεπιστήμιο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για όσα θα επακολουθήσουν. Τότε βεβαίως οι περισσότεροι σφύριζαν αδιάφορα.
Όμως, λες και δε πέρασε μια μέρα, όσα αναφέραμε στην περυσινή μας ανακοίνωση ισχύουν και σήμερα.
Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


Αγρίνιο, 4/6/2020

Προς:
Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (Ε.Θ.Α.Α.Ε.)

Κοινοποίηση:
κ. Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών,
κ. Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας,
κ. Δήμαρχο Αγρινίου,
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.)

ΘΕΜΑ: <<Ερώτημα σχετικά με τον φάκελο επανίδρυσης του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών>>

Αξιότιμοι/ες Κύριοι/ες,

Μετά από επικοινωνία μας με την κ.Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών στις 3/6, μας ενημέρωσε ότι ο φάκελος επανίδρυσης του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) έχει ήδη σταλεί προς την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) . Σήμερα, 4/6 μετά από επικοινωνία μας με την κ.Πρύτανη, προς μεγάλη μας έκπληξη μας ενημέρωσε ότι ο ‘απεσταλμένος’ φάκελος επανίδρυσης του ΔΠΠΝΤ είναι ακόμα σε επεξεργασία.

Επειδή είναι προφανής η ανακολουθία των δύο δηλώσεων, παρακαλούμε ενημερώστε μας υπεύθυνα εάν από την υπηρεσία σας έχει παραληφθεί ο σχετικός φάκελος, ή ενημερώστε μας όταν τον παραλάβετε.

Φοιτητικός Σύλλογος  Δ.Π.Π.Ν.Τ.


Με λύπη μου ενημερώθηκα αναφορικά με το ζήτημα του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, ότι δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία επανίδρυσής του.
Από την πρώτη στιγμή τάχθηκα υπέρ του δίκαιου αιτήματος επανίδρυσης του εν λόγω Τμήματος, αφού ενώ είχε λάβει θετική αξιολόγηση από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση καταργήθηκε με τον νόμο 4610/2019 πέφτοντας «θύμα» της έλλειψης πολιτικής για την παιδεία της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, αναγνωρίζοντας το εσφαλμένο της κατάργησης, προέβη σε κοινό ανακοινωθέν, ήδη από τον Ιανουάριο 2020, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές με το οποίο ζητείται εκ νέου η επανίδρυση του Τμήματος.

Προς τον σκοπό αυτόν, όλο το προηγούμενο διάστημα, βρισκόμουν σε επαφή με τα μέλη ΔΕΠ και τους φοιτητές του Τμήματος καθώς και σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας. Επιπρόσθετα, προσπάθησα να επικοινωνήσω με την Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Πατρών τόσο τηλεφωνικά όσο και αποστέλλοντάς της σχετικές επιστολές, τις οποίες και δημοσιοποιώ με το παρόν, δυστυχώς χωρίς καμία ανταπόκριση.

Ο ρόλος της Πρυτανείας καθίσταται κομβικός, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την εκκίνηση των απαραίτητων διαδικασιών συνιστά η αποστολή του φακέλου από το Πανεπιστήμιο προς την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δυστυχώς ουδεμία απάντηση έχω λάβει έως σήμερα.

Καθώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ουσιαστική επανίδρυση του Τμήματος να συμπεριληφθεί στις λίστες των μηχανογραφικών δελτίων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και τα χρονικά όρια πλέον έχουν περιοριστεί δραματικά, απευθύνω ύστατη έκκληση προς την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και όλους τους συναρμόδιους φορείς να σπεύσουν, για να μη χαθεί μια πολύτιμη ευκαιρία για την Αιτωλοακαρνανία, το Αγρίνιο και τους νέους μας, τους οποίους έχουμε ευθύνη να στηρίξουμε και να εφοδιάσουμε με τις απαραίτητες γνώσεις για το μέλλον.

Σπήλιος Λιβανός – Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας