lefkada1

Απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας

Τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 16 Μαΐου 2020 έγινα αποδέκτης έντονων παραπόνων και διαμαρτυριών από συμπολίτες μου που εξέφραζαν την αγανάκτησης τους για τη δημοσίευση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας στην οποία αναφερόταν με απαξιωτικούς, ρατσιστικούς και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τους «γείτονες της Λευκάδας» (κατά τη φράση που χρησιμοποίησε), στους οποιους αναμφισβήτητα συμπεριέλαβε και τους συνδημότες μου.

Είμαι απολυτα βέβαιος ότι οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. Σκιαδαρεσης δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση ούτε τους πολίτες της Λευκάδας αλλά ούτε και τις θεσμικές αρχές του νησιού, και αυτό το επιβεβαιώνω προσωπικά με βάση τη διαχρονική και δημιουργική συνεργασία μας και από τις σχέσεις που έχουμε οικοδομήσει. Όμως, σε κάθε περίπτωση η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά ενός θεσμικού οργάνου σε δημόσια τοποθέτηση του, φρονώ ότι δε θα πρέπει μείνει στο απυρόβλητο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκάδος να καταδικάσουν τη συμπεριφορά του κ. Σκιαδαρέση με τον πλέον εμφαντικό τρόπο και μάλιστα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου σας.

Τέλος αναμένω την ευαισθησία του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λευκάδας για την ανάρμοστη συμπεριφορά του Προέδρου του, θεωρώντας ότι η έκφραση της συγγνώμης δεν αποτελεί πάντοτε την «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τους θεσμικούς φορείς.

Γεώργιος Θεόδωρος Αποστολάκης
Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας


 

Η τελευταία ανάρτηση – δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας με την οποία θεωρεί ότι η Λευκάδα θα καταστεί ‘’γύφτικος προορισμός’’, επειδή θα εισβάλουν σ’ αυτήν από τις γειτονικές περιοχές τουρίστες (Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, κ.λπ.), το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηρισθεί, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ!

Ανεξαρτήτως φρασεολογίας, η αντίληψη που διατυπώθηκε, δεν είναι καινούργια. Με καλυμμένο τρόπο τίθεται από ορισμένους, σε κάθε ευκαιρία. Θυμίζω πρόσφατες (περσινές), αντίστοιχες δηλώσεις, περί «Φτωχών Βαλκανίων» που εισρέουν στη Λευκάδα. Σημασία όμως έχει, ότι είναι μειοψηφική σε επίπεδο κοινωνίας.

Η άποψη αυτή είναι απολύτως συντηρητική, δεν παίρνει υπ’ όψιν της την πραγματικότητα και αναφέρεται σε μια ιδεατή Λευκάδα. Γιατί, άλλο πράγμα (και ορθά) να προσπαθείς να βελτιώσεις το τουριστικό προϊόν σου και άλλο αυτό που έχεις, να το ‘’καταριέσαι’’. Γιατί εν τέλει, όλο αυτό, κάνει κακό στη Λευκάδα!

Η Λευκάδα, πριν ακόμη από την επανάσταση του 1821, είχε αναπτύξει τεράστιους δεσμούς για ιστορικούς, εθνικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και άλλους λόγους με τις γειτονικές περιοχές. Οι δεσμοί αυτοί συνεχίζονται, χωρίς διακοπή, εδώ και 200 χρόνια.
Η Κίνησή μας, τώρα, αλλά και κατά την διάρκεια που διαχειριζόνταν από θέση πρώτης ευθύνης, ως Δημοτική Αρχή, τις τύχες του τόπου, προώθησε με κάθε τρόπο αυτήν τη συνεργασία, στην πράξη. Ποιο σημαντική μας στιγμή, υπήρξε η συνεργιστική λύση στο θέμα των απορριμμάτων, με το Δήμο Ακτίου/Βόνιτσας, με την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης από τις 16/8/2017. Παραλλήλως, συζητούσαμε για επέκταση αυτής της συνεργασίας και σε άλλους τομείς (π.χ. τουρισμός, κ.λπ.).

Από παλιότερες δημοτικές αρχές, είχαν επίσης αναπτυχθεί συνεργασίες στο θέμα της αποχέτευσης και της ύδρευσης. Αντιστοίχως, συνεργασία του Δήμου Λευκάδας υπάρχει και με Δήμους της Ηπείρου (Πρέβεζας, Ζηρού) σε θέματα ύδρευσης.
Η ίδια συνεργασία έχει αναπτυχθεί και στον ιδιωτικό τομέα (τουρισμός, επιχειρήσεις, οικοδομή, κ.λπ.).
Είναι προφανές, ότι τα οφέλη από αυτές τις συνεργασίες είναι πολλαπλά, για όλα τα μέρη.
Ας σταματήσουν επομένως, οι κοντόφθαλμες αντιλήψεις και η φρασεολογία χαμαιτυπείου που εσχάτως έγινε της μόδας και από θεσμικούς παράγοντες.

Για μας η Λευκάδα είναι μια ανοιχτή αγκαλιά, μια ανοιχτή κοινωνία για να υποδεχτεί τον οποιοδήποτε επισκέπτη. Και δεν είναι πρόσκαιρα ανοικτή. Είναι και θα είναι για πάντα!
Οι μέρες που έρχονται είναι, στον οικονομικό τομέα, πολύ δύσκολες.
Μερικοί προτιμούν, ως διέξοδο στα αδιέξοδά τους, την πολιτική υπνοβασία!
Δικαίωμα τους! Αρκεί να μην βλάπτουν τον τόπο!

Πρέπει να το καταλάβουν, για να παραφράσω τον ποιητή…
«Δεν φτιάξαν… οι γύφτοι τα καρφιά».
Και κανείς μας, να μην το ξεχνά!!!

Λευκάδα 17/5/2020

Κωνσταντίνος Δρακονταειδής
Δημοτικός σύμβουλος – πρώην δήμαρχος Λευκάδας
Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»