cc377

Επέτειος από την Ποντιακή γενοκτονία

Μήνυμα του Δημάρχου Κώστα Λύρου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

«353.000 ψυχές, μια πατρίδα αφανισμένη κι ένας αιματηρός ξεριζωμός ανθρώπων αλλά και πανάρχαιας ιστορίας. Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ήταν και θα παραμείνει μια «μαύρη σελίδα» για την οποία ακόμη σήμερα 101 χρόνια μετά, δεν έχει υπάρξει καθολική αναγνώριση. Ο πόνος και η απώλεια δεν μπορούν ν’ αντικατασταθούν. Όμως ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και χρέους σε έναν ολόκληρο λαό, η ανθρώπινη κοινότητα οφείλει να σταθεί μπροστά στο δράμα του με σεβασμό».


Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το μνημόσυνο για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας  στον Άγιο Κωνσταντίνο και έγινε κατάθεση στεφάνων σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στο μνημείο «Μικρασιατών και Ποντίων Προσφύγων» κατέθεσαν στεφάνι ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Θεόδωρος Σειτανίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αιτ/νιας «Δ.Ψαθάς» Δ.Σιδηρόπουλος και η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών προσφύγων Ν. Αιτ/νιας Α.Γκούρλια.

«Η διαρκής και αδιάλειπτη εκπλήρωση αυτού του χρέους μνήμης, έναντι των μαρτυρικών θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, συνιστά χρέος τιμής. Πρόκειται για ένα από τα πλέον φρικτά εγκλήματα της ανθρωπότητας για το οποίο δεν έχει ακόμα αποδοθεί δικαιοσύνη. H Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ημέρα μνήμης για την προσφυγιά, τις λεηλασίες, τις σφαγές και τις θυσίες. Παντοτινό μάθημα απόρριψης της μισαλλοδοξίας και της τυφλής βίας», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.


cc382

Στην επιμνημόσυνη δέηση στην κοινότητα Κυψέλης του Δήμου Αγρινίου για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας παρευρέθηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.
Μετά το πέρας της, προέβη σε δήλωση, στην οποία υπογράμμισε την «έντονη παρουσία του Ποντιακού στοιχείου στο χωριό Κυψέλη, που διατήρησε τα ήθη και τα έθιμά του», αλλά και τόνισε ότι «έναν αιώνα μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή, όπως και ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Αναλυτικά, η δήλωση του βουλευτή:

«Στις 19 του Μάη συμπληρώνονται 101 χρόνια από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και της ανθρωπότητας.
Οι Νεότουρκοι προσπάθησαν με σκληρά βασανιστήρια και στυγνές δολοφονίες να εξουδετερώσουν τον Ποντιακό Ελληνισμό.
Μπορεί το χώμα να βάφτηκε κόκκινο, εντούτοις οι Πόντιοι διατήρησαν αναλλοίωτη την παράδοση  και την ιστορία τους.

Γι’ αυτό σήμερα επισκέφθηκα την Κυψέλη, ένα χωριό του Δήμου Αγρινίου, στο οποίο το Ποντιακό στοιχείο έχει κάνει έντονη την παρουσία του:
Πόντιοι πρόσφυγες, ξεριζωμένοι και κατατρεγμένοι, δημιούργησαν εκεί έναν νέο οικισμό, διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμά τους.

Έναν αιώνα μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή, όπως και ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων».


Μήνυμα της Χριστίνας Σταρακά για την Γενοκτονία των Ποντίων:

Φέτος συμπληρώνονται 101 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων, μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι Νεότουρκοι μέσα σε λίγα χρόνια, με πρωτοφανή αγριότητα και σοκαριστική μεθοδικότητα και σχεδιασμό, επιχείρησαν να αφανίσουν τους Πόντιους από την Οθωμανική αυτοκρατορία.
Αριθμητικά το κατάφεραν αλλά απέτυχαν παταγωδώς να σβήσουν την Ποντιακή ψυχή και την ιστορική μνήμη για την Γενοκτονία, που ακόμη και σήμερα παραμένει πιο ζωντανή και επίκαιρη από ποτέ. Τα Τάγματα Εργασίας, οι κακουχίες, οι βιασμοί και οι θάνατοι, δεν στάθηκαν ικανά να σβήσουν τον Πόντο από τον Παγκόσμιο χάρτη. Μέχρι τις μέρες μας οι απόγονοι εκείνων που βίωσαν τη φρίκη της Τουρκικής βαρβαρότητας διατηρούν άσβεστη τη φλόγα της Ποντιακής τους κληρονομίας.
Η ιστορία και η κουλτούρα των Ποντίων διατηρούνται αναλλοίωτα και διδάσκουν ότι τα πάντα κερδίζονται με αγώνες και θυσίες.