toev2

Κατεπείγουσα ανάγκη στήριξης των ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας

Αυτονόητες παρεμβάσεις οφείλει να κάνει η Ελληνική Πολιτεία άμεσα, για να μπορέσουν οι αγρότες της περιοχής μας να έχουν νερό για άρδευση των καλλιεργειών τους. Αυτή τη στιγμή στα ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, Κατοχής και Λεσινίου οι διακόπτες είναι κατεβασμένοι από τη ΔΕΗ και οι αγρότες δεν έχουν νερό.

Η υπερχρέωση των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ έχει συγκεκριμένες αιτίες πανελλήνιας εμβέλειας, όπως:

α) η κατάργηση έκπτωσης 40% στην κατανάλωση του αγροτικού ρεύματος από το 2010 μέχρι σήμερα (έκπτωση που είχε θεσπιστεί με την ΚΥΑ 142196/10-11-87), β) η αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, γ) τα παλιά δίκτυα με βλάβες και μεγάλες απώλειες, δ) οι υπέρογκοι τόκοι υπερημερίας, ε) τα αναχρονιστικά συστήματα χρέωσης ανά στρέμμα και όχι με βάση την κατανάλωση, στ) η έλλειψη εξατομικευμένων δικτύων, ζ) η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η) η κλιματική αλλαγή και λειψυδρία σε πολλές περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα την ανάγκη για περισσότερη άρδευση, θ) τα φαινόμενα κακοπληρωτών καλλιεργητών.

Παράδειγμα της περιοχής μας: Καλλιεργητής με αγροτεμάχιο 32 στρεμμάτων με δενδρώδη καλλιέργεια, το 2009 πλήρωσε στο ΤΟΕΒ Μεσολογγίου 487,5 ευρώ το έτος. Το 2010 για το ίδιο αγροτεμάχιο πλήρωσε 874,86 ευρώ. Το 2018 πλήρωσε 1.121,20 ευρώ το έτος. Κατανοούμε ότι το κόστος του νερού για τους αγρότες σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2010 και σήμερα μιλάμε σχεδόν για τριπλασιασμό.

Οι αγρότες από το 2010 έχουν επισημάνει πολλές φορές το θέμα αυτό. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα υπάρχει συνεχής μετακύλιση του προβλήματος χωρίς ουσιαστικές λύσεις και παρεμβάσεις. Η δοσοποίηση ενός χρέους που κάθε χρόνο θα αυξάνεται, οδηγεί κάποιον με σταθερό ή μειωμένο κάθε χρόνο εισόδημα, σε αδιέξοδο. Οι όποιες ειδικές ρυθμίσεις δόσεων έχουν γίνει, δε μπορούν να λύσουν το ουσιαστικό θέμα της υπερχρέωσης.

Επομένως, και φέτος μιλάμε για κλειστούς διακόπτες. Είναι τουλάχιστον ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ σε μια κοινωνία πληγωμένη από βαθιά ύφεση και εν μέσω πανδημίας να συζητάμε για ενδεχόμενη καταστροφή καλλιεργειών εξαιτίας κατεβασμένου διακόπτη.

Το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Τόσο το πόσιμο, όσο και το αρδευτικό. Καμιά ανθρώπινη παρέμβαση δε μπορεί να το στερεί από κανέναν. Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να εγγυηθεί για τα χρέη στη ΔΕΗ και αυτή να σηκώσει άμεσα όλους τους διακόπτες. Οι αγρότες, που δεν οφείλουν, γιατί πρέπει να τιμωρούνται και αυτοί; Ποιος θα τους προστατέψει; Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου να γίνει με πόρους από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Covid 19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ταμείο που συστήνεται και θα είναι υπεύθυνο για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη περίοδο.

Η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων των ΤΟΕΒ από κοινού με τις Περιφέρειες, ένα σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς τα συναρμόδια Υπουργεία, αποτελεί τη βάση του μοντέλου για την ενεργειακή βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ στο μέλλον. Το σχέδιο αυτό πρέπει οπωσδήποτε να συνδεθεί με την αποπληρωμή των οφειλών τους. Ειδάλλως, το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να εγγυηθεί για τις οφειλές αυτές προς την ΔΕΗ και να μην επιτρέψει να καταστραφούν χιλιάδες καλλιέργειες.

Στην περιοχή μας αυτή την στιγμή ρεύμα δεν έχουν τα ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, Κατοχής και Λεσινίου.

Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής είναι πρωταρχικής σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία της τροφικής μας αλυσίδας. Προτείνουμε το ελληνικό κράτος να πάρει τη γενναία απόφαση να εγγυηθεί υπέρ της αποπληρωμής των χρεών και να δώσει τέλος στην αγωνία των αγροτών. Προτείνουμε να συσταθούν άμεσα οι ενεργειακές κοινότητες και να ενταχθούν σε αυτές οι οφειλές. Προτείνουμε να επανέλθει η έκπτωση του 40% στην κατανάλωση του ρεύματος των ΤΟΕΒ. Ζητάμε να σηκωθούν άμεσα οι διακόπτες του ρεύματος για την άρδευση των καλλιεργειών.

Συνδυασμός “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”


 

Το τελευταίο διάστημα ο νομός της Αιτωλοακαρνανίας πλήττεται από ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα. Πρόκειται για μείζονος σημασίας ζήτημα που συνδέεται με τα ΤΟΕΒ του νομού και συγκεκριμένα με την διακοπή ηλεκτροδότησης των αρδευτικών αντλιοστασίων και έχει άμεσες επιπτώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες των παραγωγών.

Για το ζήτημα αυτό ο βουλευτής της Αιτ/νίας της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης, κινητοποιήθηκε άμεσα αναζητώντας δραστικές λύσεις. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες ο κύριος Καραγκούνης βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον κύριο Κωστή ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ όσο και με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριο Κώστα ΣΚΡΕΚΑ καθώς και με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κύριο Νεκτάριο Φαρμάκη, για την εύρεση μιας εποικοδομητικής λύσης.

Σε συνεχή επικοινωνία βρισκόταν επίσης ο βουλευτής και με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου κύριο Λύρο Κωνσταντίνο, ο οποίος μετέφερε την αδήριτη ανάγκη για εύρεση μιας πρόσφορης λύσης στο πρόβλημα, αφουγκραζόμενος και την αγωνία των αγροτών των οποίων διακυβεύεται η παραγωγή τους.

Περαιτέρω, τις τελευταίες δύο ημέρες ο κύριος Καραγκούνης είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κύριο Γεώργιο Στάσση, ώστε να επιτευχθεί μια άμεση λύση και η όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Χθές και σήμερα η ΔΕΗ προχώρησε ήδη στην επανηλεκτροδότηση ΤΟΕΒ του νομού μας και τις επόμενες ημέρες θα αντιμετωπίσει και άλλες περιπτώσεις.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ο κύριος Καραγκούνης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον κύριο Στάσση για την ευαισθησία που επέδειξε στο εν λόγω πρόβλημα και τη συμβολή του ώστε να διευθετηθούν οι διάφορες απαιτούμενες ρυθμίσεις και να γίνει επανηλεκτροδότηση των αρδευτικών αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ του νομού, αλλά και προς τους Προέδρους και τα διοικητικά συμβούλια των ΤΟΕΒ που απέδειξαν εμπράκτως τη βούλησή τους να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


 

Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των ΤΟΕΒ είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Οι «καθ΄ ύλην» αρμόδιοι για να δώσουν τις απαραίτητες λύσεις , έδειξαν ανεπίτρεπτη αδιαφορία, με αποτέλεσμα την υπερχρέωση τους.

Μια μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων παρουσιάστηκε το 2018, με τον νόμο Σταθάκη περί «ενεργειακών κοινοτήτων». Τα ΤΟΕΒ του Δήμου Μεσολογγίου απευθύνθηκαν στον Δήμο, ζητώντας την παραχώρηση έκτασης για την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων που θα έλυναν τα προβλήματά τους . Δυστυχώς τόσο η παράταξή μας, που έφερε το πρόβλημα στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και η διοίκηση των ΤΟΕΒ, εισπράξαμε άρνηση και αδιαφορία από τον Δήμαρχο κο Λύρο. Τεράστιες και οι ευθύνες του πρώην δημάρχου κου Καραπάνου, διότι τα ΤΟΕΒ μέχρι το τέλος του 2016 ανήκαν στον Δήμο, ο οποίος δεν έκανε τίποτα για να επίλυση των προβλημάτων τους, με αποτέλεσμα το 60% των σημερινών τους χρεών να είναι δική του ευθύνη.

Τα ΤΟΕΒ στην συνέχεια εκπόνησαν ένα βιώσιμο και χρηματοδοτήσιμο πρόγραμμα, απεμπλοκής τους από ενεργειακές ανάγκες και χρέη, το οποίο εγκρίθηκε και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και από τον υπουργό κο Χατζηδάκη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :

• Την δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας, με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 55ΜW, σε δημόσια γη που παραχωρείται από την περιφέρεια, στην περιοχή του Ευηνοχωρίου και θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες όλων των ΤΟΕΒ και των τριών νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

• Μέσω του προγράμματος ρυθμίζονται και εξοφλούνται όλες οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ και δεν δημιουργούνται νέες.

• Το πρόγραμμα επιφέρει την μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών και την αύξηση του ανταγωνισμού των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας στις αγορές .

• Είναι συμβατό με τις οδηγίες και τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στην συνολική παραγωγή ενέργειας και συμβάλει στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας μας.

Δυστυχώς όμως η ΔΕΗ, για λόγους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, δεν δέχεται να δώσει ρεύμα για την λειτουργία των αντλιοστασίων των υπερχρεωμένων ΤΟΕΒ, καταδικάζοντας τους αγρότες της περιοχής μας.

Πιθανόν λόγω της επικείμενης πώλησης από την κυβέρνηση του υπόλοιπου ποσοστού μετοχών της ΔΕΗ που κατέχει, σε ιδιώτες , δεν θέλει να αναλάβει νέες ρυθμίσεις οφειλών, αλλά απαιτεί εδώ και τώρα.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, τόσο για την επιβίωση του ανθρώπου, όσο και για την επιβίωση της αγροτικής παραγωγής.
Η έλλειψη αγροτικής παραγωγής οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση τιμών, αύξηση εισαγωγών, επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και επισιτιστική κρίση και αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.

Οι ευθύνες και της ΔΕΗ και του πολιτικού της προϊσταμένου κου Χατζηδάκη, που από τη μια συμφωνεί με το πρόγραμμα, αλλά από την άλλη δεν δίνει ρεύμα, είναι τεράστια.

Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και θα πρέπει όλοι οι πολιτικοί παράγοντες , δήμαρχοι, περιφέρεια, βουλευτές, αλλά και όλοι οι παράγοντες τις οικονομικής ζωής του τόπου, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ασκήσουν πιέσεις ώστε να αλλάξει άμεσα η απόφαση της ΔΕΗ, πριν καταστραφεί η παραγωγή και φτωχοποιηθούν οι αγρότες .

Ζητάμε την άμεση επίλυση του θέματος διότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι καταστρεπτική.
Ας καταλάβουν επιτέλους κάποιοι , ότι οι ζωές των πολλών, έχουν μεγαλύτερη αξία από τα κέρδη του ενός.

Δημοτικός συνδυασμός Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»


 

Την επιτακτική ανάγκη να σηκωθούν οι διακόπτες της ΔΕΗ στα αρδευτικά αντλιοστάσια του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και κατ’ επέκταση όλου του νομού υπογραμμίζει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος.

Ο κ. Λύρος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με τα ΤΟΕΒ που λειτουργούν στον δήμο, την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη στην προσπάθεια να εξεταστούν όλα τα δεδομένα και να βρεθεί μόνιμη και βιώσιμη λύση. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η οποία εκπόνησε κοστολογημένη μελέτη για τα 68 ΤΟΕΒ των τριών νομών και την παρουσίασε στα αρμόδια υπουργεία.

Η καθυστέρηση στην εκκίνηση των αρδευτικών αντλιοστασίων εξαιτίας οφειλών στην ΔΕΗ ήδη κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την αγροτική παραγωγή και την γενικότερη ύπαρξη του πρωτογενή τομέα που αποτελεί τον πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας.
Από πλευράς Περιφέρειας ήδη έχει κατατεθεί επεξεργασμένη πρόταση για δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων που θα μπορέσουν να καλύψουν όλο το ενεργειακό κόστος, αλλά και να αποπληρώσουν σταδιακά το σημερινό χρέος των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ. Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου στηρίζει την πρόταση που εκτιμάται ότι θα επιλύσει μόνιμα το ζήτημα της λειτουργίας των ΤΟΕΒ και θα προσδώσει άλλη δυναμική στα προϊόντα μας εξαιτίας της μείωσης του ενεργειακού κόστους και όχι μόνο.

«Πέρα από την πρόταση για τις Ενεργειακές Κοινότητες όμως η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να δει χωρίς καμία καθυστέρηση την επανασύνδεση του ρεύματος στα αντλιοστάσια καθώς κάθε μέρα που περνάει είναι καταστροφική για τους αγρότες μας. Διαφορετικά ακόμη και αν δρομολογηθούν οι Κοινότητες, εάν σήμερα δεν μπορέσουν να ποτίσουν τα χωράφια τους οι παραγωγοί θα είναι σα να πετυχαίνει μια εγχείρηση, αλλά ο ασθενής να έχει αποβιώσει…», τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος.


Το Σωματείο Εργαζομένων του Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) Αιτωλοακαρνανίας καλεί τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, τους βουλευτές του νομού, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τις ενώσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τους αγροτικούς συλλόγους, τους όμορους δήμους -ιδιαίτερα Μεσολογγίου και Αστακού που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες με την διακοπή της ηλεκτροδότησης των αρδευτικών αντλιοστασίων- να αναλάβουν να λύσουν άμεσα και συλλογικά το ζήτημα που έχει προκύψει στους ΤΟΕΒ με τη ΔΕΗ. Γιατί κάθε μέρα που περνάει περισσότερα από 100.000 στρέμματα καταστρέφονται και χιλιάδες αγρότες βλέπουν τις καλλιέργειες τους να χάνονται.

Για περισσότερα από 50 χρόνια, η ΔΕΗ εγκαθιστώντας τρία από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της χώρας στην Αιτωλοακαρνανία, κερδίζει εκατομμύρια κάθε χρόνο από την εκμετάλλευση των υδάτων, και αντί να είναι ανταποδοτική στην κοινωνία και στους αγρότες, μπαίνει εμπόδιο στον πρωτογενή τομέα καταστρέφοντας καλλιέργειες και το μόχθο χιλιάδων οικογενειών. Χωρίς νερό, δεν δύναται να υπάρξουν οργανωμένες καλλιέργειες και επομένως αγροτική ανάπτυξη και οικονομία.

Χθες, Παρασκευή 8 Μαΐου 2020, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε οργανωμένη αγροτική μονάδα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ένας από τους στόχους της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Ως Σωματείο, λοιπόν, καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς σε κοινό αγώνα για να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι της διαιώνισής του που θα οδηγήσει σε μαρασμό έναν από τους μεγαλύτερους κάμπους της χώρας.


Η στάση ορισμένων αρμοδίων απέναντι στο πρόβλημα της διακοπής ηλεκτροδότησης σε 4 ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας, έχει καταστεί άκρως επικίνδυνη και το ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποιος που επιθυμεί, αυτή τη χρονική στιγμή, την καταστροφή καλλιεργειών 100.000 στρεμμάτων και για ποιόν λόγο.
Στη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση έκανε το βήμα να δεχθεί το σχέδιο σύστασης ενεργειακής κοινότητας, σύμφωνα με το νόμο Σταθάκη, με τη συμμετοχή των ΤΟΕΔ και της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας. Αρνήθηκαν ωστόσο να δεχθούν τη σύνδεση αυτού του σχεδίου με την σταδιακή αποπληρωμή των χρεών προς την ΔΕΗ μέσω της απόδοσης της ενεργειακής κοινότητας, όπως επίσης την δανειοδότηση μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων με την εγγύηση της Περιφέρειας. Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί αυτή η καταδικαστική στάση απέναντι στους 4 ΤΟΕΒ, όταν και άλλοι έχουν το ίδιο πρόβλημα. Και μην μιλήσει κανείς για ρυθμίσεις, διότι πραγματικές ρυθμίσεις δεν έχουν γίνει: απλώς, στους λογαριασμούς των αντίστοιχων ΤΟΕΒ, εγγράφονται οι τόκοι υπερημερίας, που διογκώνουν τα χρέη. Υπάρχει κάποιος που επιθυμεί να βλέπει τα διογκωμένα χρέη ως μελλοντικά έσοδα της ΔΕΗ; Και το τελευταίο σέντ να εισπράξει τώρα η ΔΕΗ απ’ τους ΤΟΕΒ, αυτοί δεν θα μπορούν σε λίγο να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Φαύλος κύκλος!

Μήπως η κυβέρνηση σκέφτεται να εντάξει τους ΤΟΕΒ στην κατηγορία των “ζόμπι”; Αν ναι, ποιος θ’ αναλάβει την άρδευση και πού θα φθάσει το κόστος παραγωγής; Σκέφθηκε κάποιος πόσο σαδιστική είναι η συμπεριφορά απέναντι σε όσους αγρότες είναι συνεπείς προς τους ΤΟΕΒ και τώρα βλέπουν το βιός τους να καταστρέφεται;

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας