pyli1

Προτάσεις διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος στο Μεσολόγγι

ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας:

Τετάρτη βράδυ, ο δήμαρχος Μεσολογγίου εν μέσω απαγόρευσης λόγω πανδημίας, καλεί μέσω των κοινωνικών δικτύων σε κινητοποίηση. Χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, δίχως ουσιαστική ενημέρωση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, χωρίς καν μια τυπική ενημέρωση κομμάτων και βουλευτών. Ο ίδιος αναφέρεται σε “φήμες”, σύμφωνα με τις οποίες μετανάστες φθάνουν στο ξενοδοχείο Liberty. Μηχανήματα του δήμου “καταλαμβάνουν” την Πύλη και οι κάμερες στήνουν το on line σκηνικό του “οργισμένου” δημάρχου, ο οποίος επικοινωνεί με τους δύο εκ των τριών βουλευτών της ΝΔ.

Αναρωτιόμαστε, υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση να ενημερώσει για το ζήτημα ή λειτουργεί με το “ήξεις – αφίξεις” όπως στο σκάνδαλο των “Βροούτσερ”; Υφίσταται αρμόδιο υπουργείο και υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής; Έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων στην Αιτωλοακαρνανία ή τη μια φημολογείται Κέντρο Κράτησης στην Αμφιλοχία, την άλλη ξενοδοχείο στο Μεσολόγγι, την επομένη φορά κάπου αλλού; Μήπως γνωρίζει κάτι σχετικό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος ως τώρα σιωπά; Ενημερώθηκε η δημοτική αρχή Μεσολογγίου για το θέμα, πότε και από ποιούς; Είναι θεσμικά υπεύθυνη η στάση του δημάρχου Μεσολογγίου, η οποία οδήγησε και σε βανδαλισμούς έξω από το εν λόγω ξενοδοχείο;

Το επόμενο πρωί ξεκινά η κωμικοτραγωδία της επικοινωνιακής διαχείρισης της ΝΔ κεντρικά και τοπικά. Ο βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, αναφέρεται σε “ φημολογούμενη μεταφορά προσφυγών στο Μεσολόγγι” και δηλώνει πως “Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η μεταφορά αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί”, … εγκαλεί δε το δήμαρχο για “ανέξοδο λαϊκισμό”. Ό έτερος βουλευτής της ΝΔ και υποστηρικτής του νυν δημάρχου Κ. Καραγκούνης – ως γνωστόν οι δυο άλλοι βουλευτές της ΝΔ είναι υποστηρικτές του πρώην δημάρχου – δήλωσε πως “ενημερώθηκε σήμερα το πρωί από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι αναστέλλεται η απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για μετεγκατάσταση μεταναστών και στο δεύτερο ξενοδοχείο της πόλης του Μεσολογγίου”. Αργότερα “μιλά” και ο τρίτος βουλευτής Μ. Σαλμάς, ο οποίος “Εννοείται ότι είναι σύμφωνος με τη θέση της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου περί μη αποδοχής μεταναστών και θα γίνει αυτό που θέλει η τοπική κοινωνία της πόλης και του δήμου”.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες

Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού τελειώνει το επικοινωνιακό παραμύθι της κυβέρνησης, του δημάρχου και των βουλευτών της ΝΔ; Ποιοί γνώριζαν, τι και από πότε; Υπήρξε όντως “φημολογούμενη μεταφορά προσφυγών”, η οποία “ανεστάλη”;

Όλοι τους γνώριζαν πως βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δημόσια πρόσκληση κατάθεσης προσφορών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για όλη τη χώρα (πλην των νησιών), η οποία λήγει στις 30 Απριλίου. Ο ΔΟΜ συνεργάζεται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Στην πρόσκληση αυτή κατέθεσε πρόταση και ο Μεσολογγίτης επιχειρηματίας, όπως έκανε και ο έτερος τοπικός επιχειρηματίας του κλάδου το 2018.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την άμεση μεταφορά περίπου 2380 προσφύγων “ευπαθών ομάδων” από τη Μόρια. Εγκρίθηκαν 15 νέες ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα για το σκοπό αυτό, οι οποίες ελέγχτηκαν από τον ΔΟΜ. Οι βουλευτές της ΝΔ και ο δήμαρχος ήταν προ πολλού ενήμεροι. Χθες ήρθε απλά στην επιφάνεια η σοβούσα εσωκομματική διένεξη και το παιχνίδι εντυπώσεων των βουλευτών της ΝΔ και του δημάρχου Μεσολογγίου, το οποίο δεν αφορά εμάς, το Μεσολόγγι και την Αιτωλοακαρνανία.

Καταφέραμε να πληροφορηθούμε, αφού επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, πως το κυβερνητικό “σχέδιο” μεταφοράς των 2380 προσφύγων από τη Μόρια δεν έχει εγκαταλειφτεί. Το επιβεβαίωσε χθες στην ΕΡΤ1 ο κ. Μηταράκης. Μετατέθηκε για μια περίπου εβδομάδα, λόγω των αντιδράσεων σε περιοχές της χώρας. Δεν γνωρίζουμε πότε και πώς αυτό θα υλοποιηθεί, αφού ως γνωστόν κυβερνητικό σχέδιο για το μεταναστευτικό δεν υπάρχει και η κυβέρνηση άγεται και φέρεται ανάλογα με τις τοπικές αντιδράσεις.

Όσο μας αφορά με σαφήνεια δηλώνουμε:

1. Η σχεδιασμένη αποσυμφόρηση των νησιών μας έπρεπε να είχε υλοποιηθεί χθες. Όσο αναβάλλεται, μετατρέπει τα νησιά μας σε ανεξέλεγκτες κοινωνικές και υγειονομικές βόμβες.

2. Σχεδιασμένη αποσυμφόρηση σημαίνει ισόρροπη διασπορά σε όλη τη χώρα, στη βάση του ποσοστού 1% σε κάθε Νομό, καθώς και στο ίδιο ποσοστό εντός αυτού σε κάθε δήμο. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στα Κλειστά Κέντρα Κράτησης. Δεν λύνουν αλλά διογκώνουν το πρόβλημα.

3. Να εξασφαλιστεί ότι όσοι έρθουν θα έχουν ελεγχθεί υγειονομικά. Να τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής και να παρασχεθούν τα απαραίτητα μέσα προστασίας και υγιεινής, όπως μάσκες, σαπούνια, απολυμαντικά.

4. Να ενισχυθούν οι δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας της πόλης, της περιφέρειας και των πλησιέστερων δομών, όπως για παράδειγμα του Ρίου. Να υπάρξει πρόβλεψη και σχέδιο δράσης, αν παρουσιαστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα. Ειδικός χώρος απομόνωσης και άμεση ιατρική μέριμνα.

5. Το Μεσολόγγι φιλοξενεί αρμονικά από το 2018 ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ο οποίος μπορεί και να ξεπερνά τους 250 ανθρώπους. Επομένως αγγίζει ως διασπορά το 1% και κυρίως πρέπει να διαφυλαχθεί η μέχρι τα τώρα καλή σχέση αυτών των ανθρώπων με τους ντόπιους. Επιπλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της, πως δεν μπορούν και τα δύο ξενοδοχεία της πόλης να είναι κατειλημμένα από πρόσφυγες/μετανάστες.

Επιμένουμε και απαιτούμε,

Σχέδιο συνολικής αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού, με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

24/4/2020

Νομαρχιακή Επιτροπή
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


 

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ΄Συμμαχία για το μέλλον’:

H έλλειψη ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής , της κυβέρνησης της ΝΔ φάνηκε επί τη αναλήψει των καθηκόντων της.
Κατήργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και 6 μήνες αργότερα το επανασύστησε.
Καθυστέρησε εγκληματικά το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα την πλήρη συμφόρηση των νησιών μας, έτσι η Μόρια από 5.000 πρόσφυγες, έφθασε τις 25.000.
Άλλαξε το νομικό πλαίσιο για το άσυλο, εγκλωβίζοντας ακόμα περισσότερους πρόσφυγες στα νησιά.
Επέτρεψε την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, από την πλευρά της Τουρκίας.
Δεν απαίτησε την σύγκλιση των Ευρωπαϊκών οργάνων, αλλά πανηγύριζε για το αυτονόητο, της υπεράσπισης των Ελληνικών συνόρων, από τα εξαθλιωμένα άτομα που έστελνε η Τουρκία στον Έβρο.
Και ενώ για μήνες ολιγωρούσε και αδυνατούσε να αποσυμφορήσει τα νησιά μας και να μεταφέρει οργανωμένα πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, εξασφαλίζοντας ασφάλεια και αξιοπρεπή διαβίωση, τώρα εν μέσω πανδημίας, όταν όλη η χώρα έχει νεκρώσει, θεώρησε πως είναι η καταλληλότερη στιγμή να μεταφέρει πρόσφυγες, χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.

Η κυβερνητική ολιγωρία δυστυχώς άγγιξε και το Μεσολόγγι.
Το βράδυ της Τετάρτης 22/4/20 μετά τις 20.30, οι επικεφαλής των παρατάξεων ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από τον δήμαρχο για την υπάρχουσα ¨φημολογία¨ ότι 250 πρόσφυγες θα καταλύσουν στο ξενοδοχείο Liberty και αντί να συνέλθει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο η έστω οι επικεφαλής των συνδυασμών, για να ενημερωθούν υπεύθυνα και να πάρουν αποφάσεις, μας καλούσε εν μέσω πανδημίας να κλείσουμε την είσοδο της πόλης.
Ενημέρωση δεν υπήρξε από κανένα και όσο και να προσπαθήσαμε, δεν μπορέσαμε να επαληθεύσουμε από καμιά επίσημη πηγή τις ¨φήμες¨.

Τελικώς εκ των πραγμάτων απεδείχθη ότι η κυβέρνηση είχε όντως σχέδιο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών και η δικαιολογία ότι δεν είναι υπεύθυνη η ίδια, αλλά ό Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, είναι τουλάχιστον αστεία.
Επομένως και το Υπουργείο και οι κυβερνητικοί βουλευτές και ο δήμος γνώριζαν έγκαιρα το τι θα συμβεί και όλοι το απέκρυψαν.
Θεωρούμε ότι η επιχείρηση μεταφοράς έχει προς το παρόν αναβληθεί, αλλά δεν ξέρουμε αν έχει ματαιωθεί. Ο χρόνος θα το δείξει.

Με την ευκαιρία θεωρούμε υποχρέωσή μας να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

1. Είμαστε υπέρ της αποσυμφόρησης των νησιών μας και θεωρούμε υποχρέωσή μας την επίδειξη αλληλεγγύης, αλλά είμαστε και αντίθετοι στα κλειστά κέντρα κράτησης.

2. Η μεταφορά των προσφύγων στην ενδοχώρα, πρέπει να γίνει άμεσα, υπό την προϋπόθεση ότι η κατανομή θα γίνεται ισομερώς και με βάσει την διακηρυγμένη αναλογία του 1% επί του πληθυσμού.
Στην περίπτωση του Μεσολογγίου το ποσοστό αυτό υπερκαλύπτεται από τους ήδη υπάρχοντες πρόσφυγες στο ξενοδοχείο «Θεοξένια».

3. Το Μεσολόγγι ως γνωστόν έχει έλλειψη κλινών. Αν λοιπόν και το δεύτερο ξενοδοχείο της πόλης διατεθεί στους πρόσφυγες, δεν θα υπάρχουν πλέον κλίνες για τουρίστες, επαγγελματίες και εμπορικούς αντιπροσώπους, αποκλείοντας ολοσχερώς την πόλη από τον τουρισμό, που αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας.

Τέλος, κάνουμε έκκληση, στην κυβέρνηση, τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού και την δημοτική αρχή, να αφήσουν κατά μέρος τα επικοινωνιακά παιγνίδια, να πληροφορούν έγκυρα και έγκαιρα τους δημότες και να σκύψουν στα προβλήματα της πόλης που βουλιάζει.

«Συμμαχία για το μέλλον»

Μεσολόγγι 24/42020

========

Η δημοτική μας παράταξη καταδικάζει τις πράξεις ορισμένων θερμοκέφαλων συμπολιτών μας, που προκάλεσαν φθορές στο ξενοδοχείο Liberty.
Για τις πράξεις αυτές υπάρχουν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί και οι ευθύνες του Δημάρχου είναι τεράστιες.

Ο κάθε επαγγελματίας της πόλης , την οποία οι πολιτικές του παρελθόντος έχουν καταδικάσει στην αφάνεια, την οικονομική ανέχεια και την ανυποληψία, κάνει ότι θεωρεί θεμιτό για να κρατήσει όρθια την επιχείρησή του, να προστατέψει τις επένδυσή του, τις θέσεις εργασίας, τους κόπους και τον ιδρώτα χρόνων και όλα αυτά κάτω από μεγάλη ψυχολογική πίεση.

Εσείς λοιπόν που πετροβολάτε επιχειρήσεις , καλά θα κάνετε να στρέψετε τα πυρά σας εναντίον αυτών που κατέστρεψαν το Μεσολόγγι και αναγκάζουν επιχειρηματίες να στρέφονται σε τέτοιου είδους λύσεις για να διασωθούν.
Δυστυχώς όμως, τους αυτουργούς της κατάντιας του Μεσολογγίου τους επιβραβεύετε με την ψήφο σας.


Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου:

Την Πέμπτη 23-04-2020 και ώρα 5 μ.μ., συνήλθε το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου σε έκταση συνεδρίαση μετά από πρόσκληση της Προέδρου. Η συνεδρίαση έγινε δια ζώσης κεκλεισμένων των θυρών λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το θέμα της συνεδρίασης ήταν: η ενδεχόμενη άφιξη, στην πόλη του Μεσολογγίου, πληθυσμού από προσφυγικές δομές.

Παρόντες ήταν οι εξής Σύμβουλοι Κοινότητας: Νικόλαος Σταμάτης, Ανδριανή Χαλαζιά, Χρήστος Φούντας, Γιάννης Γκανιάτσος, Ανδρέας Σπανός, Δημήτρης Φρικασές, Δημήτρης Φραγκούλης και η Πρόεδρος Όλγα Δασκαλή.

Το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου μετά από διαλογική συζήτηση κατέληξε στα εξής:

Για άλλη μια φορά οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται προ εκπλήξεων. Ακολουθούμε τις εξελίξεις αντί να τις συνδιαμορφώνουμε.

Το “προσφυγικό – μεταναστευτικό” αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Η γενεσιουργός αιτία του ζητήματος (εμπόλεμες ζώνες, ανελεύθερα καθεστώτα, οικονομική εξαθλίωση, περιβαλλοντικές καταστροφές) μένει κάθε φορά εκτός συζήτησης. Οι παράγοντες αυτοί οφείλουν να μας απασχολήσουν όλους διότι διαμορφώνουν την παγκόσμια πραγματικότητα. Οι διεθνείς συνθήκες με τις οποίες επιχειρούν οι εθνικές κυβερνήσεις να διαχειριστούν το ζήτημα, έχουν καταστήσει την χώρα μας όμηρο συμφωνιών που δεν λύνουν το ζήτημα, αντίθετα το αναπαράγουν. Οι Κανονισμοί Δουβλίνο Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, και οι πρόσφατες συνθήκες με γειτονικές χώρες για τις μεταναστευτικές ροές, καταστούν την χώρα μας προθάλαμο προσφύγων και μεταναστών με ατέρμονες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου.

Σε όλες αυτές τις διεργασίες, τις συνθήκες, τις αποφάσεις, οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν φωνή. Δεν τους δίνεται η δυνατότητα να συνδιαμορφώσουν τις καταστάσεις που καλούνται να διαχειριστούν.

Το Μεσολόγγι έχει αποδείξει πως είναι φιλόξενη πόλη. Αγκαλιάζει τους ξένους και έχει αίσθημα ευθύνης απέναντι στους υπόλοιπους Έλληνες. Καταλαβαίνουμε πλήρως ότι τα νησιά μας ασφυκτιούν. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των πολιτών της Λέσβου, που με πληθυσμό 87.000 κατοίκων παρέχουν καταφύγιο σε 20.000 μετανάστες. Οι νησιωτικοί Δήμοι χρόνια τώρα υποφέρουν σηκώνοντας αγόγγυστα όλο το βάρος.

Οι αριθμοί από μόνοι τους δείχνουν ότι το ελληνικό κράτος έχει αποτύχει να σχεδιάσει και να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές. Ποιος διαχειρίζεται το μεταναστευτικό στην Ελλάδα; Η ελληνική κυβέρνηση με τις τοπικές κοινωνίες ή οι διεθνείς οργανισμοί με τους ιδιώτες;

Δεν είναι δυνατόν να ανατίθεται σε έναν διεθνή οργανισμό η διαχείριση του ζητήματος και να βρίσκουν άλλοθι οι κυβερνώντες πίσω από αυτή την απόφαση.

Είναι αναγκαίο να θεσμοθετηθούν κριτήρια ποσόστωσης ανά πόλη με βάση τον πληθυσμό της και την κατάσταση των δομών της δημόσιας υγείας. Το ελληνικό κράτος οφείλει να σχεδιάσει και να νομοθετήσει λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία. Να υπάρξει ισομερής κατανομή των ανθρώπων. Να μην υπάρχουν πόλεις με χιλιάδες μετανάστες και πόλεις που σφυρίζουν αδιάφορα.

Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη 12.000 κατοίκων που φιλοξενεί από το 2018, 220 περίπου πρόσφυγες, δηλαδή σχεδόν το 2% του πληθυσμού της πόλης.

Μέχρι πόσους ανθρώπους μπορεί να φιλοξενήσει βάση μελετών; Για ποιο λόγο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την έλευση ευπαθών ομάδων μεταναστών; Γιατί να γίνεται η όποια απόφαση μετεγκατάστασης στα κρυφά, εφόσον όλα είναι «νόμιμα»; Μπορεί να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας και με ποιον τρόπο;

Υπάρχουν δύο μεγάλα ξενοδοχεία στην πόλη μας. Το ένα έχει μετατραπεί σε δομή από το 2018. Πόσο συνετό είναι να μετατραπεί και το άλλο;

Το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής οφείλει να σχεδιάσει και να πάρει αποφάσεις!

Πότε θα γίνει επιτέλους ένας φυσιολογικός σχεδιασμός διαχείρισης μιας κρίσης με γνώμονα και την βούληση των τοπικών κοινωνιών;

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ.Μηταράκης εξήγγειλε ότι το έτος 2020 θα σταματήσουν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία ως ανοιχτές δομές. Παρόλα αυτά οι εκάστοτε ηγεσίες θα μετακίνουν μετανάστες στην ενδοχώρα, έως ότου εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους. Σκοπός είναι οι κατατρεγμένοι άνθρωποι να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η επιλογή των νέων τόπων διαμονής, χρειάζεται να γίνεται με ορισμένα κριτήρια ώστε και οι άνθρωποι που φιλοξενούν να μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος που τους αναλογεί.

Ζητάμε την νομοθετική παρέμβαση ώστε να υπάρξουν κριτήρια στα προγράμματα Εστία και Ήλιος.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και επειδή κατανοούμε πλήρως ότι η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι επιβεβλημένη προτείνουμε ο σχεδιασμός να περιλαμβάνει τα εξής κριτήρια:

Να λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός της πόλης που επιλέγεται και να οριστεί ένα maximum ποσοστό μεταναστών που θα πηγαίνει σε αυτήν π.χ 1%

Να συνυπολογίζονται οι δομές δημόσιας υγείας της πόλης και η δυναμικότητα του νοσοκομείου της περιοχής

Να μην μπορεί να δεσμεύεται από τους οργανισμούς διαχείρισης μεταναστών, πάνω από το 10% των συνολικών κλινών και ενοικιαζόμενων σπιτιών μιας πόλης. (Το ποσοστό είναι ενδεικτικό, οφείλει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να μένουν διαθέσιμες κλίνες για άλλες οικονομικές δραστηριότητες)

Να συνυπολογίζεται εάν υπάρχουν ήδη μειονότητες στην πολη (π.χ. Ρομά, άλλες ευάλωτες ομάδες).

Να εξασφαλιστούν αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου.

Να μπορούν να πηγαίνουν στις χώρες προορισμού τους απευθείας χωρίς να περνούν από την Ελλάδα (ακύρωση συμφωνιών Δουβλίνου)

Εν κατακλείδι, η άγνοια δημιουργεί φόβο! Είναι αναγκαίο να ενημερώνεται ο εκάστοτε ο πληθυσμός, να του εξηγούν την υφιστάμενη κατάσταση και να γνωρίζει τα χρονοδιαγράμματα.

Έτσι μόνο θα αποφευχθούν ακραίες αντιδράσεις και θα προκύψουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.

Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας, που έστειλαν ιδέες και προτάσεις ενόψη του σημερινού Συμβουλίου. Οι υγιείς φωνές πάντα βρίσκουν διέξοδο.

Μας ζητήθηκε από μερικούς συμπολίτες και δύο δημοτικούς συμβούλους να παραβρεθούν. Δεν επιτρέψαμε τη συμμετοχή για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου, 23-04-2020


Λαϊκή Συσπείρωση Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

Όσοι συγκεντρώθηκαν χτες στην Πύλη της Εξόδου, πρωτοστατούντος του Δημάρχου και την έκλεισαν με …απορριματοφόρα, προφανώς για να μη μπορέσουν να περάσουν τα «ανθρώπινα απορρίμματα» μέσα στην .. «Ιεράν Πόλιν», δηλαδή οι κατατρεγμένοι και τα θύματα των πολέμων και της άγριας κοινωνικής εκμετάλλευσης που ασταμάτητα προκαλούν σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι σύμμαχοι και προστάτες μας, καμώνονται πως ξεχνούν τα εξής:

• Ότι τους πρόσφυγες τους δημιουργούν οι πόλεμοι που γίνονται από μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών και του ελέγχου των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.

• Ότι οι πρόσφυγες, πιο συγκεκριμένα, είναι αποτέλεσμα της διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις – συμμαχίες (Ρωσίας-Κίνας κ.α.).

• Ότι οι απόψεις που ακούγονται περί «αλλοίωσης της ταυτότητας του πληθυσμού», από πρόσφυγες και μετανάστες ότι είναι «στίγμα για την περιοχή μας, ότι θα γίνουν «τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη», όπως απέδειξε η απτή πραγματικότητα της φιλοξενίας τους στο Μεσολόγγι, απορρέουν μόνο και μόνο από καθαρά ρατσιστικά κίνητρα.

• Ότι όσοι μιλάνε περί «παράνομων» και «λαθρομεταναστών» παραβλέπουν, ότι πίσω από τους οικονομικούς μετανάστες βρίσκεται η άγρια εκμετάλλευση των πόρων και της εργασίας στις χώρες τους, που αναλογικό μερίδιο παίρνουν και κάποιοι ελληνικοί μονοπωλιακοί όμιλοι. Ειδικότερα στις χώρες της Αφρικής, η εκμετάλλευση με την υποκίνηση και στήριξη εμφυλίων πολέμων, έχει πάρει τη μορφή γενοκτονίας.

• Ότι για τους χιλιάδες Έλληνες, που έγιναν οικονομικοί μετανάστες, τα τελευταία χρόνια, ευθύνεται το σύστημα που με φανατισμό υπηρετούν και οι πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που ευλαβικός υποστηριχτής τους ήταν και είναι ο νυν δήμαρχος και οι συνοδοιπόροι του.

• ‘Οτι όποιος λέει «δεν θέλω τους πρόσφυγες», πρέπει να λέει πρώτα «δεν θέλω η χώρα μου να συμμετέχει στον πόλεμο, που δημιουργεί πρόσφυγες», «δεν θέλω να εκμεταλλεύεται άλλες χώρες και να δημιουργεί συνεχώς νέους μετανάστες». Ούτε να στηρίζει και να ψηφίζει αυτούς που με νύχια και δόντια εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές.

• Ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, αλλά να πάει στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Είναι χιλιάδες τα ασυνόδευτα παιδιά, και οι οικογένειες που τους στερούν το δικαίωμα να επανενωθούν. Και οι χιλιάδες που είναι στοιβαγμένοι στα νησιά, για όσο διάστημα βρίσκονται στην Ελλάδα, πρέπει να μεταφερθούν στη ηπειρωτική χώρα, να διαμείνουν σε χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ζουν αξιοπρεπώς με εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και όχι σε κλειστές δομές τύπου Μόριας ή σαν αυτές που θέλουν να δημιουργήσουν στον Άγριλο Αμφιλοχίας.

• Ότι ενάντια στην μεταφορά των προσφύγων στη χώρες προορισμού τους, είναι οι Συμφωνίες του Δουβλίνου, η κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που τις στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και τις υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

• Ότι οι ανησυχίες και επιφυλάξεις των συμπολιτών μας λόγω και της πανδημίας ας μην επιτρέψουμε να εμποτιστούν με ρατσιστικό μίσος κατά ταλαίπωρων, μεγάλων και παιδιών. Κανείς δεν θαλασσοπνίγεται με τα μωρά του με τη θέλησή του. Δεν είναι εισβολείς, ούτε τουρίστες!

Κύριε δήμαρχε μη κάνετε πως ξεχνάτε,

στην πόλη της Ελευθερίας κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης της και οι κυνηγημένοι και κατατρεγμένοι όπου γης έχουν το δικαίωμα να βρουν μια φιλόξενη γωνιά σ΄ αυτήν. Εσείς δεν έχετε κανένα δικαίωμα να δυσφημείτε και να ντροπιάζετε με τις πράξεις σας στο Πανελλήνιο την πόλη μας και τον αγώνα των Ελεύθερων Πολιορκημένων που τον έδωσαν μαζί, καταπιεσμένοι άνθρωποι κάθε ράτσας και φυλής.

Τιμώντας αληθινά τους προγόνους μας δεν σταματάμε να παλεύουμε και να απαιτούμε:

– Να εξασφαλιστούν αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου, για όσους πρόσφυγες και μετανάστες είναι ήδη στη χώρα μας, ώστε να εξετάζονται και να φεύγουν άμεσα για τις χώρες του πραγματικού προορισμού τους παράλληλα με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

– Να κλείσουν όλα τα hot spots και να δημιουργηθούν δημόσιοι, ανοιχτοί και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

– Να μπορούν να πηγαίνουν στις χώρες προορισμού τους απευθείας χωρίς να περνάνε αναγκαστικά από την Ελλάδα πράγμα το οποίο απαιτεί ακύρωση των συμφωνιών του Δουβλίνου.

– Να εξασφαλιστεί πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εμβολιασμός για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες».

Λαϊκή Συσπείρωση Ιερής Πόλης Μεσολογγίου
Μεσολόγγι 23-4-2020